Reklama

Televízia Nova začala testovať popis programov pre nevidomých a slabozrakých

Česká komerčná televízia Nova zahájila včera 6. februára 2013 vysielanie zvukového popisu programov pre slabozrakých a nevidomých, tzv. audiodeskripciu. Zvukový popis je vysielaný v pozemnom digitálnom vysielaní (multiplex 2), ktorý pokrýva celu Českú republiku. Prvým programom so zvukovým popisom deja bude dnes 7. februára 2013 seriál Ulica a taktiež aj nasledujúce Televízne noviny, Športové noviny, Počasie a seriál Ordinácia v ružovej záhrade 2. Okrem týchto programov bude audiodeskripcia dostupná aj u seriálu Gympel s (r)učením obmedzením.
Pokračovanie nižšie:

V súvislosti so zahájením tejto služby je u starších typov settop boxov možný výskyt technických komplikácií prejavujúcich sa s výpadkami štandardnej zvukové stopy programu. V tomto prípade je potrebné vypnúť audiodeskripciu v menu settop boxu, prípadne spustiť nové ladenie staníc,“ upozorňuje Josef Uher, technický riaditeľ skupiny Nova.

Programy vysielané na TV Nova so zvukovým popisom budú v EPG ako aj v TV programe obsahovať medzinárodný piktogram AD (audio description), a to najneskôr do konca februára 2013.

V satelitných platformách zatiaľ zvuková stopa s popisom programu nebude dostupná.

Mohlo by vás ešte zaujímať