Reklama

Vu+ DUO 4K SE – vylepšená verzia multimediálneho boxu od Vu+

Po dlhšej dobe prichádza kórejský výrobca značky Vu+ na trh s novým prijímačom, ktorý má označenie Vu+ DUO 4K SE. Ide o druhú vylepšenú edíciu boxu Vu+ DUO 4K, ktorý sa objavil prvýkrát v predaji v roku 2018. Novinka sa na prvý pohľad nijako nelíši od svojho predchodcu, vzhľadovo je totiž na tom úplne rovnako, došlo však k viacerým hardvérovým zmenám. Navýšená bola pamäť RAM a k dispozícii je nový typ procesoru. Samozrejmosťou je podpora príjmu programov v SD, HD a UHD kvalite s kodekmi MPEG-2, MPEG-4 a H.265 (HEVC).

Vu+ DUO 4K SE som mal k dispozícii na testovanie niekoľko týždňov, vďaka tomu vám teraz tento najnovší box od Vu+ môžem podrobnejšie predstaviť a zároveň aj priniesť reálne skúsenosti s ním.
Pokračovanie nižšie:

Základná charakteristika Vu+ DUO 4K SE:
Procesor: ARM Quad Core CPU 1,5 GHz
RAM: 3 GB DDR4
Flash pamäť: 4 GB eMMC
1x čítačka kariet
2x CI slot
2x slot pre vymeniteľné duálne FBC DVB-S2/S2X tunery alebo FBC DVB-C V2 či MTSIF Dual T2
2x USB 3.0 port (zadný panel)
1x USB 2.0 port (predný panel)
1x Sieťové rozhranie Ethernet (Gigabit)
1x konektor HDMI in
1x konektor HDMI out
1 x servisný konektor RJ11
1 x S/PDIF optický digitálny audio výstup
3,5″ LCD displej
Podpora: HDR10/HLG, Dual transcoding, Wifi (dual band 2.4GHz/5GHz), Bluetooth, DiSEqC 1.0, 1.1 a 1.2, USALS, PiP, Quad PIP, teletext, EPG, timeshift, PVR, HbbTV, webové rozhranie, webový prehliadač, YouTube, BlindScan, FastScan a množstvo ďalších pluginov.
Možnosť vložiť 2.5″ SATA HDD/SSD

Obsah balenia
V balení sa okrem samotného prijímača nachádza štandardne ešte veľmi stručná užívateľská príručka, univerzálne diaľkové ovládanie, dve tužkové batérie (AA), HDMI kábel, externý napájací adaptér (12V), sieťový kábel, plastová zásuvka pre 2,5″ HDD/SSD a štyri skrutky, ktoré poslúžia pre pripevnenie disku k zásuvke.

Predný a zadný panel
V prednej časti Vu+ DUO 4K SE je k dispozícii užívateľom päť základných ovládacích tlačidiel (Standby, Ch+/- a Vol. +/-). Všetky sú dotykové a podsvietené. Najviac viditeľným je samozrejme veľký 3,5″ LCD displej, ktorý sa nachádza v strede predného panela. Na displeji je možné zobrazovať nielen aktuálny čas, ale aj názov kanálu, informácie z EPG, predpoveď počasia či sledovať živé vysielanie. Displej zobrazuje plynulo a bez problémov všetky programy v SD, HD a aj v UHD kvalite. Vedľa displeja sa nachádza IR snímač diaľkového ovládania a úplne v pravej časti je ešte otvárací kryt, pod ktorým nájdeme jeden USB port ver. 2.0, dva sloty pre CAM moduly a jednu čítačku dekódovacích kariet. Dekódovacia karta sa do čítačky vkladá s čipom dopredu a dole.

Na zadnom paneli sa nachádzajú dva sloty pre vymeniteľné tunery, dostupný je ešte optický audio výstup S/PDIF, konektory HDMI OUT a HDMI IN, Ethernet (RJ45), servisný RS 232 (RJ11), dva USB porty ver. 3.0, konektor pre pripojenie externého adaptéra, hlavný sieťový vypínač a zásuvka, do ktorej sa vloží 2,5″ disk (HDD/SSD).

Diaľkový ovládač

Vu+ dodáva ku každému prijímaču univerzálne diaľkové ovládanie, inak tomu nie je ani v prípade Vu+ DUO 4K SE. Po jeho naprogramovaní je tak možné využívať ovládač nielen pre ovládanie samotného prijímača, ale aj základných funkcií televízora. V praxi tak bude postačovať jedno ovládanie. Samotné ovládanie od Vu+ je stredných rozmerov, prijímač sníma povely veľmi dobre, nie je teda ani nutné presné mierenie.

Skúsenosti
Ako som už spomínal v úvode, Vu+ DUO 4K SE má oproti svojmu predchodcovi iný typ štvorjadrového procesoru s taktovacou frekvenciou 1,5 GHz. U prvej verzie bol pritom použitý procesor s vyššou taktovacou frekvenciou a to 2,1 GHz. Vďaka novému procesoru však už prijímač zvládne prehrávať aj video súbory s kodekmi DivX či Xvid, čo pri staršom prijímači Vu+ DUO 4K nebolo možné z dôvodu obmedzení práve na strane hardvéru. Okrem toho má druhá edícia aj väčšiu RAM pamäť a to až o 1 GB, teda celkovo má k dispozícii Vu+ DUO 4K SE až 3 GB.

Prijímač Vu+ DUO 4K SE je dostupný štandardne v čiernom prevedení, predáva sa vo viacerých verziách. Rozdiel je len v type a počte inštalovaných tunerov. Prijímač má totiž dva sloty, do ktorých je možné inštalovať vymeniteľné tunery s podporou štandardov DVB-S/S2/S2X, DVB-T/T2 a DVB-C. Záujemca si teda môže vybrať verziu, ktorá mu najviac vyhovuje. Ja som mal k dispozícii prijímač s osadeným jedným duálnym FBC tunerom DVB-S2X. Druhý slot pre tuner bol teda voľný, kedykoľvek je však prijímač možné rozšíriť o ďalší tuner (DVB-S2X, DVB-T2 alebo DVB-C). Okrem toho je samozrejme k prijímaču možné pripojiť aj externý USB tuner, ktorý plne nahradí ten interný. Môže ním byť napr. hybridný DVB-T/T2 a DVB-C tuner priamo od Vu+. Podrobnosti o novom USB tunery si môžete prečítať tu. Tuner som osobne otestoval aj s týmto prijímačom a fungoval bez problémov.

Vu+ DUO 4K SE som mal k dispozícii na testy pár dní ešte pred oficiálnym predajom. Išlo o jednu z prvých testovacích vzoriek, u ktorej som však bohužiaľ zaznamenal problém s CI slotmi. S najväčšou pravdepodobnosťou išlo o nejaký HW problém, keďže som mal informácie priamo od distribútora, že v boxoch moduly fungujú. Nemohol som to však reálne sám otestovať, podobne ako duálne dekódovanie. V samotnom prijímači som mal počas mojich testov nainštalovaný firmware od VTI s verziou 15.0.0. K dispozícii však bola už aj verzia od OpenATV.

Pri úplne prvom spustení prijímača je nutné vykonať prvotnú inštaláciu. Po nastavení jazyka, obrazu či pripojenia k sieti môžeme pristúpiť k samotnému nastaveniu tunerov. Po ich nastavení je nutné vyhľadať programy. Dostupné je manuálne vyhľadávanie, automatické, alebo rýchle (FastScan). Skúsenejší užívatelia si zase môžu nahrať setting pomocou PC. Pre vytvorenie settingu, či jeho editáciu, pomocou PC je dostupných viacero softvérov, spomenúť môžem napr. DremboxEdit.

Prijímač umožňuje prijímať nielen nekódované, ale aj kódované programy. K dispozícii je jedna čítačka dekódovacích kariet a dva sloty pre CAM moduly. Pre plnohodnotné využívanie čítačky kariet je nutné inštalovať potrebný softvérový dekóder (napr. Oscam). Osobne som otestoval karty pod oscamom a funkčná bola RTVS karta (Irdeto), Plustelka (Irdeto), ANTIK Sat (Conax), ako aj ICE a Irdeto karty Skylink a ICE freeSAT. Najnovšie karty Skylink M7 (Irdeto) z dôvodu vyššieho zabezpečenia zo strany Skylinku v internej čítačke kariet nefungujú. V tomto prípade je nutné použiť kartu v CAM module Irdeto.

Pri mojich testoch zvládal prijímač prepínať programy približne do dvoch sekúnd. Pri zapnutej funkcii Fast Channel Change (FCC) to bolo takmer okamžite a je úplne jedno či sa jedná o SD, HD alebo UHD kanály. Pri FCC som si však počas testovania všimol, že pri prepínaní medzi kódovanými kanálmi zostala niekedy iba čierna obrazovka. Ide s najväčšou pravdepodobnosťou o nejakú softvérovú chybu.

Pre vloženie interného pevného disku do prijímača stačí iba vložiť disk do plastovej zásuvky, ktorá je súčasťou balenia, a pripevniť ho štyrmi skrutkami. Potom už len zasunieme zásuvku aj s pamäťovým médiom do prijímača. Netreba teda vôbec rozoberať prijímač. Pripojenie interného disku tak môže zvládnuť aj menej znalý užívateľ. Osobne som vyskúšal s prijímačom SSD disk Kingstone s kapacitou 480 GB a prijímač s ním spolupracoval bez problémov.

Prijímač má osadený satelitný tuner s podporou najnovšieho štandardu DVB-S2X. Bez problémov preto zvládne aj príjem satelitných transpondérov vysielajúcich v tomto najnovšom štandarde. Samozrejmosťou je však aj podpora doterajších noriem DVB-S a DVB-S2.

Multimédiá

Vďaka multimediálnemu prehrávaču dokáže Vu+ DUO 4K SE prehrávať video súbory v SD, HD ako aj v UHD kvalite a to aj s najnovším kodekom H.265/HEVC. Pri testoch som otestoval najbežnejšie dostupné video a audio súbory. Bez problémov zvládne prehrať video súbory typu AVI, TS, MPEG, FLV, MKV či MP4, audio MP3, WAV či obrázky BMP, JPG a PNG.

Po pripojení interného, externého, alebo aj sieťového pevného disku z NAS servera je možné samozrejme využívať aj funkcie PVR a TimeShift. Nahrávať programy je možné buď manuálne, alebo si nastaviť automatické, ktoré sa nastavuje cez EPG, prípadne cez webové rozhranie či pomocou špeciálnej aplikácie na mobilných zariadeniach. Vďaka duálnemu satelitnému tuneru FBC dokázal prijímač nahrávať až 16 kódovaných programov. Myslím, že tento počet bude stačiť aj veľmi náročnému užívateľovi. Potrebné je však mať dekódovaciu kartu v internej čítačke. Všetky nahrávky sú v nekódovanom stave a vo formáte .ts. Je ich teda možné editovať a prehrávať aj na iných zariadeniach. Nahráva sa vždy kompletný program so všetkými audio stopami, teletextom či DVB titulkami, ktoré si môžeme potom pri pozeraní bez problémov kedykoľvek aktivovať. Vďaka tomu, že je prijímač viactunerový, môžeme nielen nahrávať viacero staníc naraz, ale ich aj streamovať do ďalšieho zariadenia. Streamovať je možné nielen živé vysielanie, ale aj všetky nahrané programy na pamäťovom úložisku a to na mobilné zariadenia, PC, prípadne do iného linuxového prijímača. Streamovanie som otestoval popri sledovaní na dve zariadenia súčasne (PC a mobil) a nebol žiadny problém. Vďaka funkcii dualtranscoding si dokonca môže užívateľ upraviť dátový tok streamu a to maximálne u dvoch z nich. Na výber sú možnosti od 100 kb do 10 MB. K dispozícii je aj možnosť zmeny video a audio kodeku. V prípade videa sú na výber tri možnosti (H.264, MPEG-2 a MPEG-4p2), u audia dokonca šesť (AAC, AAC+, AAC+LOAS, AAC+ADTS, MPG a MP3). Stream živého vysielania berie prijímač ako nahrávanie, ak sa teda nejaký program streamuje, bliká na displeji „REC“ a streamované kanály sú označené v zozname červenou farbou. Nie je teda problém sledovať programy na TV a úplne iné streamovať. Musím však spomenúť, že štandardne predávané CAM moduly umožňujú dekódovať poväčšine len jeden televízny program. Pokiaľ teda chceme aj pri sreamovaní využiť naplno štandardne dodávaný duálny FBC tuner je lepšie mať kartu v internej čítačke, ktorá zvládne dekódovať naraz aj viac televíznych programov. Pri voľne šírených kanáloch toto obmedzenie samozrejme neplatí.

Celkom dobre fungujú aj funkcie PiP a quad PiP. Všimol som si však, že v malom okne nenugujú ideálne zatiaľ programy v kodeku HEVC. Bolo pritom jedno či išlo o SD, HD, alebo UHD kanály. Všetky po zapnutí funkcie PiP sa v malom okne nezobrazovali plynulo, ale obraz sekal. Okrem klasickej funkcie PiP ponúka pijímač aj funkciu qad PiP, ktorá umožňuje spustiť na jednu obrazovku až štyri televízne programy. V prípade qad PiP som pri programoch s kodekom HEVC sekanie obrazu nezaznamenal.

Prijímač podporuje aj sieťové služby ako FTP, Samba či DLNA. Samozrejmosťou je aj pripojenie sieťového disku.

HDMI in a HDMI out
Prijímač má na zadnom paneli dva konektory HDMI. Neznamená to však, že môžeme k nemu pripojiť dva televízory. Jeden slúži ako výstup (HDMI out) a druhý ako vstup (HDMI in). Do HDMI vstupu je možné pripojiť iné zariadenie, vďaka čomu je možné pozerať cez box nielen signál z toho zariadenia, ale ho aj nahrávať. Čo je ešte zaujímavejšie, externý signál je možné spustiť aj v malom okne popri sledovaní televízie a to vďaka funkcii obraz v obraze (PiP), alebo opačne. To znamená, že napr. ak si pripojíme k boxu hernú konzolu, môžeme počas hrania sledovať TV v malom okne. Obraz z pripojeného zariadenia do HDMI vstupu nie je možné streamovať a nefungovalo ani zobrazovanie na prednom displeji. Po zapnutí Mini TV zostal displej vždy čierny.

Webové rozhranie
Vďaka webovému rozhraniu je možné prijímač nielen ovládať, ale aj nastaviť časovač nahrávania, editovať zoznam kanálov či vyhľadávať v elektronickom programovom sprievodcovi. Dostupné sú navyše aj nastavenia. Veľmi jednoducho je tak možné nastaviť transkodovanie, titulky, HDMI CEC a množstvo ďalších vecí.

Pluginy

Jednou z najväčších výhod linuxových prijímačov, ktoré pracujú pod systémom Enigma2 je možnosť inštalovania veľkého množstva pluginov. Vďaka internej flash pamäti, ktorá má v tomto prípade až 4 GB sa nemusia užívatelia nijako obmedzovať. V testovanom softvéri od VTI boli už štandardne nainštalované pluginy ako FastScan, Prehrávač médií, Prehrávač obrázkov, HbbTV. Ďalšie je možné inštalovať priamo z menu prijímača, alebo aj manuálne. Spomenúť môžem aspoň YouTube, Kodi a ďalšie.

Záver

Vu+ DUO 4K SE je multimediálny box, ktorý uspokojí aj náročnejších užívateľov. Hneď na prvý pohľad zaujmú podsvietené dotykové tlačidlá a 3,5″ LCD displej, na ktorom je možné zobrazovať viacero zaujímavých informácií, od TV programu z EPG až po počasie. Vďaka duálnemu tuneru FBC je možné nahrávať maximálne až 16 kódovaných televíznych programov. Okrem toho je tiež možné programy streamovať na mobilné zariadenia, prehliadať webové stránky, alebo spustiť hybridné vysielanie HbbTV či obraz v obraze (PiP). Zaujať môže aj HDMI vstup, duálny transcoding či podpora Wifi a to nielen v pásme 2,4 GHz, ale aj 5 GHz.

Doporučená maloobchodná cena prijímača VU+ DUO 4K SE s jedným duálnym FBC DVB-S2X tunerom je 379 €.

Odkaz na produkt: VU+ DUO 4K SE (1x Dual FBC S2X tuner)

Za zapožičanie prijímača Vu+ DUO 4K SE ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Až na tú malú chybu v recenzii s konektorom RJ11 celkom OK. Odporúčam si naštudovať rozdiel medzi RJ11 a RJ12.

  2. Nato že je to vu+ a celkom v palbe, tak tých sw chybiciek je celkom dosť. Pri takom modeli by som to nečakal. Samozrejme, časom sa to odladi, ale aj tak. Keďže moje solo4k zatiaľ šľape ako hodinky, mám ešte čas na prípadnú zmenu.

Komentáre už nie sú povolené.