Reklama

HD BOX FS 7119 HD PVR – multimediálny satelitný prijímač

Na náš trh sa pred niekoľkymi týždňami dostal nový satelitný prijímač od juhokórejského výrobcu Fortis. Je ním satelitný prijímač HD-BOX s označením FS 7119 HD, ktorý pracuje pod operačným systémom Linux. Oproti jeho staršiemu bratovi, FS 7110 HD, má alfanumerický LED displej a väčšiu flash pamäť čo užívateľom umožní inštalovať do prijímača napríklad viac pluginov. Výhradným dovozcom je pre Slovenskú republiku firma Supersat s.r.o z Topoľčian.

Základná charakteristika prijímača:
Rozmery: 220x35x145 (ŠxVxH) mm
FLASH pamäť: 256 MB
RAM pamäť: 192 MB RAM
1x čítačka kariet (Conax Embedded)
1x slot Common Interface pre dekódovací modul
1x USB2.0 (zadný panel)
Štvormiestny alfanumerický LED displej
Sieťové rozhranie Ethernet 10/100 Mbps
1x sériové rozhranie RS232
1x konektor HDMI
1x optický audio výstup S/PDIF
Podpora: DiSEqC 1.0, 1.1 a 1.2, USALS, Teletext, Timeshift, PVR, EPG, časové nahrávanie či rozlíšenie až do 1080p.
Pokračovanie nižšie:


Obsah balenia
V balení spolu s prijímačom je možné ešte nájsť 1,5m kábel HDMI, prepojovací AV kábel – Jack/3xCinch, externý IR snímač pre diaľkové ovládanie v prípade inštalácie napr. na zadnú stranu televízora (viď. foto nižšie), 2x batérie typu AAA, USB hub pre prípadné rozšírenie na dva USB porty, veľké univerzálne diaľkové ovládanie a kompletné príslušenstvo pre pripevnenie na zadnú časť televízora. Samozrejme nechýba ani užívateľský manuál.

Predný panel
Na prednom paneli prijímača sa nachádza štvormiestny alfanumerický LED displej, tlačítka power a ch +/-, ako aj LED dióda (zelená v pohotovostnom režime, červená v standby).

Pohľad z predu

Zadný panel
Na zadnom paneli prijímača nájdeme 1x CI slot, čítačku dekódovacích kariet (karta sa vkladá čipom dole), konektory LNB in, LNB out, RS232, LAN, USB 2.0, HDMI, AV out, SPDIF a konektor pre pripojenie externého zdroja. Ako je možné vidieť prijímač nemá konektor scart. Na analógové prepojenie napríklad so starším televízorom však slúži konektor AV out, ktorý poznáme napr. u videokamier. Na prípadné analógové prepojenie sa tak využije pribalený kábel Jack/3xCinch.

Pohľad zo zadu

Spotreba
Prijímač pri niekoľko hodinovom používaní dosahoval spotrebu maximálne 13 W, u pohotovostného režimu bola jeho spotreba do 1 W. Spotreba v prevádzkovom režime bola meraná bez pripojeného externého HDD.

Diaľkové ovládanie
Štandardne je dodávané s prijímačom univerzálne diaľkové ovládanie, ktoré je priemerne citlivé a preto reaguje na povely veľmi rýchlo bez nutnosti stláčať tlačítka nejak moc silno a to aj pri nie príliš presnom nasmerovaní na samotný prijímač. Keďže sa jedná o univerzálne diaľkové ovládanie je ho možné použiť napr. aj na TV či DVD.

Univerzálne diaľkové ovládanie dodávané s prijímačom HD BOX 7119 HD
USB Hub

Menu
Samotné menu prijímača je kompletne dostupné aj v slovenskom či poprípade českom jazyku. Skladá sa zo základného menu a hlavného menu. Základné menu sa nám objaví ihneď po stlačení tlačítka menu na diaľkovom ovládaní. Súčasťou základného menu je niekoľko malých ikoniek, medzi ktorými sa posúvame pomocou šípiek na diaľkovom ovládaní a svoju voľbu potvrdzujeme tlačítkom OK. Do hlavného menu sa dostane kliknutím na ikonku „Hlavné menu“, v ktorom je možné vykonať všetky nastavenia satelitného prijímača napr. od vyhľadania a usporiadania programov, nastavenie jazyka, rozlíšenia, rodičovskej ochrany až po zálohovanie.

 

Skúsenosti
Počas môjho testovania som mal v prijímači najskôr verziu firmware 2.10.16, po pár dňoch som však aktualizoval firmware na poslednú dostupnú verziu 2.10.57, ktorá vyšla začiatkom júna tohto roku. Každému novému majiteľovi, v prípade ak bude mať prijímač po zakúpení so starším firmware, odporúčam aktualizovať na jednu z novších verzií. Stará verzia obsahuje niekoľko chýb, ktoré sú už v novších verziách odstránené. Napríklad v staršej verzii (2.10.16), čo som ja osobne zaznamenal, bol problém s nahrávaním na externý HDD či USB kľúč. Okrem toho v novej verzii pribudla aj RSS čítačka, Internetové rádiá, Google map či Predpoveď počasia. Samozrejmosťou prijímača je aj funkcia Timeshift, teda možnosť pozastaviť či pretočiť práve sledovaný program, ako aj PVR (Personal Video Record). U oboch funkcií sa samozrejme požaduje mať k prijímaču pripojený externý HDD alebo USB kľúč.

Prepínanie kanálov
Prepínanie kanálov zvláda prijímač celkom rýchlo. U nekódovaných aj kódovaných programov to bolo približne na rovnako a to približne do dvoch sekúnd.

Spolupráca s kartami
Po inštalácí potrebného pluginu (napr. Mcas) je možné v prijímači používať aj dekódovacie karty u nás dostupných satelitných platforiem Skylink, CS Link či freeSAT by UPC Direct. Všetky dekódovacie karty už menovaných satelitných platforiem som mal možnosť v prijímači počas môjho týždňového používania vyskúšať a fungovali bez problémov bez ohľadu na to, či sa jednalo o staršie karty Cryptoworks, ICE či IRDETO. Okrem jednej čítačky dekódovacích kariet obsahuje prijímač aj jeden voľný CI slot pre prípadné vloženie CAM modulu. Osobne som otestoval moduly Irdeto Smit i Technisat Conax a oba fungovali v prijímači rovnako ako dekódovacie karty v internej čítačke bez akýchkoľvek problémov či zamŕzania.

Inštalácia pluginov a aktualizácia firmware
Všetky aktualizácie a inštalácie pluginov je možné realizovať jednoducho pomocou internetu, alebo USB kľúča a to väčšinou bez ďalších nastavovaní či pridávania konfiguračných súborov. Stačí si potrebný plugin nakopírovať na USB kľúč (v prípade inštalácie pluginu je nutné zachovať súbory v potrebných zložkách) a prijímač po načítaní USB kľúča tento plugin identifikuje a oznámi nám na obrazovke, či si prajeme plugin inštalovať alebo vymazať. Jednoduchým kliknutím na červené tláčitko na diaľkovom ovládaní spustíme inštaláciu, žltým plugin odstránime. Po úspešnej inštalácii sa prijímač následne sám reštartuje. Okrem inštalácie pluginov je možné pomocou USB či internetu aktualizovať aj firmware v prijímači.

Multimédiá
Na prijímači je možné prezerať aj fotografie, videá ako aj hudobné súbory. Pri fotografiách prijímač podporoval len súbory jpg, u hudby zase len mp3. Pri video súboroch je podpora prijímača omnoho lepšia, skúšal som súbory typu avi, mkv, mp4, mpg či flv a všetky dokázal prehrať.

Internet
Prijímač má štandardne zapnutú funkciu DHCP, preto ak je nastavená aj na vašom routery, sa ip adresa pridelí prijímaču automaticky bez nejakých ďalších nastavení a po pár sekundách po pripojení ethernetového káblu je satelitný prijímač pripojený k domácej sieti či internetu. Po úspešnom pripojení k internetu tak môžeme využívať hneď niekoľko pluginov ako webový prehliadač, YouTube, Earth-touch.com, Internet TV+ (sledovať live vysielanie televízie prostredníctvom internetu), či prístup na sociálne siete ako Facebook a Twitter. Počas pozerania televízie sa tak naskytá možnosť pozrieť si čo je nové na webe či sociálnych sieťach. Tu však treba pripomenúť, že v prípade použitia napr. webového prehliadača je nutné mať k prijímaču pripojený HDD alebo aspoň USB kľúč.



DLNA media server/klient
DLNA (Digital Living Network Alliance) umožňuje v rámci domácej siete zdieľať rôzny obsah ako napríklad fotografie, videá či hudbu na ktorékoľvek ďalšie zariadenie s podporou DLNA. V praxi to znamená, že je možné zdieľať napríklad nahráte programy, ktoré máme uložené na HDD, ktorý je pripojený k satelitnému prijímaču medzi ďalším televízorom, PC či mobilným telefónom, alebo tabletom a naopak. Počas môjho testu som skúsil využiť DLNA medzi prijímačom a iPhonom, v ktorom som mal nainštalovanú aplikáciu MediaConnect. Zariadenia komunikovali medzi sebou bez problémov. V prípade, že sa chceme pripojiť z iného zariadenia na prijímač je nutné spustiť na satelitnom prijímači DLNA media server.

Pripevnený prijímač na zadnej strane televízora

Súčasťou prijímača HD BOX FS 7119 HD PVR je aj držiak a skrutky na upevnenie prijímača na zadnú stranu televízora v prípade, že nechceme z nejakého dôvodu aby bolo prijímač vidieť. Po namontovaní na zadnú stranu televízora je nutné ešte napojiť IR snímač a umiestniť ho na viditeľné miesto aby sme mohli ovládať prijímač s diaľkovým ovládaním.

Záver
HD-BOX FS 7119 HD je veľmi slušne vybavený satelitný prijímač, ktorý pracuje pod systémom Linux. S množstvom pluginov ako webový prehliadač, Facebook či s možnosťou sledovať online televízie, alebo počúvať internetové rádiá si určite nájde svojich spokojných užívateľov.K tomu všetkému určite pomôže aj jeho jednoduchá obsluha.

Aktuálne verzie firmware k tomuto prijímaču je možné si stiahnuť z webovej stránky www.sapro.cz/ftp

Za zapožičanie satelitného prijímača ďakujem firme Supersat s.r.o. z Topoľčian.

Doporučená maloobchodná cena: 123 eur

Odkaz na produkt: HD-BOX FS-7119 HD PVR

Mohlo by vás ešte zaujímať