Reklama

Towercom spustí v blízkej dobe DAB+ z vysielača Banská Bystrica – Suchá hora

V najbližších dňoch má v pláne spustiť Towercom nový DAB+ vysielač Banská Bystrica – Suchá hora. Pôjde o významný vysielač digitálneho rádia, ktorý je v nadmorskej výške 1 223 m. n. m. čím sa výrazne zlepší pokrytie digitálneho rozhlasového vysielania a to hlavne na strednom Slovensku.
Pokračovanie nižšie:

K samotnému spusteniu DAB+ z vysielača Banská Bystrica – Suchá hora dôjde ešte pred začiatkom rozsiahlej rekonštrukcie, ktorá má začať 29. apríla 2024. „Pred termínom začatia prác bude na podporu príjmových podmienok pre našich poslucháčov v regióne stredného Slovenska spustený nový T-DAB+ vysielač v Banskej Bystrici na Suchej Hore s výkonom 5kW,“ informovala ešte včera RTVS v tlačovej správe.

Towercom má aktuálne dve povolenia pre tento vysielač. Z vysielača Banská Bystrica – Suchá hora môže operátor šíriť signál z kanálov 11C (220,352 MHz) aj 12A (223,936 MHz). Podľa zistení portálu SatelitnáTV.sk sa bude využívať aktuálne iba frekvenčný blok 12A (223,936 MHz), ktorý bude v jednofrekvenčnej sieti s vysielačmi Banská Bystrica – Laskomer, TVP Prievidza aj Žilina – Krížava. Otázne v tejto chvíli ešte zostáva dokedy bude vysielač v prevádzke. Podľa informácií SatelitnáTV.sk prebiehajú o tom aktuálne rokovania medzi RTVS a spoločnosťou Towercom.

Ako sme už informovali, Towercom plánuje spustiť v tomto roku do leta minimálne ďalšie tri nové DAB+ vysielače a to konkrétne Ružomberok – Úložisko (8A/195,936 MHz), Poprad – Hranovnica (9A/202,928 Mhz) a Spišské Podhradie – TVP Spišské Podhradie (9A/202,928 MHz). Predbežný termín ich uvedenia do prevádzky je júl 2024. O spustenie uvedených vysielačov má záujem RTVS, ktorá šíri aktuálne v DAB+ multiplexe deväť rozhlasových staníc. Ďalšie tri pozície využívajú komerčné rozhlasové stanice Rádio Lumen, Rádio Mária a Rádio Rock.

Vždy aktuálnu ponuku DAB+ či DVB-T/T2 multiplexov, aj spolu so zoznamom vysielačov na mape, môžete nájsť v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Ked Vysielač Banská Bystrica _ Suchá Hora , ho spustia na pozícíí 11C či bude pokrývať aj horský prechod šturec .

Komentáre už nie sú povolené.