Reklama

Test: Nový USB tuner od Vu+ umožňuje jednoducho rozšíriť nielen linuxový box o DVB-T/T2/C tuner

Výrobca populárnych linuxových prijímačov značky Vu+ prišiel počas tohto leta na trh s novým hybridným USB tunerom Vu+ Turbo SE (druhá edícia), ktorý podporuje štandardy DVB-T, DVB-T2 a DVB-C.  Ide o nástupcu doterajšieho hybridného tunera VU+ USB Turbo, ktorý bol na trhu od roku 2015. Oproti predchádzajúcemu modelu je druhá edícia výrazne menšia a aj o niečo lacnejšia. Veľkosťou pripomína skôr klasický USB kľúč, okrem toho má úplne iný čip, funguje teda s úplne inými ovládačmi, ako jeho predchodca.
Pokračovanie nižšie:

Nový hybridný USB tuner od Vu+ som mal možnosť otestovať. Vďačím za to distribútorovi značky Vu+ pre strednú, južnú a východnú Európu, spoločnosti AB-COM z Topoľčian, ktorý mi ho bez problémov na niekoľko týždňov zapožičal.

Vďaka externému USB tuneru je možné rozšíriť zariadenie, v mojom prípade linuxový satelitný prijímač, o nový tuner a sledovať či nahrávať tak programy nielen zo satelitu, ale aj z terestriálneho (DVB-T/T2) či káblového vysielania (DVB-C). Samozrejmosťou sú aj funkcie obraz v obraze (PiP) či nahrávanie viacerých programov naraz (napr. zo satelitu aj terestriálu).

Obsah balenia

V balení sa nachádza okrem samotného tunera aj predlžovací USB kábel. Ten sa využije najmä vtedy, ak má prijímač dva USB porty umiestnené veľmi blízko seba a v jednom z nich je už nejaké zariadenie pripojené (napr. externý HDD). V tom prípade by sa USB tuner nemohol do USB portu už zasunúť, vzhľadom k jeho veľkosti a preto veľmi dobre poslúži práve predlžovací USB kábel.

Reálne skúsenosti s tunerom

Vu+ Turbo SE je plnohodnotný externý USB tuner. Osobne som ho otestoval na linuxovom prijímači Vu+ Ultimo 4K, ktorý umožňuje už prijímať programy v novom kodeku H.265 a to až do UHD rozlíšenia. Počas testovania som mal v prijímači najskôr softvér od tímu OpenATV ver. 6.4 a neskôr od VTI. Vo všetkých prípadoch išlo o najnovšie verzie. Najjednoduchšie bolo možné sprevádzkovať nový USB tuner od Vu+ pod softvérom od VTI ver. 14.0.06. Tam stačilo len zasunúť tuner do jedného z USB portov a reštartovať prijímač. Po reštartovaní prijímač tuner rozpoznal automaticky, bez nutnosti inštalovania akýchkoľvek ovládačov. Tie sú už totiž v danom softvéri predinštalované. Stačilo tak už len ísť do nastavenia tuneru, vybrať si štandard DVB-T/T2 alebo DVB-C, vzhľadom k tomu, že sa jedná o hybridný tuner, a potom už len pripojiť kábel z antény a spustiť vyhľadávanie programov.

V prípade softvéru od OpenATV ver. 6.4 už bolo nutné, pre sfunkčnenie tuneru, inštalovať ovládače pre Vu+ Turbo SE manuálne. Prijímač externý USB tuner vôbec po pripojení a reštartovaní boxu totiž nedetekoval. Ovládač s ktorým tuner funguje je možné stiahnuť z internetového feedu (Menu-Pluginy-Stiahnuť pluginy-drivers). Názov ovládača s ktorým tuner pod OpenATV 6.4 fungoval mal názov „dvb-usb-dvbsky-classic“. Je tam síce aj jeden s názvom Vu+ turbo, jedná sa však o ovládač pre staršiu verziu tunera, ten však s týmto novým nefunguje. Inštalovať je ho tak zbytočné.

Pod OpenATV aj VTI fungoval tuner bez vážnejších problémov. Všimol som si však dve drobnosti, na ktorých by ešte mohol výrobca zapracovať. Jedná sa o nesprávne zobrazovanie hodnoty SNR, kde bola stále nula (0) a potom nefunkčné napájanie predzosilňovača (5V). V prípade, že má niekto v anténe predzosilňovač s napájaním 5V, je nutné (zatiaľ) využívať externý napájací zdroj. V nastaveniach tunera síce táto voľba zapnutia napájania je, bohužiaľ však tuner predzosilňovač nenapája, ani keď bolo napájanie 5V zapnuté.

Počas mojich testov som tuner využíval na terestriálny príjem z DVB-T a DVB-T2 vysielačov zo Slovenska a Maďarska. Žiadne problémy neboli ani v prípade vzdialenejších miestnych multiplexov, ktoré majú slabší výkon. Citlivosť tunera preto môžem hodnotiť ako celkom dobrú. Mam skúsenosti, že niektoré USB tunery majú totiž s týmito miestnymi multiplexami problémy, v tomto prípade obstál Vu+ Turbo SE veľmi dobre. Vďaka tomu, že som mal už k dispozícii prijímač s podporou nového kodeku H.265, mohol som si vyskúšať aj príjem programov s týmto novým kodekom z maďarských terestriálnych vysielačov, s ktorými nebol tiež žiadny problém.

Načo mať viac tunerov v linuxovom prijímači
Viac tunerov v linuxovom prijímači je možné využiť na nahrávanie niekoľkých televíznych programov súčasne, prípade na sledovanie jedného programu a ktoréhokoľvek iného nahrávať, alebo aj pre plnohodnotné využívanie funkcie obraz v obraze (PiP). Dosť častým využívaním viactunerových prijímačov v domácnosti je v súčasnosti sledovanie televízie nielen na klasickom TV, ale aj na mobilných zariadeniach ako pc, tablet či mobil. Reálne je tak možné pozerať napr. akýkoľvek satelitný program z DVB-S2 na hlavnom televízory niekde v obývacom pokoji a akýkoľvek program z DVB-T či DVB-T2 mať zapnutý na tablete, alebo opačne.

Musím ešte dodať, že tuner od Vu+ nespolupracuje iba so satelitnými prijímačmi od Vu+. Po nainštalovaní potrebných ovládačov bude fungovať na akomkoľvek linuxovom prijímači pod systémom Enigma 2, ako aj na PC s operačnými systémami Windows či Linux.

Podrobná technická špecifikácia tuneru:

DVB-T2 a T2-Lite (ETSI EN 302 755 V1.3.1-):
Frekvencia príjmu: 42 ~ 900MHz
DVB-T2 demodulátor COFDM a FEC (LDPC / BCH) dekodér
Podporuje až 255 PLP
FFT: 1K, 2K, 4K, 8K, 16K, 32K
Modulácia: QPSK, 16-QAM, 64-QAM, 256 QAM
Šírka pásma: 1,7 5, 6, 7, 8 MHz (a rozšírená šírka pásma)

DVB-T (ETSI EN 300 744):
Frekvencia príjmu 42 ~ 900MHz
DVB-T COFDM demodulátor a FEC (BCH) dekodér
Modulácia: QPSK, 16-QAM, 64-QAM
FFT: 2K, 8K
Šírka pásma: 5, 6, 7, 8 MHz

DVB-C (ETSI EN 300 429):
Frekvencia príjmu 48 ~ 870 MHz
DVB-C ITU J83 A / C Demodulácia: 16QAM, 32QAM, 64QAM, 128QAM a 256QAM
Prenosová rýchlosť: 1 ~ 7,2M

Doporučená maloobchodná cena zariadenia: 59,9 € s DPH.

Odkaz na produkt: Vu+ USB Turbo SE Tuner DVB-C/T2

Za zapožičanie externého Vu+ Turbo SE tuneru ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentár

  1. Pekné, ale čo spolupráca USB tunera s čítačkou dekódovacích kariet, prípadne dokonca s CI? Dá sa s ním prijímať taká Plustelka?

Komentáre už nie sú povolené.