Reklama

Alma iHD: DVB-T2 prijímač pre príjem voľných aj kódovaných programov

Záujemcovia o príjem televíznych programov z terestriálnej platformy Plustelka majú aktuálne na výber, okrem CAM modulu či samostatnej dekódovacej karty, aj jeden set-top-box. Box má označenie Alma iHD, je v predaji už približne rok a podporuje príjem v štandardoch DVB-T/DVB-T2 s kodekmi MPEG-2, MPEG-4/H.264, ako aj nového H.265/HEVC. Ide o bezkartový prijímač s podporou systému Irdeto, teda podobne ako u predchádzajúcich modelov Alma T300 HD či Zircon T3000 HD. K zariadeniu tak už nie je potrebné dokupovať dekódovaciu kartu. V porovnaní s predchádzajúcimi modelmi však ide o prvý box s podporou nového kodeku HEVC a multimediálnymi funkciami, vrátane HbbTV. Prijímač som mal možnosť testovať niekoľko dní, vďaka tomu vám tak teraz môžem priniesť moje skúsenosti s ním.
Pokračovanie nižšie:


Základná charakteristika:
Rozmery: 185x110x37 mm(ŠxHxV)
1x USB port (zadný panel)
1x konektor HDMI
1x optický audio výstup S/PDIF
1x Ethernet (RJ45)
1x konektor mini Scart
1x AV výstup (jack 3,5 mm)
Podpora: DVB-T/T2, Teletext, HbbTV, TimeShift, PVR, EPG, časové nahrávanie, Počasie, RSS čítačka, rozlíšenie až do 1080p
Spotreba v prevádzkovom režime udávaná výrobcom 12 W.

Obsah balenia
Súčasťou balenia spolu s prijímačom je ešte aj stručná užívateľská príručka v slovenskom jazyku, HDMI kábel, diaľkový ovládač, dve mikrotužkové batérie (AAA), externý napájací zdroj (12V) a externý WIFI adaptér USB, ktorý je možné využiť v prípade pripojenia na bezdrôtovú WIFI sieť.

Predný a zadný panel
Z prednej časti set-top-boxu je dostupný iba štvormiestny sedemsegmentový displej a IR snímač diaľkového ovládania. Na displeji sa počas prevádzkového režimu zobrazuje číslo kanálu, pri pohotovostnom režime zase aktuálny čas. Z vrchnej časti prijímača môžeme nájsť aj šesť základných ovládacích tlačidiel (StandBy, Vol+/- a CH+/-). Prepnúť kanál, zmeniť hlasitosť či zapnúť, alebo vypnúť box, môžeme teda aj bez diaľkového ovládania.

Zo zadnej strany sa nachádzajú konektory Ethernet (RJ 45), HDMI, miniScart, USB port, analógový AV výstup (jack), optický audio výstup SPDIF a konektor pre pripojenie externého adaptéra (12V).

Diaľkový ovládač
Diaľkový ovládač je väčších rozmerov, nájdeme na ňom okrem tých základných, ešte aj viaceré multimediálne tlačidlá, vrátane špeciálneho „TV PORTAL“, ktoré automaticky spustí internetovú službu otta. Užívatelia sa tak môžu dostať jedným stlačením tlačidla na ovládači do videopožičovne či archívu staníc RTVS (Jednotka a Dvojka), ako JOJ GROUP (JOJ, Plus, Wau). Pre využívanie je však samozrejme potrebné pripojiť box k internetu. Prijímač sníma povely z diaľkového veľmi dobre, nie je teda ani potrebné presné mierenie. Všetky tlačidlá sú pogumované.

Skúsenosti
Alma iHD funguje ako každý iný terestriálny prijímač s multimediálnymi funkciami. Navyše má však dekóder Irdeto, vďaka ktorému je možné prijímať nielen voľne šírené programy (FTA), ale aj tie kódované z terestriálnej platformy Plustelka. Prijímač som mal k dispozícii počas testov so softvérovou verziou 7.0.

Pri úplne prvom spustení je najskôr potrebné vykonať prvotnú inštaláciu, kde si nastavíme jazyk hlavného menu, krajinu, napájanie antény 5V (v prípade ak je pripojený predzosilňovač s napájaním 5V), a následne už môžeme spustiť vyhľadávanie. Na výber je manuálne, ako aj automatické. Ešte predtým však môžeme v prípade potreby aj otestovať signál a to stlačením žltého tlačidla.

Po spustení vyhľadávania sa spustí automatické vyhľadávanie. Vyhľadajú sa tak všetky programy, vrátane miestnych či zahraničných vysielačov, pokiaľ ste v dosahu ich pokrytia. Prijímač nemá problém ani s českými prechodovými sieťami DVB-T2 a to vďaka podpore kodeku H.265. Po ukončení vyhľadávania bude určite väčšina užívateľov ešte presúvať a usporadúvať programy, vzhľadom k tomu, že Towercom nepoužíva funkciu Logical channel number (LCN), ako je tomu napr. v susednom Maďarsku s platformou MinDig TV Extra, a to aj napriek tomu, že prijímač túto funkciu podporuje. Programy je možné presúvať bez obmedzení aj v hlavnom zozname. Dostupných je však aj 8 obľúbených skupín, ktoré je možné si premenovať podľa svojho uváženia.

Samozrejmosťou je aj zálohovanie celého settingu na externé pamäťové zariadenie (napr. USB kľúč). Zálohu tak neskôr môžeme využiť na obnovenie vymazaných staníc či pri viacerých prijímačoch v domácnosti. U ďalších prijímačoch tak odpadne vyhľadávanie programov a ich zdĺhavé usporadúvanie, vzhľadom k tomu, že bude stačiť už len importovať uložený setting do boxu.

Počas testovania som si musel osobne najskôr zvyknúť na systém prepínania. Samotné prepínanie totiž nefunguje tradične po stlačení šípok dole/hore a zoznam staníc sa nezobrazí po stlačení OK, ale je potrebné najskôr stlačiť špeciálne tlačidlo „LIST“ a až potom je možné vidieť zoznam staníc a posúvať sa v ňom šípkami. Vybraný kanál sa potvrdzuje už štandardne tlačidlom OK. K dispozícii je aj jednoduché prepínanie tlačidlami CH+/-. Musím sa priznať, že ma celkom milo prekvapila rýchlosť prepínania programov. Pri prepínaní medzi kanálmi z jedného multiplexu trvalo prepnutie približne 1 sekundu, u ostatných to boli približne dve sekundy.

Aktivácia a registrácia zariadenia
Po úspešnom vyhľadaní a usporiadaní programov je možné už aktivovať a zaregistrovať zariadenie, aspoň teda pokiaľ chceme sledovať kódované programy z Plustelky. Na aktiváciu je potrebné zaslať SMS s požadovaným tvarom, ktorý je uvádzaný na krabici zariadenia. Cena za SMS je účtovaná podľa aktuálneho cenníka operátora. Pri mojich testoch však aktivácia zariadenia cez SMS vôbec nefungovala, kódované programy nefungovali ani na druhý deň po zaslaní SMS správy. Ako som zistil, nejedná sa o prvý takýto prípad. Aj keď je to uvedené na krabici zariadenia, SMS správu som tak posielal úplne zbytočne. Musel som teda pre príjem programov z Plustelky zariadenie aktivovať a zaregistrovať cez webové stránky platformy. Po registrácii získa každý užívateľ 14 dňové promo vysielanie. Po uplynutí dvoch týždňov je možné si programy predplatiť už štandardným spôsobom. Balík odporúčam aktivovať od dátumu skončenia promo vysielania. Pokiaľ by sa aktivoval okamžite, prišli by sme tak o dvojtýždňové voľné vysielanie.

Výhodou je to, že všetky zariadenia pre príjem Plustelky, fungujú štandardne ako predplatené karty. To znamená, že ak chceme sledovať iba voľne dostupné programy, nemusíme si predplatiť žiadny balík. Platené programy si tak môžu užívatelia zaplatiť iba keď budú mať o ne záujem (napr. na sviatky) a to minimálne na jeden mesiac.

Hlavné menu a informačný banner
Hlavné menu prijímača Alma iHD je ladené do čiernosivej farby a obsahuje päť základných kategórií Inštalácia, Zoznam staníc, Nastavenie, USB médiá a Informácie.

Informačný banner sa zobrazuje automaticky po prepnutí na iný kanál, alebo manuálne po stlačení tlačidla „INFO“ na diaľkovom ovládači. Nájdeme na ňom názov aktuálne vysielaného, ako aj nasledujúceho programu. Nechýba tiež dátum, aktuálny čas či ukazovateľ priebehu vysielaného programu. Pri dvojitom stlačení sa zobrazia detailnejšie informácie o programe z EPG, pri treťom stlačení zase technické parametre daného kanála ako VPID, APID, PCR PID a ID siete. Samozrejmosťou sú aj ukazovatele kvality a sily signálu.

EPG
Elektronický programový sprievodca (EPG) je štandardne dostupný v režime multi EPG. Na obrazovke tak vidíme po stlačení tlačidla EPG, na diaľkovom ovládači, program piatich televíznych staníc v rozsahu dvoch hodín. V celom EPG je možné sa pohybovať šípkami. Detailnejšie informácie sa v prípade potreby zobrazia po stlačení tlačidla „INFO“. V prípade, že chceme prepnúť na vybraný kanál, môžeme tak spraviť stlačením tlačidla „OK“. Pokiaľ by niekomu režim multi EPG nevyhovoval, je možné ho zmeniť aj na single EPG, kde je potom možné vidieť program len jednej stanice. Dáta z EPG sú dostupné na sedem dní dopredu.

Multimediálne funkcie a internetové aplikácie
Pre plnohodnotné využívanie internetových služieb je samozrejme nutné pripojiť prijímač k internetu. Na výber sú dve možnosti, pomocou ethernetového káblu, alebo bezdrôtovo. Pre bezdrôtové pripojenie slúži externý USB WIFI adaptér, ktorý sa už nachádza štandarde v balení, nie je ho teda nutné dokupovať zvlášť. Tu však musím spomenúť, že prijímač má iba jeden USB port, ak teda pripojíme WIFI adaptér, nebude možné už potom k prijímaču pripojiť externé pamäťové zariadenie (USB kľúč či HDD).

Ako som už spomínal v úvode. Alma iHD podporuje už aj hybridné vysielanie (HbbTV). Funkcia, ktorá spája klasické vysielanie s online obsahom, je štandardne zapnutá. Po pripojení prijímača k internetu sa tak automaticky spustí HbbTV na kanáloch, ktoré majú túto službu aktívnu. Stačí potom už len kedykoľvek stlačiť červené tlačidlo. Pokiaľ by niekomu prekážalo automatické spúšťanie HbbTV, je možné ho vypnúť v Menu (Menu-Nastavenie-Nastavenie siete-Nastavenie HbbTV). Priznám sa, že zapnuté HbbTV ma trošku otravovalo, a to hlavne u nemenovaných komerčných kanálov, kde sa po prepnutí na program zobrazovali reklamy.

Okrem HbbTV majú užívatelia možnosť využívať aj ďalšie dve internetové aplikácie – Počasie a RSS čítačku správ. Pri počasí môžeme vidieť grafickú predpoveď počasia až na desať dní dopredu. Preddefinovaných je štandardne všetkých osem slovenských krajských miest. Pokiaľ by však niekto chcel pridať aj vlastné mesto, je to samozrejme možné. V RSS čítačke sú tri preddefinované zdroje: CNN, Yahoo News a BBC NEWS. Pri pokuse o pridanie nového zdroja mi však prijímač neuložil vôbec žiadne údaje. Vyskúšal som teda úpravu už existujúceho zdroja, no aj keď sa adresa zdroja uložila, čítačka nenačítala zase ani jednu správu. RSS čítačku s testovanou verziou softvéru je tak možné využívať iba na preddefinované zdroje. Toto by teda mohol ešte výrobca opraviť.

PVR a TimeShift
Pre fungovanie funkcií PVR a TimeShift je nutné pripojiť k prijímaču externé pamäťové zariadenie. Slúži na to jeden USB port, ktorý je umiestnený v zadnej časti prijímača. Možné je použiť ako disky vo formáte NTFS, tak aj FAT32. Nahrávanie je možné aktivovať dvomi spôsobmi, manuálne stlačením REC na diaľkovom ovládači, alebo automaticky pomocou časovača. Časovač je možné nastaviť priamo v EPG, alebo manuálne. Všetky plánované nahrávky je potom možné nájsť v Zozname nahrávok. Dostaneme sa k ním jednoducho pomocou tlačidla „TIMER“. Všimol som si však, že pri manuálne spustenom nahrávaní prijímač vždy nastavil dĺžku trvania nahrávania podľa aktuálnej dĺžky vysielaného programu. Zmeniť to môžeme opätovným stlačením tlačidla „REC“, kedy nám prijímač ponúkne tabuľku s pôvodnou dobou trvania a novou, ktorú si môžeme zadať.

Počas nahrávania je možné aj prepnúť na iný program, no vždy iba na program z rovnakého multiplexu. Výhodou je, že počas nahrávania je možné sledovať aj nahrávky z externého pamäťového zariadenia. Všetky nahrávky sú vo formáte .ts a sú dostupné so všetkými audio stopami, môžeme si teda prepnúť aj originálnu audio stopu, pokiaľ je dostupná. K dispozícii je aj teletextové vysielanie, nie je teda problém si spustiť aj skryté titulky z teletextu. Počas mojich testov boli všetky nahrávky nekódované, nebol teda problém ich prehrať ani na PC či inom zariadení. Prijímač umožňuje pretáčať nahrávky piatimi rýchlosťami (2x, 4x, 8x, 16x a 32x) a to ako dopredu, tak aj dozadu.

Funkcia TimeShift, ktorá umožňuje kedykoľvek sledovaný program zastaviť či pretočiť späť, sa spúšťa stlačením tlačidla „Pause“ na diaľkovom ovládači. Štandardne je veľkosť záznamu nastavená na 4 GB, je ju však možné zmeniť v menu (Menu-USB médiá-Nastavenie rekordéra) a to v rozmedzí od 1 do 6 GB.

Prijímač dokáže prehrať aj multimediálne súbory. Bez problémov zvláda prehrávať video súbory avi, flv, mkv, mp4, mpeg, ts, ako aj obrázky vo formátoch jpg či gif. U video súborov samozrejme prehrá aj videá s novým kodekom H.265/HEVC.

Samozrejmosťou je aj správca súborov, kde môžeme multimediálne súbory mazať či triediť.

Záver
Alma iHD je multimediálny terestriálny prijímač, ktorý umožňuje nielen príjem voľne šírených staníc, ale aj tých kódovaných systémom Irdeto. Samozrejmosťou je podpora hybridného vysielania (HbbTV) vďaka čomu môžu užívatelia využívať aj internetovú videopožičovňu otta či archív. Prijímač ma celkom milo prekvapil, v porovnaní s predchádzajúcimi modelmi prijímačov s podporou príjmu kanálov Plustelky, ide asi o jeden z najvydarenejších modelov a to nielen čo sa týka podpory multimediálnych funkcií.

Doporučená maloobchodná cena prijímača: 65 €

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

    1. Niekedy sa dá presne odhadnúť intelekt človeka už po jedinej vete…

  1. Nevedel som, že existuje na plustelku len samostatna dekodovacia karta. Myslel som si, že len CAM modul zo zabudovanou kartou.

  2. podla mna je lepsia volba
    – AB CryptoBox 702T MINIHD – 40€
    – pristupova karta 20€
    napriek tomu by som siel do satelitu.

    1. Cryptobox nemá HbbTV, ale inak je to dobrá mašinka. Skôr by som bral Cryptobox 752HD alebo iné combo (Amiko HD8265+, Formuler F4 Turbo Combo, Amiko Viper Combo HDD… – posledné 2 majú aj HbbTV a Enigmu 2) spolu s kartou, aj napriek vyššej cene, než má Alma iHD. Potom môže divák prechádzať medzi DVB-T aj sat. platformami, ako sa mu zachce, využívať momentálne najvýhodnejšiu ponuku, prípadne ich do istej miery kombinovať.

  3. Pekná recenzia,chcel by som viac vedieť o HbbTV,ako „pracuje“ v tomto boxe..Archív je dnes veľmi populárny a žiadaný.Čítal som množstvo komentov na fórach+skúsenosti s HbbTV v AlmaiHD a boli rozporuplné.Zasekávanie,pomalý nábeh…atď.Riešiť to mali nové aktualizácie,ktoré prišli a niečo vyriešili,hlavne pri CZ kanáloch.Aká je situácia s verziou 7.0. ?Link pre poslednú verziu 7.0.
    http://data.inter-sat.cz:81/ke_stazeni/index.php?dir=Alma/Alma%20iHD%20Plustelka

    1. Mam uz dlhsie poslednu verziu fw. Stb ako taky je podla mna dost vydareny, hlavne co sa tyka citlivosti na signal, gui a epg, ktore je velmi prehladne.
      Ale co sa tyka HbbTv, to je jeho slabina, hlavne co sa tyka rychlosti. Po prepnuti na kanal, ktory ma hbbtv, sa zobrazi info o cervenom tlacidle a do tej chvile stb pomaly reaguje na akekolvek ine povely. Po stlaceni sa obrazovka hbb zobrazi este relativne rychlo, cca 2 sekundy, ale po zvoleni archivu to trva aj 5-10 sekund, kam sa to nacita. Aj dalsi pohyb po hbbtv je relativne pomaly, ale ked si clovek chvilu pocka, tak sa docka.
      Vacsi problem hbbtv je ponuka zo strany stanic. Hbbtv obsah v plustelke ma zo slovenskych kanalov len rtvs a jojkarske programy. Ale v archive si pozriete len vlastne programy televizii a ani to nie je vzdy zarucene. Hlavne rtvs ma velmi slaby obsah v archive.
      A rovnako divne je aj to pretacanie dozadu v ramci poslednych 24 hodin. To funguje v podstate len na jojkarskych programoch, ale u mna je aj to nepozeratelne, lebo po par minutach to zamrzne a musim to spustit znovu. Neviem preco, archiv funguje cwz mije pripojenie spolahlivo. Rtvs vacsinou zobrazi chybovu hlasku, lebo nema prava na stream relacii cez web, aj ked ste na uzemi SR.
      Takze archiv je pouzitelny hlavne na jojkarsky vlastny obsah, pripadne spravy rtvs, co je oproti klasickemu archivu z inych platforiem radikalne okliestene. Markizacke kanaly nic. Ceske kanaly tie vacsinou zobrazia len chybu, kedze sme mimo uzemia CR. V podstate archiv pouzijem len vtedy, ked si nestihnem kuknut nove byvanie na jojke ;). Vyhoda archivu na jojke su vynechane reklamy z relacii.

    2. -@batoh-Ďakujem za podrobnú skúsenosť s HbbTV v boxe AlmaiHD.Sú to dôležité informácie pre potencionálnych zákazníkov.Presne si popísal problémy pri spustení archívu cez HbbTV,teraz len popremýšľať či daný stav spôsobuje slabé HW vybavenie Almy,alebo slabá podpora zo strany TV.Nedávno som sa dočítal,že lepšie je zvoliť samostatný STB inej značky so zabudovaným slotom pre kartu+samostatná karta Plustelky.Nepamätám si tú značku STB,ale bol oveľa rýchlejší ako AlmaiHD a pracoval svižne aj pri archíve.

    3. Ja obcas sledujem recenzie aj inych STB a mam pocit, ze v kazdom je nejaka slabina, aj v tych drahsich, hlavne grafika a EPG. Mal som zircon T3000, ten prvy pre plustelku a alma ihd je urcite lepsia, okrem hbbtv neevidujem ziadny problem a v podstate aj hbbtv funguje dobre, problemom je u mna len rychlost a nedostatok obsahu, za ten ale stb nemoze. Hlavne EPG je podla mna v alme v podstate idealne, oproti zirconu je to uplne iny level.

  4. Ja pouzivam box amiko neo t2/c ktori som kupoval k plustelke v koncom jula 2018 bol jedin8 ktori ponukali …a ľutujem kupu toho septop boxu … Dlhe prepinacie casi .. zla ergonomia tlacidiel na diaľkovom … Skoro nepozeratelnost 4ho multiplexu coz je plateni … Vypisuje tabuľku ziafen zignal v info 0 signal obraz ide.. pri ladeni je 100%na sila signalu a level kvality 97%

    1. Amiko už źiadne mal som satprijímač amiko mini combo behom pol roku 3x porucha vrátenie peňazí .Sused mal dvbt prijímač amiko neviem či mu išiel 3 mesiace potom mrzol prehrali mu fw asi týždeň išiel ako tak a znovu tá istá chyba tak ho dal do zberného dvora.Potom v záložni kúpil nejaký zirkon za 15€ a ten mu doťial funguje.

    2. Vtipné je, že to, čo píšeš o Amikách, počúvam v kuse o Zirconoch. 🙂 A nie je Amiko ako Amiko. Tým najlacnejším modelom (Neo, Mini Combo…) by som sa radšej vyhol a zobral aspoň Amiko HD8265+ alebo vyššie (Linuxové) modely – Viper a A5 (ten môže bežať na E2 aj Androide).

  5. Objednal jsem na dvakrát-podruhé nižší cena a navíc WIFI anténa…

Komentáre už nie sú povolené.