Reklama

AB IPBox Two a AB IPBox Two Combo – dvojtunerové prijímače so systémom Android

Ešte vo februári som vám na webe SatelitnáTV.sk predstavil nový jednotunerový prijímač AB IPBox One, ktorý spája satelitný a multimediálny androidový box do jedného. Už vtedy som však sľúbil, že do niekoľkých týždňov vám predstavím ešte dva nové dvojtunerové boxy od rovnakého výrobcu a to AB IPBox Two a AB IPBox Two Combo. Na rozdiel od lacnejšiehoAB IPBox One má dvojicaAB IPBox Two aAB IPBox Two Combo štandardne v balení už diaľkový ovládač, ktorý pracuje nielen cez IR, ale aj Bluetooth. Okrem toho majú prijímače dva tunery, väčšiu flash pamäť, jeden slot pre micro SD kartu a na prednom paneli sa nachádza navyše ešte jedno StandBy tlačidlo a v zadnej časti sieťový vypínač. Najhlavnejšie rozdiely medzi všetkými tromi prijímačmi môžete nájsť v tabuľke na konci.

AB IPBox Two a AB IPBox Two Combo sú v podstate totožné prijímače. Čo sa týka rozdielu medzi nimi, tak ten je iba v interných tuneroch. Zatiaľ čo AB IPBox Two má dva satelitné tunery (DVB-S2X), tak AB IPBox Two Combo má tiež dva tunery, ale jeden je satelitný (DVB-S2X) a druhý hybridný terestriálny/káblový (DVB-T/T2/C). Všetko ostatné majú rovnaké.

Všetky tri prijímače pracujú so systémom Android 8.0 a umožňujú príjem kódovaných a nekódovaných staníc s kodekmi MPEG-2, MPEG-4/H.264 ako aj H.265/HEVC a to až do rozlíšenia 4K (UHD). Samozrejmosťou je nahrávanie (PVR), funkcia časového posunu (TimeShift) či prehrávanie multimediálnych súborov z externého pmäťového zariadenia.

Pokračovanie nižšie:

Základná charakteristika:

Rozmery: 170mm X 100mm X 46mm
2x vstavaný interný tuner (AB IPBox Two – 2x DVB-S2X, AB IPBox Two Combo – 1x DVB-S2X a 1x DVB-T/T2/C)
Procesor: QUAD CORE
Flash: 16GB eMMC
RAM: 2GB DDR4
OS: Android 8.0 Oreo
1x čítačka dekódovacích kariet
1x slot pre micro SD kartu
TFT LCD displej
1x HDMI
1x USB 3.0 (zadný panel)
1x USB 2.0 (zadný panel)
1x Ethernet RJ45: 10/100 Mbps
1x digitálny optický audio výstup S/PDIF
Video Decoding: ITU-T H.265/HEVC & H.264, ISO/IEC 13818-2 MPEG-2, AVS&AVS+, VP6, VP8, VP9
Audio Decoding: MPEG I&II, MP3, Dolby Digital Plus, AAC-LC, HE-AAC V1/V2
Rozmery: 150mm X 100mm X 40mm
Podpora: WiFi Dual band 2.4GHz/5GHz, Bluetooth 4.0, PVR, TimeShift, HDR10/HLG, FastScan, BlindScan, LCN

Obsah balenia

V balení spolu so samotnými prijímačmi AB IPBox Two a AB IPBox Two Combo je dostupný diaľkový ovládač, dve mikrotužkové batérie (AAA), externý napájací zdroj (12V/2A), HDMI kábel a užívateľské manuály vo viacerých jazykoch, vrátane slovenského a českého. V oboch prípadoch je dodávané diaľkové ovládanie, ktoré pracuje ako cez IR, tak aj Bluetooth rozhranie.

AB IPBox TWO – predný a zadný panel
AB IPBox Two Combo – predný a zadný panel
Bočný panel – slot pre Micro SD kartu.

Predný a zadný panel:

Na prednom paneli oboch prijímačov sa nachádza jedno podsvietené StandBy tlačidlo, snímač diaľkového ovládania, zabudované mikrofóny pre Google Asistenta, TFT LCD displej, na ktorom sa zobrazujú rôzne informácie ako aj logá aplikácií či jednotlivých staníc. V pohotovostnom režime sa zobrazuje zase aktuálny dátum a čas s možnosťou výberu analógových alebo digitálnych hodín. Pokiaľ by niekomu vadilo osvetlenie displeja či podsvietenie tlačidla StandBy v pohotovostnom režime, je možné displej a podsvietenie úplne vypnúť a to nastavením úsporného režimu v nastaveniach aplikácie Live TV. Po zapnutí úsporného režimu však treba počítať s dlhším nábehom prijímača. Ďalšou možnosťou ako občasne vypnúť displej či podsvietenie tlačidla je stlačenie tlačidla StandBy na prednom paneli a to dva krát po sebe. V tom prípade sa box vypne do úsporného režimu aj napriek tomu, že to nie je v menu nastavené.

Zo zadnej strany prijímača AB IPBox Two sú k dispozícii dva konektory LNB in pre pripojenie koaxiálneho kábla, dva USB porty (1x USB 2.0 a 1x USB 3.0), optický audio výstup S/PDIF, HDMI, Ethernetový RJ45 10/100 Mbps, konektor pre pripojenie externého napájacieho zdroja, sieťový vypínač a jedna čítačka dekódovacích kariet. Dekódovacia karta sa zasúva do čítačky s čipom dopredu a dole. Vzhľadom k menším rozmerom boxu sa dekódovacia karta nezmestí do čítačky celá, z boxu trčí cca 4,4 cm. Slot na pamäťovú micro SD kartu je na bočnej strane.

AB IPBox Two Combo má zadný panel takmer rovnaký ako AB IPBox Two. Jediným rozdielom je anténny konektor, vzhľadom k tomu, že jeden tuner je DVB-T/T2/C a druhý DVB-S2X. Takže namiesto dvoch LNB in je to jeden LNB in a druhý ANT in.

Diaľkové ovládanie pre AB IPBox Two a AB IPBox Two Combo

Diaľkové ovládanie

Štandardne dodávané ovládanie s prijímačmi AB IPBox Two a AB IPBox Two Combo komunikuje s prijímačmi nielen cez infračervené žiarenie (IR), ale aj cez Bluetooth. Pre využívanie cez Bluetooth je nutné ho pri prvotnej inštalácii spárovať s boxom. V prípade, že sa ovládanie nespáruje, bude fungovať, ale iba v režime IR. V tomto prípade by potom nefungovalo hlasové vyhľadávanie či ovládanie smart zariadení v domácnosti. Na ovládaní sa nachádzajú okrem štandardných a multimediálnych tlačidiel aj tlačidlá rýchlej voľby či tlačidlo virtuálne myši. Ovládanie má tiež vstavaný mikrofón, ktorý sa môže využívať so službou Google Assistant či len pre hlasové vyhľadávanie. V prípade, že bude chcieť niekto využívať službu Google Assistant, je nutné si zvoliť v nastaveniach podporovaný jazyk (napr. angličtinu).

Ovládanie je univerzálne, to znamená, že umožňuje ovládať nielen samotný box, ale aj televízor. Pre TV je ho však nutné naprogramovať. Návod je na zadnej strane ovládania (je v anglickom jazyku). Osobne som ho naprogramoval pre LG a fungovalo bez problémov. Televízor je však možné len zapnúť a vypnúť, ďalšie funkcie nie sú podporované. Nie je to teda ako pri lacnejšom modely, ktorý sa dodáva s AB IPBox One. Tam sú podporované pri ovládní TV funkcie zapnutie/vypnutie, ovládanie hlasitosti či prepnutie zdroju signálu.

Skúsenosti

Pri prvom zapnutí prijímačov AB IPBox Two a AB IPBox Two Combo je nutné najskôr prejsť prvotnou inštaláciou, kde sa nastaví jazyk hlavného menu a pripojenie k internetu, prípadne aktualizuje verzia softvéru. Pre plnohodnotné využívnie systému Android je potrebné tiež prihlásanie sa do účtu Google. Následne box ponúkne ešte možnosť spárovať ovládanie s boxom. Boxy pracujú pod systémom Android 8.0. Upgrade na vyššiu verziu dostupný nie je a podľa distribútora sa ani neplánuje.

Po prvotnej inštalácii je už box pripravený na používanie. V systéme Android sú už nejaké aplikácie predinštalované. Medzi nimi sú napr. Live TV, HeyIPTV, Media Center, YouTube, YouTube Kids, Google Filmy, MLB a iné. Ďalšie aplikácie si môže užívateľ stiahnuť do boxu prostredníctvom aplikácie STB Market, v ktorej sú odporúčané aplikácie priamo od výrobcu a teda by mali byť plne funkčné. Ďalšie aplikácie si môžu užívatelia stiahnuť priamo z obchodu Google Play, ktorý ale nie je štandardne predinštalovaný a preto je nutné si ho inštalovať do boxu manuálne z STB Market.

Veľkosť internej flash pamäte prijímačov je 16 GB. Z toho je nutné odpočítať veľkosť samotného systému a predinštalované aplikácie. Po dokončení prvotnej inštalácie bola voľná kapacita v boxe 11 GB, ktorú bolo možné využiť na inštalovanie ľubovolných aplikácií prípadne hier. Myslím, že voľná kapacita je dostatočná, pokiaľ by to však niekomu nestačilo, je možné pamäť jednoducho rozšíriť a to buď pomocou USB kľúča, alebo micro SD karty. V tomto prípade je však nutné spustiť formátovanie (vymazať a formátovať ako vymeniteľné úložisko) cez nastavenia úložiska.

Hlavné menu, ako aj elektorinického programového sprievodcu (EPG) podrobnejšie popisovať nemusím, je to presne to isté čo v prípade prijímača AB IPBox One.

DVB-S2X a DVB-T/T2/C tunery

Prijímač AB IPBox Two má dva vstavané satelitné tunery DVB-S2X. V samotných nastaveniach je však možné vidieť iba jeden tuner. Užívateľ môže mať preto dojem, že mu druhý tuner nefunguje a box ho preto nevidí. Je to preto, že prijímač počíta s tým, že nastavenia pre oba tunery sú totožné. Čo sa nastaví pre prvý tuner, platí automaticky aj pre druhý. V praxi to znamená, že napr. nastavenia DiSEqC musiať byť pre oba tunery rovnaké, v opačnom prípade nebude možné plnohodnotne využívať dva tunery. Nie je teda možné využívať pre jeden tuner natáčacie zariadenie a pre druhý napr. DiSEqC prepínač. V prípade AB IPBox Two Combo je to už samozrejme inak, tam sa nastavujú oba tunery, vzhľadom k tomu, že jeden je satelitný (DVB-S2X) a druhý terestriálny/káblový (DVB-T/T2/C).

Multistream a transpondéry s nízkou SR

Podobne ako AB IPBox One zvládajú príjem staníc s nízkou symbolovou rýchlosťou (SR) aj AB IPBox Two a AB IPBox Two Combo. Z družice Astra 3B (23,5°E) s použitím vyhľadávania naslepo prijímač bez problémov vyhľadá napr. poľské rádiá z frekvencií 11 665 MHz (SR: 2880), 11 675 (SR: 999) či nemecké z 12 640 (SR: 940).

Prijímače podporujú tiež príjem staníc, ktoré vysielajú v režime Multistream. Ide o špeciálnu technológiu, ktorú využívajú niektorí zahraniční operátori pre satelitnú distribúciu programov na svoje terestriálne DVB-T/T2 vysielače. Väčšina bežných satelitných prijímačov takto šírené programy nenaladí. Určite to nie je na škodu, vzhľadom k tomu, že sú takto šírené viaceré zaujímavé balíky staníc a to hlavne nekódovane (FTA). Prijímať je takto možné napr. vybrané francúzske, talianske či bulharské programy. Najpopulárnejšie sú určite balíky talianskych programov z družíc Eutelsat 5 West (5°W) a Eutelsat 9B (9E).

Android aplikácie, nahrávanie a TimeShift

Boxy pracujúce pod systémom Android sú populárne najmä vďaka množstvu aplikácií, ktoré môžu užívatelia využívať. Osobne som vyskúšal aplikácie Skylink Live TV, Lepšia.TV/Lepší.TV, Antik TV, Magio Go, HBO Max, VLC či YouTube. Nebol s nimi žiaden vážnejší problém. Takmer všetky aplikácie som inštaloval priamo z obchodu Google Play, okrem Skylink Live TV. Túto aplikáciu je potrebné stiahnuť z STB Market, v opačnom prípade nebude fungovať. V STB Market sa však nemusia nachádzať najnovšie verzie aplikácií ako v prípade Google Play. Čo sa týka Netflixu, tak pre túto službu nemajú boxy potrebnú licenciu.

V obchode Google sú samozrejme aj hry. Niekoľko z nich som vyskúšal. Vo väčšine prípadov je však potrebný Gamepad. Bez neho sa totiž väčšina hier nedá hrať. V prípade jednoduchých hier postačí aj ovládač, prípadne PC myš, ktorú je samozrejme tiež možné k boxu pripojiť.

Nahrávať na pamäťové zariadenia je možné iba kódované, alebo nekódované programy zo satelitu či terestriálu (podľa modelu). Aplikácie jednotlivých operátorov v systéme Android nahrávať na pamäťové zariadenia pripojené k boxu neumožňujú. Ako pamäťové zariadenia je možné použiť externý USB pevný disk, USB kľúč, pamäťovú kartu, alebo sieťový disk. Pri využití dvoch tunerov je možné nahrávať maximálne dva programy z akýchkoľvek transpondérov. Popri nahrávaní dvoch programov je možné ešte sledovať tretí program. Pri treťom programe je však možné program už vyberať iba z transpondérov, z ktorých sa nahrávajú prvé dva programy. Názvy programov, ktoré sledovať možné nie je, prijímač označí automaticky tmavou farbou. Pri nahrávaní som zaznamenal jeden problém v softvéri, o ktorom už výrobca vie a bude ho riešiť. Ide o problém pri nahrávaní SD a HD programov v kodeku H.265. Pokiaľ sa spustí nahrávanie týchto programov, nahrávky majú veľkosť 0 B. Pri nahrávaní SD a HD programov v kodekoch MPEG-2 a MPEG-4 (H.264) tento problém nie je, rovnako ani u staníc v 4K kvalite v kodeku H.265. Všetky nahrávky sú nekódované a vo formáte .ts. Bez problémov je ich možné prehrávať na akomkoľvek zariadení. Nenahrávajú sa však všetky audio stopy ani teletextové vysielanie. Počas nahrávania umožňuje box aj výjsť zo satelitnej sekcie a spustiť akúkoľvek inú aplikáciu či multimediálny prehrávač. Využiť sa to dá aj tak, že cez satelitný tuner sa môžu nahrávať až dva programy a úplne iný sa môže sledovať cez internetovú aplikáciu operátora, prípadne sledovať film či seriál cez HBO Max či YouTube.

Prehrávanie multimediálneho obsahu

Jednou z výhod systému Android je aj to, že si môže užívateľ vybrať aplikáciu, ktorou bude prehrávať multimediálny obsah. Najznámejšie sú asi KODI či VLC. V systéme je tiež predinštalovaná aplikácia Media Center. Ja som využíval VLC. Multimediálne prehrávače zvládnu bez problémov prehrať najbežnejšie audio súbory (MP3, WMA, WAV, ACC), obrázky (JPG, BMP, PNG, GIF, TIF) či video súbory mkv, wmv, mpg, mpeg, dat, avi, mov a mp4.

Záver

AB IPBox Two a AB IPBox Two Combo sú celkom zaujímavé prijímače, ktoré spájajú satelitné a androidové boxy do jedného. Oproti verzii AB IPBox One majú navyše niekoľko hardvérových vylepšení a hlavne dva tunery. Či už dva satelitné DVB-S2X v prípade AB IPBox Two alebo jeden satelitný DVB-S2X a druhý hybridný DVB-T/T2/C v prípade AB IPBox Two Combo. Dva tunery sa využijú hlavne pri nahrávaní programov. Všetky boxy pracujú pod systémom Android ver. 8. Softvér je celkom odladený, aj keď sa ešte nájde aj nejaká tá chyba. To je však u noviniek úplne bežné. Vďaka systému Android je možné popri satelitnému či terestriálnemu prijímu využívať aj aplikácie operátorov a rôznych streamovacích i internetových služieb. Zahrať sa dajú dokonca aj hry. Pre väčšinu z nich je však nutný Gamepad. Nahrávať programy je možné na externé pamäťové zariadenia a to buď na micro SD kartu, externý USB pevný disk a sieťový disk. Zo všetkých pripojených zariadení je možné aj prehrávať multimediálny obsah. Za zmienku stojí aj ovládač, ktorý má vstavaný mikrofón, umožňuje teda aj hlasové vyhľadávanie či ovládanie smart zariadení v domácnosti.

Doporučená maloobchodná cena prijímača AB IPBox Two: 149 eur s DPH

Doporučená maloobchodná cena prijímača AB IPBox Two Combo: 149 eur s DPH

Aktuálne sa tiež predávajú akciové sety s kupónom na službu Antik TV zdarma. Vďaka tomu si môžu užívatelia vyskúšať internetovú Antik TV zadarmo a to až na 3 mesiace. Kupón je na vyšší balík Antik TV Plus a klienti ho môžu využiť do konca roka 2022.

Odkaz na produkt:AB IPBox Two alebo AB IPBox Two + Antik TV na 3 mesiace

Odkaz na produkt:AB IPBox Two Combo alebo AB IPBox TWO Combo+ Antik TV na 3 mesiace

Za zapožičanie prijímača ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Porovnanie jednotlivých modelov

AB IPBox OneAB IPBox TwoAB IPBox Two Combo
Tuner1x DVB-S2X2x DVB-S2X1x DVB-S2X a 1x DVB-T/T2/C
Verzia Androidu8.0 Oreo8.0 Oreo8.0 Oreo
Interná pamäť8 GB16 GB eMMC16 GB eMMC
OvládačŠtandardný IRIR + BluetoothIR + Bluetooth
Čítačka dekódovacích kariet1x1x1x
USB porty1x USB 2.0 a 1x USB 3.01x USB 2.0 a 1x USB 3.01x USB 2.0 a 1x USB 3.0
Slot pre micro SDNieÁnoÁno
StandBy tlačidloNieÁnoÁno
Power tlačidloNieÁnoÁno
Rozmery150mm x 100mm x 40mm170mm x 100mm x 46mm170mm x 100mm x 46mm
Cena99 €149 €149 €

Mohlo by vás ešte zaujímať