Reklama

Test nového SmartTVBoxu Mini 2G: Bezplatný príjem programov cez internet a DVB-T [video]

SmartTVBox Mini 2G je nová vylepšená a rýchlejšia verzia SmartTVBoxu od slovenskej spoločnosti ANTIK Telecom, ktorá umožňuje sledovanie digitálnej televízie prostredníctvom internetu na celom území Slovenska. Stačí pritom len pripojenie s minimálnu rýchlosťou 2 mbps pri SD a 5 mbps u HD programoch. Užívateľom je k dispozícii ako bezplatný Vstupný balík, tak aj možnosť si objednať platený balík Mix. Box má navyše k dispozícii aj DVB-T tuner. Sledovať programy je tak možné aj cez terestriálnu anténu, no samozrejme len tie nekódované, keďže prijímač nemá žiadnu čítačku dekódovacích kariet prípadne slot pre CAM modul.

Základná charakteristika prijímača:
Rozmery: 205 x 135 x 40 mm
1x DVB-T tuner s podporou MPEG-2/MPEG-4
1x USB2.0 (zadný panel)
4x Ethernet konektor 10/100/1000 Mbps
1x Konektor HDMI
1x Analógový AV výstup (jack)
1x Optický audio výstup S/PDIF
Podpora: Rozlíšenie do 1080p, Teletext, WIFI (802.11 b/g/n), EPG, PVR, TimeShift, Webový prehliadač, YouTube, FUN Rádio, SME TV, Archív vysielania, Predpoveď počasia, MediaPlayer, DLNA či BitTorrent (klient).
Pokračovanie nižšie:

V balení spolu so samotným set-top-boxom nájde užívateľ jednoduchý inštruktážny manuál v slovenskom jazyku, diaľkové ovládanie, dve mikrotužkové batérie (AAA), napájací zdroj (12V/2A), analógový AV kábel (jack/3x cinch) pre prepojenie so staršími televízormi ako aj HDMI kábel.

SmaretTVBox_23

Predný a zadný panel
Z prednej časti SmartTVBoxu Mini 2G sa nachádza jedna modro-červená LED dióda, ktorá informuje o stave boxu. V prevádzkovom režime svieti na modro, v prípade, že je box v StandBy režime, svieti na červeno. Samozrejme nechýba tu ani snímač diaľkového ovládania. Tlačidlo StandBy ako aj ďalšie základné ovládacie tlačidlá sú umiestnené na bočnej strane.

Zo zadnej strany je k dispozícii konektor IEC pre pripojenie terestriálne antény, 4x RJ45 (LAN1,LAN2,LAN3 a WAN/Internet), HDMI konektor, optický audio výstup SPDIF, USB 2.0, analógový AV výstup a konektor pre pripojenie externého IR snímača pre diaľkové ovládanie (externý IR snímač sa však štandardne v balení nenachádza). Nechýba samozrejme aj konektor pre pripojenie externého adaptéra 12 V.

SmaretTVBox_21

SmaretTVBox_22

SmaretTVBox_24

Hlavné menu
V čase môjho testovania bolo možné využívať so SmartTVBoxom Mini 2G ako staršiu verziu softvéru, tak aj novú, ktorá je však momentálne len v testovacom režime. Môžu sa v nej preto objavovať nejaké chyby, navyše v nej nie sú dostupné ešte aj všetky funkcie. Užívateľ môže medzi verziami prepínať, slúži na to v hlavnom menu špeciálna kategória. Obe verzie sú samozrejme dostupné kompletne v slovenčine. Nová verzia softvéru však ponúka nielen graficky prepracovanejšie celé menu ale aj niekoľko vylepšení. Staršiu verziu som Vám už na našom portáli SatelitnáTV.sk predstavil v teste u predchádzajúceho modelu SmartTVBoxu. Dnes sa preto môžem zamerať viac na novú verziu.

smarttv_box_nove_m1smarttv_box_nove_m5smarttv_box_nove_m16smarttv_box_nove_m14

Nové hlavné menu je ladené do fialovo-čiernej farby. Nachádza sa v ňom sedem hlavných kategórií: Zoznam kanálov, Archív, YouTube, Počasie, Prehrávač médií, Nastavenia a Aktuálne menu. Do budúcna však nie je vylúčené, že pribudnú ďalšie. Aby ste mali predstavu ako celé menu vyzerá, pripravil som pre Vás aj komentované video. Na jeho konci je aj malá ukážka predchádzajúce softvéru so staršou grafikou.


Elektronický programový sprievodca (EPG) sa zobrazuje v novej verzii v režime single EPG. Diváci tak môžu vidieť program vybranej stanice. Do EPG je možné vojsť cez Hlavné menu alebo jednoducho zo zoznamu kanálov stlačením šípky doprava na diaľkovom ovládaní.

smarttv_box_nove_m22smarttv_box_nove_m10

Skúsenosti
Po kúpe SmartTVBoxu je nutné ho zaregistrovať a aktivovať na oficiálnom webe (http://smarttvbox.sk/aktivacia). Následne po zapnutí boxu sa nevyžaduje žiadna náročná prvotná inštalácia. Zariadenie stačí len pripojiť k internetu a nielen televízne ale aj rozhlasové stanice sa stiahnu do boxu automaticky podľa toho aký balík máme aktivovaný. Ako som už spomínal v úvode, aktuálne ponúka ANTIK Telecom pre užívateľov na celom Slovensku dva programové balíčky, z toho základný so slovenskými a českými stanicami je bezplatný. Pripojiť SmartTVBox k internetu je možné buď pomocou kábla, alebo cez bezdrôtovú WIFI sieť. Prijímač má totiž zabudovaný, oproti svojim predchodcom, aj WIFI adaptér. U niektorých starších modeloch bolo teda nutné dokúpiť navyše externý WIFI adaptér. SmartTVBox Mini 2G si tak kľudne môžeme umiestniť cez leto spolu s TV napr. aj niekde na terasu, kde si budeme môcť vychutnávať svoje obľúbené programy. Samozrejme musíme byť v dosahu našej WIFI siete.

V prípade príjmu programov z DVB-T je možné vyhľadávať kanály automaticky, alebo manuálne zadaním ľubovoľnej frekvencie. Po úspešnom vyhľadaní programov je ešte nutné ich uložiť do pamäte, zobrazovať sa budú priamo v zozname kanálov spolu so stanicami z ponuky ANTIK Telecomu. Nie je ich však problém presunúť na začiatok čí koniec zoznamu, prípadne si ich všetky usporiadať podľa svojich potrieb. Príjem staníc z DVB-T sa môže hodiť napr. v prípade výpadku internetového pripojenia, alebo pre niektorých užívateľov, ktorí majú dátovo obmedzené internetové pripojenie.

Archív
Okrem sledovania živého vysielanie je už čoraz populárnejší aj archív vysielania. Majitelia SmartTVBoxu môžu využívať až dvadsať dňový archív vysielania. Dostupný je na prvé tri mesiace zdarma, po ich uplynutí majú k nemu prístup iba zákazníci s plateným balíčkom. K archívu je možné sa dostať priamo cez EPG, prípadne cez hlavné menu. V čase môjho testovania bol archív k dispozícii u jedenástich televíznych kanálov (Jednotka, Dvojka, Markíza, Doma, Dajto, JOJ, Plus, WAU, ČT1, ČT2, TV LUX). Do budúcna však nie je vylúčené, že sa bude ďalej rozširovať. Celý systém archívu je veľmi pekne spracovaný, je v ňom možné vyhľadávať programy, prípadne využiť ich automatické zoraďovanie podľa žánru (Film, Seriál, Dokument, Zábava…) alebo na základe sledovanosti. Nechýbajú tu tiež aj detailnejšie informácie o programe ako aj fotografia. Po spustení programu z archívu je samozrejme možné si práve sledovaný program kedykoľvek zastaviť či pretočiť.

smarttv_box_nove_m4

PVR a Multimédiá
Prijímač umožňuje aj prehrávanie multimediálnych súborov z externého USB pamäťového zariadenia či sieťového disku pripojeného k rovnakej domácej sieti, vďaka funkcii DLNA. Podporované sú disky naformátované ako vo FAT32 tak aj NTFS. Ak by sme však chceli na takto naformátovaný disk nahrávať, prijímač by nám to neumožnil. Prijímač pracuje pod operačným systémom Linux, preto je pre nahrávanie nutné aby bol disk naformátovaný vo formátoch EXT alebo EXT2. Pokiaľ teda budeme chcieť programy aj nahrávať, je vhodné si disk naformátovať priamo v samotnom prijímači. Podobne je to aj pri funkcii TimeShift pri ktorej sa navyše vyžaduje mať k boxu pripojené pamäťové zariadenie s kapacitou väčšou ako 8 GB.

Nahrávať je možné manuálne stlačením tlačidla REC na diaľkovom ovládaní alebo využitím plánovača, ktorý si nastavíme v EPG. Naplánovať je možné ako jednorázové nahrávanie tak aj pravidelné opakujúce sa, ktoré môžeme využiť pri nahrávaní seriálov. Box umožňuje nahrávať aktuálne vždy len práve sledovaný program. Počas nahrávania nie je možné prepnúť ani na iný program či sledovať archív vysielania. Pokiaľ som chcel počas prebiehajúceho nahrávania prepnúť na iný program, vždy vyskočila hláška o ukončení nahrávania.

Multimediálny prehrávač prehrá bez problémov najpopulárnejšie video súbory ako napr. avi, mpeg, mkv, mov či flv. U obrázkov zvládol prezeranie napr. súborov jpg, gif či bmp.

Z ďalších multimediálnych aplikácií, ktoré ponúka SmartTVBox svojim užívateľom môžem spomenúť napr. Počasie, Internetový prehliadač, YouTube, TV SME, Fun rádio či Hudba na želanie. Veľmi zaujímavá je aj mozaika, kde sa na obrazovke zobrazujú screeny až ôsmych staníc naraz. U vybraného programu je navyše možné vidieť aj televízny program (štyri nasledujúce relácie).

smarttv_box_nove_m7smarttv_box_nove_m6smarttv_box_nove_m3smarttv_box_nove_m21smarttv_box_nove_m12smarttv_box_nove_m11

Záver
SmartTVBox Mini 2G je multimediálny prijímač, ktorý môžeme využiť hlavne na bezplatný príjem televíznych a rozhlasových staníc prostredníctvom internetu ako aj cez DVB-T, vďaka zabudovanému terestriálnemu tuneru. Dostupných je aj niekoľko internetových aplikácií ako YouTube, Počasie, Webový prehliadač, TV SME či Hudba na želanie. Nechýba tiež aj nahrávanie či funkcia časového posunu TimeShift. Pre užívateľov, ktorí sa rozhodnú využívať platený balíček je navyše dostupný aj archív televízneho vysielania.

Doporučená maloobchodná cena nového SmartTVBoxu Mini 2G je 99 € s DPH. V predaji je tiež lacnejšia varianta SmartTVBoxu s označením Nano, ktorá nemá ale zabudovaný DVB-T tuner. Jeho cena je 84.9 € s DPH. Oba boxy je možné zakúpiť u vybraných predajcov ako aj väčších obchodoch s elektronikou.

Aktuálna ponuka programov SmartTVBoxu od ANTIK Telecom (stav k 31.1.2016):
Jednotka, Jednotka HD, Dvojka, Dvojka HD, Markíza, Markíza HD, Doma, Dajto, JOJ, JOJ HD, Plus, Plus HD, RiK, WAU, WAU HD, Senzi (Barrandov Muzika), TA3, ČT1, TV LUX, NOE, ČT2, ČT24, Nova (Test1), Nova Cinema (Test2), Prima (Test3), Prima Cool (Test4), Barrandov (Test5), Prima Love (Test6), ČT4 Sport (Test7), Fanda (Test8), Prima Zoom (Test9), Smíchov (Test10), Telka (Test11), ČT:D/ČT art (Test12), Kino Barrandov (Test13), Barrandov Plus (Test14), STV1 MIX, TVA, Televízia Z, Spartak TV, Slušnej Kanál, Óčko, MusicBox, Wawa TV, Polo TV, TV Naša/MusicBox, TV Piánko, TV Región, TV Zemplín, Mestská TV Košice, Mestská TV Vranov, Mestská TV Trebišov, Mestská TV Poltár, HN TV – Humenská TV, Moldava TV, TV Severka, TV Poprad, Mestská TV Partizánske, TV Považie, MTT, Západoslovenská TV, CETV, Hlohovská TV, TV 8, Harmonie TV, Regionálnitelevize.cz, Šlágr TV, Country no. 1, Fashion TV CZ&SK.

Platený balík 5,5 €/mesiac
Duck TV, History Channel, FilmBox Plus, Nickelodeon, MTV Europe, MCM Pop, RFM, English Club TV, Comedy Central Extra, FilmBox, Crime & Investigation, Auto Motor und Sport, Sport 5, Mezzo, Óčko Gold, Óčko Expres HD, Pohoda-Retro Music TV, FUN1, Russian Travel Guide, HD+, Dusk TV.

Rádiá
Fun Rádio, Rádio Expres, Europa2, Rádio Košice, LEM.fm, LEM.fm – Muzika, LEM.fm – Hulanka, rusyn FM, SRo1 Slovensko, SRo2 Regina Košice, SRo2 Regina BB, SRo Regina Bratislava, Rádio Devín, Rádio FM, Rádio Patria, Slovak International, Klasika, Litera, Junior, Janko Hraško, Rádio Dechovka, ČRo1 – Rádio žurnál, ČRo2 – Dvojka, ČRo3 – Vltava, ČRo4 – D-dur, ČRo Plus/Jazz, ČRo Wawe, ČRo Region, Proglas, BBC CZ, Rádio Šport, Jemné Melódie, Rádio Anténa Rock, Rocková Republika, Rádio Viva, Dance Rádio, Best FM, Rádio Vlna, WOW, Lumen, G-Rádio, Rádio 7, DW Radio, Tvoje Rádio – POP Hits, Tvoje Rádio – Dance, Tvoje Rádio – Love Song, Tvoje Rádio – Gold 80&90, Tvoje Rádio – SK/CZ, Tvoje Rádio – Hip Hop, Tvoje Rádio – Repete.

Archív
Jednotka, Dvojka, Markíza, Doma, Dajto, JOJ, Plus, WAU, ČT1, ČT2, TV LUX

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Chyba tam podpora ext3/4 (ext a ext2 su katastrofalne zastarale), FAT32 a NTFS pre nahravanie (linuxove drivery pre tieto FS su predsa v pohode dostupne), tiez je nepochopitelna absencia aspon najzakladnejsich ovladacich tlacidiel na celnom paneli a aj CI slotu. A nezaskodil by este aspon 1 USB port a za tu cenu aj citacka dekodovacich kariet. Skoda, lebo inak by to bol zaujimavy kus zeleza, tieto nedorobky pri cene 100 eurodukatov ho vsak diskvalifikuju.

  2. typický Antik, namiesto aby vychytali muchy starého boxu, hodia na trh nový box s novými muchami

  3. Mam este prvy box a to asi este od zaciatku a pohodicka. Mne vyhovuje.

  4. …ano staci net…ALE musi byt od ANTIKU aby si mal zaklad zadarmo, inac asi 5,80€/mesacne.
    Dakujem, dalsia vychodniarska ko….!

  5. Co to tu trepes? Ide to na akomkolvek nete a SK a CZ programy su zadarmo. Aspon vidim ze si ten box ani vzdialky nevidel. Hlavne ze tu nan nadavas.

  6. Erik – presne tak. Len si najskôr zmeraj rýchlosť netu. Aby to to nesekalo.

Komentáre už nie sú povolené.