Reklama

Otestovali sme VU+ Solo 4K, prvý satelitný prijímač s podporou príjmu Ultra HD programov [video]

VU+ Solo 4K je prvý satelitný prijímač, ktorý umožňuje príjem televíznych programov v Ultra HD kvalite, nazývaných aj ako 4K. Nechýba samozrejme aj podpora príjmu SD a HD programov a najnovšieho kodeku H.265/HEVC. Ako už býva u značky VU+ zvykom, aj v tomto prípade sa jedná o linuxový prijímač s Enigmou 2. Ak by sme porovnali jeho hardvérové vybavenie so staršími modelmi, zistíme, že Solo 4K je aktuálne jeden z najvýkonnejších boxov, ktorý na náš trh uviedla spoločnosť AB-COM s.r.o. ako distribútor značky Vu+. Výnimočný je aj v tom, že má nielen veľkú flash pamäť (4 GB) a nový dvojjadrový procesor od výrobcu ARM, ale aj nový duálny DVB-S2 tuner FBC (Full Band Capture).

Základná charakteristika prijímača:
Procesor: ARM 2x 1500 MHz (10K DMIPS)
RAM: 2048 MB
FLASH: 4096 MB
1x HDMI ver.2.0
1x LAN (Gigabit)
2x USB 3.0 (zadný panel)
1x USB 2.0 (predný panel)
1x CI slot pre modul
2x čítačka kariet
1x optický audio výstup S/PDIF
3.5″ LCD displej (predný panel)
1x vstavaný Twin tuner DVB-S2 FBC
1x slot pre ďalší voliteľný tuner
Podpora vymeniteľného 2,5″ HDD/SSD, UHDTV, 3D, PiP, dual S2/C/T/T2 tunerov, USALS, DiSEqC 1.0, 1.1, 1.2, PVR, TimeShift a množstvo iných funkcií.

Pokračovanie nižšie:

Prijímač sa dodáva v balení spolu s diaľkovým ovládaním, dvomi mikrotužkovými batériami, HDMI káblom, rámčekom pre 2,5″ pevný disk (aj so štyrmi skrutkami na pripevnenie), externým napájací zdrojom, sieťovým káblom a veľmi stručnou užívateľskou príručkou v slovenskom jazyku.

solo4K3

solo4K1

Predný a zadný panel
Z prednej strany boxu nájdeme 3,5″ TFT LCD displej s 262.0000 farbami (18 bit), odklopný kryt, pod ktorým sa nachádzajú dve čítačky dekódovacích kariet, jeden CI slot pre dekódovací modul, USB port 2.0 a tlačidlo StandBy. Vedľa displeja je ešte jedna modrá LED dióda, ktorá pripomína dotykové tlačidlo, aké bolo použité v iných modeloch VU+. Môže sa preto stať, že si ho niekto pomýli. Jediné tlačidlo na prednom paneli je pod odklopným krytom, to sa používa aj v prípade, že chceme aktualizovať softvér z USB kľúča.

Na zadnej strane sa nachádzajú dva F-konektory vstavaného duálneho tunera DVB-S2 typu FBC (Full band Capture), nechýba tiež slot pre ďalší tuner (možnosť inštalácie ďalšieho DVB-S2 či DVB-T2/T/C tunera). Nájdeme tu ešte aj šachtu pre HDD/SSD disk o veľkosti 2,5″ (max. 10,5 mm), optický audio výstup S/PDIF, HDMI 2.0 konektor, 2x USB 3.0 porty, ethernetový konektor RJ 45, konektor pre pripojenie externého adaptéra, hlavný vypínač, a konektor RJ11 ako RS 232, ktorý slúži pre servisné účely. Prijímač má pasívne chladenie, na zadnej strane tak nenájdeme žiadny ventilátor, chod prijímača je tak úplne tichý a pri sledovaní televízie nás tak nebude nič nevyrušovať.

Diaľkové ovládanie je v čiernom prevedení. Je úplne rovnaké aké sa dodáva už niekoľko rokov k boxom značky VU+. Predstavovať ho asi preto už nebude nutné.

solo4K2

Hlavné menu
Menu je k dispozícii vo viacerých jazykoch, samozrejmosťou je podpora slovenčiny, prípadne češtiny. Jeho grafiku je možné meniť podľa inštalovaného skinu (vzhľadu), ako to už u všetkých prijímačoch s Enigmou 2 býva. Zaujímavosťou pre užívateľa môže byť aj animované menu, ktoré si môže aktivovať v nastaveniach systému. Na výber je tu hneď niekoľko animácií.

solo4K_m11 solo4K_m10

Nový duálny DVB-S2 FBC tuner
V prijímači je osadený nový duálny satelitný tuner s technológiou FBC, ktorá umožňuje na jeden tuner prijímať súčasne viac televíznych programov. Reálne je možné vidieť v nastaveniach až osem tunerov, dva sú fyzické a ďalších šesť je virtuálnych. Pokiaľ by sa to niekomu málilo a integrovaný duálny FBC tuner by mu nestačil, môže si box rozšíriť aj o ďalší Plug&Play tuner (Dual DVB-S2 či Dual DVB-C/T/T2). Nechýba samozrejme ani podpora externého VU+ USB Tunera Turbo, ktorý sa jednoducho pripojí do jedného z troch USB portov. Ovládače pre tento tuner sú už dostupné, nie je ich teda nutné inštalovať manuálne. Stačí tak, aby sa tuner pripojil do USB portu a následne reštartoval box. S najnovším softvérom VTI zo 4. novembra 2015 som vyskúšal aj USB tuner Not Only TV (LV5TDLX). Ten fungoval bez problémov tiež.

solo4K_m4

Predný displej
Na prednom 3,5″ TFT LCD displeji je možné zobrazovať informácie o aktuálnom programe, logá staníc (picony), aktuálny čas, či dokonca ho využiť aj ako Mini TV. Priamo na displeji je totiž možné spustiť živé vysielanie televízneho programu a je to úplne jedno či sa jedná o SD, HD, alebo dokonca aj UHD program. Displej je dosť veľký na to aby bolo možné z neho odčítať informácie aj z väčšej vzdialenosti. Ak budeme chcieť napr. zistiť aký program sa práve vysiela prípadne koľko ostáva minút do jeho dokonca, stačí sa len pozrieť na displej. Nie je tak potrebné stláčať tlačidlo OK na diaľkovom, ktorým sa vyvolá informačný panel. Konfigurácia displeja však ešte nie je dotiahnutá do konca, ak to však bude minimálne ako v prípade VU+ DUO2, čo verím, že bude, tak zobrazovať by sa na displeji mohlo aj počasie či iné zaujímavé informácie.

lcd_displej_solo4
Screen z LCD displeja

Skúsenosti
Pokiaľ chce užívateľ využívať všetky funkcie boxu, odporúčam momentálne vždy používať najnovšiu verziu softvéru. Keďže sa jedná o horúcu novinku, postupne pribúdajú nové funkcie a tiež sa ešte dolaďujú drobné detaily. Takto to bolo aj napr. v prípade funkcie obraz v obraze (PiP), ktorá pribudla len pred niekoľkými dňami či podpora externého USB tuneru. V čase mojich testov bola k dispozícii okrem oficiálnej verzie softvéru aj jedna neoficiálna, od tímu VTI. Neskôr však pribudla už aj od Black Hole a postupne sa počíta s ďalšími.

solo4K_m12

V softvéri od VTI s označením 9.0 je už štandardne predinštalovaných niekoľko pluginov ako HbbTV, multimediálny prehrávač, Bitrate Viewer, BlindScan, DVD prehrávač, XMBC, webové rozhranie OpenWebif, Remote channel stream converter, HDMI CEC či Stream TV player. Na výber sú aj ďalšie, ktoré je možné inštalovať do veľkej 4 GB flash pamäte. A to buď priamo z menu prístroja cez internet, alebo aj manuálne, tak ako sme u linuxových prijímačoch zvyknutý (napr. aj cez telnet). Priznám sa, trošku som mal obavy ako to bude s kompatibilitou nového procesoru a pluginami. Moje obavy sa však rýchlo vytratili, keď som zistil, že väčšina pluginov, na ktoré som bol zvyknutý u boxoch s procesorom MIPS od Broadcomu, funguje aj v tomto boxe. Tie hlavné, ktoré sú štandardne predinštalované som už spomenul, dodať ešte môžem, že fungujú aj pluginy CSFD, Archív CZ/SK, My Tube, prípadne obľúbený skin HD glass.

solo4K_m9
HbbTV – aplikácia RTVS

Samozrejmosťou prijímača je aj podpora príjmu z viacerých družíc pomocou DiSEqC prepínačov či natáčacieho zariadenia. Pri mojich testoch VU+ SOLO 4K bez akýchkoľvek problémov spolupracoval s DiSEqC prepínačmi ver. 1.0, 1.1, 1.2, ako aj s natáčacím zariadením (motorom) USALS. Problém nemá ani s LNB konvertorom s kruhovou polarizáciou.

V interných čítačkách kariet som otestoval dekódovacie karty Voľná telka/Plustelka (Irdeto), freeSAT (ICE), Skylink (ICE), Skylink (Irdeto), ako aj RTVS kartu (Irdeto). Všetky spomínané karty v prijímači fungovali a nezaznamenal som s nimi žiadne problémy. Ako softvérový emulátor som pritom u všetkých kariet použil Oscam, ktorý bolo však nutné správne nakonfigurovať. Staršie emulátory ako CCCam budeme hľadať pre tento prijímač zbytočne. Najnovšie karty Skylink M7 (Irdeto) v prijímači nefungujú. Pokiaľ už vlastníte túto kartu, alebo si ju plánujete zakúpiť, je nutné ju používať s licencovaným dekódovacím modulom Irdeto. Keďže VU+ Solo 4K má aj jeden CI slot, nie je to žiadny problém. V prijímači som mal možnosť otestovať modul Irdeto značky Smit s ktorým prijímač spolupracuje bez problémov. Po jeho vložení je však potrebné zapnúť v nastaveniach „Commom Interface“ podporu vysokého dátového toku. V opačnom prípade nám nebude modul s kartou korektne dekódovať programy. U štandardne predávaných moduloch je nutné dodať, že umožňujú dekódovať poväčšine len jeden televízny program. Výnimkou je modul Irdeto značky Neotion, ktorý som mal tiež možnosť s prijímačom niekoľko dní otestovať. Ten umožňuje nahrávať síce dva kódované programy, no aj to len z jedného satelitného transpondéra. Funkcia PiP s ním však nefungovala vôbec.

Obraz v obraze (PiP) funguje s aktuálnou verziou softvéru u akejkoľvek kombinácií SD/HD programov, vrátane dvoch HD programov. Dekodovacia karta však musela byť v jednej z dvoch čítačiek kariet, keďže žiadny z testovaných CAM modulov túto funkciu nepodporoval. U Ultra HD kanálov zatiaľ obraz v obraze nefunguje správne.

Prijímač reaguje svižne a veľmi rýchlo a to či už pri prepínaní programov, alebo aj štarte prípadne reštarte boxu. Rýchlosť štartu sme porovnali aj so starším prijímačom VU+ DUO2. Ako to dopadlo si môžete pozrieť vo videu.


PVR a multimédiá
Do prijímača je možné veľmi jednoducho vložiť interný 2,5″ pevný disk a to aj bez rozoberania krytu či pripájania káblov. Slúži na to špeciálna vyberateľná zásuvka, ku ktorej pripevníme náš disk pomocou štyroch skrutiek a ten potom zasunieme do boxu. Inštaláciu disku zvládne tak každý zručnejší užívateľ. Netreba samozrejme zabúdať, že disk sa odporúča zasúvať do vypnutého prijímača. Ako som už spomínal, box má aj 3 USB porty, z toho dva v zadnej časti sú už vo verzii 3.0. Ak už teda niekto vlastní externý USB disk môže využiť aj ten, prípadne nejaký USB kľúč s väčšou kapacitou. Nechýba samozrejme aj podpora sieťového disku. Pri jeho inštalácií sa už však vyžadujú od užívateľa aby mal určité skúsenosti s PC a satelitnou technikou.

solo4K_m1solo4K_m3

Po pripojení pevného disku je už možné využívať aj funkcie PVR a TimeShift. Prijímač zvládne s integrovaným FBC tunerom nahrávať maximálne osem rôznych programov a pridaním ďalšieho tunera sa ich počet môže ešte zvýšiť. Z toho však môže byť maximálne sedem programov kódovaných a zvyšné nekódované (FTA). Viac programov už dekódovať totiž prijímač nezvládne. Stanice sú zaznamenávané kompletne s DVB titulkami, teletextom ako aj so všetkými audio stopami. Nahrávky sú vo formáte .ts a je ich možné bez problémov upravovať a sledovať aj na PC či iných zariadeniach. Nahrávanie je možné spustiť manuálne, alebo si nastaviť časovač priamo z EPG prípadne cez webové rozhranie. Koľko programov zvládne prijímač nahrávať si môžete pozrieť aj v našom videu.


TimeShift sa už tradične spúšťa stlačením tlačidla pauza. K dispozícii je však aj voľba permanentného TimeShiftu, to znamená, že programy sa budú dočasne zaznamenávať automaticky po prepnutí a užívateľ tak môže kedykoľvek sledovaný program pretočiť späť, zastaviť či prípadne vrátiť sa do živého vysielania.

VU+ SOLO 4K podporuje aj prehrávanie multimediálnych súborov s najnovším kodekom H.265/HEVC. Nerobia mu problémy ani video súbory s vysokým dátovým tokom a to aj pri prehrávaní zo sieťového disku. Okrem videí (AVI, TS, MPEG, FLV, MKV či MP4) samozrejme zvládne prehrať aj obrázky (BMP, JPG, PNG) či hudobné súbory (MP3 a WAV). U prehrávania video súborov je možné používať aj zrýchlené pretáčanie dopredu/späť a to až siedmimi rýchlosťami (2x, 4x, 8x, 16x, 32x, 64x a 128x).

K domácej sieti a internetu je možné prijímač pripojiť nielen pomocou LAN kábla, ale aj WIFI adaptéra, ktorý už má prijímač zabudovaný. Nie je ho teda potrebné dokupovať zvlášť, ako je tomu u lacnejších modelov.

Webové rozhranie a streamovanie na mobilné či iné zariadenia
Štandardne dostupnou funkciou je aj webové rozhranie, cez ktoré je možné kompletne ovládať satelitný prijímač, vyhľadávať programy v EPG, nastavovať časovač či editovať obľúbené skupiny programov (Bouquet Editor).

Určite zaujímavou funkciou je aj streamovanie živého vysielania televíznych programov, alebo aj nahrávok z pevného disku, na mobilné, prípadne iné zariadenia v jednej domácej sieti. S hardvérovou výbavou ktorú VU+ Solo 4K má, môže v podstate obslúžiť aj celú rodinu. Vzhľadom k tomu, že prijímač nemá problém s novým duálnym FBC tunerom prijímať až 8 programov naraz, je možné bez problémov sledovať akýkoľvek program na televízory a ďalšie streamovať na mobilné zariadenia, PC či iné satelitné prijímače s podporou IPTV. Pri mojich testoch som vyskúšal streamovanie dvoch rozdielnych programov až na dva počítače, na televízory bol spustený samozrejme úplne iný program, a všetko fungovalo bez akýchkoľvek problémov. Kvalitu streamu však zatiaľ nie je možné aktuálne meniť, keďže nie je dostupná funkcia transcoding. Stream je teda v originálnej kvalite a s pôvodným rozlíšením.

Záver
VU+ SOLO 4K je jeden z najlepšie vybavených satelitných prijímačov, ktorý je dnes možné u nás zakúpiť. Okrem príjmu programov v UHD kvalite môže poslúžiť aj ako prehrávač multimediálnych súborov. Vďaka výkonnému hardvérovému vybaveniu a veľmi dobrej softvérovej podpore uspokojí aj toho najnáročnejšieho užívateľa. Nehovoriac o možnosti inštalácie množstva pluginov a o možnostiach nahrávania viacerých programov súčasne či streamovania staníc na iné zariadenia v domácej sieti. Luxusne pôsobí aj predný displej na ktorom sa môžu zobrazovať nielen informácie o programe. Ako všetky linuxové prijímače, tak aj VU+ Solo 4K je vhodný najmä pre skúsenejších užívateľov.

Doporučená maloobchodná cena prijímača VU+ SOLO 4K je 499 € s DPH. V predaji sú tiež aj rôzne varianty s pevným diskom, prípadne už s osadeným ďalším duálnym tunerom (DVB-S2/DVB-T2/C).

Odkazy:
VU+ SOLO 4K – 499 €
VU+ SOLO 4K + DVB-T2/T/C single tuner – 555 €
VU+ SOLO 4K + 1TB HDD – 575 €
VU+ SOLO 4K + Dual tuner DVB-S2 – 575 €
VU+ SOLO 4K + Dual tuner DVB-T2/T/C – 575 €

Za zapožičanie satelitného prijímača VU+ SOLO 4K ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Pridrž dlhšie modré tlačidlo a tam si najdi LCD displej. Aspoň tak je to na VTI. U Black Hole neviem.

Komentáre už nie sú povolené.