Reklama

Test multimediálneho boxu Homatics Box Q Android TV

V marci tohto roku som vám predstavil zariadenie Homatics Dongle Q, ktoré dokáže urobiť takmer z každého televízora smart TV. Už počas testu som sľúbil, že jedna z nasledujúcich recenzií bude patriť podobnému zariadeniu a to konkrétne set-top-boxu Homatics Box Q Android TV. Dnes by som vám teda chcel priniesť moje skúsenosti s týmto multimediálnym set-top-boxom, ktorý prináša ešte väčšie možnosti ako už spomínané zariadenie Homatics Dongle Q, a to vďaka tomu, že má až tri USB porty, optický audio výstup S/PDIF, čítačku micro SD kariet, LAN konektor a nakoniec ešte aj analógový AV výstup. Aj v tomto zariadení je už predinštalovaná verzia operačného systému Android TV 10.
Pokračovanie nižšie:

Základná charakteristika Homatics Dongle Q:
Operačný systém: Android TV (verzia 10)
Procesor: Amlogic S905X3 / Quad-Core Cortex-A55 22K DMIPS
Operačná pamäť RAM: 2GB
Flash pamäť: 8GB eMMC
Operačný systém: Android TV (ver. 10)
1x konektor HDMI 2.1
1x konektor RJ 45 (10/100Mbps)
3x USB (1x USB-C, 1x USB 3.0 a 1x USB 2.0)
1x slot pre micro SD kartu
1x AV výstup
S/PDIF optický digitálny audio výstup
Spotreba udávaná výrobcom: V prevádzkovom režime maximálne 12W
Podpora: Gogle Cast, WiFi 2,4 a 5 GHz, Dolby Audio, Bluetooth 4.2, podpora prehrávania videí do 4K UHD s 60fps

Obsah balenia

Súčasťou balenia je okrem samotného boxu a diaľkového ovládania ešte navyše veľmi stručná užívateľská príručka, HDMI kábel, dve mikrotúžkové batérie (AAA) a napájací zdroj 12V/1A.

Predný a zadný panel boxu

V prednej časti set-top-boxu sa nachádza jedna LED dióda, ktorá informuje užívateľov o jeho aktuálnom stave. Počas prevádzkového režimu svieti na bielo, v pohotovostnom režime na červeno. Musím však spomenúť, že červená dióda svieti dosť silno. Nedá sa pritom zmeniť ani intenzita svietenia a nie je v nastaveniach ani možnosť ju úplne vypnúť.

V zadnej časti boxu je analógový AV výstup (jack), konektory HDMI, Ethernet (RJ 45), digitálny audio výstup S/PDIF, USB-C, ako aj konektor pre pripojenie externého napájacieho zdroja (12V/1A). Android Box má k dispozícii celkovo až tri USB porty. Dva z nich (USB 2.0 a USB 3.0) sa nachádzajú na bočných stranách spolu so slotom na micro SD kartu a ako som už spomínal jeden USB port (USB-C) sa je ešte v zadnej časti. V prípade potreby je navyše na spodnej časti ešte k dispozícii tlačidlo Recovery.

Diaľkový ovládač

Dodávaný diaľkový ovládač pre Homatics Box Q Android TV je menších rozmerov. S boxom komunikuje prostredníctvom Bluetooth. Nie je teda vôbec nutné presné mierenie na box. Z toho dôvodu sa preto ešte pred prvotnou inštaláciou musí ovládanie spárovať spolu s boxom. Na ovládaní sa nachádzajú iba tie najhlavnejšie základné ovládacie tlačidlá, ako aj tlačidlá rýchleho prístupu do služieb Netflix, YouTube, Google Play či Amazone video. K dispozícii je tiež tlačidlo hlasového ovládania Google Assistant a určite nemôžem zabudnúť ani na mikrofón, ktorý je zabudovaný už v ovládaní práve pre potreby hlasového ovládania. Funguje však iba v prípade, že sa stlačí tlačidlo Google Assistant.

Ovládač je možné využiť nielen na ovládanie samotného boxu, ale aj na ovládanie televízora. Nie je pritom ani potrebné zložitejšie programovanie, stačí si len vybrať značku televízora a o všetko ostatné prebehne automaticky. S jedným ovládačom je tak možné ovládať ako samotný box, tak aj základné funkcie televízora (vypnutie/zapnutie či ovládanie hlasitosti). Všimol som si, že nastavenie ovládania pre TV (Verify Smart RCU setup) ponúka box s najnovšou verziou softvéru už počas prvotnej inštalácie.

Prvotná inštalácia

Pri úplne prvom zapnutí boxu, alebo vykonaní továrenských nastavení, je nutné najskôr prejsť procesom prvotnej inštalácie. Ako som už spomínal, diaľkové ovládanie komunikuje s boxom cez Bluetooth. Nie je teda vôbec potrebné riešiť presné mierenie na box. Ten môže byť dokonca aj niekde na skrytom mieste, napr. za televízorom. Ovládanie je však najskôr nutné spárovať s boxom. Samotné párovanie sa vykoná súčasným stlačením tlačidiel späť (šípka doľava) a tlačidla Home, ktoré držíme dovtedy, kým nezačne svietiť LED dióda na ovládači. Veľmi pekne je to znázornené aj na obrazovke. Po úspešnom spárovaní ovládania s boxom nám potom box ponúkne prvotnú inštaláciu, kde nastavíme všetko potrebné. Box je možné pripojiť k internetu buď pomocou LAN kábla (RJ45), alebo aj bezdrôtovo cez WIFI sieť. Podporované sú pásma 2,4 GHz a 5 GHz. Všimol som si, že počas prvotnej inštalácie sa kontrolujú aj aktualizácie pre box a ovládanie. Pokiaľ by box našiel novšiu verziu softvéru, odporúčam ju samozrejme nechať stiahnuť a potom počkať na jej úspešné inštalovanie.

Aplikácie

Pre plnohodnotné využívanie boxu je nutné sa prihlásiť do účtu Google play. Hlavné menu je dostupné vo viacerých jazykoch. Slovenčina a čeština je samozrejmosťou. Niektoré aplikácie sú už predinštalované. Patria medzi ne napr. Netflix, Prime video či YouTube. Vzhľadom k tomu, že zariadenie pracuje pod systémom Android TV je možné inštalovať veľké množstvo aplikácií priamo z obchodu Google play. Z aplikácií slovenských a českých operátorov, ktoré umožňujú sledovať televízne programy som otestoval, ANTIK TV, Lepší.TV, Skylink Live TV, Magio Go či Sledovanie TV. Ako je už známe, ani jedna z týchto aplikácii neumožňuje nahrávanie programov na externé pamäťové úložisko. Náhradou môže byť archív vysielania, ktorý je už u väčšiny operátorov v cene balíka. Navyše niektoré služby (napr. Magio Go) ponúkajú možnosť klientom si nahrať svoj obľúbený program ešte aj na cloudové úložisko operátora.

Z ďalších aplikácií, ktoré ponúkajú video či audio obsah som otestoval napr. HBO Go, Otta, Mall.TV, Spotify a Twitch. Zariadenie pracovalo so všetkými aplikáciami počas testov svižne. Nezaznamenal som ani žiadne zamrznutie či samovoľné reštartovanie. Počas niekoľko týždňového testovania mi box ponúkol aj novú aktualizáciu softvéru, čo u lacnejších boxov so systémom Android TV veľmi očakávať nemôžeme.

Aplikácia Netflix má pre zariadenie platnú licenciu. Bez najmenších problémov tak môžu užívatelia prehrávať aj obsah v 4K kvalite (3840 x 2160 px). Navyše vďaka optickému audio výstupu sa dá pripojiť k boxu aj domáce kino, ktoré tak poskytne ešte lepší zážitok zo sledovania. Obsah v 4K kvalite je možné prehrávať samozrejme aj cez YouTube či z externého alebo sieťového úložiska.

Homatics Box Q Android TV má internú pamäť s veľkosťou 8 GB. Odpočítať však treba celý systém. S už predinštalovanými aplikáciami je voľná pamäť cca 4,5 GB, ktoré je možné využiť na inštalovanie akýchkoľvek aplikácií z obchodu Google Play. Pokiaľ by to však niekomu nestačilo, je možné pamäť jednoducho rozšíriť pomocou micro SD karty, alebo USB kľúča. V tomto prípade je však nutné spustiť formátovanie cez nastavenia úložiska.

Box je možné využiť nielen na prehrávanie multimediálneho obsahu či sledovanie televízie, ale aj na hranie hier. Vo väčšine prípadov je však potrebný gamepad. Bez neho sa totiž väčšina hier nedá hrať. Informuje o tom oznam, ktorý sa objaví ešte pred samotným sťahovaním vybranej hry z Google Play. Jednoduché hry (napr. kartové) gamepad nevyžadujú, tie je tak možné hrať aj pomocou diaľkového ovládača či pripojenej PC myši.

Okrem počítačovej myši je tiež možné pripojiť k boxu napr. klávesnicu, slúchadlá alebo reproduktor. Nevyžaduje sa pritom ani inštalácia ovládačov. Pre pripojenie týchto zariadení sa môžu využiť ako USB porty, tak aj Bluetooth.

Ku všetkým nainštalovaným aplikáciám sa môžeme kedykoľvek dostať cez Domovskú obrazovku (stlačením tlačidla domčeku na ovládaní), kde sa tiež zobrazujú tipy zo služieb ako Netflix, YouTube či Video prime. Domovskú obrazovku si môže užívateľ upraviť podľa svojich potrieb. Je možné napr. usporadúvať nainštalované aplikácie, nechať si zobraziť videá z odoberaných YouTube kanálov či nedopozerané videá z externého pamäťového disku, alebo len tipy z Netflixu, prípadne videopožičovne Filmy Play.

Domovská obrazovka
Aplikácia HBO Go
Nastavenia
Aplikácia Sledovanie TV

Prehrávanie multimediálneho obsahu

Pre prehrávanie video súborov z externého pamäťového zariadenia, alebo sieťového disku, je nutné si nainštalovať potrebné aplikácie, ktoré to umožňujú. Pri testoch som využíval napr. VLC alebo MX Player. Z testovaných súborov AVI, FLV, MKV, MP4, MPEG či TS nemal box žiadny problém s ich prehraním. Problém nebol ani pri prehrávaní obsahu zo sieťového disku či prehrávaní internetových streamov či streamov z domácich webkamier. Vďaka podpore H.265/HEVC je možné navyše prehrávať aj videá už v tomto novom formáte a to až do rozlíšenia 4K. Samozrejmosťou je podpora externých titulkov a v prípade, že má video viac audio stôp, nechýba ani voľba ich výberu. Na prehrávanie multimediálneho obsahu je samozrejme možné využívať aj iné aplikácie. Jednou z nich je napr. prehrávač KODI, ktorý okrem prehrávania poskytuje aj ďalšie možnosti a to vďaka doplnkom, ktoré sú pre tento prehrávač dostupné a stále vyvíjané a vylepšované. V čase môjho testovania bola k dispozícii verzia KODI 19. Multimediálne prehrávače zvládnu bez problémov prehrať aj najbežnejšie audio súbory (MP3, WMA, WAV, ACC) či obrázky (JPG, BMP, PNG, GIF, TIF). Kompletný prehľad podporovaných súborov prinášam nižšie.

Podporovaný video dekodér:
– VP9 Profile-2 up to 4Kx2K@60fps
– H.265 HEVC MP-10@L5.1 up to 4Kx2K@60fps
– AVS2-P2 Profile up to 4Kx2K@60fps
– H.264 AVC HP@L5.1 up to 4Kx2K@30fps
– H.264 MVC up to 1080P@60fps
– MPEG-4 ASP@L5 up to 1080P@60fps (ISO-14496)
– WMV/VC-1 SP/MP/AP up to 1080P@60fps
– AVS-P16(AVS+) /AVS-P2 JiZhun Profile up to 1080P@60fps
– MPEG-2 MP/HL up to 1080P@60fps (ISO-13818) – WMV/VC-1 SP/MP/AP up to 1080P@60fps
– MPEG-1 MP/HL up to 1080P@60fps (ISO-11172)
– RealVideo 8/9/10 up to 1080P@60fps

Podporované video súbory:
mkv, wmv, mpg, mpeg, dat, avi, mov, iso, mp4, rm

Podporovaný audio dekodér:
MPEG, AAC, HE-AAC, OGG, OGA, FLAC, ALAC, Ape, M4A, RM, MPEG-1 layer1/2, MPEG-2 Layer II, MPEG-4 AAC/BSAC, Dolby/Dolby Digital Plus, DTS Optional

Podporované audio súbory:
MP3, AAC, FLAC, OGG

Podporované súbory obrázkov:
JPG, BMP, GIF, PNG

Prehrávanie obsahu z HDD

Poslednú dobu je veľmi populárne zrkadlenie obrazovky. Homatics Box Q Android TV podporuje protokol Google Cast, ktorý toto umožňuje. Užívatelia tak môžu využívať aj túto funkciu, pomocou ktorej sa veľmi jednoducho môže prehrávať obsah zo smartfónu, tabletu či PC na TV. Vďaka tomu je možné veľmi jednoducho prezerať fotografie, alebo videá, či počúvať hudbu a to nielen z mobilu priamo na TV. Stačí pritom, aby boli zariadenia pripojené v jeden WIFI sieti a podporovali protokol Google Cast.

Hlasové ovládanie a Google Assistant

Užitočnou funkciou je určite hlasové ovládanie. To využijú najmä užívatelia, ktorí majú v domácnosti už nejaké smart zariadenia. Vzhľadom k tomu, že aktuálne Google Assistant nepodporuje aktuálne stále slovenčinu, je nutné pre plnohodnotné využívanie tejto funkcie mať nastavené menu na jeden z podporovaných jazykov (napr. angličtinu).

Funguje aj so staršími televízormi

Box je možné pripojiť k televízoru nielen HDMI káblom, ale ešte aj analógovým AV káblom (jack/3x RCA). K dispozícii je totiž ešte analógový AV výstup (jack). Vďaka tomu je možné toto zariadenie pripojiť aj ku starším televízorom, ktoré nemajú HDMI vstup, ale napr. iba RCA či scart konektor. Osobne som tento AV výstup otestoval a všetko fungovalo bez najmenších problémov. AV kábel však nie je štandardne s boxom dodávaný. V prípade potreby si ho musia užívatelia dokúpiť zvlášť. Ešte by som mohol spomenúť jednu vec, všimol som si, že v prípade ak bol pripojený k boxu HDMI kábel, video cez analógový výstup nebolo dostupné.

Záver

Homatics Box Q Android TV je internetový set-top-box, ktorý pracuje pod systémom Android TV ver. 10. Vďaka veľkému množstvu aplikácií je ho možné využívať nielen na prehrávanie multimediálneho obsahu z internetu alebo externého či sieťového úložiska, ale aj na sledovanie televízie, alebo dokonca na hranie hier. K dispozícii sú tri USB porty, ako aj jeden slot pre micro SD kartu, ktorá môže poslúžiť na rozšírenie internej pamäte. Spomenúť tiež môžem, že zariadenie má licenciu na Netflix, bez problémov preto funguje prehrávanie obsahu aj v 4K rozlíšení. Samozrejmosťou je zrkadlenie obrazovky mobilného telefónu či hlasové ovládanie. Navyše vďaka analógovému AV výstupu je možné box pripojiť naozaj ku každému televízoru. Možno teda povedať, že box po pripojení k internetu dokáže spraviť smart televízor naozaj z každej TV a to aj tej, ktorá má iba scart konektor.

Doporučená maloobchodná cena zariadenia: 79,9 € s DPH
Odkaz na produkt: Homatics Box Q Android TV

Za zapožičanie multimediálneho zariadenia Homatics Box Q Android TV ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Dobrý deň, je ten usb- c konektor plnohodnotný , alebo je to len servisný port na upgrade firmware ? Ďakujem…

    1. Pekný deň prajeme, po pripojení USB kľúča do USB-C portu ho box nevidel. V Android telefóne ho pritom v pohode načítalo. Pravdepodobne teda tento USB-C port nie je plnohodnotný.

  2. Bohužel přístroj pokud je připojen optikou na starší AV Receiver nepouští ven DOLBY DIGITAL 5.1 ALE JEN PCM…Jak jsem pochopil výstup je ve formátu DOLBY DIGITAL PLUS…což starší AV receiver , byť zvládá DD 5.1 s certifikací THX NEZVLÁDNE.Potvrdí někdo nebo vyvrátí ?

  3. Tady nikdo moc neodpovídá.Asi to tu ani nikdo nečte…

Komentáre už nie sú povolené.