Reklama

AB Cryptobox 652HD – DVB-S2 a DVB-T2 prijímač v jednom

AB Cryptobox 652HD je Combo prijímač DVB-S2/DVB-T2, ktorý umožňuje príjem satelitných a terestriálnych programov a to ako v štandardnom, tak aj vo vysokom rozlíšení. V hardvérovej výbave nechýba okrem dvoch tunerov ani jedna čítačka dekódovacích kariet, jeden CI+ slot na dekódovací modul, LAN konektor pre pripojenie k internetu, či VFD displej, na ktorom sa v prevádzkovom režime zobrazuje názov spusteného programu poprípade aktuálny čas.

Medzi výhody Combo prijímača AB Cryptobox 652HD patrí, oproti iným modelom tejto značky, sledovanie akéhokoľvek programu prostredníctvom satelitu na TV a úplne iného cez terestriálne vysielanie na mobile či tablete. Ďalšou z výhod môže byť sledovanie televízie aj pri výpadku satelitného signálu, viac už ale v recenzii.
Pokračovanie nižšie:

Základná charakteristika prijímača AB Cryptobox 652HD:
1x čítačka kariet
1x slot Common Interface pre dekódovací modul
2x USB2.0 (1x zadný a 1x predný panel)
VFD displej (zobrazuje názov stanice)
Sieťové rozhranie Ethernet 10/100 Mbps
1x sériové rozhranie RS232
1x konektor HDMI
1x optický audio výstup S/PDIF
1x SCART konektor
1x RS232
Fast Scan – pre rýchle ladenie nielen SK/CZ programov
Jednoduchá inštalácia
Pamäť pre 100 satelitov, 4000 transpondérov a 6100 programov
Podpora: DiSEqC 1.0, 1.1 a 1.2, USALS, HDMI-CEC, DLNA DMR, Teletext, Timeshift, streamovanie videa na mobilné zariadenia, PVR, EPG, Teletext, časové nahrávanie či rozlíšenie až do 1080p.

Obsah balenia
V krabici spolu so satelitným prijímačom AB Cryptobox 652HD nájdeme ešte diaľkové ovládanie, dve batérie typu AAA (mikrotužky), užívateľský manuál v rôznych jazykoch vrátane slovenčiny a HDMI kábel. Prepojovací kábel teda nie je nutné dokupovať zvlášť.

Predný a zadný panel
Z prednej strany prijímača sa nachádza jedna červená LED dióda, VFD displej, na ktorom sa zobrazuje názov aktuálne sledovaného kanálu či čas, poprípade pri prehrávaní multimédií názov súboru. Okrem displeja sú v prednej časti aj tri základné tlačidlá pre ovládanie prijímača (P+/P- a Power) a otvárací kryt, pod ktorým sa nachádza jedna čítačka dekódovacích kariet, USB port 2.0 a CI+ slot. Dekódovacia karta sa vkladá do čítačky s čipom dopredu a dole. Aby nedošlo k problémom so zle vloženou kartou je na otváracom kryte nalepená aj nálepka, ktorá jasne znázorňuje ako majú užívatelia vložiť do čítačky kartu.

Cryptobox_652_p 1Cryptobox_652_z_ 1

Na zadnom paneli prijímača nájdeme konektory LNB in, LNB out, ANT in, LOOP, servisný RS232 port, USB 2.0, LAN, HDMI, SCART ako aj optický SPDIF audio výstup a sieťový vypínač. Sieťový kábel je k prijímaču pripevnený napevno.

Diaľkové ovládanie
Ovládanie je stredných rozmerov. Jedná sa o presne rovnaký typ ako bol distribuovaný so všetkými predchádzajúcimi modelmi AB Cryptobox a to či už najnovšej rady 6xx poprípade staršej 5xx. Ovládanie preto funguje bez problémov aj s týmito staršími modelmi. Viac informácii o diaľkovom si môžete prečítať tu. Prepínanie programov medzi dvomi HD kanálmi z rôznych transpondérov trvá cca 3 sekundy, medzi SD kanálmi 2 sekundy a v prípade dvoch nekódovaných programov z jedného satelitného transpondéra či terestriálneho multiplexu iba 1 sekundu.

Cryptobox_do1 1

Prvotná inštalácia
Pri úplne prvom spustení boxu je potrebné najskôr vykonať prvotnú inštaláciu. Ako prvé prijímač ponúkne na výber jazyk, následne sa spýta či chce užívateľ vykonať jednoduchú, alebo pokročilú inštaláciu. Pri jednoduchej inštalácii sa rovno začnú do prijímača vyhľadávať programy z družíc Astra 19,2°E a Astra 23,5°E a to bez potreby nastavovania DiSEqC portov či iných parametrov, ktoré by mohli robiť menej znalým užívateľom problémy. Všetko potrebné v prípade príjmu z týchto dvoch družíc tak prijímač nastaví automaticky. U príjmu z iných či viacerých družíc je nutné zvoliť voľbu pokročilej inštalácie. Platí to aj pre užívateľov, ktorí chcú prijímať napr. programy z družice Thor (0,8°W), ktorú využíva platforma freeSAT. Veľmi nápomocnou funkciou pre menej znalých užívateľov pri príjme z viacerých družíc, môže byť „Auto DiSEqC 1.0“, ktorá nastaví DiSEqC porty automaticky. Stačí len pri vybranej družici stlačiť tlačidlo „INFO“ na diaľkovom.

Programy je možné vyhľadávať buď pomocou funkcie FastScan (iba vybraní operátori), alebo manuálne podľa vybraného transpondéra či družice. Nechýba ani vyhľadávanie naslepo BlindScan. V prípade DVB-T je možné vyhľadávať programy pomocou automatického či manuálneho ladenia podľa frekvencie. K dispozícii je aj voľba napájania antény (5V).

Editácia programov
Vyhľadané programy je možné v prijímači presúvať, mazať, alebo uzamykať. Dostupné sú aj štyri preddefinované obľúbené skupiny. Všetky zmeny a úpravy je samozrejme možné aj zálohovať na USB kľúč poprípade pevný disk.

Hlavné menu prijímača je dostupné kompletne v slovenskom jazyku, ladené je do čiernej farby a nachádza sa v ňom päť základných kategórií Inštalácia, Editácia kanálov, Nastavenie, X-tras a Multimédiá.
Informačný panel sa zobrazuje pri prepínaní medzi stanicami či manuálne po stlačení tlačidla „INFO“ na diaľkovom. Nachádzajú sa na ňom informácie o práve bežiacom a nasledujúcom programe, obrazovom rozlíšení stanice, ako aj frekvenciu, z ktorej program vysiela a kvalitu signálu. Pri opätovnom stlačení tlačidla sa zobrazia podrobnejšie informácie o programe.

Cryptobox_652_m5Cryptobox_652_m4Cryptobox_652_m3Cryptobox_652_m6Cryptobox_652_m7Cryptobox_652_m8Cryptobox_652_m9Cryptobox_652_m13

EPG
Po stlačení tlačidla EPG na diaľkovom sa zobrazí na obrazovke elektronický programový sprievodca v ktorom sú na výber dve možnosti zobrazenia (denné a týždenné EPG). U týždenného EPG je v ľavej strane obrazovky dostupných vždy deväť kanálov medzi ktorými je možné sa posúvať šípkami. Program vybranej stanice sa zobrazuje v pravej strane obrazovky, detailný popis programu je v spodnej časti. Dni v EPG je možné meniť žltým (Deň-) a modrým tlačidlom (Deň+). V prípade denného zobrazenia EPG je tabuľka s programom dosť neprehľadná preto som tento typ zobrazenia v prijímači vôbec ani nepoužíval. Okrem informácií o programe je možné priamo z EPG nastaviť a editovať aj časovač nahrávania.

Cryptobox_652_m1

Skúsenosti
Pri mojom testovaní som mal k dispozícii prijímač so softvérovou verziou V1.09.13106_Patch. V internej univerzálnej čítačke dekódovacích kariet som vyskúšal dekódovacie karty freeSAT ICE, Skylink ICE a Skylink Irdeto. So žiadnou z nich som nezaznamenal počas môjho testovania problém. Najnovšie karty Skylink M7 Irdeto v prijímači bohužiaľ nefungujú. V tomto prípade však môžu majitelia využiť jeden voľný CI slot, do ktorého je možné zasunúť dekódovací modul spolu s kartou. Z modulov som otestoval ako Smit tak aj Neotion Irdeto, oba fungovali.

Keďže prijímač má aj DVB-T2 tuner mohol som otestovať v internej čítačke aj dekódovaciu kartu terestriálnej platformy Plustelka (Irdeto) s ktorou prijímač bez problémov spolupracoval. Rovnako tomu bolo aj v prípade dekódovacieho mudulu Plustelka Smit Irdeto. AB Cryptobox 652HD teda zvládne aj príjem kódovaných programov z Plustelky.

Pre plnohodnotné využívanie sieťových aplikácií z ktorých môžem spomenúť aspoň YouTube, Sieťový prehrávač (DLNA DMP), Počasie, RSS, Burzový index, Google map, IPTV či Email, je nutné pripojenie k internetu. Na výber je hneď niekoľko možností ako prijímač pripojiť k sieti a to buď cez LAN kábel alebo WIFI či dokonca pomocou USB 3G modemu. Osobne som vyskúšal všetky možnosti. U WIFI pripojenia je podporovaný len USB WIFI adaptér s čipom Ralink 5370, ktorý však nie sú štandardne súčasťou balenia. Z 3G modemov fungoval s prijímačom typ ZTE MF637.

Vrátim sa ešte k aplikáciám Sieťový prehrávač (DLNA DMP) a IPTV. Cez DLNA DMR (Digital Media Renderer) je možné prehrávať multimediálny obsah v rámci domácej sieti pomocou DMC (Digital Media Controller), ktorý nájde content z DMS (Digital Media Server). V praxi to znamená, že je možné prehrať multimediálne súbory priamo z mobilného zariadenia či PC bez nutnosti niečo kopírovať na externý pevný disk či USB kľúč. Bez problémov je tak možné prezerať fotografie zo smartfónu. Pre zariadenia s operačným systémom Android je možné ako DMC použiť aplikácie Media house, Mirage UPnP/DLNA, u zariadení s iOS napr. MediaConnect.

IPTV prehrávač umožňuje sledovanie internetových televízií či web kamier. Stačí len zadať adresu stremu do samotnej aplikácie.

Multimédiá
Prijímač podporuje pripojenie externého pevného disku vo formátoch FAT32 ako aj NTFS. Okrem nahrávania je možné z externého USB zariadenia aj prehrávať rôzne multimediálne audio a video súbory. Z testovaných súborov, ktoré bez problémov fungovali boli MP3, OGG, FLAC ,AVI, MKV, TS, TP, TRP, MPG či MP4. Nemôžem tiež zabudnúť ani na obrázky typu JPEG a BMP poprípade podporu zobrazovania externých titulkov u video súborov.

Cryptobox_652_m10Cryptobox_652_m11

Obľúbené programy je možné si nahrávať na externé pamäťové zariadenia a to niekoľkými spôsobmi. Buď podľa časovača, ktorý je možné nastaviť priamo v EPG, poprípade manuálne stlačením tlačidla Record na diaľkovom ovládaní. Nahrávky sú dostupné kompletne so všetkými audio stopami, DVB titulkami či teletextom. Pri prehrávaní je tak možné prepínať medzi audio stopami či zapnúť titulky. Samotné nahrávky sú vo formáte .ts, alebo .ps (podľa nastavenia v menu). V prípade nahrávania nekódovaných (FTA) kanálov je možné súbory prehrať aj v PC, u nahrávok z kódovaných staníc sa mi ich bohužiaľ v PC prehrať nepodarilo. Počas nahrávania kódovaného programu je možné sledovať ďalší program z rovnakého satelitného transpondéra, alebo akýkoľvek nekódovaný program z DVB-T. Maximálne umožňuje prijímač nahrávať dva televízne programy.

TIP: Nový softvér pre prijímače AB Cryptobox 6xx prináša Auto FastScan

TimeShift, ktorý slúži na zastavenie či pretočenie práve sledovaného programu je možné aktivovať štandardne stlačením tlačidla Pause na diaľkovom ovládaní. K dispozícii je aj možnosť automatického TimeShiftu. Nastaviť ho je možné v mediálnom prehrávači pod modrým tlačidlom (PVR Nastavenia).

app_cryptoboxG-MScreen – mobilná aplikácia pre prijímače AB Cryptobox 6xxHD
AB Cryptobox 652HD spolupracuje aj s bezplatnou mobilnou aplikáciou G-MScreen, ktorá je dostupná ako pre zariadenia s operačným systémom Android, tak aj iOS. Vďaka aplikácii je možné nielen ovládať samotný Combo prijímač, ale aj sledovať živé vysielanie priamo na mobile či tablete.

Záver
AB Cryptobox 652HD je HDTV satelitný a terestriálny prijímač v jednom. Má jednoduchú prvotnú inštaláciu čo určite ocenia menej technicky znalí užívatelia. Celkovo je možné nastaviť prijímač pre príjem programov z platformy Skylink do jednej minúty aj spolu s vyhľadaním všetkých programov pomocou funkcie FastScan. Okrem toho podporuje aj možnosť nahrávania na externý pevný disk či funkciu TimeShift. Podporované sú aj multimediálne súbory ako aj mobilná aplikácia G-MScreen, cez ktorú je možné prijímač ovládať, alebo streamovať živé vysielanie priamo na tablet či mobil.

Doporučená maloobchodná cena: 89,90 eur

Odkaz na produkt: AB Cryptobox 652HD

Za zapožičanie prijímača AB Cryptobox 652HD ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Skoda ze som taku s….. 650 kupil….som mohol tie peniaze radsej na toalete vyuzit……

  2. Ja som dal pred mesiacom Cryptobox svokre a este si nestazovala. 🙂

  3. Pokiaľ som neprešiel na kábel s inou značkou tak som mal doma všetkých predchodcov šesťstovkovej rady. Aj keď sa stalo že ma občas niečo naštvalo tak považujem Cryptoboxy za dobré prijímače. Vo svojej cenovej kategórii často predčia omnoho drahšie stroje tak kvalitou obrazu ako aj užívateľským rozhraním. Máloktorá firma ponúka takú softvérovú podporu pre svoje výrobky ako ab com. Ak sa aj vyskytne nejaký problém s prijímačom tak väčšinou v ktrátkom čase je to odstránené novou verziou softvéru. Tieto prijímače sú tak logiclé a jednoduché na ovládanie že už sa to asi viac zjednodušiť nedá. Veľmi silnou stránkou Cryptoboxov je multimediálny prehrávač,zatiaľ /bez zbytočného preháňania/ najlepší aký som doma mal z celej audio video techniky celkovo. U mňa číslo 1 a stále zvažujem že si ho ešte kúpim znova. U nás vo firme bežia štyri 500/550-ky bezbroblémov,na Cryptobox som nahovoril kopec známych,na základe svojich skúseností a až na zopár problémov,nad ktorými sa dnes už pousmejem,všetky bežia dobre a všetci sú spkojní.

  4. Zdravim.
    Dnes dorazil NEW combo AB652HD /patch-652HD Combo V1.09.13106_Patch_SW-A/
    Prve negativne zistenia:

    – Pri nastaveniach obrazu 1080P-50Hz cez HDMI kmita menu a jemne kmita logo na TV, musi byt max. nastavenie 1080P-25Hz….
    Ked som rovnako pripojil AB650HD nic nekmita, vstko je OK
    – Chaos pri nastavovani DVB-T, ladenie, vsetko je nejake nedotiahnute
    – Najvacsi nedostatok, ze seting z AB650HD nepasuje, takze brutalna smola
    Ostatne funkcie su rovnake, share ide…

  5. Tieto combo prístroje nefunguju dobre na tv s dvb t mi ukazuje silu signálu 90% zapnem combo primac A kvalitu stiahne na. 50% tieto prístroje aj iné napr.dvd prehrávač rušia aj ja som mal takýto podobny A vrátil som ho V lehote internetovemu obchodu takže aj samotný prijímač ruší sám seba teda svoju dvb t časť napríklad Spartak tv mi tv bez problémov chytá ale set top box ani prd

  6. Mne sa to čo spomína Miro stalo aj s káblovým Technisatom,keď som ho prepojil obyčajným bielym koaxiálom. Nešli mi všetky stanice a signál blbol. Tak som kúpil kvalitný drahší kábel a prijímač funguje bez problémov / bol aj priložený k prijímaču kábel ale krátky /. Teraz sa mi stalo to isté keď som na sviatky premiestňoval dočasne plazmu a natiahol som klasický asi 5 m koaxiál. Plazma načítala všetky programy bez problémov ale Technisat pripojený na ten istý kábel niektoré stanice vynechal. Tak ho napojil naspäť,na kvalitný kábel,načítali sa všetky stanice a keď to preskúšal že som ho znova pripojil na ten obyčajný kábel tak zas na niektorých staniciach vypisuje že nie je signál ale na tv idú všetky. Takže „Bůh suď “ ako povedal Burian.

  7. u anten je jednoznacne dobre pouzivat celomedeny kabel a nie pomedeny za par centov. ja pouzivam len nordix 402 a som spokojny.

  8. problém s 3G modemom ZTE MF637, mám technickú otázočku ako nastavím tento 3G modem nejako mi nechce fungovať je tam viac nastavení /poskytovateľov/ neviem ktorý nastaviť., taktiež či funguje vo všetkých firmweroch. V´daka

  9. viem ze je to laicka otazka ,ale preto ju davam…ked mame dva tv na antenu zbytoveho,a jeden je novsi typ..takze chyta satelitne programy..ma zabudovane to dvb-t..a druhy starsi typ nie…pomohlo by tomu ten pristroj?

  10. Bohuslava pokial chces chytat digitalny prijem na starsom tv tak ti staci obycajny HD set-top-box. Pomohol by ti aj tento no Cryptobox 652 ma okrem DVB-T2 aj satelitný DVB-S2 tuner co neviem ci by si vyuzila. Kup si teda obycajny set-top-box alebo rovno ten Plustelkovy Zircon T3000 ak tam teda mate aj kodovane programy z Plustelky.

    http://www.satelitnatv.sk/2013/05/otestovali-sme-zircon-t3000-hd-pre-prijem-plustelky/

  11. chcem sa spýtať či nemá niekto skúsenosť s nahrávaním programov na 650-tke a následné sledovanie nahrávok napr. v PC z usb disku,nikto to nepíše

  12. Vlado…Cryptoboxy nahrávky kódujú,okrem voľných staníc takže viacmenej ich nie je možné prehrať mimo prijímač. Ale napríklad mi ich prehral Amiko alien (nahrávka hbo hd) alebo blu ray Pioneer. S prehrávaním a s úpravou v počítači skúsenosti nemám,lebo počítač nechcem. 650 ka má ale CI slot a keď do neho prikúpiš modul či už priamo freeSat alebo Neotion dual crypt a do neho dáš kartu tak by nemal program zakódovať. Mám to odskúšané na iných prístrojoch na karte Skylink s modulom a káblovom UPC s modulom a prístroje ktoré inak nahrávanie kódovali cez šachtu tak cez modul nie. Inak Cryptobox podporuje snáď všetky usb kľúče a disky,ja som používal až 1,5 TB Western Digital 3,5 palcový a tak isto sa dajú v ňom kopírovať nahrávky z kľúča na kľúč alebo hdd a zobere aj micro sd kartu s redukciou na usb (ale 64gb sdxc nechce)…

  13. vlado nahrávky sú kódované preto ich bez upravy v PC neprehras. Mal by to riesit soft PC_TOOL_ALI.

Komentáre už nie sú povolené.