Reklama

RTVS a ČT ukončili testovacie Ultra HD vysielanie na satelite Astra 3B (23,5°E)

Testovacie vysielanie v štandarde Ultra HD prostredníctvom satelitu ASTRA 3B, na orbitálnej pozícii 23,5°E, frekvencii 11 788 MHz, ktoré zabezpečovali verejnoprávne televízie RTVS a ČT v spolupráci s Českými Rádiokomunikáciami, bolo ukončené 15. marca 2015. Toto vysielanie bolo spustené ešte v decembri 2014, promo obsahovalo niekoľko minútové zábery, ktoré dodala ČT a RTVS.
Pokračovanie nižšie:

Program s názvom „Test UHD Forum“ mohli sledovať diváci s televíznym prijímačom, ktorý podporoval Ultra HD formát ako aj kompresný štandard HEVC a zároveň disponoval DVS-2 tunerom. Vďaka tomuto testovaciemu vysielaniu bolo možné nazrieť do budúcnosti televízneho vysielania.

V súčasnosti sú k dispozícii ešte dva bezplatné nekódované programy (FTA), ktoré vysielajú obsah v Ultra HD. Sú dostupné na satelitoch ASTRA na orbitálnej pozícii 19,2°E a 28,2°E.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Ked si pytaju televizie velke peniaze teraz za HD, tak sa bojim co bude pri Ultra HD. Ma to vobec vyznam.

  2. Bolo by treba najskôr minimálne v polovici dňa vysielať aspoň HD obsah na slovenských kanáloch. To sa ešte hodne načakáš. Už bude jasné, že sa Ultra HD nepresadilo, stále tam nebudeš mať ani polovicu dňa vysielania v reálnej HD kvalite. Otázka: na čo potom riešiť nejaké Ultra HD? Z diváckeho hľadiska to nemá význam, sú to len inovatívne testy vysielateľov, nič viac. Keď na STV vidím film z predchádzajúcich pár rokov, a vidím ho v 4:3 vo VHS kvalite, tak to ani poriadne SD nepotrebuje, HD už tobôž nie, Ultra HD – tu sa len usmievam už. Tak to neber smrteľne vážne ani ty, lebo to žiadny význam nemá. Kým tam nebude ani poriadny HD obsah vo väčšine dňa, tak aj to HD je úplne prázdny balónik, môžu ním zamávať, koľko len chcú.

Komentáre už nie sú povolené.