Reklama

S Homatics Box R Lite 4K môžete sledovať internetovú TV, prehrávať multimediálny obsah či hrať hry

Box Homatics Box R Lite 4K rozširuje rodinu zariadení značky Homatics na našom trhu, ktoré umožňujú prehrávať multimediálny obsah z rôznych internetových streamovacích služieb či priamo z externých pamäťových zariadení, prípadne z mobilov alebo tabletov. Možno povedať, že Homatics Box R Lite 4K je lacnejšia verzia Homatics Box R 4K či vlajkovej lode Homatics Box R 4K Plus, ktoré som vám už na portáli SatelitnáTV.sk predstavil pred niekoľkými mesiacmi. Hlavné rozdiely týchto troch boxov nájdete v tabuľke nižšie.

Homatics Box R Lite 4K pracuje pod systémom Android TV (verzia 11). Poháňa ho procesor Amlogic S905Y4, má vstavanú 32 GB flash pamäť a 2 GB RAM. Samozrejmosťou sú potrebné licencie a certifikáty od Google, Google Assistant, ako aj od prevádzkovateľa internetovej služby Netflix.

Pokračovanie nižšie:

Základná charakteristika Homatics Box R Lite 4K

Operačný systém: Android TV (verzia 11)
Procesor: Amlogic S905Y4
Operačná pamäť RAM: 2 GB
Flash pamäť: 32 GB eMMC
1x konektor HDMI
1x slot pre micro SD kartu
1x ethernetový port (RJ 45)
3x USB (1x USB-C a 2x USB 2.0)
1x S/PDIF optický digitálny audio výstup
1x jack – analógový audio a video výstup (AV)
Podpora: rozšírenia pamäte, Gogle Cast, WiFi ver. 5.0 (2.4GHz / 5GHz), Bluetooth 5.0, podpora prehrávania videí do 4K, vrátane kodeku AV1
Rozmery (Š × V × H): 96 x 96 x 23 mm

Obsah balenia

Súčasťou balenia je okrem samotného boxu Homatics Box R Lite 4K ešte diaľkové ovládanie, veľmi stručná užívateľská príručka, HDMI kábel, dve mikrotužkové batérie (AAA) a napájací zdroj (12V/1,5A). Box aj diaľkové ovládanie sú v bielom farebnom prevedení.

Predný a zadný panel boxu

V prednej časti boxu sa nachádza stavová LED dióda, ktorá informuje užívateľov o aktuálnom stave boxu. Počas prevádzkového režimu svieti na modro, v pohotovostnom režime na červeno. Dióda sa nedá vypnúť, ak by to však veľmi niekomu prekážalo, môže box skryť napr. za televízor.

V zadnej časti boxu sa nachádzajú konektory USB-C, digitálny audio výstup S/PDIF, HDMI, analógový AV výstup (jack), Ethernet (RJ 45), ako aj konektor pre pripojenie externého napájacieho zdroja (12V/1A). Box má k dispozícii celkovo tri USB porty. Dva z nich (USB 2.0) sa nachádzajú na bočných stranách spolu so slotom na micro SD kartu a jeden USB port (USB-C) je ešte v zadnej časti. V prípade potreby je navyše na bočnej časti ešte k dispozícii tlačidlo Recovery.

Diaľkový ovládač

Bežne dodávaný diaľkový ovládač spolu so zariadením Homatics Box R Lite 4K je menších rozmerov. Komunikácia s boxom prebieha najskôr iba prostredníctvom technológie IR a následne po spárovaní už cez Bluetooth. Pred prvotnou inštaláciou je preto nutné ovládanie spárovať s boxom. Nie je to nič zložité, stačí len stlačiť po výzve na obrazovke naraz tlačidlá domov a šípku doľava a to až dovtedy, kým nezačne blikať LED dióda na ovládači.

Na samotnom ovládači sa nachádza iba zopár tlačidiel a aj to iba tých najzákladnejších. Užívateľ tam nájde tlačidlá rýchleho prístupu do služieb Netflix, YouTube, či Amazone video. Pre rýchlu voľbu je možné si nastaviť aj vlastnú aplikáciu. Slúži na to špeciálne tlačidlo s ikonou rakety. Okrem toho je dostupné aj tlačidlo hlasového ovládania Google Assistant a určite nemôžem zabudnúť ani na zabudovaný mikrofón, ktorý slúži práve pre potreby hlasového ovládania. Mikrofón funguje iba v prípade, že sa stlačí tlačidlo Google Assistant.

Podobne ako u iných multimediálnych zariadení značky Homatics je aj pre Homatics Box R Lite 4K dostupná väščia verzia diaľkového ovládača s názvom Homatics BIG. Ako už názov napovedá, jedná sa o väčšiu verziu ovládača, ktorá obsahuje navyše farebné a číselné tlačidlá. Tento ovládač nie je štandardne dodávaný so zariadeniami. Záujemcovia si ho môžu zakúpiť zvlášť u svojho predajcu. Odporúčaná maloobchodná cena je 12,90 €.

Prvotné spustenie

Pri úplne prvom zapnutí zariadenia Homatics Box R Lite 4K, alebo vykonaní továrenských nastavení, je nutné najskôr prejsť procesom prvotnej inštalácie, v rámci ktorej sa ako prvý spáruje diaľkový ovládač s boxom a následne sa pokračuje s ďalšími nastaveniami. Box je možné pripojiť k internetu buď pomocou LAN kábla (RJ45), alebo aj bezdrôtovo cez WIFI sieť. Podporované sú pásma 2,4 GHz a 5 GHz. Počas prvotnej inštalácie sa kontrolujú aj aktualizácie pre box a ovládanie. Pokiaľ by box našiel novšiu verziu softvéru, odporúčam ju samozrejme nechať stiahnuť a potom počkať na jej úspešné inštalovanie.

Po nainštalovaní všetkých odporúčaných aplikácií v prvotnej inštalácii ako Disney+, YouTube Kids, HBO Max, Antik TV for STB, KODI, TouchTV, SkyShowtime, VLC, Live TV a Prime Video, bola k dispozícii voľná kapacita 25 GB. Túto kapacitu je následne možné využiť na inštalovanie akýchkoľvek aplikácií z obchodu Google Play. Pokiaľ by to však niekomu nestačilo, je možné pamäť jednoducho rozšíriť pomocou micro SD karty, alebo USB kľúča. Po pripojení externého pamäťového zariadenia je však nutné ho naformátovať v Nastaveniach cez nastavenia úložiska. Musím však spomenúť, že pre pripojenie externého pamäťového zariadenia nie je možné využiť port USB-C. Ten slúži výlučne pre prípadné pripojenie odporúčaného príslušenstva ako napr. DVB-T/T2 tuner. Po pripojení USB-C kľúča ho zariadenie ani neidentifikovalo.

Hlavné menu systému Android TV 11 je dostupné vo viacerých jazykoch. Slovenčina a čeština je samozrejmosťou. Vzhľadom k tomu, že zariadenie pracuje pod systémom Android TV je možné inštalovať veľké množstvo aplikácií priamo z obchodu Google Play. Z aplikácií slovenských a českých operátorov, ktoré umožňujú sledovať televízne programy sú to napríklad ANTIK TV (staršia Antik TV ale tiež novšia Antik TV for STB/TV 2.0), Lepší.TV, Sweet.tv, Skylink Live TV, Magio TV, Sledovanie TV, Touch TV (Satro) či Orange TV a ďalšie. Z video služieb môžem spomenúť napr. HBO Max, VOYO, JOJ Play, Disney+, Netflix, Prime video, SkyShowtime, YouTube alebo požičovňu filmov Filmy a TV Google Play, ktorá je dostupná priamo z hlavného menu v sekcii Obchod. Pri inštalovaní aplikácií je užívateľ obmedzený len kapacitou internej flash pamäte, ktorú je možné, ako som už spomínal, kedykoľvek rozšíriť.

Výhodou zariadení pracujúcich pod systémom Android TV je aj to, že okrem aplikácií si môžu užívatelia do zariadení inštalovať tiež hry. Pri väčšine z nich je však nutný gamepad. Informuje o tom hláška už pri samotnej inštalácii. Využiť je možné buď gamepad pripojený cez jeden USB port, alebo bezdrôtový, ktorý bude komunikovať cez Bluetooth. Môže sa použiť napr. gamepad Xbox alebo priamo od výrobcu Homatics, ktorý som mal k dispozícii aj ja a fungoval úplne bez problémov. Herný ovládač od Homatics má duálne vibračné motory, šesťosový gyroskop pre somatosenzorické sledovanie a nachádza sa na ňom navyše aj tlačidlo hlasového asistenta a samozrejme aj mikrofón. Herný ovládač spolupracuje s Android a Google zariadeniami Homatics, ako aj s TV, PC, mobilom či tabletom. Má vstavanú 650 mAh batériu a v balení sa nachádza napájací USB kábel a USB adaptér pre pripojenie k PC. Pred prvým použitím je ho nutné so zariadením spárovať.

Pripojenie externého DVB-T/T2 tunera či iných zariadení

Jednou z výhod, ktorú Homatics Box R Lite 4K má, je možnosť pripojiť k zariadeniu externý externý DVB-T/DVB-T2 tuner. Vďaka tomu si môžu užívatelia zabezpečiť záložný zdroj TV signálu v prípade výpadku internetu či rozšíriť možnosti príjmu aj o programy vysielané prostredníctvom terestriálneho vysielania v štandardoch DVB-T a DVB-T2 s kodekmi MPEG-2, MPEG-4 (H.264) a HEVC (H.265). Externý tuner sa pripája do portu USB-C. V prípade záujmu si môžu majitelia boxu tuner dokúpiť. Jeho cena je 17,90 € s DPH. Po pripojení tunera k boxu sa v menu automaticky objaví aplikácia Live TV, ktorá umožní sledovanie programov z DVB-T či DVB-T2. Treba však počítať s tým, že sledovať bude možné iba nekódované programy.

Pripojiteľné zariadenia

Homatics Box R Lite 4K je multimediálne zariadenie ku ktorému je možné okrem už vyššie spomínaného DVB-T/T2 tunera pripojiť aj iné zariadenia ako napr. bezdrôtové slúchadla, reproduktory, myš, klávesnicu, vrátane herného gamepadu a množstvo ďalších zariadení, ktoré sa dajú pripojiť veľmi jednoducho a rýchlo cez Bluetooth. Stačí ich len pridať a spárovať v nastaveniach.

Multimediálny obsah

Multimediálny obsah je možné prehrávať priamo z mobilných zariadení (smartfón, tablet, PC) a to pomocou Chromecast. Okrem toho je samozrejme podporované tiež prehrávanie obsahu z externých pamäťových zariadení ako USB kľúč, micro SD karta, externý disk či sieťový disk. V tomto prípade však už musí byť v zariadení nainštalovaná aplikácia, ktorá prehrávanie obsahu z externých pamäťových zariadení podporuje. Patria sem napr. VLC, KODI, alebo MX Player. Všetky tieto aplikácie si môžu užívatelia stiahnuť a nainštalovať do zariadenia priamo z Google Play. Osobne som pri testovaní požíval aplikáciu VLC, ktorá bez zložitých nastavení nájde aj sieťový disk. Z testovaných video súborov AVI, FLV, MKV, MP4, MPEG či TS nemal box žiadny problém s ich prehraním. Problém nebol ani pri prehrávaní obsahu zo sieťového disku či prehrávaní internetových streamov či streamov z webkamier. Vďaka podpore H.265/HEVC je možné navyše prehrávať aj videá už v tomto novom formáte a to až do rozlíšenia 4K. Samozrejmosťou je podpora externých titulkov a v prípade, že má video viac audio stôp, nechýba ani voľba ich výberu. Multimediálne prehrávače zvládnu bez problémov prehrať aj najbežnejšie audio súbory (MP3, WMA, WAV, ACC) či obrázky (JPG, BMP, PNG, GIF, TIF). Kompletný prehľad podporovaných súborov uvádzaný výrobcom prinášam nižšie.

Podporované video kodeky:
AV1 MP-10@L5.1 up to 4Kx2K@60fps
VP9 Profile-2 up to 4Kx2K@60fps
H.265 HEVC MP-10@L5.1 up to 4Kx2K@60fps
AVS2-P2 Profile up to 4Kx2K@60fps
H.264 AVC HP@L5.1 up to 4Kx2K@30fps
MPEG-4 ASP@L5 up to 1080P@60fps (ISO-14496)
WMV/VC-1 SP/MP/AP up to 1080P@60fps
AVS-P16(AVS+) /AVS-P2 JiZhun Profile up to 1080P@60fps
MPEG-2 MP/HL up to 1080P@60fps (ISO-13818)
MPEG-1 MP/HL up to 1080P@60fps (ISO-11172)
RealVideo 8/9/10 up to 1080P@60fps

Podporované audio kodeky:
MP3, AAC, WMA, RM, FLAC, Ogg and programmable with 7.1/5.1 down-mixing

Porovnanie základných parametrov Homatics Box R Lite 4K s drahšími boxami značky Homatics

Ako som už spomínal v úvode, Homatics Box R Lite 4K je lacnejšia verzia zariadenia Homatics Box R 4K či vlajkovej lode Homatics Box R 4K Plus, ktorá podporuje aj Dolby ATMOS či Dolby VISION. Rozdiely medzi nimi sú najmä v samotnom hardvéri a samozrejme aj v cene. Užívateľ si preto môže vybrať box, ktorý mu vyhovuje. Všetky nižšie uvedené boxy podporujú 4K a pracujú pod systémom Android TV 11.

Homatics Box R Lite 4KHomatics Box R 4KHomatics Box R 4K Plus
ProcesorAmlogic S905Y4Amlogic S905X4Amlogic S905X4
Flash pamäť32 GB eMMC16 GB eMMC32 GB eMMC
RAM pamäť2 GB2 GB4 GB
Operačný systémAndroid TV 11Android TV 11Android TV 11
Maximálne obrazové rozlíšenie4K4K4K
Napájací zdroj12V/1,5A12V/1A12V/1,5A
BluetoothBluetooth 5.0Bluetooth 5.0Bluetooth 5.0
LAN100Mbps100 Mbps1000Mbps
WIFIver. 5ver. 5ver. 6
Slot pre microSD kartuánoánonie
Dolby Audioánoánoáno
Dolby ATMOSnienieáno
Dolby VISIONnienieáno
Rozmery (Š × V × H)96 x 96 x 23 mm113 x 113 x 25 mm114 x 114 x 28 mm
Cena69,90 €89,90 €139,90 €

Hlasové ovládanie

Po stlačení tlačidla Google Assistant na diaľkovom ovládači sa aktivuje hlasové ovládanie. Vďaka tomu je možné vyhľadávať či zadávať hlasové príkazy. Pokiaľ je nastavený jazyk hlavného menu na slovenčinu je možné takto napr. zistiť aké bude počasie či vyhľadávať aplikácie v Google play alebo videá na YouTube. Pre plnohodnotné využívanie funkcie je nutné mať jazyk hlavného menu nastavený na jeden z podporovaných jazykov služby napr. angličtina. Je to z toho dôvodu, že služba Google Assistant stále nepodporuje slovenčinu prípadne češtinu. Po navolení podporovaného jazyka je potom možné hlasovými príkazmi zapnúť či vypnúť akékoľvek zariadenie, ktoré máme priradené v aplikácii Google Home.

Pripojenie starších TV

Vďaka tomu, že Homatics Box R Lite 4K má okrem HDMI portu aj analógový AV výstup, je možné zariadenie prepojiť aj so starším televízorom, ktorý má iba scart konektor či RCA. Musím však upozorniť, že analógový výstup funguje iba v prípade, že nie je pripojený HDMI kábel. Samotný analógový AV káble sa štandardne v balení nenachádza. V prípade potreby si ho musí užívateľ dokúpiť zvlášť. HDMI kábel, ako som už spomínal v úvode, sa v balení nachádza.

Záver

Homatics Box R Lite 4K je multimediálne zariadenie s internou 32 GB flash pamäťou, ktorú je možné v prípade potreby kedykoľvek rozšíriť napr. pomocou micro SD karty či USB kľúčom. Zariadenie pracuje pod operačným systémom Android TV ver. 11. Vďaka tomu je možné do zariadenia inštalovať množstvo aplikácií, vrátane aplikácií OTT služieb (Antik TV, Skylink Live TV, Magio TV, Orange TV, Sweet.tv, Sledovanie.TV, Lepšia.TV…) či VOD operátorov (Netflix, SkyShowtime, VOYO..). Okrem toho je možné v prípade potreby pripojiť k zariadeniu externý USB-C tuner s podporou DVB-T a DVB-T2 (nie je bežne súčasťou balenia), ktorý môže poslúžiť či už ako primárny, alebo aj záložný zdroj TV signálu. V prípade výpadku internetu môže tak užívateľ sledovať aj naďalej nekódované programy z terestriálneho vysielania. Samozrejmosťou je prehrávanie obsahu z domáceho úložiska NAS, FTP servera či zrkadlenie obrazovky mobilných zariadení, ako aj ovládanie zariadení v domácnosti cez Google Assistant. Zaujímavá môže byť tiež podpora kodeku AV1, vzhľadom k tomu, že niektoré zariadenia podobného typu tento typ kodeku nepodporujú.

Doporučená maloobchodná cena zariadenia: 69,90 € s DPH
Odkaz na produkt: Homatics Box R Lite 4K

Za zapožičanie multimediálneho zariadenia Homatics Box R Lite 4K ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať