Reklama

DAB+ vysielač Banská Bystrica – Suchá hora oddnes v prevádzke

V priebehu dnešného dňa uvedenie do prevádzky operátor Towercom už v poradí dvanásty vysielač digitálneho rozhlasového vysielania (DAB+). Bude ním už avizovaný vysielač Banská Bystrica – Suchá hora, ktorý je v nadmorskej výške 1 223 m. n. m..
Pokračovanie nižšie:

Podľa informácií SatelitnáTV.sk bude šíriť vysielač Banská Bystrica – Suchá hora digitálne rozhlasové vysielanie na kanáli 12A (223,936 MHz) v tzv. treťom pásme VHF s výkonom 5 kW ERP. Vďaka tomu sa výrazne zlepší pokrytie a to nielen v širšom okolí miest Zvolen či Banská Bystrica. Podľa Towercomu je aktuálne celkové pokrytie obyvateľstva digitálnym rozhlasovým signálom vyše 70%. Navyše v pláne je v tomto roku ešte spustenie ďalších troch vysielačov. Konkrétne Ružomberok – Úložisko (8A/195,936 MHz), Poprad – Hranovnica (9A/202,928 MHz) a Spišské Podhradie – TVP Spišské Podhradie (9A/202,928 MHz). Predbežný termín ich uvedenia do prevádzky je júl 2024.

Umiestnenie samotných vysielacích antén sme naplánovali do výšky bezmála 300m na stožiari. Museli sme demontovať pôvodný, už nevyužívaný, anténový systém a po konštrukčných úpravách stožiara namontovať  viacposchodový anténový systém s vertikálnou polarizáciu, vhodný pre T-DAB+ vysielanie. Našou prioritou je zabezpečiť spoľahlivé pokrytie a vysokú kvalitu služieb pre našich zákazníkov a ku spokojnosti poslucháčov rozhlasu“ uviedol Zsolt Nagy, riaditeľ pre technický rozvoj Towercom.

Podarilo sa vám naladiť signál z DAB+ vysielača Banská Bystrica – Suchá hora na kanáli 12A (223,936 MHz) a doteraz ste ho nemali? S vašimi skúsenosťami s príjmom sa môžete podeliť s ostatnými v komentároch pod správou.

Súčasťou jediného DAB+ multiplexu na Slovensku je aktuálne 12 rozhlasových staníc. Deväť od verejnoprávnej RTVS (Rádio Slovensko, Rádio_FM, Rádio Devín, Rádio Regina, Rádio Patria, Rádio Slovakia International, Rádio Pyramída, Rádio Junior, Rádio Litera) a tri od komerčných vysielateľov (Rádio Lumen, Rádio Mária a Rádio Rock).

Kompletný zoznam vysielačov môžete nájsť v sekcii Vysielače, kde sa nachádza zoznam DVB-T/T2 a DAB+ vysielačov, aj s ich aktuálnou ponukou.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Tak toto je trapas. Všetky články hovoria o 11C a zrazu to bude 12A. Tak to ma podržte.

    1. A v čom je problém? Na rádiu si zvolíš automatický sken a buď naladí alebo nenaladí. Rádiu aj poslucháčovi je jedno či to bude 11C alebo 12A. 11C by mohlo rušiť rakúsku sieť, takže dobré rozhodnutie (ak to nie je mimo rozsah SFN siete na 12A).

    2. Tiež ladím len automaticky, Takže aj mne je jedno na ktorom kanále vysielajú.

    3. To nie je trapas. Pre DAB+ vysielač Banská Bystrica – Suchá hora sú vydané dve prevádzkové povolenia pre kanály 11C a 12A.

    4. Žiadny trapas. O 12A sa tu už písalo. Treba čítať a veriť overeným zdrojom.

    5. Trapas by bol, keby dva vysielace kusok od seba neboli v SFN. A ze takych trapasov na slovensku je…

    6. M@trixX Tak to ma zaujíma tie trapasy so SFN. Daj aspoň dva a ako sa to prejavuje? Dík

    7. Igor: V tieni Malych Karpat na Zahori aj na druhej strane okolo Pezinka su miesta, kde sa straca signal z Kamzika a Borsky Mikulas aj Nitra su na inej frekvencii, takze dochadza k zbytocnemu preladovaniu. Ked mas smolu aj viackrat po sebe. Aspon z mojich radii to ziadne nevie bez niekolkosekundoveho vypadku.

    8. Igor: Nie chyba SFN, ale nezmyselny nasledok toho, ze to SFN neni.
      Inde to vyuzivaju a trebars v CZ je tento problem obmedzeny na jediny prechod medzi regionalnymi variantami muxu.

    9. M@trixX Nechcem sa zastávať RÚ, ktorý toto manažuje. Neviem ako sú aktuálne nastavené allotmenty pre T-Dab, ale môže byť viac dôvodov prečo je na Záhorí použitý iný kanál ako na Kamziku či na Zobore (testy, povolenia…). Môže aj súvisieť s Veľkou Javorinou ktorú nemôžu rozvysielať asi kvôli medz. koordinácii. Aj v dvb-t používa Kamzík iné kanály ako Zobor hoci sú relatívne blízko seba. V ostrej DAB prevádzke (ak sa jej dožijeme) to môže byť inak.

  2. Byvate niekto v Sásovej a máte rádio s technologiou DAB +

  3. To je paráda. DAB vysielanie. Zbytok Slovenska bude pokryty do roku 2054. Tesime sa vsetci.

    1. Jozef # nesmúť. O nič neprichádzaš… DAB+ bolo aktuálne pred 20 rokmi. Dnes máš všade internet- kde máš neporovnateľnú ponuku rádií, takže aj na obyčajnom mobile si pustíš rádio kdekoľvek a kto chce párty-pripojí si cez bluetooth párty reproduktor.

    2. iradio Pred 20 rokmi? Nože nám napíš koľko štátov v Európe malo riadne DAB vysielanie v roku 2004?

    3. Normalne sa bavim ako moze byt niekto fascinovany DAB+ vysielanim 😀 Mne doma v dnesnej dobe staci smart telka Panasonic UHD 4K s pripojenim na net. Instaloval som dve aplikacie Radio FM & V Radio a SK + CZ radii mam nad hlavu vratane radii z celeho sveta…Kvoli zvuku vsak z telky taham zvuk optikou do AV ONKYO so stereo repro JAMO & SUB Jamo C912. S touto konfiguraciou mam zvuk internetovych radii famozny. Ku radiu vsak nepotrebujem obraz, takze EKO prevadzkou TV mam obraz vypnuty ak pocuvam radio. Cele DAB+ je na dve veci…

    4. Tak počúvať internetové rádiá cez televízor je fakt cool. Niečo podobné ako rádia cez dvb-t. Veď na to stačí mobil a prip. Bluetooth repro, alebo iradio. Niekto sa zasa snaží škrabať ľavou rukou na pravom uchu. 🙁

    5. Ano Igor, staci mobil…Pre menej narocnych mobil na pocuvanie radii staci. Napr. moj syn pocuva radia cez iphone15 Pro max & JBL Xtreme 4 a je spokojny. Ak porovnam zvuk vsak so zariadenim TV Panasonic & AV Onkyo & Jamo C95II+SUB Jamo C912, tak nechapem ako moze byt syn so zvukom mobilu cez JBL spokojny 😀

    6. Autista No len problém je aj bitrate, ktorý býva často žalostný, čo degraduje špičkové hifi súpravy 🙁
      Takže na bitrate <128 kb/s fakt stačí bežné BT repro.

    7. Igor, cisto iba TEORETICKY pisat vies pretoze naozaj vysielacie parametre web radia su MP3/ 128K…Ak by si vsak v PRAXI skusil pocuvat trebars CeskoSlovenske Radio cez app VRADIO v konfiguracii vyssie spomenuteho retazca prepojeneho optickym kablom Panasonic&Onkyo&Jamo, tak by si o zalostnom zvuku s degradaciou hi-fi supravy vobec pisat nemohol. Naopak MP3/ 128K na zvuk s dostatocnou kompresiou a dobre nastavenym equalizerom bohato staci a VRADIO u mna doma znie famozne.

    8. autista Prečo teoreticky? Veď ja nerozporujem to, že existujú aj rádia s väčším bitrate, len je ich omnoho menej aj v Tebou spomenutých appkách, ktoré akože využívaš. Ale o tom to nie je. Len som sa pozastavil nad Tvojím digitálnym reťazcom, a nad tým, že ani kvalitná aparatúra bohužiaľ nevie s nízkeho bitrate vykúzliť zázrak. Ale to nič nemení na tom, že ty môžeš byť s Tvojím systémom spokojný. Užívaj si kvalitný sound.

    9. Preco teoreticky Igor? Pretoze ta ani len nenapadlo, ze ku kvalitnemu obrazu chcem mat aj kvalitny zvuk. Takze preto mam retazec, nad ktorym sa pozastavujes ako Jano z Presova. Jednoducho repro v kazdej hocijako aj kvalitnej TV placke nema dobry sound. Ked mam pri tv vysielani kvalitny OLED TV obraz, tak chcem primarne pri tv vysielani mat aj hi-fi sound. Uz chapes? Obcasne pocuvanie radia ked som doma, takyto retazec povazujem ako bonus na dobry, cisty a kompresiou doladeny radio zvuk. Snad nebudem na stare kolena pocuvat radio cez mobil s repro v plaste JBL 😀 Inak DAB+ ma pre mna vyznam pri cestovani v aute, pretoze doma som malo a na pocuvanie kvalitneho Jamo zvuku ani cas nemam…Nakolko cas su peniaze!

  4. pre Viktora. Detto aj u mňa Krížava mi tiež prestala chodiť, predtým signál 97 až 99 perc. Na 12A teraz signál max 16 percent. Takže nula bodov Suchá Hora pri 14 prvkovej anténe. Lokalita okr. ZC, 570 m. n. m.

    1. Vďaka za info. Aspoň viem, že nie som sám. Už som im o tomto probléme písal. Uvidím, čo s tým spravia. Ak máte ešte niekto problém so signálom na 12A a do spustenia Suchej hory vám išlo všetko v poriadku, dajte vedieť.

    2. Vyzerá to, akoby sa tie vysielače tušili v rámci sfn, nemajú dobrý timing.

    3. Vysielače sa navzájom rušia. O tom už nemám pochýb. Aktuálne má Krížava odstávku do cca 5:30 a 12A pekne krásne hrá zo Suchej hory.

    4. Turčianske Teplice, žiadny signal. A to na Križavu vidim.

    5. Áno, predtým signál v pohode. V aute dnes po meste časté výpadky signálu. Bez výpadku len Rádio Slovensko, FM a Regina.

    6. Zmazal som aj všetky uložené predvoľby a nanovo naladil. Výsledok rovnaký.

    7. Mne prestalo fungovať DAB rádio v aute, v okrese MT, smerom na TR alebo PD. Doteraz bolo všetko v poriadku. Avšak pri priamej viditeľnosti na Krížavu signál je v poriadku.

    8. Za šecko móže ten maďarský indián, neviem čó to poróbilo, že nem jazdí Krížava… to ani Herkópáter nem vie što to tam ponavystrájalo to indiánske čudo, čo to tam pomanipulovalo, nech vráti titul…

  5. Bobo a Viktor – skuste znova preladiť 12A , manualne alebo automaticky možno to pomôže .

    1. BMO dobre radi. Ja na mojom Philipse TAM8905 chytam v BA 12C a 10C. Pri ladeni mi vypise ze naladil aj tu 10C, ale necha mi len 12C, to ma silnejsi signal. Ked mal vypadok 12C a preladil som, dalo mi to z 10C..
      Ako sa to ale zachova pri SFN neviem.. urcite skuste preladit. Mozno naozaj pomoze..

  6. Nepomohlo veru (Yamaha CR X 470 D) . Písal som do TWC , hádam niekto odpíše. Myslím si že toto bude všade, kde je možné prijímať Krížavu a teraz aj Suchú horu.

  7. Ale Jesenské (okres Rimavská Sobota) stabilne 12/16 (11C išlo len o trocha lepšie), pri obci Tekovské Lužany pri Leviciach mi Suchá hora 12A išla naplno.

    Prijímač Sencor SRD 7200.

  8. Mne ide dab ba aj nitra av receiver yamaha BB som neskusal ta ponuka rádií je úbohá, ale využitie skôr pre novšie rádia v autách

  9. Áno, predtým signál v pohode. V aute dnes po meste časté výpadky signálu. Bez výpadku len Rádio Slovensko, FM a Regina.

  10. pre Viktora : T. č. stále problém bez nejakej zmeny, detto odpoveď od TWC žiadna. Mlátia sa tie vysielače. Je aj na parabole. cz jeden článok kde to je pekne vysvetlené. Skúšal som 12A na malom Sencore 6600 DAB s teleskopom. Tam mi Suchá hora nabehne, lebo na teleskop Krížava u mňa nemá šancu.

    1. Odpoveď veškerá žádna… no to se na nich „odborníkoch“ tak podobá…

  11. Včerajší monitoring:

    Heľpa 12A do 12/16 (11C rovnako).
    Pohorelá 12A 16/16 (11C do 9/16).
    Valkovňa 12A i 11C (do 12/16).

    A pozor..Červená Skala bez 12A, 11C do 9/16.

  12. DAB+ na kanály 12A funguje v meste Martin . Krasne čistý signál bez výpadkov .

    1. no krásny, krásny, keť si f tieni voči zoschnutej hore ! ! !

  13. To by ešte tak bolo, keby bol signál slabý už 5 km vzdušnou čiarou od najsilnejšieho vysielača na Slovensku.

  14. 12A – potvrdzujem že Suchá hora ide!! ( sila signálu 100 perc.) No sláva , otestujte kto môže….

  15. Rozumiem, že sa tešíte, ale pokrytie Slovenska signálom je stále viac ako nedostatočné.

Komentáre už nie sú povolené.