Reklama

AB IPBox ONE – satelitný a androidový box s podporou DVB-S2X v jednom

Začiatkom nového roka 2022 prichádza slovenský distribútor satelitnej techniky, spoločnosť AB-COM z Topoľčian, na trh s tromi úplne novými linuxovými prijímačmi s označením AB IPBox ONE, AB IPBox TWO a AB IPBox TWO Combo, ktoré pracujú pod operačným systémom Android. Postupne vám všetky tieto nové set-top-boxy predstavím, ako prvý to bude AB IPBox ONE a o niekoľko týždňov aj dvojica AB IPBox TWO a AB IPBox TWO Combo.
Pokračovanie nižšie:

AB IPBox ONE umožňuje vďaka vstavanému DVB-S2X tuneru príjem programov z družice a to nielen tie nekódované (FTA), ale aj kódované s kodekmi MPEG-2, MPEG-4/H.264 ako aj H.265/HEVC a to až do rozlíšenia 4K (UHD). Vďaka tomu, že box pracuje pod operačným systémom Android, je možné ho využívať aj na čoraz populárnejšie streamovacie služby ako HBO Go, Magio Go, Skylink TV Live, Antik TV, Lepšia.TV a ďalšie. Nechýba ani nahrávanie satelitných programov na externé pamäťové zariadenie, ako aj prehrávanie multimediálneho obsahu či podpora hlasového ovládania. Hybridný prijímač AB IPBox ONE som mal k dispozícii niekoľko týždňov na testovanie. Vďaka tomu vám ho teraz môžem detailnejšie predstaviť a podeliť sa s reálnymi skúsenosťami s touto úplnou novinkou na našom trhu od slovenského distribútora.

Základná charakteristika boxu AB IPBox ONE

1x tuner DVB-S2X
Procesor: QUAD CORE
Flash: 8GB eMMC
RAM: 2GB DDR4
OS: Android 8.0 Oreo
1x čítačka dekódovacích kariet
TFT LCD displej
1x HDMI
1x USB 3.0 (bočný panel)
1x USB 2.0 (bočný panel)
1x Ethernet RJ45: 10/100 Mbps
1x digitálny optický audio výstup S/PDIF
Video Decoding: ITU-T H.265/HEVC & H.264, ISO/IEC 13818-2 MPEG-2, AVS&AVS+, VP6, VP8, VP9
Audio Decoding: MPEG I&II, MP3, Dolby Digital Plus, AAC-LC, HE-AAC V1/V2
Rozmery: 150mm X 100mm X 40mm
Podpora: WiFi Dual band 2.4GHz/5GHz, Bluetooth 4.0, DVB-S2X, PVR, TimeShift, HDR10/HLG, FastScan, BlindScan

Obsah balenia

V balení spolu s boxom nájdeme ešte pribalené užívateľské manuály vo viacerých jazykoch, vrátane slovenského a českého jazyka, nechýba ani externý napájací zdroj (12V/1,5A), diaľkové ovládanie, dve miktoružkové batérie (AAA) a HDMI kábel, ktorý poslúži v prípade potreby na prepojenie boxu s TV.

Predný a zadný panel

Na prednom paneli samotného AB IPBoxu ONE je k dispozícii snímač diaľkového ovládania, TFT LCD displej, na ktorom sa zobrazujú v prevádzkovom režime rôzne informácie a logá aplikácií či jednotlivých staníc. V pohotovostnom režime sa zobrazuje zase aktuálny dátum a čas. Vedľa displeja sa nachádza jedna stavová LED dióda, ktorá svieti v prevádzkovom režime na zeleno a v pohotovostnom na červeno. Prijímač má dva USB porty, oba sú z bočnej strany. Jeden je ešte v staršej verzii 2.0 a druhý v novšej 3.0. Pokiaľ by niekomu vadilo osvetlenie displeja v pohotovostnom režime, je možné displej úplne vypnúť a to nastavením úsporného režimu v nastaveniach aplikácie Live TV. Stavová LED dióda svieti stále.

Zo zadnej strany prijímača sú k dispozícii konektory LNB in pre pripojenie koaxiálneho kábla, optický audio výstup S/PDIF, HDMI, Ethernetový RJ45 10/100 Mbps, konektor pre pripojenie externého napájacieho zdroja a jedna čítačka dekódovacích kariet. Karta sa zasúva do čítačky s čipom dopredu a dole. Vzhľadom k menším rozmerom boxu sa dekódovacia karta nezmestí do čítačky celá, z boxu trčí cca 4,4 cm.

Diaľkové ovládanie

Diaľkové ovládanie je stredných rozmerov, nachádzajú sa na ňom nielen základné, ale aj multimediálne tlačidlá, tlačidlá rýchlej voľby či virtuálnej myši. Vďaka tlačidlám rýchlej voľby je možné spustiť jediným stalčením napr. aplikáciu YouTube, živé vysielanie cez satelit (Live TV), alebo sa dostať rovno do nastavení. Virtuálnu myš je možné využiť pri prehliadaní webových stránok ako aj v ďalších aplikáciách a hrách. Po slačení tohto tlačidla sa na obrazovke objaví kurzor myši, ktorý je možné ovládať ovládacími šípkami. Samotné ovládanie je univerzálne, umožňuje teda ovládať nielen set-top-box, ale tiež základné funkcie televízora (zapnutie/vypnutie, hlasitosť či prepnúť zdroj signálu). Ešte predtým je však nutné ho naprogramovať. Presný návod je na zadnej strane samotného ovládania. Prijímač sníma povely z ovládania veľmi dobre, nie je preto ani nutné presné mierenie na box. Bežne dodávaný diaľkový ovládač komunikuje s boxom cez infračervené žiarenie (IR), k dispozícii je však aj ovládanie, ktoré využíva na komunikáciu nielen IR ale tiež Bluetooth. Toto diaľkové ovládanie má navyše vstavaný mikrofón, bez problémov je tak možné využívať aj hlasového asistenta Google Assistant. V prípade záujmu si ho môžu užívatelia dokúpiť zvlášť. Doporučená maloobchodná cena je 19,9 €.Bluetooth ovládač som mal počas testov k dispozícii. Pre plnohodnotné fungovanie je nutné ho najskôr s boxom spárovať a to pomocou aplikácie Ble AutoPair, ktorá je štandardne predinštalovaná. Po spárovaní bude fungovať aj hlasové ovládanie, vrátane ovládania zariadení v domácnosti.

Prvotná inštalácia a hlavné menu Android

AB IPBox ONE som mal k dispozícii na testy s verziou systému Android 8.0. Upgrade na vyššiu verziu dostupný nie je a podľa distribútora sa ani neplánuje. Po prvom zapnutí prijímača je nutné prejsť jednoduchou prvotnou inštaláciou, kde je nutné nastaviť jazyk (dostupná je samozrejme aj slovenčina a čeština). Po nastavení jazyka nasleduje pripojenie k WIFI sieti.Podporované sú pásma 2,4 GHz a 5 GHz. Počas prvotnej inštalácie sa kontrolujú aj aktualizácie. Pokiaľ by box našiel novšiu verziu softvéru, odporúčam ju samozrejme nechať stiahnuť a potom počkať na jej úspešné inštalovanie. Následne box ponúkne prihlásenie sa do útu Google. Pre plnohodnoté využívanie je nutné prijať samozrejme zmluvné podmienky Googlu a nastaviť názov zariadenia, ktoré bude viditeľné v domácej sieti. Po dokončení prvotnej inštalácie sa zobrazí hlavné menu systému Android, v ktorom sú už niektoré aplikácie predinštalované. Spomenúť môžem napr. Live TV, HeyIPTV, Media Center, YouTube, YouTube Kids, Google Filmy, MLB a iné. Ďalšie aplikácie si môže užívateľ stiahnuť do boxu prostredníctvom aplikácieSTB Market, v ktorej sú odporúčané aplikácie priamo od výrobcu a teda by mali byť plne funkčné. Ďalšie aplikácie si môžu užívatelia stiahnuť zGoogle Play, ktorý ale nie je štandardne predinštalovaný a preto je nutné si ho inštalovať do boxu manuálne z STB Market.

Veľkosť internej flash pamäte prijímača AB IPBox ONE je 8 GB. Treba však odpočítať samotný systém a predinštalované aplikácie. Po dokončení prvotnej inštalácie bola voľná kapacita v boxe 3,1 GB, ktorú bolo možné využiť na inštalovanie ľubovolných aplikácií prípadne hier. Pokiaľ by to však niekomu nestačilo, je možné pamäť jednoducho rozšíriť iba pomocou USB kľúča, kedže box nemá slot pre micro SD kartu. V tomto prípade je však nutné spustiť formátovanie USB kľúča (vymazať a formátovať ako vymeniteľné úložisko) cez nastavenia úložiska.

Hlavné menu Android
Hlavné menu satelitnej časti – Live TV
Menu výber staníc s logami

Príjem programov z družice

Pre príjem programov z družice slúži špeciálna aplikácia s názvom Live TV, ktorá je štandardne predinštalovaná. Po jej spustení sa dostane užívateľ do satelitnej časti, kde je v porovnaní s Androidom úplne iné menu a grafické rozhranie. Užívatelia tu majú na výber z piatich hlavných kategórií: Live TV, Vyhľadávanie, Nastavenie, Zatvoriť a CAM. Posledná kategória sa zobrazuje iba vtedy ak je nainštalovaný v boxe potrebný doplnok (addon), ktorý sfunkční internú čítačku dekódovacích kariet.

Pri úplne prvom spustení je potrebné najskôr spustiť vyhľadávanie programov, prípadne nastaviť DiSEqC porty či natáčacie zariadenie pomocou funkcie USALS aleboDiSEqC ver. 1.2. Vyhľadávať programy je možné viacerými spôsobmi, buď automaticky, manuálne, naslepo (BlindScan), alebo aj pomocou známej funkcie FastScan. V prípade FastScanu sú podporované satelitné služby Antik Sat, Skylink (SK a CZ), FreeSAT (SK a CZ), Direct One, CanalDigitaal, TV Vlaanderen, TeleSat a NC+. Pri Skylinku a freeSATe je nutné ešte vybrať kategóriu kanálov: „Slovak“, inak sa nevyhľadajú programy zo slovenského zoznamu.

Vyhľadané programy je možné presunúť či už do predvolených, alebo vlastne vytvorených obľúbených skupín. Presúvať, mazať či uzamykať kanály je samozrejmosťou. Všetky nastavenia či zoznamy kanálov je možné uložiť na externé pamäťové médium. Následne ich môže užívateľ kedykoľvek obnoviť zo zálohy.

Ako som už spomínal, AB IPBox ONE umožňuje príjem nekódovaných a kódovaných programov. Pre dekódovanie programov je dostupná jedna interná čítačka dekódovacích kariet. Z dekódovacích kariet som otestoval samostané dekódovacie karty od providerov freeSAT (ICE), Skylink (ICE a Irdeto), ANTIK Sat (Conax) ako aj RTVS (Irdeto). Tieto karty fungovali a po zasunutí do čítačky dekódovali programy do niekoľkých sekúnd. Ako som už spomínal, pre sfunkčnenie čítačky kariet je nutné inštalovať potrebný addon. V podstate ide o Oscam, ktorý je známy najmä z linuxových prijímačov, ktoré pracujú pod Enigma 2.

Multistream a transpondéry s nízkou SR

Prijímač zvláda veľmi dobre príjem staníc s nízkou symbolovou rýchlosťou (SR). Z družice Astra 3B (23,5°E) s použitím vyhľadávania naslepo prijímač bez problémov vyhľadal poľské rádiá z frekvencií 11 665 MHz (SR: 2880), 11 675 (SR: 999) či nemecké z 12 640 (SR: 940).

AB IPBox ONE podporuje tiež príjem staníc, ktoré vysielajú v režime Multistream. Ide o špeciálnu technológiu, ktorú využívajú niektorí zahraniční operátori pre satelitnú distribúciu programov na svoje terestriálne DVB-T/T2 vysielače. Väčšina bežných satelitných prijímačov takto šírené programy nenaladí. Určite to nie je na škodu, vzhľadom k tomu, že sú takto šírené viaceré zaujímavé balíky staníc a to hlavne nekódovane (FTA). Prijímať je takto možné napr. vybrané francúzske, talianske či bulharské programy. Najpopulárnejšie sú určite balíky talianskych programov z družíc Eutelsat 5 West (5°W) a Eutelsat 9B (9E).

Menu – výber staníc
Informačný panel
Informačný panel

EPG a informačný panel

Informačný panel, ktorý je veľmi pekne graficky spracovaný, sa zobrazuje štandardne pri prepínaní medzi jednotlivými kanálmi, alebo manuálne po stlačení tlačidla „i“ na diaľkovom ovládači. Nachádzajú sa na ňom základné informácie ako aktuálny dátum a čas, sila a intenzita signálu, frekvencia, z ktorej program vysiela, číslo programovej pozície, či názov práve sledovaného, ako aj nasledujúceho programu. Nechýba ani logo stanice a ďalšie informácie o danom kanáli (napr. či má teletext, DVB titulky alebo zvuk v AC3).

Pri opätovnom stlačení tlačidla „i“ sa zobrazia podrobnejšie informácie o práve vysielanom programe z EPG, ako aj obrazové rozlíšenie, video bitrate, kodek v ktorom stanica vysiela a nechýbajú ani PIDy. Z ovládacími šípkami vľavo/vpravo je možné vybrať ďalšie voľby ako napr. spustiť teletext, nastaviť časovač či vstúpiť do menu nastavenia farieb či nastavenie oblasti displeja.

Elektronického programového sprievodcu je možné spustiť v satelitnej časti stlačením tlačidla Guide na diaľkovom ovládaní. Dostupný je v dvoch režimoch single a multi. Štandardne je dostupná verzia multi, kde sa zobrazuje na obrazovke program piatich staníc v rozpätí dvoch hodín. Pri single EPG sa zobrazuje program jednej vybranej stanice na 7 dní.Dni sa menia pomocou žltého a zeleného tlačidla. Priamo z EPG je možné nastaviť nahrávanie na externé pamäťové zariadenie, alebo sieťový disk, vyhľadávanie v EPG dostupné nie je.

Multi EPG
Single EPG
Aplikácia STB Market
Aplikácia Antik TV
Aplikácia Magio Go
Úprava obľúbených staníc

Android a aplikácie

Veľká výhoda hybridného Android boxu je v tom, že spolu s príjmom satelitných programov môžu užívatelia využívať navyše ešte aj internetové aplikácie od svojich operátorov. Užítočné to môže byť napr. na využívanie archívu, videotéky, či v prípade výpadku satelitného signálu. V prípade, že vypadne satelitný signál, užívateľ si môže spustiť aplikáciu operátora a sledovať svoje obľúbené programy bez prerušenia. Niektorí satelitní operátori pritom poskytujú klientom svoje mobilné aplikácie už v cene služby. Pre ich využívanie nie je potom potrebné platiť nič navyše. Patria sem napr. Skylink či Antik Sat.

Z internetových aplikácií pre systém Android som otestoval s boxom Skylink Live TV, Lepšia.TV/Lepší.TV, Antik TV, Magio Go, HBO Go či YouTube. Všetky fungovali plynulo a bez vážnejších problémov. Pozastavil by som sa ešte pri Skylink Live TV. Počas mojich testov pri inštalácii najnovšej verzie z Google play nebolo možné túto aplikáciu spustiť. Pomohla inštalácia verzie zSTB Market, ktorá už fungovala bez problémov. Nešlo však o najnovšiu verziu, ktorá ponúka napr. výber audio stôp. Z testovaných aplikácií však všetky ostatné aplikácie od operátorov fungovali bez problémov po inštalácii priamo z Google play. Aplikácia Netflix nemá bohužial platnú licenciu pre tento box.

Box je možné využiť nielen na prehrávanie multimediálneho obsahu či sledovanie televízie, ale aj na hranie hier. Vo väčšine prípadov je však potrebný gamepad. Bez neho sa totiž väčšina hier nedá hrať. Informuje o tom oznam, ktorý sa objaví ešte pred samotným sťahovaním vybranej hry z Google Play. Jednoduché hry (napr. kartové) gamepad nevyžadujú, tie je tak možné hrať aj pomocou diaľkového ovládača či pripojenej PC myši.

Nahrávanie a TimeShift

Z internetových aplikácií operátorov nie je možné programy nahrávať na externé pamäťové zariadenie. Náhradou môže byť archív vysielania, ktorý je už u väčšiny operátorov v cene balíka. Navyše niektoré služby (napr. Magio Go) ponúkajú možnosť klientom si nahrať svoj obľúbený program ešte aj na cloudové úložisko operátora. Nahrávať programy je tak možné iba v satelitnej časti, teda iba programy, ktoré sú prijímané z družice. Pri spustení nahrávania je nutné si vybrať úložisko – externé (USB) alebo sieťové. Nahrávky sú vo formáte .ts. Sú nekódované, bez problémov ich je možné prehrávať na akomkoľvek zariadení. Nenahrávajú sa však všetky audio stopy ani teletextové vysielanie. Nahrávať je možné maximálne dva programy (TV aj rádio) z jedného satelitného transpondéra a tretí pozerať. Počas nahrávania umožňuje box aj výjsť zo satelitnej sekcie a spustiť akúkoľvek inú aplikáciu. Využiť sa to dá aj tak, že cez satelitný tuner sa môže nahrávať jeden program a úplne iný sa môže sledovať cez internetovú aplikáciu operátora, prípadne sledovať film či seriál cez HBO GO či YouTube.

TimeShift je možné kedykoľvek aktivovať stalčením tlačidla pauza na diaľkovom ovládaní. Všetky nastavenia ohľadom PVR a TimeShiftu sú dostupné v sekcii Nastavenia v aplikácii Live TV.

Multimediálne súbory a prehrávanie obsahu z mobilných zariadení a domácej siete

Pre prehrávanie multimediálnych súborov je možné využiť viacero aplikácií. V boxe je už predinštalovaná napr. aplikácia Media Center. Ja som napr. využíval aj prehrávač VLC, ktorý som si stiahol z obchodu Google Play či KODI, ktorý okrem prehrávania poskytuje aj ďalšie možnosti a to vďaka doplnkom, ktoré sú pre tento prehrávač dostupné a stále vyvíjané a vylepšované. V čase môjho testovania bola k dispozícii verzia KODI 19.3. Multimediálne prehrávače zvládnu bez problémov prehrať aj najbežnejšie audio súbory (MP3, WMA, WAV, ACC), obrázky (JPG, BMP, PNG, GIF, TIF) či video súborymkv, wmv, mpg, mpeg, dat, avi, mov a mp4.

Pripojenie k internetu a rýchlosť internetového pripojenia

Box je možné pripojiť k internetu cez bezdrôtovú WIFI sieť, alebo aj cez ethernethový kabel. V prípade WIFI sú podporované pásma 2,4 GHz aj 5 GHz.

Hlasové ovládanie a Google Assistant

Užitočnou funkciou je určite hlasové vyhľadávanie či ovládanie vďaka službe Google Assistant. Využíjú to najmä užívatelia, ktorí majú v domácnosti už nejaké smart zariadenia (napr. žiarovky, zásuvky atď.). Vzhľadom k tomu, že Google Assistant nepodporuje aktuálne stále slovenčinu, je nutné pre plnohodnotné využívanie tejto funkcie mať nastavený jazyk v boxe na jeden z podporovaných jazykov (napr. angličtinu). Okrem toho je nutné si tiež dokúpiť ovládanie s podporouBluetooth. Ako som to už spomínal, bez tohto diaľkového ovládania hlasové ovládanie fungovať nebude.

Záver

AB IPBox ONE je v podstate satelitný a androidový box v jednom. Vďaka tomu je možné sledovať nielen živé vysielanie z družice, ale aj využívať možnosti boxu so systémom Android. Bez problémov je tak možné využívať internetové aplikácie operátorov, ako aj čoraz populárnejších streamovacích služieb napr. HBO Go. Pri príjme kódovaných programov z družice môže byť však malou nevýhodou to, že obsahuje iba jednu čítačku dekódovacích kariet a chýba voľný CI slot pre vloženie CA modulu, nie všetci satelitní operátori ponúkajú totiž samostatné dekódovacie karty. Naopak, veľmi príjemne potešil príjem staníc z transpondérov s nízkou symbolovou rýchlosťou či príjem staníc v režime multistream. Samozrejmosťou je podpora nahrávania na externé či sieťové pamäťové zariadenie, vrátane funkcie TimeShift a zároveň aj samotné prehrávanie multimediálneho obsahu.

AB IPBox ONE – odporúčaná maloobchodná cena je 99 € s DPH.

Za zapožičanie zariadenia AB IPBox ONE ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať