Reklama

Homatics Box R 4K Plus: Výkonný multimediálny TV box so systémom Android TV a podporou Dolby Vision či Dolby ATMOS

Koncom roka 2022 som vám na webe SatelitnáTV.sk predstavil multimediálne zariadenie Homatics Box R 4K, ktoré pracuje pod systémom Android TV 11. Po niekoľkých mesiacoch sa mi do rúk dostal jeho výkonnejší brat a to box s označením Homatics Box R 4K Plus. Oproti svojmu predchodcovi má výkonnejší hardvér, konkrétne väčšiu flash pamäť (32 vs 16 GB), väčšiu operačnú pamäť RAM (4 vs 2 GB), rýchlejšiu LAN (1000Mbps vs. 100Mbps), či podporu Dolby Vision a Dolby ATMOS. Jednou z mála nevýhod je, že Homatics Box R 4K Plus nemá slot pre micro SD kartu. Externé pamäťové zariadenia je však možné pripojiť pomocou USB. Oba boxy pracujú pod operačným systémom Android TV 11. Ako to už býva u produktov značky Homatics zvykom, zariadenie má všetky potrebné licencie a certifikáty od Google, Google Assistant, ako aj od prevádzkovateľa služby Netflix. Bez problémov je tak možné prehrávať obsah v akejkoľvek kvalite, vrátane 4K.

Pokračovanie nižšie:

Základná charakteristika Homatics Box R 4K Plus
Operačný systém: Android TV (verzia 11)
Procesor: Amlogic S905X4
Operačná pamäť RAM: 4GB
Flash pamäť: 32 GB eMMC
1x konektor HDMI
4x USB (2x USB-C, 1x USB 3.0 a 1x USB 2.0)
1x S/PDIF optický digitálny audio výstup
Rozmery (Š × V × H): 114 x 114 x 28 mm
Podpora: Gogle Cast, WiFi ver. 6.0, Dolby Vision, Dolby ATMOS, Bluetooth 5.0, podpora prehrávania videí do 4K UHD s 60fps, vrátane kodeu AV1

Obsah balenia

Súčasťou balenia je okrem samotného boxu Homatics Box R 4K Plus a diaľkového ovládania ešte navyše veľmi stručná užívateľská príručka, HDMI kábel, dve mikrotužkové batérie (AAA) a napájací zdroj (12V/1,5A).

Predný a zadný panel boxu

V prednej časti set-top-boxu hneď po zapnutí zaujme pás LED diód, ktoré sú po celej prednej strane. Počas prevádzkového režimu svietia na zeleno, v pohotovostnom režime na červeno. LED diódy svietia stále. Nedajú sa vôbec vypnúť, nevypnú sa ani v prípade, že je nastavený úsporný režim. Pokiaľ by to niekomu vadilo, je tu jedine možnosť schovať box niekde na skryté miesto. Ovládač komunikuje s boxom cez Bluetooth, takže s ovládaním boxu by nemal byť žiadny problém ani keď sa box schová napr. za TV.

V zadnej časti boxu sa nachádza konektor pre pripojenie externého napájacieho zdroja (12V/1,5A), ethernetový RJ 45, HDMI výstup, optický audio výstup S/PDIF a konektor USB-C. Na bočnej strane sú ešte dva USB porty (1x USB 2.0 a 1x USB 3.0) a tlačidlo reset. Jeden port USB C je ešte potom aj na spodnej strane. Pozastavil by som sa pri portoch USB-C, ktoré nie je možné využívať na pripojenie externých pamäťových zariadení. V prípade potreby musia teda postačiť USB porty na bočnej strane. USB C port, ktorý sa nachádza na bočnej strane je možné využiť iba pre pripojenie externého USB tuneru (DVB-T/DVB-T2) od spoločnosti Homatics. Druhý USB C port, ktorý sa nachádza na spodnej strane, slúži výlučne na pripojenie príslušenstva značky Homatics. „USB-C port na spodnej časti nemožno použiť na iný účel ako pripojenie príslušenstva značky Homatics. Preto sa tento port nesmie používať napríklad na vloženie flash disku alebo iných externých zariadení, inak sa môže zariadenie poškodiť, informuje slovenský distribútor, spoločnosť AB-COM.

Diaľkový ovládač

Diaľkový ovládač dodávaný spolu s Homatics Box R 4K Plus je menších rozmerov a v bielom farebnom prevedení. S boxom komunikuje po spárovaní s boxom už iba prostredníctvom Bluetooth. Vôbec preto nie je nutné presné mierenie na samotný box. Ten môže byť navyše kľudne aj na nejakom skrytom mieste (napr. za TV). Na ovládaní sa nachádzajú iba tie najhlavnejšie základné ovládacie tlačidlá, zabudovaný mikrofón, ako aj tlačidlá rýchleho prístupu do služieb Netflix, YouTube, Google Play či Prime video. Veľmi užitočné je tiež tlačidlo rýchlej voľby (ikona rakety), na ktoré si môže užívateľ namapovať svoju obľúbenú aplikáciu a to priamo v nastaveniach. Určite stojí za zmienku tiež to, že pomocou ovládača je možné ovládať aj základné funkcie televízora ako zapnutie/vypnutie či ovládanie hlasitosti.

Medzi príslušenstvom, ktoré si môžu užívatelia k boxu dokúpiť je ovládač Homatics BIG. Ako už názov napovedá, ide o väčšiu verziu ovládača, ktorá obsahuje navyše farebné a číselné tlačidlá. Záujemcovia si ho môžu zakúpiť zvlášť u svojho predajcu. Odporúčaná maloobchodná cena je 12,90 €.

Prvotné spustenie

Pri úplne prvom spustení, alebo vykonaní výrobných nastavení, je nutné prejsť prvotnou inštaláciou, kde sa najskôr spáruje box s diaľkovým ovládaním, vyberie jazyk hlavného menu a nastaví pripojenie k internetu. Využiť je možné pripojenie ako cez kábel (RJ 45), tak aj vez WIFI (2,4 alebo 5 GHz). Po pripojení boxu k internetu sa automaticky spustí overovanie a vyhľadávanie dostupných aktualizácií. V prípade, že je dostupná novšia verzia, automaticky sa do boxu nainštaluje. V tomto prípade trvá síce prvotná inštalácia trochu dlhšie, ale je potrebné nechať box zapnutý a počkať až na dokončenie aktualizácie. V posledných krokoch box ešte ponúka možnosť zapnutia úsporného režimu, nastavenie ovládača pre základné funkcie TV, ako aj inštalácie vybraných aplikácií. V čase môjho testovania to boli YouTube Kids, HBO Max, Disney+, Apple TV a prehrávač VLC. Po dokončení prvotnej inštalácie bola voľná kapacita na internej flash pamäti 28 GB z celkových 32 GB, ktoré je možné využiť na inštalovanie aplikácií, prípadne hier. Ak by sa stalo, že kapacita by z nejakého dôvodu nestačila, je možné pamäť kedykoľvek rozšíriť napr. pomocou externého pamäťového zariadenia pripojeného k USB portu (USB 3.0 alebo USB 2.0). Micro SD kartu nie je možné použiť, vzhľadom k tomu, že ako som už spomínal v úvode, box nemá slot pre micro SD kartu.

Domovská obrazovka a aplikácie

Domovskú obrazovku systému Android TV určite nemusím podrobnejšie predstavovať. Vo vrchnej časti sa nachádza vyhľadávanie a ikonka nastavenia spolu s informáciou o aktuálnom čase. Nižšie sa nachádzajú už aplikácie, ktoré sú v boxe nainštalované. Okrem predinštalovaných aplikácií ako Netflix, YouTube či Prime Video si môže užívateľ nainštalovať do boxu ďalšie priamo z obchodu Google Play. Z tých najpopulárnejších môžem spomenúť napr. ANTIK TV, Lepší.TV, Skylink Live TV, Magio Go, Kuki TV, Sweet.tv, Sledovanie TV, 4ka TV, O2 TV, UPC TV, HBO Max, SkyShowtime, Disney+, Voyo, FilmBox+ a množstvo ďalších. Po mojom niekoľkotýždňovom používaní môžem povedať, že počas testovania zariadenie ani jeden krát nezamrzlo, nereštartovalo sa a s každou z testovaných aplikácií fungovalo bez akýchkoľvek problémov.

Prehrávanie multimediálneho obsahu

S Homatics Box R 4K Plus je možné samozrejme prehrávať multimediálne súbory (videá, hudbu či obrázky) a to ako z externého pamäťového zariadenia, sieťového disku, tak aj priamo z mobilných zariadení (smartfón, tablet, PC) vďaka zrkadleniu obrazovky, vzhľadom k tomu, že je podporovaný protokol Google Cast. Pri prehrávaní multimediálnych súborov som z externých pamäťových zariadení využíval napr. aplikácie VLC alebo MX Player, ktoré som si stiahol priamo z obchodu Google Play. Z testovaných súborov AVI, FLV, MKV, MP4, MPEG či TS nemal box žiadny problém s ich prehraním. Problém nebol ani pri prehrávaní obsahu zo sieťového disku či prehrávaní internetových streamov či streamov z domácich webkamier. Vďaka podpore H.265/HEVC je možné navyše prehrávať aj videá už v tomto novom formáte a to až do rozlíšenia 4K. Samozrejmosťou je podpora externých titulkov a v prípade, že má video viac audio stôp, nechýba ani voľba ich výberu. Na prehrávanie multimediálneho obsahu je samozrejme možné využívať aj iné aplikácie. Jednou z nich je napr. prehrávač KODI, ktorý okrem prehrávania poskytuje aj ďalšie možnosti a to vďaka doplnkom, ktoré sú pre tento prehrávač dostupné a stále vyvíjané a vylepšované. Multimediálne prehrávače zvládnu bez problémov prehrať aj najbežnejšie audio súbory (MP3, WMA, WAV, ACC) či obrázky (JPG, BMP, PNG, GIF, TIF). Kompletný prehľad podporovaných audio a video súborov prinášam nižšie.

Pri video obsahu netreba zabúdať, že Homatics Box R 4K Plus podporuje Dolby Vision, vďaka čomu umožňuje pridať vizuálnym kreatívam väčšiu hĺbku, perfektný kontrast a viac farieb. Ak sa k tomu pridá aj priestorový zvuk v Dolby ATMOS, ktorý tiež zariadenie podporuje, zo sledovania má divák úžasný zážitok.

Podporované audio a video formáty udávané výrobcom:

Video súbory: mkv, wmv, mpg, mpeg, dat, avi, mov, iso, mp4, rm, jpg, bmp
Audio súbory: MP3, AAC, WMA, RM, FLAC, Ogg s 7.1/5.1 down-mixing (Dolby Digital/Digital Plus, DTS, WMA, WMA Pro, WMV optional)
Video decoding:
AV1 MP-10@L5.1 up to 4Kx2K@60fps
VP9 Profile-2 up to 4Kx2K@60fps
H.265 HEVC MP-10@L5.1 up to 4Kx2K@60fps
AVS2-P2 Profile up to 4Kx2K@60fps
H.264 AVC HP@L5.1 up to 4Kx2K@30fps
H.264 MVC up to 1080P@60fps
MPEG-4 ASP@L5 up to 1080P@60fps (ISO-14496)
WMV/VC-1 SP/MP/AP up to 1080P@60fps
AVS-P16(AVS+) /AVS-P2 JiZhun Profile up to 1080P@60fps
MPEG-2 MP/HL up to 1080P@60fps (ISO-13818)
MPEG-1 MP/HL up to 1080P@60fps (ISO-11172)
RealVideo 8/9/10 up to 1080P@60fps

Homatics Box R 4K Plus je možné využiť nielen na prehrávanie multimediálneho obsahu či sledovanie televízie, ale aj na hranie hier. Vo väčšine prípadov je však potrebný gamepad. Bez neho sa totiž väčšina hier nedá hrať. Informuje o tom oznam, ktorý sa objaví ešte pred samotným sťahovaním vybranej hry z Google Play. Jednoduché hry (napr. kartové) gamepad nevyžadujú, tie je tak možné hrať aj pomocou diaľkového ovládača či pripojenej PC myši. Okrem PC mši je možné k boxu pripojiť aj bezdrôtové slúchadlá, reproduktory, klávesnicu a množstvo ďalších zariadení, ktoré sa dajú pripojiť veľmi jednoducho a rýchlo cez Bluetooth.

Pripojenie externého DVB-T/T2 tunera či iných zariadení

K boxu Homatics Box R 4K Plus je možné, podobne ako k Homatics Box R 4K či Homatics Box Q, pripojiť tiež externý DVB-T/DVB-T2 tuner a rozšíriť tak možnosti príjmu aj o programy vysielané prostredníctvom terestriálneho vysielania. V prípade záujmu si môžu majitelia boxu tuner dokúpiť. Nie je totiž štandardne v balení. Jeho cena je 17,90 € s DPH. Po pripojení tunera k boxu sa v menu automaticky objaví aplikácia Live TV, ktorá umožní sledovanie programov z DVB-T či DVB-T2. Treba však počítať s tým, že sledovať bude možné iba nekódované programy.

Hlasové ovládanie a Google Assistant

Užitočnou funkciou je určite hlasové ovládanie. To využijú najmä užívatelia, ktorí majú v domácnosti už nejaké smart zariadenia. Vzhľadom k tomu, že aktuálne Google Assistant nepodporuje ešte stále slovenčinu, je nutné pre plnohodnotné využívanie tejto funkcie mať nastavené menu na jeden z podporovaných jazykov (napr. angličtinu). Pokiaľ je nastavený jazyk hlavného menu na slovenčinu je možné napr. iba zistiť aké bude počasie či vyhľadávať aplikácie v Google play alebo videá na YouTube.

Záver

Možno povedať, že Homatics je už osvedčená značka na našom trhu. Testoval som už niekoľko produktov od tohto výrobcu a osobne ma nesklamal ani Homatics Box R 4K Plus, ktorý prináša svojim užívateľom ešte lepší zážitok z prehrávania video aj audio obsahu a to vďaka podpore Dolby Vision, Dolby ATMOS a DTS. Vďaka veľkému množstvu aplikácií, ktoré je možné do boxu stiahnuť a inštalovať priamo z obchodu Google Play, je možné box využívať nielen na prehrávanie multimediálneho obsahu z internetu, externého či sieťového úložiska, ale aj na sledovanie televízie či hranie hier. Samozrejmosťou je zrkadlenie obrazovky mobilného telefónu či hlasové ovládanie.

Doporučená maloobchodná cena zariadenia: 149 € s DPH
Odkaz na produktHomatics Box R 4K Plus

Za zapožičanie multimediálneho zariadenia Homatics Box R 4K Plus ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať