Reklama

Vyskúšali sme linuxový prijímač Vu+ Ultimo 4K

Linuxový prijímač Vu+ Ultimo 4K sa dostal na pulty našich obchodov v priebehu decembra 2016. Ide o hardvérovo veľmi dobre vybavený viactunerový prijímač pracujúci pod systémom Enigma 2 s možnosťou osadenia maximálne až troch interných tunerov, z toho dva môžu byť novej technológie FBC (Full Band Capture) a jeden single alebo duálny DVB-S2, prípadne DVB-T/T2/DVB-C. Pri maximálnom využití všetkých troch voľných slotov pre tunery je možné s prijímača spraviť vďaka dvom duálnym FBC tunerom a jedného duálneho tunera až osemnásťtunerový prijímač s možnosťou príjmu SD, HD, ako aj UHD programov s už najnovším kodekom H.265/HEVC a to nielen zo satelitu, ale aj z terestriálu (DVB-T/T2).

Základná charakteristika prijímača Vu+ Ultimo 4K :
Procesor: ARM Quad Core 1,5 GHz (20 000 DMIPS)
Tunery: Tri voľné sloty pre tunery (2x Plug&Play DUAL FBC DVB-S2 alebo DUAL FBC DVB-C a 1x DVB-S2/DVB-T/T2/C)
RAM: 3 GB DDR4
Flash: 4 GB
2x USB 3.0
1x USB 2.0
1x Ethernet (Gigabit)
1 RS 232 (RJ11)
1x S/PDIF
1x HDMI Out 2.0
1x HDMI In 2.0
2x CI slot
2x Čítačka kariet
1x Wifi adaptér IEEE 802.11 b/g/n/ac 2,4/5GHz
Možnosť vložiť interný disk 2,5”/3,5”
Podporuje rozlíšenie do 2160p, streamovanie videa na mobilné zariadenia či PC, webové rozhranie, dual transcoding, DiSEqC 1.0/1.1/1.2, USALS, PVR, TimeShift, YouTube, KODI, HbbTV, teletext, webový prehliadač, PiP, a množstvo ďalších pluginov.

Pokračovanie nižšie:

Predný a zadný panel
Z prednej strany prijímača Vu+ Ultimo 4K sa nachádza jedno dotykové tlačidlo, snímač diaľkového ovládania a veľký 4” farebný displej. Pod otváracím krytom na pravej strane je ešte jeden USB port 2.0, dva voľné sloty pre dekódovacie moduly a dve interné čítačky dekódovacích kariet. Karty sa vkladajú do čítačiek s čipom dopredu a dole.

Displej na prednom paneli
Veľký displej na prednej strane boxu je možné využiť nielen na zobrazovanie doplnkových informácií ako aktuálny čas, názov kanálu, názov programu a jeho popisu z EPG, ale aj na sledovanie živého vysielania televíznych programov. Displej zobrazuje plynulo a bez problémov všetky programy v SD, HD a aj v UHD kvalite.

Na zadnom paneli nájdeme konektory LNB in, prípadne ANT in, v závislosti od inštalovaných tunerov. Ako som už spomínal v úvode, box má až tri voľné sloty pre tunery z toho dva môžu byť pre nové duálne FBC tunery. V zadnej časti sa nachádza ešte aj analógový audio výstup (2x cinch), optický audio výstup S/PDIF, konektor HDMI in, HDMI out, Ethernet RJ 45, 2x USB port 3.0 (5V MAX 1A), servisný RS 232 port (RJ11), konektor pre pripojenie externého napájacieho zdroja a hlavný sieťový vypínač. Prijímač má pasívne chladenie, na zadnej strane tak nenájdeme žiadny ventilátor a chod prijímača je tak úplne tichý.

Obsah balenia
Spolu s prijímačom sa nachádza v balení aj veľmi stručný užívateľský manuál, sieťový kábel, HDMI kábel, externý adaptér (12V/5A), univerzálne diaľkové ovládanie, dve mikrotužkové batérie (AAA), skrutky pre pripojenie interného pevného disku o veľkosti 2,5″, prípadne 3,5″. Nechýba tiež aj kábel potrebný pre prepojenie pevného disku so základnou doskou (SATA). Prijímač nie je chránený plombou a preto si môže nainštalovať interný pevný disk aj skúsenejší užívateľ doma bez potreby posielania prijímača do servisného strediska či predajcovi. Tu môžem spomenúť, že pokiaľ má zákazník záujem o interný HDD už priamo pri kúpe, tak sú k dispozícii v predaji aj prijímače s už nainštalovaným pevných diskom. Samozrejme k prijímaču je možné pripojiť aj externý pevný disk a to pomocou jedného z troch USB portov. Dva v zadnej časti sú pritom už verzie USB 3.0.

Skúsenosti
Štandardne je prijímač dodávaný s originálnym softvérom označovaním ako experimental, k dispozícii je však už aj alternatívna verzia od tímu VTI a pribudnúť by mali v blízkej dobe aj verzie od tímov OpenATV či OpenPli. Pri prvom spustení prijímača je nutné vykonať prvotnú inštaláciu, nastaviť jazyk hlavného menu, rozlíšenie, sieť atď. Po jej vykonaní je potrebné ešte nastaviť samozrejme tunery, prípadne aj čítačku dekódovacích kariet a vyhľadať programy, alebo si jednoducho nahrať setting pomocou PC. Vo VTI je navyše dostupný pre providera Skylink aj FastScan. Vyhľadať programy z aktuálnej ponuky operátora je tak možné veľmi jednoducho do niekoľkých sekúnd.

Počas mojich testov som mal k dispozícii Vu+ Ultimo 4K s osadenými až dvomi duálnymi FBC tunermi DVB-S2. Jeden duálny FBC tuner pritom nahradí až osem klasických tunerov. V nastaveniach bolo preto možné vidieť až šestnásť tunerov (od písmena A až po P), štyri sú fyzické a ďalších dvanásť je virtuálnych. Nastaviť však stačí iba štyri tunery, o nastavenie zvyšných sa postará prijímač automaticky. Tunery bez problémov spolupracujú s USALS motorom ako aj DiSeqC prepínačmi.

Aj keď Vu+ Ultimo 4K má dostatok voľných slotov pre interné tunery je možné k nemu pripojiť ešte aj samozrejme externé USB tunery. V USB portoch som otestoval tuner Pinnacle PCTV 73e, USB tuner Not Only TV (LV5TDLX) či najnovší DVB-T2 VU+ USB Tuner Turbo. Ani pri jednom nebolo pritom potrebné inštalovať ovládače, vzhľadom na to, že tie sú už štandardne súčasťou softvéru.

Pre sfunkčnenie oboch interných čítačiek kariet je potrebné nahrať do boxu softvérový dekóder. Medzi najpoužívanejší patrí, v prípade nových prijímačov Vu+ s procesorom ARM, Oscam. Po jeho inštalovaní a správnom nastavení môžeme potom zasunúť do čítačiek dekódovacie karty. Mal som možnosť otestovať dekódovacie karty Voľná telka/Plustelka (Irdeto), freeSAT (ICE), Skylink (ICE), Skylink (Irdeto), Flix TV (Conax) ako aj RTVS kartu (Irdeto) a všetky fungovali bez problémov. Treba však spomenúť, že nové Skylink M7 karty v internej čítačke nefungujú. Pokiaľ teda už niekto má tuto novú kartu, je potrebné ju používať iba s licencovaným CAM modulom Irdeto. Vu+ Ultimo 4K má k dispozícii aj dva sloty pre dekódovacie moduly, takže nie je problém s modulom použivať aj najnovšie karty satelitného operátora Skylink. Z dekódovacích modulov som otestoval spolu s prijímačom moduly Irdeto (Smit, Neotion), Cryptoworks/Irdeto Mascom, Plustelka Irdeto (Smit) a Conax od výrobcu Technisat. Všetky uvedené moduly spolupracovali s prijímačom bez problémov. Žiadne problémy nemá prijímač ani s modulom od satelitnej platformy DIGI TV. Musím však pripomenúť, že po zasunutí dekódovacieho modulu je potrebné v nastaveniach “Commom Interface” zapnúť voľbu vysokého dátového toku. V opačnom prípade nám nebude modul s kartou korektne dekódovať programy a obraz sa bude rozpadávať ako keby bol slabý signál. U moduloch je potrebné ešte spomenúť tiež veľmi dôležitú vec a to, že umožňujú dekódovať poväčšine vždy len jeden televízny program. Výnimkou je len Irdeto modul značky Neotion, ktorý zvládne dekódovať dva programy, ale aj to len z jedného satelitného transpondera. Ak teda chceme využiť všetky funkcie prijímača naplno, medzi ktoré patria napr. obraz v obraze (PiP) či nahrávanie viacerých programov naraz, je ideálne používať kartu v internej čítačke kariet, ktorá dokáže dekódovať v súčastnosti maximálne až sedem televíznych programov. Samozrejme pri voľne šírených kanálov (FTA) zo satelitu či terestriálu toto obmedzenie vôbec neplatí.

Ako som už spomínal, s prijímačom funguje nielen dekódovacia karta Plustelka, ale aj CI modul. V prípade, že sa niekto rozhodne pre interný, alebo aj externý DVB-T2 tuner, nie je tak problém prijímať programy aj zo štvrtého celoplošného DVB-T2 multiplexu v ktorom sú šírené programy Plustelky.

Rýchlosť prepínania
Výkonný hardvér prijímača zaručuje, že prepínanie a celkové reakcie budú rýchle. Je tomu naozaj tak. Reálne trvá prepínanie medzi jednotlivými kanálmi od jednej do dvoch sekúnd. Dostupná je navyše veľmi zaujímavá funkcia s názvom Fast Channel Change, ktorá už aj tak veľmi svižné a rýchle prepínanie môže ešte zrýchliť. Po jej zapnutí je prepínanie medzi kanálmi okamžité a je jedno či sa jedná o SD, HD alebo UHD kanály.

PVR a multimédiá
Po pripojení interného, externého, alebo aj sieťového pevného disku z NAS servera je možné samozrejme využívať aj funkcie PVR a TimeShift. Vzhľadom na to, že som mal v prijímači inštalované až dva FBC tunery, tak by bol asi hriech ich nevyskúšať naplno. Podarilo sa mi spustiť nahrávanie celkovo až neskutočných 23 televíznych programov (SD, HD aj UHD), ktoré som náhodne vybral zo satelitných pozícii 19,2°E a 23,5°E. Z celkového počtu však môže byť vždy len sedem programov kódovaných a zvyšné nekódované (FTA). Prijímač mi síce dovolil nahrávať aj viac ako 23 programov, na pevný disk sa ich však viac už nezaznamenáva, ide tak už zrejme o limit prijímača. Programy sú zaznamenávané kompletne s DVB titulkami, teletextom ako aj so všetkými audio stopami. Nahrávky sú vo formáte .ts a je ich možné bez problémov upravovať a sledovať aj na PC či iných zariadeniach. Nahrávanie je možné spustiť manuálne, alebo si nastaviť časovač priamo z EPG prípadne cez webové rozhranie či mobilné zariadenie.

TimeShift sa už tradične spúšťa stlačením tlačidla pauza. Po doinštalovaní pluginu Permanent TimeShift sa môžu programy zaznamenávať aj automaticky a to okamžite po prepnutí. Užívateľ tak môže kedykoľvek sledovaný program pretočiť späť, zastaviť či prípadne vrátiť sa do živého vysielania.

Multimediálny prehrávač podporuje prehrávanie video súborov v SD, HD ako aj v UHD kvalite a to aj s najnovším kodekom H.265/HEVC. Bez problémov zvládne prehrať video súbory typu AVI, TS, MPEG, FLV, MKV či MP4, audio MP3, WAV či obrázky BMP, JPG a PNG.

Webové rozhranie a streamovanie na mobilné či iné zariadenia
Webové rozhranie je dostupné štandardne po zadaní IP adresy boxu do webového prehliadača. Užívatelia môžu vďaka nemu kompletne ovládať prijímač, upravovať a presúvať programy v obľúbených skupinách či meniť rôzne nastavenia ako aj úpravy jednoducho z PC.

Ako to už býva u linuxových prijímačoch Vu+ zvykom, podporujú aj streamovanie programov na mobilné zariadenia, PC či iné prijímače. Vu+ Ultimo 4K dokáže vďaka novej funkcii Dual Transcoding streamovať a transkódovať nielen jeden, ale až dva televízne programy s minimálnym dátovým tokom už od 100 kbps. Takýto transkódovaný stream môžeme sledovať na mobile tablete alebo aj na PC. Ide o úplnú novinku, vzhľadom na to, že doterajšie modely prijímačov Vu+ umožňovali transkódovať vždy len jeden program na jedno zariadenie. Musím však spomenúť, že zatiaľ prijímač neumožňuje transkódovať programy v UHD kvalite. S SD a HD problém nemá. V UHD kvalite je tak možné zatiaľ streamovať iba programy v originálnej kvalite v akej sú vysielané.

Pri streamovaní originálnej kvality programov bez transkódovania je možné streamovať aj na viac ako dve zariadenia. Ja som otestoval streamovanie až na štyroch zariadeniach a nezaznamenal som žiadne vážnejšie problémy. Na každom zariadení som mohol mať pritom vďaka FBC tunerom samozrejme spustení iný program, prípadne ich meniť a bez akýchkoľvek obmedzení aj sledovať programy na TV.

Obraz v obraze
Obraz v obraze (PiP) je možné spustiť poväčšine cez modré tlačidlo. V prípade VTI softvéru je potrebné niekoľko sekúnd podržať modré tlačidlo a prijímač na ponúkne niekoľko možností, medzi ktorými je aj PiP. Ten funguje bez závažnejších problémov pri SD a HD programov. Zastavil by som sa však pri programoch v UHD kvalite. Ak je spustený UHD program na hlavnej obrazovke a spustil som ďalší UHD kanál v malo okne, tak u programu v malom okne nebol obraz úplne plynulý. U SD a HD programoch s tým prijímač nemal najmenší problém.

Pripojenie k sieti
K domácej sieti je možné prijímač pripojiť nielen pomocou LAN kábla, ale aj bezdrôtovej Wifi. Wifi adaptér je už zabudovaný v prijímači, preto ho nemusíme dokupovať zvlásť. Pri bezdrôtovom pripojení podporuje VU+ Ultimo 4K Wifi v pásmach 2,4 GHz a 5 GHz.

Všimol som si, že je tu ešte možnosť pripojenia prijímača s iným zariadením aj cez Bluetooth. S testovanou verziou softvéru sa mi však nepodarilo prijímač s pojiť so žiadnym zariadením pomocou Bluetooth. Predpokladám, že ide zrejme o nejakú softvérovú chybu, ktorú by mohol výrobca opraviť v jednej z najbližších aktualizácií.

Pluginy
Veľkou výhodou linuxových prijímačov je aj možnosť si nainštalovať do nich veľké množstvo pluginov. V testovanom softvéri od VTI boli už štandardne nainštalované pluginy ako webový prehliadač Chromium OS, videoprehrávač YouTube, HbbTV či StreamTVPlayer. Ďalšie je možné nainštalovať manuálne, medzi nimi je aj multimediálny prehrávač KODI či populárne CSFD alebo Archív CZ/SK.

HDMI in
Novinkou, ktorú prináša Vu+ po prvýkrát v prijímači VU+ Ultimo 4K je aj HDMI vstup. Ten umožňuje k prijímaču pripojiť pomocou HDMI kábla iné zariadenie. Po jeho pripojení je možné následne pozerať externý signál z HDMI vstupu a to nielen na celej obrazovke, ale aj v malom okne vďaka funkcii obraz v obraze. Externý zdroj signálu je možné navyše aj nahrávať na pripojené pamäťové zariadenie. Video z externého zariadenia však nie je zatiaľ možné streamovať a nefunguje ani jeho zobrazovanie na prednom displeji.

Záver
Po zapnutí prijímača Vu+ Ultimo 4K zaujme hneď na začiatku jeho veľký 4” farebný displej, ktorý dokáže zobrazovať nielen logá staníc (picony) či iné informácie o programe, ale aj živé vysielanie TV programov. Vďaka novým duálnym FBC tunerom je možné nahrávať až sedem kódovaných programov a niekoľko ďalších nekódovaných. Okrem toho je tiež možné programy aj streamovať na mobilné zariadenia, prehliadať webové stránky pomocou nového prehliadača Chromium OS, alebo spustiť hybridné vysielanie HbbTV či obraz v obraze (PiP). Zaujímavými novinkami pri tomto modeli značky Vu+ je aj HDMI vstup, duálny transcoding, Bluetooth, či podpora Wifi a to nielen v pásme 2,4 GHz, ale aj v 5 GHz.

Doporučená maloobchodná cena prijímača VU+ Ultimo 4K s jedným duálnym FBC DVB-S/S2 tunerom je 549 €. V prípade dvoch duálnych FBC tuneroch je to 629 €.

Odkaz na produkt: VU+ Ultimo 4K (FBC-S/S2 tuner)

Za zapožičanie satelitného prijímača VU+ Ultimo 4K ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Neumí príjem DVB-S2X a prijem v 4:2:2, nekupovat a počkat na receiver, ktory to bude zvládať

    1. DVB-S2X je otázka tunera, keďže je vymeniteľný tak tu by som chybu nevidel, ale daj tip čo máš ty doma a odporúčaš?

    2. Octagon SF4008 4K ma tusim defaultne dual DVB-S2X tuner, dalsie 2 sa daju doplnit. Ma Enigmu 2 a papierove parametre vyzeraju vcelku impozantne, ale aky dobry je v praxi, netusim. Videl som ho za 230 eurokorun na datacomp.sk. Ale tiez si myslim, ze S2X je zatial hudbou buducnosti, a nie must-have.

    3. krpac: pokiaľ reálne nabehne DVB-S2X tak to ešte veľa vody pretečie a VU ultimo 4k bude mat narastenú šedivu bradu

Komentáre už nie sú povolené.