Reklama

DAB+: Aký bol rok 2023 a čo môžeme očakávať v novom roku 2024?

Poďme si zrekapitulovať, aké zmeny nastali v digitálnom rozhlasovom vysielaní na Slovensku v roku 2023. Celkovo boli uvedené do prevádzky tri nové DAB+ vysielače a to konkrétne Považská Bystrica – Rozkvet (8A/ 195,936 MHz), Košice – Dubník (10C/213,360 MHz) a Borský Mikuláš – Dubník (6D/187,072 MHz). Naopak, vypnutý bol vysielač v Dunajskej Strede. Následne sa celá technológia presunula do Bojníc (TVP Prievidza), kde mohol operátor spustiť nízkovýkonný vysielač ako pre samotné Bojnice, tak aj Prievidzu a jej blízke okolie. Dunajská Streda o signál DAB+ neprišla, pokrýva ju dostatočne bratislavský Kamzík a z časti aj nitriansky Zobor. Tri z uvedených vysielačov prevádzkuje priamo Towercom a jeden jeho dcérska spoločnosť AVIS.
Pokračovanie nižšie:

Okrem nových vysielačov Towercom tiež zlepšoval pokrytie navýšením výkonov už aktívnych vysielačov. Vysielač Banská Bystrica – Laskomer zvýšil výkon z pôvodných 2 kW na 3 kW a vysielač Žilina – Krížava z 2,5 kW na 7 kW ERP. K navýšeniu výkonu došlo aj v prípade nového vysielača Borský Mikuláš – Dubník (6D/187,072 MHz), ktorý šíril signál najskôr iba s výkonom 2,5 kW. Neskôr došlo k jeho navýšeniu na 5 kW. Na základe vydaného povolenia však môže byť maximálny výkon až 10 kW.

Čo sa plánuje v roku 2024

Aj napriek zníženiu príspevku zo štátu má RTVS v pláne v spolupráci s Towercomom o ďalšie rozširovanie pokrytia DAB+ a to najmä v mestách okolo ktorých vedie diaľnica D1. Podľa dostupných informácií, ktoré má portál SatelitnáTV.sk k dispozícii, plánuje operátor spustiť do leta minimálne tri nové DAB+ vysielače a to konkrétne Ružomberok – Úložisko (8A/195,936 Mhz), Poprad – Hranovnica (9A/202,928 Mhz) a Spišské Podhradie – TVP Spišské Podhradie (9A/202,928 Mhz). Termín ich uvedenia do prevádzky je 1. júl 2024. Jedná sa však zatiaľ o orientačný dátum, ktorý sa ešte môže zmeniť.

Okrem vyššie uvedených troch vysielačov má Towercom aktuálne už aj ďalšie nové povolenia. Zaujímavý môže byť napr. vysielač Banská Bystrica – Suchá hora. Či bude tento vysielač v blízkej dobe aj spustený, nie je aktuálne vôbec známe. RTVS sa dohodla s Towercom aktuálne iba na spustení vyššie uvedených troch vysielačov.

Aktuálny stav

K dnešnému dňu je na Slovensku aktívnych 11 vysielačov digitálneho rádiá, ktoré šíria signál v III. pásme VHF. Deväť vysielačov prevádzkuje samotný Towercom a dva dcérska spoločnosť AVIS (Nitra a Považská Bystrica). DAB+ multiplex je rozdelený na tri regióny (Západ, Stred a Východ).

Súčasťou jediného DAB+ multiplexu na Slovensku je aktuálne 12 rozhlasových staníc. Deväť od verejnoprávnej RTVS (Rádio Slovensko, Rádio_FM, Rádio Devín, Rádio Regina, Rádio Patria, Rádio Slovakia International, Rádio Pyramída, Rádio Junior, Rádio Litera) a tri od komerčných vysielateľov (Rádio Lumen, Rádio Mária a Rádio Rock).

Kompletný zoznam vysielačov zobrazovaných na mape môžete nájsť už tradične v sekcii Vysielače, kde sa nachádzajú všetky aktívne, ako aj všetky plánované DAB+ vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

    1. Len aby aj tie fungujúce nem vypli, keď dostali z rozpočtu málo peňáze…

  1. Koľko rádií okrem slovenského rozhlasu vysiela digitálne?

  2. Ja som veľmi spokojný s DAB. Mne osobne to napríklad výborne vyriešilo príjem Rádia_FM v Michalovciach, a taktiež aj iných digitálnych okruhov rozhlasu. Ja som spokojný.

  3. Je to otras. Takym tempom daleko nezajdeme…
    Treba ist na max povoleny vykon a pokryt vsetky okresne mesta.

    1. Franta
      Je to skúšobné vysielanie, táto sieť RTVS nebola pridelená, preto Úrad nepovolí max. výkony, to až v riadnej prevádzke. Keď sa RTVS rozdelí na TV a rozhlas tak tých peňazí na rozširovanie nebude vôbec. Takže ak máš pár stotisíc môžeš pomôcť s rozširovaním DAB+ prip. zorganizuj zbierku.

  4. Samozrejme dediny okres Brezno,ktore nemaju signal ani z BB ani Kralovej holi nič,mohli by uz s tym nieco robit.

  5. Akože ja nepochopím prečo všade v Európe fungujú rádia a TV stanice na dab+ a dvbt2 len u nás na Slovensku je všetko v plienkach. Alebo je tam vedľajší záujem jednej strany a tým to končí. Fakt si tu pripadám ako 100 rokov pred opicami.

  6. Kludne mózem povedat ze slovenské dab+ je len odpad .ja rakúské 5Dpocúvám tam sú dobré

  7. Keby nebolo RTVS, tak dotetaz ani nevieme, že je nejaké DAB.

Komentáre už nie sú povolené.