Reklama

Otestovali sme Homatics Box HD, androidový HD box za prijateľnú cenu

Homatics Box HD je malé zariadenie, ktoré umožňuje prehrávať multimediálny obsah z externých pamäťových zariadení, ako aj priamo z mobilov, tabletov a samozrejme aj rôznych internetových streamovacích služieb, vrátane čim ďalej populárnejších VOD (Netflix, Disney+, Voyo, HBO Max atď.) či OTT (Magio TV, Skylink Live TV, Antik TV a ďalších). Box pracuje pod systémom Android TV (verzia 11). Poháňa ho procesor Amlogic S805X2, má vstavanú 32 GB flash pamäť a 1,5 GB RAM. Navyše ako to už býva u produktov značky Homatics zvykom, zariadenie má všetky potrebné licencie a certifikáty od Google, Google Assistant, ako aj od prevádzkovateľa služby Netflix.

Pokračovanie nižšie:

Základná charakteristika Homatics Box HD
Operačný systém: Android TV (verzia 11)
Procesor: Amlogic S805X2
Operačná pamäť RAM: 1,5 GB
Flash pamäť: 32 GB eMMC
1x konektor HDMI
1x slot pre micro SD kartu
1x ethernetový port (RJ 45)
3x USB (1x USB-C a 2x USB 2.0)
1x S/PDIF optický digitálny audio výstup
1x jack – analógový audio a video výstup (AV)
Podpora: rozšírenia pamäte, Gogle Cast, WiFi ver. 5.0 (2.4GHz / 5GHz), Bluetooth 5.0, podpora prehrávania videí do 1080P/60fps, vrátane kodeku AV1
Rozmery (Š × V × H): 96 x 96 x 23 mm

Obsah balenia

Súčasťou balenia je okrem samotného boxu Homatics Box HD a diaľkového ovládania ešte navyše veľmi stručná užívateľská príručka, HDMI kábel, dve mikrotužkové batérie (AAA), ktoré je nutné vložiť do ovládania. Chýbať nemôže samozrejme ani napájací zdroj (12V/1,5A).

Predný a zadný panel boxu

Samotný box je sivej farby a na vrchnej časti sa nachádza logo Homatics. Z predu je iba jedna stavová LED dióda, ktorá informuje užívateľov o aktuálnom stave boxu. Počas prevádzkového režimu svieti na bielo, v pohotovostnom režime na červeno. Dióda sa nedá vypnúť, ak by to však veľmi niekomu prekážalo, môže skryť box napr. niekde za TV.

V zadnej časti boxu sa nachádzajú konektory USB-C, digitálny audio výstup S/PDIF, HDMI, analógový AV výstup (jack), Ethernet (RJ 45), ako aj konektor pre pripojenie externého napájacieho zdroja (12V/1A). Box má k dispozícii celkovo tri USB porty. Dva z nich (USB 2.0) sa nachádzajú na bočných stranách spolu so slotom na micro SD kartu a ako som už spomínal jeden USB port (USB-C) je ešte v zadnej časti. V prípade potreby je navyše na bočnej časti ešte k dispozícii tlačidlo Recovery.

Diaľkový ovládač

Dodávaný diaľkový ovládač pre Homatics Box HD je menších rozmerov a v bielom farebnom prevedení. S boxom komunikuje po spárovaní prostredníctvom bezdrôtovej technológie Bluetooth. Nie je preto vôbec nutné presné mierenie na box. Na ovládaní sa nachádzajú iba tie najhlavnejšie základné ovládacie tlačidlá, ako aj tlačidlá rýchleho prístupu do služieb Netflix, YouTube či Prime video. K dispozícii je tiež tlačidlo hlasového ovládania Google Assistant a určite nemôžem zabudnúť ani na tlačidlo s ikonou rakety, kde si môže užívateľ nastaviť svoju vybranú obľúbenú aplikáciu. Vďaka tomu je možné spustiť túto aplikáciu stlačením jedného tlačidla. Aplikáciu si môže užívateľ vybrať v nastaveniach (Nastavenia-Predvoľby zariadenia-APP Key Definition). Ovládač má tiež vstavaný mikrofón, ktorý slúži pre potreby hlasového ovládania.

Okrem ovládania samotného boxu je možné využiť ovládač aj na ovládanie základných funkcií televízora. Konkrétne ide o vypnutie/zapnutie či ovládanie hlasitosti. Všetky potrebné nastavenia ponúka box už pri prvotnej inštalácii.

Podobne ako aj v prípade iných zariadení značky Homatics je možné aj pre Homatics Box HD dokúpiť špeciálny ovládač s názvom Homatics BIG. Ako už názov napovedá, ide o väčšiu verziu ovládača, ktorá obsahuje navyše farebné a číselné tlačidlá. Záujemcovia si ho môžu zakúpiť zvlášť u svojho predajcu. Odporúčaná maloobchodná cena je 12,90 €.

Prvotné spustenie a skúsenosti

Pri úplne prvom spustení, alebo vykonaní výrobných nastavení, je nutné prejsť prvotnou inštaláciou, kde sa najskôr spáruje box s bluetooth ovládaním, vyberie jazyk hlavného menu a nastaví pripojenie k internetu. Okrem bezdrôtového WIFI pripojenia v pásmach (2,4 alebo 5 GHz) je možné pripojiť box k sieti tiež pomocou ethernetového káblu (RJ 45). Po pripojení sa automaticky spustí overovanie dostupných aktualizácií. V prípade, že nájde box novšiu verziu softvéru, automaticky ju nainštaluje. V tomto prípade je preto nutné ponechať box zapnutý až do ukončenia procesu aktualizácie. V posledných krokoch prvotnej inštalácie je nutné sa prihlásiť do účtu Google a odsúhlasiť zmluvné podmienky a pravidlá služby. Následne si môže užívateľ zvoliť názov zariadenia, ktorý sa bude zobrazovať napr. pri sieťovej komunikácii. V predposlednom kroku ponúkne box ešte rýchlu inštaláciu vybraných aplikácií. V čase môjho testovania to boli YouTube Kids, HBO Max, Disney+, KODI, Touch TV, Antik TV SkyShowtime, Prime Video a prehrávač VLC či súborový manažér File manager. V úplne poslednom kroku prvotnej inštalácie je možné si nastaviť ovládač pre ovládanie základných funkcií televízora. Vhodné je to najmä pre tých, čo chcú využívať iba jedno ovládanie.

Po dokončení prvotnej inštalácie a nainštalovaní všetkých odporúčaných aplikácií bola voľná kapacita na internej flash pamäti 25 GB z celkových 32 GB, ktoré je možné využiť na inštalovanie aplikácií, prípadne hier. Ak by sa stalo, že kapacita by z nejakého dôvodu nestačila, je možné pamäť kedykoľvek rozšíriť napr. pomocou micro SD karty, prípadne aj externého pamäťového zariadenia pripojeného k USB portu (USB 2.0). USB-C port na tento účel použiť nie je možné. Po pripojení USB kľúča do tohto portu zariadenie nebolo vôbec rozpoznané. Je to z toho dôvodu, že USB-C port je možné využívať iba pre pripojenie doporučeného príslušenstva. Podporovaný je napr. DVB-T2 tuner, ktorý ešte spomeniem nižššie.

Hlavné menu Homatics Box HD je samozrejme dostupné aj v slovenčine či češtine. Rozhranie systému Android TV je určite väčšine užívateľom veľmi dobre známe. Nemusím ho preto detailnejšie predstavovať. Ku všetkým nainštalovaným aplikáciám sa môžeme kedykoľvek dostať cez domovskú obrazovku (stlačením tlačidla domčeku na ovládaní), kde sa tiež zobrazujú tipy zo služieb ako Netflix, YouTube či Video prime a ďalších. Domovskú obrazovku si môže užívateľ upraviť podľa svojich potrieb. Je možné napr. usporadúvať nainštalované aplikácie, nechať si zobraziť videá z odoberaných YouTube kanálov či nedopozerané videá z externého pamäťového disku, alebo len tipy z Netflixu, prípadne videopožičovne Filmy Play.

Okrem predinštalovaných aplikácií, ktoré som spomenul už vyššie si môže užívateľ nainštalovať do zariadenia ďalšie. Môžem spomenúť napr. Antik TV for STB, Antik TV for STB 2, Lepšia.TV, Skylink Live TV, Magio TV, Kuki TV, Sweet.tv, Sledovanie TV, 4ka TV, O2 TV, Touch TV, UPC TV, Netflix, HBO Max, SkyShowtime, Disney+, Voyo, JOJ Play, FilmBox+, Spotify a množstvo iných, ktoré sú dostupné pre systém Android TV. Niekoľko aplikácií som so zariadením otestoval a nezaznamenal som žiadny problém. Zariadenie funguje plynulo a bez vážnejších problémov. Ako som už spomínal v úvode Homatics Box HD má všetky potrebné licencie a certifikáty od Google, Google Assistant, ako aj od prevádzkovateľa internetovej služby Netflix. Z toho dôvodu si môže užívateľ tiež sťahovať všetky aktuálne verzie aplikácií priamo z obchodu Google Play.

Prehrávanie multimediálneho obsahu

Pre prehrávanie video a audio súborov, ako aj obrázkov z externého pamäťového zariadenia (napr. USB kľúč, externý USB disk, micro SD karta) či sieťového disku, je nutné si nainštalovať do zariadenia aplikácie, ktoré to umožňujú. Patria sem napr. VLC, MX Player či aplikácia KODI, ktorá okrem prehrávania poskytuje aj ďalšie možnosti a to vďaka doplnkom, ktoré sú pre tento prehrávač dostupné. Z testovaných súborov AVI, FLV, MKV, MP4, MPEG či TS nemal box žiadny problém s ich prehraním. Problém nebol ani pri prehrávaní obsahu zo sieťového disku či prehrávaní internetových streamov alebo streamov z webkamier. Vďaka podpore H.265/HEVC je možné navyše prehrávať aj videá už v tomto novom formáte. Vždy však iba do HD rozlíšenia. Samozrejmosťou je podpora externých titulkov a v prípade, že má video viac audio stôp, nechýba ani voľba ich výberu. Multimediálne prehrávače zvládnu bez problémov prehrať aj najbežnejšie audio súbory (MP3, WMA, WAV, ACC) či obrázky (JPG, BMP, PNG, GIF, TIF). Kompletný prehľad podporovaných súborov uvádzaných výrobcom prinášam nižšie.

Podporované video formáty: mkv, wmv, mpg, mpeg, dat, avi, mov, iso, mp4, rm
Video dekódovanie:
AV1 MP-10@L4.1 up to 1080/60fps
VP9 Profile-2 up to 1080/60fps
H.265 HEVC MP-10@L4.1 up to 1080/60fps
H.264 AVC HP@L4.2 up to 1080/30fps
AVS2-P2 Profile up to 1080/60fps
MPEG-4 ASP@L5 up to 1080P/60fps (ISO-14496)
WMV/VC-1 SP/MP/AP up to 1080P/60fps
AVS-P16(AVS+) /AVS-P2 JiZhun Profile up to 1080P/60fps
MPEG-2 MP/HL up to 1080P/60fps (ISO-13818)
MPEG-1 MP/HL up to 1080P/60fps (ISO-11172)
RealVideo 8/9/10 up to 1080P/60fps
Podporované audio formáty: MP3, AAC, WMA, RM, FLAC, Ogg
Podporované obrázkové formáty: jpg, bmp a gif

Poslednú dobu je veľmi populárne zrkadlenie obrazovky. Homatics Box HD podporuje protokol Google Cast, ktorý toto umožňuje. Užívatelia tak môžu využívať aj túto funkciu, pomocou ktorej sa veľmi jednoducho môže prehrávať obsah zo smartfónu, tabletu či PC na TV. Vďaka tomu je možné veľmi jednoducho prezerať fotografie, alebo videá, či počúvať hudbu a to nielen z mobilu priamo na TV. Stačí pritom, aby boli zariadenia pripojené v jeden WIFI sieti a podporovali protokol Google Cast.

Hry

Box je možné využiť nielen na prehrávanie multimediálneho obsahu či sledovanie televízie, ale aj na hranie hier, ktoré sú k dispozícii priamo v obchode Google Play. Vo väčšine prípadov je však potrebný gamepad. Bez neho sa totiž väčšina hier nedá hrať. Informuje o tom oznam, ktorý sa objaví ešte pred samotným sťahovaním vybranej hry z Google Play. Jednoduché hry (napr. kartové) gamepad nevyžadujú, tie je tak možné hrať aj pomocou diaľkového ovládača či pripojenej PC myši. Osobne som mal k dispozícii gamepad priamo od výrobcu Homatics, ktorý je bezdrôtový a funguje cez bluetooth. Jedná sa o ovládač, ktorý má duálne vibračné motory, šesťosový gyroskop pre somatosenzorické sledovanie a nachádza sa na ňom navyše aj tlačidlo hlasového asistenta a samozrejme aj mikrofón. Ten sa môže hodiť pre hlasové ovládanie. Tento ovládač pritom nespolupracuje len s Android a Google zariadeniami Homatics, ale aj s TV, PC, mobilom či tabletom. Má vstavanú 650 mAh batériu a v balení sa nachádza napájací USB kábel a USB adaptér pre pripojenie k PC. Pred prvým použitím je ho nutné so zariadením spárovať.

Príjem programov z DVB-T a DVB-T2

Okrem internetových VOD či OTT služieb je možné využívať Homatics Box HD aj pre príjem programov prostredníctvom DVB-T a DVB-T2 vysielačov s kodekmi MPEG-2, MPEG-4 (H.264) a HEVC (H.265). K zariadeniu je totiž možné pripojiť externý DVB-T/DVB-T2 tuner, ktorý sa pripája do konektoru USB-C. V prípade záujmu si môžu majitelia boxu tento tuner kedykoľvek dokúpiť. Nie je totiž štandardne v balení. Jeho doporučená maloobchodná cena je 17,90 € s DPH. Po pripojení tunera k boxu sa v menu automaticky objaví aplikácia Live TV, ktorá umožní sledovanie programov z DVB-T či DVB-T2. Treba však počítať s tým, že sledovať bude možné iba nekódované programy.

Ďalšie externé zariadenia

Okrem DVB-T a DVB-T2 tuneru je tiež možné pripojiť k zariadeniu počítačovú myš, klávesnicu, slúchadlá, reproduktor alebo aj gamepad. Nevyžaduje sa pritom ani inštalácia ovládačov. Pre pripojenie týchto zariadení sa môžu využiť ako USB porty, tak aj Bluetooth.

Hlasové ovládanie a Google Assistant

Užitočnou funkciou je určite hlasové ovládanie. To využijú najmä užívatelia, ktorí majú v domácnosti už nejaké smart zariadenia. Vzhľadom k tomu, že aktuálne Google Assistant nepodporuje ešte stále slovenčinu, je nutné pre plnohodnotné využívanie tejto funkcie mať nastavené menu na jeden z podporovaných jazykov (napr. angličtinu). Pokiaľ je nastavený jazyk hlavného menu na slovenčinu je možné napr. iba zistiť aké bude počasie či vyhľadávať videá na YouTube.

Funguje aj so staršími televízormi

Zariadenie je možné pripojiť k televízoru nielen prostredníctvom HDMI kábla, ale aj analógovým AV káblom (jack/3x RCA). Box má tiež analógový AV výstup (jack). Vďaka tomu je možné toto zariadenie pripojiť aj ku starším televízorom, ktoré nemajú HDMI vstup. Osobne som tento AV výstup otestoval a všetko fungovalo bez najmenších problémov. AV kábel však nie je štandardne s boxom dodávaný. V prípade potreby si ho musia užívatelia dokúpiť zvlášť. Ešte by som mohol spomenúť jednu vec, všimol som si, že v prípade ak bol pripojený k boxu HDMI kábel, video cez analógový výstup nebolo dostupné. V praxi je tak AV výstup aktívny iba v prípade, že nie je pripojený HDMI kábel.

Záver

Homatics Box HD prináša svojim užívateľom možnosť prehrávania multimediálneho obsahu a to nielen z internetových VOD či OTT služieb, ale aj externého či sieťového úložiska. Okrem toho je možné ho využívať aj pre príjem terestriálneho vysielania v štandardoch DVB-T a DVB-T2, ktorý môže poslúžiť ako záložný zdroj TV v prípade výpadku internetu. Samotný box pracuje pod systémom Android TV ver. 11. Samozrejmosťou je zrkadlenie obrazovky mobilného telefónu či hlasové ovládanie. Ako však už názov zariadenia napovedá, box umožňuje prehrávať obsah iba do HD rozlíšenia. Je teda vhodný pre užívateľov, ktorý nepotrebujú podporu 4K a chcú mať androidové zariadenie za nižšiu a prijateľnejšiu cenu. Náročnejší užívatelia môžu siahnuť napr. po Homatics Box R 4K Plus alebo lacnejšej verzii Homatics Box R 4K Lite, ktorú predstavím na portálu SatelitnáTV.sk o niekoľko týždňov.

Doporučená maloobchodná cena zariadenia: 44,90 € s DPH
Odkaz na produkt: Homatics Box HD Android TV

Za zapožičanie multimediálneho zariadenia Homatics Box HD Android TV ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať