Reklama

Homatics Box R 4K – Multimediálny androidový box s možnosťou rozšírenia príjmu programov z DVB-T a DVB-T2

Homatics Box R 4K je multimediálny set-top-box, ktorý pracuje pod operačným systémom Android TV 11. V hardvérovej výbave má tri USB porty, optický audio výstup S/PDIF, jednu čítačku micro SD kariet, LAN konektor (RJ 45) a nakoniec ešte aj analógový AV výstup pre prípadné prepojenie so staršími TV. V porovnaní s predchádzajúcim modelom Homatics Box Q je v bielom prevedení, a to nielen samotný box, ale aj diaľkové ovládanie. Okrem toho má vylepšený hardvér v podobe výkonnejšieho procesoru či väčšej flash pamäti a hlavne pracuje už s novšou verziou systému Android TV.

Podrobnejšie informácie o boxe Homatics Box R 4K vám prinášam v tejto recenzii, vrátane mojich reálnych skúseností, vzhľadom k tomu, že som ho mal možnosť niekoľko týždňov testovať.

Pokračovanie nižšie:

Základná charakteristika Homatics Box R 4K
Operačný systém: Android TV (verzia 11)
Procesor: Amlogic S905X4 (Quad core ARM Cortex-A55 CPU) 24k DMIPS
Operačná pamäť RAM: 2GB
Flash pamäť: 16 GB eMMC
1x konektor HDMI
3x USB (1x USB-C, 1x USB 3.0 a 1x USB 2.0)
1x slot pre micro SD kartu
1x analógový AV výstup
1x S/PDIF optický digitálny audio výstup
Rozmery (Š × V × H): 113 x 113 x 25 mm
Podpora: Gogle Cast, WiFi 2,4 a 5 GHz, Dolby Audio, Bluetooth 5.0, podpora prehrávania videí do 4K UHD s 60fps

Obsah balenia

Súčasťou balenia je okrem samotného boxu a diaľkového ovládania ešte navyše veľmi stručná užívateľská príručka, HDMI kábel, dve mikrotužkové batérie (AAA) a napájací zdroj (12V/1A).

Homatics Box R 4K – pohľad spredu
Homatics Box R 4K – pohľad zozadu
Homatics Box R 4K – pohľad zboku

Predný a zadný panel boxu

V prednej časti set-top-boxu sa nachádza jedna LED dióda, ktorá informuje užívateľov o jeho aktuálnom stave. Počas prevádzkového režimu svieti na modro, v pohotovostnom režime na červeno. Dióda svieti stále, zmeniť intenzitu nie je možné a nedá sa ani úplne vypnúť. Pokiaľ by to niekomu vadilo, je tu možnosť schovať box niekde na skryté miesto. Ovládač komunikuje s boxom cez Bluetooth, takže s ovládaním boxu by nemal byť žiadny problém ani keď sa box schová napr. za TV.

V zadnej časti boxu sa nachádza konektor pre pripojenie externého napájacieho zdroja (12V/1A), ethernetový RJ 45, HDMI výstup, analógový AV výstup (jack), optický audio výstup S/PDIF a konektor USB-C. Na bočnej strane je ešte slot pre micro SD kartu a dva USB porty (1x USB 2.0 a 1x USB 3.0). V prípade potreby je navyše na spodnej časti ešte k dispozícii tlačidlo Recovery,. Pozastavil by som sa pri porte USB-C. Ten je totiž možné využiť iba pre pripojenie externého USB tuneru (DVB-T/DVB-T2). Prehrávanie multimediálnych súborov box prostredníctvom USB-C portu neumožňuje. V tomto prípade je nutné využiť zvyšné dva USB porty.

Diaľkový ovládač

Bežne dodávaný diaľkový ovládač spolu so zariadením Homatics Box R 4K je menších rozmerov. Komunikácia s boxom prebieha štandardne prostredníctvom rozhrania Bluetooth. Pred prvotnou inštaláciou je preto nutné ovládanie spárovať s boxom. Nie je to nič zložité, stačí len stlačiť po výzve na obrazovke naraz tlačidlá domov a šípku doľava a to až dovtedy, kým nezačne blikať LED dióda na ovládači.

Homatics Box R 4K – diaľkový ovládač

Na ovládači sa nachádzajú iba tie najhlavnejšie základné ovládacie tlačidlá, ako aj tlačidlá rýchleho prístupu do služieb Netflix, YouTube, či Amazone video. Pre rýchlu voľbu je možné si nastaviť aj vlastnú aplikáciu. Slúži na to špeciálne tlačidlo s ikonou rakety. Okrem toho je dostupné aj tlačidlo hlasového ovládania Google Assistant a určite nemôžem zabudnúť ani na mikrofón, ktorý je zabudovaný už v ovládaní práve pre potreby hlasového ovládania. Funguje však iba v prípade, že sa stlačí tlačidlo Google Assistant.

Okrem štandardne dodávaného ovládania je možné s boxom Homatics Box R 4K využívať tiež ovládač Homatics BIG. Ide o väčšiu verziu ovládača, ktorá obsahuje navyše farebné a číselné tlačidlá. Tento ovládač nie je štandardne dodávaný. Záujemcovia si ho môžu zakúpiť zvlášť u svojho predajcu. Odporúčaná maloobchodná cena je 12,90 €.

Prvotné spustenie

Pri úplne provom spustení boxu, alebo po vykonaní výrobných nastavení, je potrebné prejsť jednoduchou prvotnou inštaláciou, kde sa najskôr spáruje box s diaľkovým ovládaním, vyberie jazyk hlavného menu a nastaví pripojenie k internetu. Využiť je možné pripojenie cez kábel (RJ 45) alebo bezdrôtové pripojenie k WIFI (2,4 alebo 5 GHz). Po pripojení boxu k internetu sa automaticky spustí vyhľadávanie aktualizácií. V prípade, že je nájdená novšia verzia softvéru, je nutné nechať dokončiť celý proces aktualizácie. V opačnom prípade by mohlo dôjsť k znefunkčneniu boxu. Trvá to len pár minút, samozrejme aj v závislosti od rýchlosti pripojenia k internetu. Pri mojom prvotnom spustení mala dostupná aktualizácia približne 890 MB. Po aktualizácii bolo už len potrebné sa prihlásiť do účtu Google. V poslednom kroku ešte box ponúka aj možnosť rýchlej inštalácie najpoužívanejších aplikácií TV služieb Lepšia.TV, Antik TV, Skylink Live TV, Magio GO, Sledovanie TV či prehrávače multimediálnych súborov MX player alebo VLC. Vďaka rýchlej inštalácii nemusí potom užívateľ hľadať tieto aplikácie v obchode a manuálne ich inštalovať. Takto je ich v podstate možné nainštalovať všetky naraz.

Prvotná inštalácia
Hlavné menu

Domovská obrazovka a aplikácie

Na domovskej obrazovke sa nachádzajú všetky inštalované aplikácie či tipy od jednotlivých služieb ako Netflix, Prime Video, YouTube, YouTube Music a iných. V prípade potreby je možné sa na domovskú obrazovku dostať kedykoľvek stlačením tlačidla Domov (ikona domčeku) na diaľkovom ovládaní.

Po ukončení prvotnej inštalácie bola dostupná voľná pamäť 13 GB. Využiť ju je možné na inštalovanie aplikácií a hier priamo z obchodu Google play. Myslím, že to pre bežného užívateľa plne postačuje. Pokiaľ by však niekto chcel inštalovať do boxu aj viacero hier, ktoré môžu mať aj niekoľko GB, mohla by už pamäť nepostačovať. V tom prípade je preto možné pamäť rozšíriť napr. pomocou externej pamäťovej micro SD karty, alebo pamäťového zariadenia pripojeného k jednému USB portu.

Z aplikácií, ktoré som s Homatics Box R 4K vyskúšal, môžem spomenúť napr. YouTube, kde bez problémov fungovalo prehrávanie videí s rozlíšením 4K (3840 x 2160 px). Problémy neboli ani s aplikáciami HBO Max, Netflix, Sweet.tv, Antik TV, Lepšia.TV, Kuki TV, Skylink Live TV, Sledovanie TV či Voyo. V prípade Netflixu musím spomenúť, že zariadenie má všetky potrebné licencie priamo od prevádzkovateľa tejto služby. Bez problémov je tak možné prehrávať aj videá v 4K kvalite.

Okrem aplikácií je možné inštalovať do boxu tiež hry. Pri hrách je však poväčšine nutné mať k boxu pripojený gamepad a to buď cez USB alebo Bluetooth. Je pravda, že niektoré jednoduché hry fungujú aj bez neho a postačuje iba dodávaný diaľkový ovládač, ale pri väčšine, ktoré som testoval sa objavila po ich spustení hláška, že bez gamepadu nie je možné hry hrať.

Multimediálny prehrávač KODI

Prehrávanie multimediálneho obsahu

Pre prehrávanie multimediálneho obsahu je možné využívať viacero aplikácií, spomenúť môžem napr. VLC či prehrávač KODI so všetkými jeho doplnkami. V čase môjho testovania bola dostupná verzia 19.4. Multimediálny obsah je možné prehrávať cez externé pamäťové zariadenia, ktoré môžu byť pripojené cez USB porty. Nie však USB-C. Ako som už spomínal, tento port slúži výlučne iba na pripojenie USB tunera. Okrem USB portov je možné tiež prehrávať obsah zo sieťového disku, micro SD karty, alebo priamo z PC či mobilného telefónu a to vďaka protokolu Google Cast. Homatics Box R 4K podporuje prehrávanie multimediálnych súborov vo formáte av1, mkv, wmv, mpg, mpeg, dat, avi, mov, mp4, rm, mp3, aac či ogg a to až do rozlíšenia 4K. Kompletný zoznam udávaný výrobcom je uvedený nižšie. Samozrejmosťou je aj podpora prezerania obrázkov a to vo formátoch jpg, bmp, png či gif.

Osobne som využíval na prehrávanie multimediálneho obsahu prehrávač VLC, ktorý automaticky našiel sieťový disk a to bez potreby zadávania IP adresy. Vďaka tomu nebol žiadny problém prehrávať multimediálny obsah priamo z NAS servera, kde mám aktivovanú funkciu DLNA. Pripojiť sa však dokáže aj cez FTP. VLC je tiež možné využívať aj na prehrávanie streamov z webových kamier a to či už z domácnosti, alebo internetu.

Podporované video formáty:

AV1 MP-10@L5.1 up to 4Kx2K@60fps
VP9 Profile-2 up to 4Kx2K@60fps
H.265 HEVC MP-10@L5.1 up to 4Kx2K@60fps
AVS2-P2 Profile up to 4Kx2K@60fps
H.264 AVC HP@L5.1 up to 4Kx2K@30fps
H.264 MVC up to 1080P@60fps
MPEG-4 ASP@L5 up to 1080P@60fps (ISO-14496)
WMV/VC-1 SP/MP/AP up to 1080P@60fps
AVS-P16(AVS+) /AVS-P2 JiZhun Profile up to 1080P@60fps
MPEG-2 MP/HL up to 1080P@60fps (ISO-13818)
MPEG-1 MP/HL up to 1080P@60fps (ISO-11172)
RealVideo 8/9/10 up to 1080P@60fps

Podporované audio formáty

MP3, AAC, WMA, RM, FLAC, Ogg 7.1/5.1 down-mixing (Dolby Digital/Digital Plus, DTS, WMA, WMA Pro, WMV optional)

Google Cast a prehrávanie multimediálneho obsahu

Samozrejmosťou u Homatics Box R 4K je podpora protokolu Google Cast, ktorý umožňuje nielen zrkadlenie obrazovky mobilných zariadení zo smarfónu, tabletu či PC, ale aj prehrávanie multimediálneho obsahu pomocou týchto zariadení priamo na TV. Vďaka tomu je možné veľmi jednoducho prezerať fotografie, alebo videá, či počúvať hudbu z mobilu priamo na TV. Stačí pritom, aby boli zariadenia pripojené v jeden WIFI sieti a podporovali protokol Google Cast. Vyskúšal som aj zrkadlenie webového prehliadača Chrome z PC, či ďalších aplikácií, ktoré túto funkciu podporujú. V praxi to znamená, že všetky aplikácie, ktoré podporujú zariadenie ChromeCast je možné využívať aj s Homatics Box R 4K.

Pripojenie externého DVB-T/T2 tunera či iných zariadení
K boxu Homatics Box R 4K je možné pripojiť externý DVB-T/DVB-T2 tuner a rozšíriť tak možnosti príjmu aj o programy vysielané prostredníctvom terestriálneho vysielania. Špeciálny tuner sa pripája do portu USB-C. Terestriálny príjem môže byť vhodný aj ako záložný príjem v prípade výpadku internetu. V prípade záujmu si môžu majitelia boxu tuner dokúpiť. Jeho cena je 17,90 € s DPH. Po pripojení tunera k boxu sa v menu automaticky objaví aplikácia Live TV, ktorá umožní sledovanie programov z DVB-T či DVB-T2. Treba však počítať s tým, že sledovať bude možné iba nekódované programy.

Externý USB-C tuner DVB-T/T2

Okrem USB-C tunera je možné s boxom využívať aj iné zariadenia ako napr. bezdrôtové slúchadla, reproduktory, myš, klávesnicu a množstvo ďalších zariadení, ktoré sa dajú pripojiť veľmi jednoducho a rýchlo cez Bluetooth. Stačí ich len pridať a spárovať v nastaveniach.

Hlasové ovládanie

Na dodávanom diaľkovom ovládači sa nachádza špeciálne tlačidlo Google Assistant, ktoré keď sa stlačí, tak začne blikať zelená dióda a aktivuje sa mikrofón. Vďaka tomu je možné zadávať hlasové príkazy. Pokiaľ je nastavený jazyk hlavného menu na slovenčinu je možné takto napr. zistiť aké bude počasie či vyhľadávať aplikácie v Google play alebo videá na YouTube.

Pre ovládanie smart zariadení v domácnosti, ktoré podporujú službu Google Assistant, je nutné mať nastavený jazyk hlavného menu, ktorý podporuje túto službu. Jedným z nich je napr. angličtina. Následne je možné hlasovým príkazom zapnúť či vypnúť akékoľvek zariadenie, ktoré máme priradené v aplikácii Google Home.

Záver

Homatics Box R 4K som mal možnosť testovať niekoľko týždňov. Fungoval veľmi spoľahlivo, svižne, bez zamŕzania či iných vážnejších problémov. Veľmi ma zaujala možnosť rozšírenia boxu o príjem programov prostredníctvom DVB-T či DVB-T2. Po dokúpení špeciálneho tunera je tak možné využívať box nielen na prehrávanie obsahu či sledovanie TV z internetu, ale aj prijímať nekódované programy prostredníctvom terestriálnych vysielačov. Hodiť sa to môže napr. aj ako záložný spôsob príjmu v prípade výpadku internetu. Vzhľadom k tomu, že ide o multimediálne zariadenie s operačným systémom Android TV 11, zvládne aj prehrávanie obsahu z domáceho úložiska NAS, FTP servera či zrkadlenie obrazovky mobilných zariadení, ako aj ovládanie zariadení v domácnosti cez Google Assistant. Zaujímavá môže byť tiež podpora kodeku AV1.

Doporučená maloobchodná cena zariadenia: 89,9 € s DPH
Odkaz na produkt: Homatics Box R 4K

Za zapožičanie multimediálneho zariadenia Homatics Box R 4K ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať