Reklama

Nový Smart TV box – IPTV a DVB-T prijímač v jednom

Už v týchto dňoch sa dostáva do predaja nový Smart TV box od košickej spoločnosti ANTIK Telecom, ktorý bude mať oproti predchádzajúcemu Smart TV Boxu navyše jeden DVB-T tuner a LAN konektor pre prípadné pripojenie ďalšieho zariadenia do siete. Nový Smart TV box tak budú môcť jeho majitelia využívať okrem iného aj na príjem bezplatných terestriálnych programov (DVB-T) a to ako v kompresnom formáte MPEG-2, tak aj MPEG-4. Bez problémov teda zvládne aj príjem HD programov.

V balení spolu s prijímačom sa nachádza ešte externý napájací zdroj, diaľkové ovládanie, dve batérie typu mikrotužky (AAA), HDMI kábel, diaľkové ovládanie a veľmi dobre spracovaný užívateľský manuál s veľkými farebnými obrázkami v slovenskom jazyku.

smart_dvbt_box4

Základná charakteristika:
Rozmery: 200x40x150 (ŠxVxH) mm
1x DVB-T tuner s podporou MPEG-2/MPEG-4
2x USB2.0 (1x predný panel, 1x zadný panel)
1x Ethernet konektor 10/100 Mbps
1x LAN konektor
1x Konektor HDMI
1x Scart
1x Optický audio výstup S/PDIF
Podpora: Rozlíšenie do 1080i, Teletext, EPG, PVR, Webový prehliadač, YouTube, SME TV, METOO, Archív vysielania, Predpoveď počasia, MediaPlayer, či BitTorrent (klient).
Pokračovanie nižšie:


Predný panel a zadný panel:
V prednej časti prijímača sa nachádza jedno tlačidlo StandBy a jeden USB port 2.0 napr. pre pripojenie externého pamäťového zariadenia. K dispozícii je aj jedna LED dióda, ktorá svieti na modro v prevádzkovom a na červeno v pohotovostnom režime (StandBy).

Na zadnom panely set top boxu sa nachádzajú konektory HDMI, Scart, Ethernet, LAN, S/PDIF – optický audio výstup, anténny vstup (Aerial), anténny výstup (TV), USB port 2.0 a konektor na pripojenie externého napájacieho zdroja.

smart_dvbt_box2

Smart_bww

Diaľkové ovládanie:
Diaľkové ovládanie je väčších rozmerov, samotné tlačidlá sú väčšie a nie sú ani tak umiestené blízko vedľa seba, čo môže vyhovovať hlavne ľudom so širšími prstami. Prijímač oproti predchádzajúcemu Smart TV Boxu bez DVB-T tunera sníma povely z diaľkového oveľa lepšie a už nie je až tak potrebné presnejšie mieriť na samotný prijímač. Diaľkové ovládanie je veľmi podobné tomu, ktoré dodáva LG ku svojim televízorom. Aj napriek podobnému vzhľadu s ním však televízor ovládať nie je možné.

Menu
Hlavné menu je rozdelené do ôsmych základných kategórií (Kanály, Archív, Nahrávanie, YouTube, Zábava, MediaPlayer, Počasie, Nastavenia) a niekoľko podkategórií. Menu je ladené štandardne do modrej farby, k dispozícii je však na výber až z piatich motívov farebnosti. Okrem farby je možné si nastaviť aj priehľadnosť.

Informačný banner zobrazuje aktuálne počasie u vybraného mesta (možnosť nastavenia v menu), teplotu a kto má dnes meniny. Okrem toho je samozrejme k dispozícii aj údaj o práve prebiehajúcom programe, čase do jeho konca a nechýba ani názov nasledujúceho programu či aktuálny čas.

TV_LUX_EPG_SMARTTVBOXSmartTVBox2Smart_tv_box_new_03Smart_tv_box_new_04Smart_tv_box_new_05Smart_DVB_T_box01Smart_DVB_T_box02Smart_DVB_T_box03

Skúsenosti:
V prípade DVB-T príjmu je možné vyhľadať programy automaticky, alebo manuálne zadaním ľubovoľnej frekvencie. Po úspešnom vyhľadaní programov je ešte nutné uložiť programy do pamäte prijímača a to potvrdením voľby „Načítať všetky“ poprípade „Načítať nové“. Po tomto kroku sa budú nájdené televízne a rozhlasové programy nachádzať v zozname kanálov a pre lepšiu orientáciu sú označené logom DVB-T. Programy z terestriálneho príjmu sú zaraďované vždy na začiatku zoznamu a až potom nasledujú programy z ponuky Antiku. V prípade potreby je samozrejme možné usporiadať všetky programy podľa vlastného uváženia. Ako som už spomínal v úvode, prijímač podporuje príjem ako SD tak aj HD programov. Samozrejmosťou je aj elektronický programový sprievodca (EPG) či Teletext. Čo sa týka napájania predzosilňovača (5V), tak to prijímač zatiaľ nepodporuje.

Spotreba Smart TV Boxu dosahovala pri niekoľko hodinovom sledovaní televízie maximálne 8 W, v prípade že bol prijímač v standby režime nebola spotreba väčšia ako 1 W.

Archív vysielania:
Až dvadsať dňový archív vysielania je dostupný na prvé tri mesiace zdarma, po uplynutí troch mesiacov máju prístup k archívu len zákazníci s predplateným balíkom služieb a to bez dodatočných poplatkov. Do archívu vysielania je možné sa dostať pomocou EPG poprípade priamo z menu prijímača, kde sú programy zaraďované aj podľa žánru (Detský, Dokument, Film, Hudba, Seriál, Šport, Spravodajstvo, Zábava a Ostatné). Celý archív tak pôsobí ako videopožičovňa, keďže sa pri programoch a filmoch zobrazujú aj obrázky. Ešte dodám, že archív je k dispozícii u programoch STV1, STV2, TV Markíza, TV JOJ, JOJ Plus, Doma, ČT1 a ČT2.

Po spustení programu z archívu je samozrejme možné si práve sledovaný program kedykoľvek zastaviť či pretočiť dopredu, alebo dozadu. Archív pracuje z údajov podľa EPG, v prípade že sa program nespustí od začiatku je možné využiť novú funkciu Antiku, vďaka ktorej môžu užívatelia pomôcť nastaviť správny čas programu v archíve. Všetky údaje od užívateľov sa následne vyhodnotia a čas začiatku programu sa potom posunie na reálny začiatok.

PVR a multimédiá
Pre využívanie funkcie PVR je nutné aby bol k prijímaču pripojený externý pevný disk. Podmienkou však je aby bol naformátovaný vo formátoch EXT alebo EXT2. Iné formáty ako napr. FAT 32, či NTFS prijímač síce podporuje, ale nedokáže na takéto zariadenie nahrávať. Naformátovať disk je možné jednoducho aj priamo z menu prijímača. Čo sa týka nahrávania, tak tu je k dispozícii buď manuálne, alebo napr. automatické načasovanie podľa elektronického programového sprievodcu.

V prípade multimediálneho prehrávača prijímač podporuje aj formáty externého USB zariadenia ako napr. FAT32. Samotné pamäťové zariadenie tak nemusí byť vo formáte EXT či EXT2 ako je to v prípade funkcie PVR. Osobne som otestoval prehrávanie videí ako napr. avi, mpeg, mkv, mov či flv ktoré prijímač podporuje a bez vážnejších problémov ich prehral. U obrázkov zvládol prezeranie napr. jpg, gif či bmp. Okrem prehrávania multimediálnych súborov cez externé zariadenie (USB kľúč ši pevný disk) je možné pripojenie aj na vzdialený server.

Priamo z menu prijímača je možné sa dostať aj do špeciálnych aplikácií video serverov vytvorených priamo pre Smart TV Box a to konkrétne YouTube či slovenského MeToo. K dispozícii je aj webový prehliadač a TV SME. V prípade TV SME je využívaná samotná aplikácia priamo od SME.sk, ktorá bola upravená špeciálne pre Smart TV Box. Až na malé detaily je veľmi podobná práve aplikácii, ktorá je dostupná aj v SmartTV televízoroch. Vďaka tejto aplikácii je tak možné sledovať spravodajstvo ako aj zábavné programy internetovej televízie TV SME.

Základná ponuka programov – Vstupný balík
STV 1, STV 2, Markíza, Markíza HD, TV Doma, Dajto, Fooor, TV Joj, Plus, WAU, TA 3, ČT 1, ČT 2, ČT 24, Nova (test), Nova Cinema (test), Prima (test), Prima cool (test), TV Barrandov (test), Prima love (test), ČT4 Sport (test), Fanda (test), Prima ZOOM (test), Smíchov (test), Telka (test), Óčko, Music Box, TV Naša/ Music Box, TV Piánko, TV Región, Zemplín, Mestská TV Košice, Mestská TV Vranov, Mestvská TV Trebišov, Humenská televízia, Mestská TV Partizánske, TV Považie, CETV, TV8, Residence TV, Regionálni TV.cz, Šláger TV, Noe a TV LUX.

Platený balík programov – MIX balík:
History Channel, Crime and Investigation, Auto Motor und Sport, Sport 5, Dusk!, Retro Music Television, Óčko Gold, Russian Travel Guide, HD+, Mezzo a Fun 1.

Záver:
Smart TV Box s DVB-T tunerom je podľa mňa ideálna voľba pre užívateľov, ktorý chcú prijímať bezplatne základné slovenské a české programy, poprípade využívať multimediálne funkcie samotného prijímača ako napr. Webový prehliadač, YouTube, Metoo, TV SME atď. Len pre zaujímavosť, pri kombinácii DVB-T príjmu a IPTV od Antiku som mohol vďaka Smart TV Boxu prijímať až 68 televíznych programov bez mesačných poplatkov (slovenské a maďarské celoplošné multiplexy, jeden regionálny multiplex a ponuku Antiku). Do budúcna je tu možnosť predplatenia si aj ďalších programov. Samozrejme, podmienkou je mať aj potrebnú rýchlosť pripojenia k internetu a to minimálne 2 Mbps. Ako je známe Smart TV box funguje po pripojení k internetu u ktoréhokoľvek poskytovateľa na Slovensku, okrem operátora UPC.

Doporučená maloobchodná cena nového Smart TV boxu aj s DVB-T tunerom je 99 € s DPH.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentár

  1. Chcem sa spitat či neuvažuje antik vstup aj do mesta Michalovce ako to je v trebišove košiciach atd,Lebo to UPS je strašne drahe a verim tomu že Antik by si urobil lepšie meno a položil by UPS Ludia podla mna by išli za vami a nie za UPS .Trebalo by spravit nejaky prieskum a spravit nejaku ponuku ako v Košiciach aj s internetom bolo by to super ,Verim vam .

Komentáre už nie sú povolené.