Reklama

Všetko čo potrebuje vedieť o satelitnej platforme Voľná telka, nechýbajú ani naše skúsenosti s príjmom

Od 9. júla 2015 máme na Slovensku opäť satelitnú platformu, ktorá ponúka televízne programy aj bez mesačných poplatkov. Jej názov je Voľná telka a prevádzkuje ju spoločnosť Towercom.

Pre príjem satelitných programov Voľnej telky je potrebné prijímacie zariadenie ako satelitný prijímač s dekóderom Irdeto, prípadne televízor so zabudovaným satelitným tunerom, ďalej satelitná parabola, LNB konvertor a samozrejme dekódovacia karta Irdeto Plustelka, alebo špeciálny bezkartový modul Plustelka Irdeto.

V najbližších dňoch sa do distribúcie dostanú aj prístupové Irdeto karty pod názvom Voľná telka (pôvodné karty s logom Plustelka majú úplne rovnakú funkcionalitu).

Doterajší zákazníci Plustelky získajú prístup k satelitným programom automaticky
Zákazníci, ktorí si už kúpili jedno z vyššie uvedených zariadení Plustelka dávnejšie, získajú prístup k satelitným programom automaticky. Nemusia si teda kupovať ďalšiu kartu či modul, prípadne platiť zvláštny aktivačný poplatok. Je už tak len na nich či si vyberú možnosť sledovania programov cez anténu, prípadne satelit, alebo využijú oboje možnosti.
Pokračovanie nižšie:


Bezkartový dekódovací modul, ako aj samostatnú dekódovaciu kartu Plustelka/Voľná telka už máme v redakcii SatelitnáTV.sk k dispozícii, preto Vám môžeme priniesť naše skúsenosti s touto novou multiplatformou, ktorá ponúka zákazníkom nielen príjem programov cez satelit, ale aj anténu (DVB-T).

Voľná telka využíva pre šírenie satelitných programov družicu Astra 3B (23,5°E). Z rovnakej pozície vysielajú aj programy Skylinku. Ponuku preto môžu využiť aj zákazníci tohto satelitného operátora a nemusia ani otáčať so satelitnou parabolou. Stačí len ak do súčasného prijímača, ktorý podporuje kódovací systém Irdeto, vložia dekódovaciu kartu prípadne CI+ modul Plustelka/Voľná telka.

Od štartu Voľnej telky majú zákazníci k dispozícii cez satelit päť kódovaných televíznych programov v štandardnom rozlíšení Jednotka, Dvojka, TV JOJ, JOJ Plus, Wau a dva vo vysokom rozlíšení Jednotka HD a Dvojka HD, ako aj množstvo ďalších nekódovaných programov, ktoré sú šírené prostredníctvom družice Astra 3B (23,5°). Zo slovenských a českých môžem spomenúť TA3, TV Lux, Šlágr TV, ČT24, Óčko, TV 8, TV NOE, regionálnitelevize.cz, Relax Pohoda, Rebel či TV Regina. V blízkej budúcnosti sa plánuje aj rozšírenie ponuky satelitných programov o platený balíček. Termín jeho spustenia však spoločnosť zatiaľ nezverejnila.

Okrem toho nezabúdajme, že v prípade, ak zákazník použije tzv. Combo prijímač DVB-T/DVB-S, alebo televízor, ktorý umožňuje príjem programov ako zo satelitu tak aj z terestriálu, je možné bez bez mesačných poplatkov prijímať nielen satelitné programy, ale aj všetky tie, ktoré sú šírené cez DVB-T, vrátane kódovaných českých programov ČT1 a ČT2, ktoré vysielajú prostredníctvom celoplošného 4. multiplexu. Navyše je tu možnosť si predplatiť bez viazanosti aj zvyšné stanice z ponuky Plustelky (Sport2, Eurosport, Eurosport 2, JOJ Cinema, Film+, Viasat Explorer, Viasat History, Viasat Nature, Nickelodeon, VH1 a Spice) za 5,99 € mesačne.

Registrácia a aktivácia
Po kúpe dekódovacieho zariadenia Voľnej telky je nutné vykonať jeho aktiváciu a registráciu. Aktivácia sa vykonáva v dvoch krokoch a to najskôr SMS správou a následnou registráciou. Na registráciu má zákazník čas 14 dní od aktivácie. Ak však zákazníkovi stačí iba ponuka Voľnej telky na satelite, nemusí registráciu zariadenia už vykonávať. Stačiť bude teda len aktivácia cez SMS. Registrácia sa vyžaduje iba ak zákazník chce využiť aj ponuku Plustelky (anténa, alebo neskôr satelit). Po registrácii bude aktivovaná na 1 mesiac bezplatne aj kompletná ponuka Plustelky. Ako na aktiváciu zariadení Plustelky/Voľnej telky si môžete prečítať v tejto správe. Aktivácia zariadenia prebehne do niekoľkých minút, treba mať však zapnutý satelitný prijímač/TV na jednom z televíznych programov, napr. STV1 z frekvencie 11 836 MHz. Kompletné technické parametre pre naladenie všetkých programov prinášame v článku nižšie.

Skúsenosti
Samostatné dekódovacie karty pre príjem programov Voľnej telky a Plustelky pracujú pod systémom Irdeto. Pre príjem sa preto odporúča vlastniť satelitný prijímač, prípadne dekódovací modul s podporou práve tohto kódovacieho systému. Pri našich testoch sme mali k dispozícii doterajšiu kartu Irdeto s logom Plustelka a tá nám fungovala ako v dekóderoch Irdeto tak aj v niektorých prístrojoch s univerzálnou čítačkou kariet. Testy sme robili s prijímačmi AB Cryptobox 652 HD či Amiko 8840 HD. Musíme však upozorniť, že v prípade použitia karty v nelicencovaných dekóderoch s univerzálnou čítačkou nie je funkčnosť karty zaručená. Kartu sme otestovali aj v Irdeto moduloch Smit a Neotion, ktoré sú bežne dostupné na našom trhu. V oboch prípadoch sme počas testov nezaznamenali žiadne problémy.

DSC_0008Plustelka_zl
Samostatná dekódovacia karta a bezkartový CI+ modul Plustelka

Pre dekódovanie programov je možné použiť nielen dekódovacie karty, ale aj bezkartový dekódovací modul Irdeto Plustelka. Ako už jeho názov napovedá, jedná sa o bezkartový systém a do modulu sa preto nedáva dekódovacia karta. Na trhu sú dve značky modulov: Smit a Strong. Ešte pred kúpou samotného modulu by sme Vám odporúčali si overiť u svojho predajcu kompatibilitu daného modulu s vašim televízorom či prijímačom. Mohlo by sa stať, že daný modul vaše zariadenie nepodporuje a programy by Vám preto nemuseli fungovať. Náš testovací modul Plustelka Smit Irdeto napr. nefungoval v televízore od výrobcu JVC. V prípade LG išiel bez problémov. Pri používaní modulu sme si všimli, že dekóduje vždy len jeden program, funkciu PiP sa nám preto nepodarilo sfunkčniť.

Záver
Voľná telka je už v poradí piatou satelitnou platformou na Slovenskom trhu. So svojou ponukou chce osloviť hlavne bežných divákov, ktorí chcú sledovať slovenské základné televízne programy bez mesačných poplatkov, do budúcna aj s prípadnou možnosťou si doobjednať extra ponuku tematických kanálov. Do kedy bude poskytovať operátor programy zadarmo však nikde neinformuje. Isté je, že všetky stanice, ktoré sú v ponuke Voľnej telky zadarmo si satelitnú distribúciu platia z vlastných zdrojov, spoločnosť Towercom k ním len pripojila svoj kódovací systém, ktorý používala doteraz pri Plustelke.

Ceny zariadení Voľná telka/Plustelka
Samostatná dekódovacia karta – 19,9 €
Bezkartový dekódovací CI+ modul Plustelka – 39,9 €

Technické parametre pre príjem Jednotka HD a Dvojka HD
Družica: Astra 3B (23,5°E)
Frekvencia: 12 363 MHz
Polarizácia: Vertikálna
FEC: 3/4
SR: 29500
Norma: DVB-S2
Modulácia: 8PSK
Kódovanie: áno (Irdeto)
Provider: Towercom

Technické parametre pre príjem staníc Jednotka, Dvojka, JOJ, TA3 a JOJ Plus:
Družica: Astra 3B (23,5°E)
Frekvencia: 11 836 MHz
Polarizácia: Horizontálna
FEC: 5/6
SR: 27500
Norma: DVB-S
Modulácia: QPSK
Kódovanie: áno (Irdeto)
Provider: Towercom

Technické parametre pre príjem WAU, TV LUX, Óčko:
Družica: Astra 3B (23,5°E)
Frekvencia: 12 168 MHz
Polarizácia: Vertikálna
FEC: 3/4
SR: 27500
Norma: DVB-S
Modulácia: QPSK

Technické parametre pre príjem ČT24 a TV NOE:
Družica: ASTRA 3A (23,5°E)
Frekvencia: 12 525 MHz
Polarizácia: Vertikálna
FEC: 3/4
SR: 27500
Norma: DVB-S
Modulácia: QPSK

Technické parametre pre príjem Šlágr TV, TV 8, Relax Pohoda a Rebel:
Družica: Astra 3B (23,5°E)
Frekvencia: 11 895 MHz
Polarizácia: Vertikálna
FEC: 5/6
SR: 27500
Modulácia: QPSK
Norma: DVB-S

Technické parametre pre príjem regionálnitelevize.cz a TV Regina:
Družica: Astra 3B (23,5°E)
Frekvencia: 12 070 MHz
Polarizácia: Horizontálna
FEC: 3/4
SR: 27500
Norma: DVB-S
Modulácia: QPSK

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Ak by boli šírene ešte Markíza, Doma a Dajto a karta by stála 10 €čka tak idem do toho ale neinvestujem 30€čka do 5 programov a za rok-dva si zmyslia že to spoplatnia … a môžu si robiť aj nwm jaké programy, ale čistá logika proste nepustí!

  2. Za SD 10 ecok, maximalne 5. To ze ide karta bez registracie je zaujimave.

  3. Rodičia platia Skylink, čo teraz potrebujú aby pozerali programy zadarmo?

  4. Dal som modul do TVP Samsung a nenabehlo mi nič. ČT24,TA3,RELAX…mi fungujú.

    1. @garbanka
      Pôvodné karty Plustelka by už mali dekódovať programy aj na satelite, moduly ešte zatiaľ nie. V najbližších hodinách, dňoch budú sfunkčnené aj moduly.

      Došlo aj k úprave ceny karty. Podľa najnovších informácií bude jej cena 19,9 €.

  5. Andrea stačí kúpiť len kartu Plustelka a môžu sledovať.

  6. Zbohom rozširovania Mux 1 a 4 v Dvbt kde nieje napr. Roznava. Kup si satelit za 150eur a čum zadarmo v Sd kvalite do 2017.A potom sa uvidí…..

  7. Dal som do voyager2 modul Strong plustelka a zatiaľ kodované!

  8. No zadarmo je zadarmo 🙂 a nekup to. a Lux , Noe Ct24 TA3 … ako bonus . A monopol je monopol..

  9. Dostal som odpoveď 14.7.2015,že na modul Plustelka budú zapnuté programy o pár dní !!!

  10. Mam modul Plustelka a funguje bezproblemov v Tv Sony odkoduje pozemne aj satelitne a v Sat HD-Box 9105+ satelitne.

  11. Kartička kúpená. V mojom Cryptoboxe 500 HD nabehla v pohodičke do pár minút. Ešte Markízu a Dajto keby prihodili.

  12. Kartu mam RTVS a zaregistrovanu na volna telka. Vsetko funguje, primac AMIKO.

  13. Mám prijímač Alma. Chcem sa informovať či mi v ňom pôjde táto karta?

  14. Mám príjmač TechniStar SIR. Pojede v tomto zařízení satelitní karta na volná telka? Děkuji Cejnar

Komentáre už nie sú povolené.