Reklama

VU+ USB Tuner Turbo rozšíri váš linuxový prijímač o ďalší tuner [video]

To, že sa linuxové prijímače, ktoré pracujú pod systémom Enigma2, dajú rozšíriť aj o vybrané externé USB tunery ako napr. Not Only TV (LV5TDLX) či Pinnacle PCTV 73e, nie je žiadna novinka. Pred niekoľkými mesiacmi však prišiel kórejský výrobca populárnych prijímačov značky VU+, spoločnosť Marusys, na trh s vlastným úplne novým externým hybridným USB tunerom DVB-T/T2/C. Jeho presný názov je VU+ USB Tuner Turbo. Po jednoduchej inštalácii umožňuje užívateľom rozšírenie doterajšieho prijímača o ďalší terestriálny (DVB-T/T2) alebo káblový (DVB-C) tuner. Ak teda aktuálne niekto vlastní napr. jednotunerový VU+ box, vďaka tomuto externému tuneru si z neho môže spraviť dvojtunerový, prípadne majitelia dvojtunerových boxov trojtunerový a tak ďalej.
Pokračovanie nižšie:


Načo mi je viac tunerov v prijímači
Viac tunerov v prijímači je možné využiť na nahrávanie niekoľkých televíznych programov súčasne, prípade na sledovanie jedného programu a ktoréhokoľvek iného nahrávať, alebo aj pre plnohodnotné využívanie funkcie obraz v obraze (PiP). Dosť častým využívaním viactunerových prijímačov v domácnosti je v súčastnosti sledovanie televízie nielen na klasickom TV, ale aj na mobilných zariadeniach ako pc, tablet či mobil. Reálne je tak možné pozerať napr. akýkoľvek satelitný program z DVB-S2 na hlavnom televízory niekde v obývacom pokoji a akýkoľvek program z DVB-T mať zapnutý na tablete.

vu_tuner_usbturbo2

Obsah balenia
Po rozbalení malej krabičky nájdeme v balení spolu s VU+ USB Tunerom Turbo ešte aj krátky USB kábel a samolepiacu obojstrannú podložku, pomocou ktorej je možné tuner prilepiť niekde na prijímač, prípadne na iné miesto podľa potrieb užívateľa. Tuner je dodávaný v čiernom prevedení, je menších rozmerov (75 x 45 x 20 mm) a nachádzajú sa na ňom dva konektory mini USB, RF in a jedna LED dióda.

vu_tuner_usbturbo3

vu_tuner_usbturbo1

Reálne skúsenosti
Inštalácia zariadenia je úplne jednoduchá. Najskôr je potrebné vypnúť prijímač, najlepšie hlavným vypínačom, a až potom k nemu pripojiť externý tuner pomocou priloženého USB kábla. Dodávaný USB kábel je inak dosť krátky, pokiaľ by niekomu nevyhovoval, je nutné si zakúpiť dlhší. Po pripojení USB tunera zapneme prijímač, nič neinštalujeme, iba ideme do hlavného menu: Konfigurácia tunera. Ak je všetko v poriadku, tuner sa nám zobrazí a pristúpime rovno k jeho nastaveniam. Keďže sa jedná o hybridný tuner, môžeme si vybrať či ho chceme používať ako terestriálny (DVB-T/T2), alebo káblový (DVB-C) tuner. Následne už len vyhľadáme programy bežným spôsobom. Samozrejmosťou je aj napájanie predzosilňovača 5V, ktoré v prípade potreby je možné zapnúť a vypnúť pri konfigurácii tunera.

Ak by po pripojení externý USB tuner prijímač nevidel, je dosť možné, že používate staršiu verziu softvéru, ktorá pravdepodobne ešte neobsahuje potrebné ovládače pre nový VU+ USB Tuner Turbo. VU+ vydal ovládače približne v marci 2015 je teda nutné do prijímača inštalovať aspoň softvér od tohto mesiaca, najlepšie však úplne najnovší, ktorý už obsahuje spomínané ovládače.

Osobne som otestoval tuner na prijímači VU+ DUO2, v ktorom som už mal osadený jeden interný Dual DVB-S2 tuner (A,B) a jeden hybridný DVB-T/T2/C tuner (C). Pripojený externý tuner bol teda už v poradí štvrtý, označený písmenom D (pozri fotky nižšie). Pokiaľ by vás zaujímalo pod akým firmware som tuner testoval tak to boli: VTI, BlackHole a Open Black hole. Ani v jednom prípade som so zariadením nemal problém.

Citlivosť tunera by som porovnal so štandardným interným tunerom DVB-T/T2/C, ktorý som už mal v mojom VU+ DUO2 nainštalovaný. Bez problémov naladil všetky celoplošné multiplexy, ako aj jeden lokálny, ktorý vysiela s nižším výkonom. Pri porovnávaní s mojim starším externým DVB-T USB tunerom Not Only TV (LV5TDLX) si viedol VU+ USB Tuner Turbo lepšie, keďže Not Only TV mal problémy s príjmom lokálneho multiplexu.

vu_tuner_usbturbo7

vu_tuner_usbturbo6

vu_tuner_usbturbo5

vu_tuner_usbturbo4

Tuner by mal fungovať vo všetkých aktuálne predávaných linuxových prijímačov značky VU+ Zero, Uno, Solo, Solo2, Solo SE či DUO2. Podmienkou je samozrejme mať nainštalovaný softvér s potrebnými ovládačmi. Či funguje tuner aj u iných značiek linuxových boxov, ktoré pracujú tiež pod systémom Enigma2 a majú osadený procesor MIPS, som bohužiaľ nemal možnosť odskúšať.

Podrobná technická špecifikácia tuneru:

DVB-T2 a T2-Lite (ETSI EN 302 755 V1.3.1-):
Frekvencia príjmu: 42 ~ 900MHz
DVB-T2 demodulátor COFDM a FEC (LDPC / BCH) dekodér
Podporuje až 255 PLP
FFT: 1K, 2K, 4K, 8K, 16K, 32K
Modulácia: QPSK, 16-QAM, 64-QAM, 256 QAM
Šírka pásma: 1,7 5, 6, 7, 8 MHz (a rozšírená šírka pásma)

DVB-T (ETSI EN 300 744):
Frekvencia príjmu 42 ~ 900MHz
DVB-T COFDM demodulátor a FEC (BCH) dekodér
Modulácia: QPSK, 16-QAM, 64-QAM
FFT: 2K, 8K
Šírka pásma: 5, 6, 7, 8 MHz

DVB-C (ETSI EN 300 429):
Frekvencia príjmu 48 ~ 870 MHz
DVB-C ITU J83 / C Demodulácia: 16QAM, 32QAM, 64QAM, 128QAM a 256QAM
Prenosová rychlosť: 1 ~ 7,2M

Doporučená maloobchodná cena zariadenia: 65 € s DPH.

Odkaz na produkt: VU+ USB Tuner Turbo

Za zapožičanie externého VU+ USB tuneru ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Video z rozbalovania



Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Ak nájdeš drivery tak myslím, že by nemal byť problém. Aj keď nechápem načo by ti to bolo na PC.

  2. @redakcia

    Ak ho zapojím do VU+ Solo2,alebo Zera čo mám doma tak ovládače si nájde sám,alebo ako na to? Je to niekde v menu ako to nainštalovať?Image mám VTI 8.2.3.

    1. @kostik123
      Máš to popísané v článku. Pokiaľ použiješ novšiu verziu VTI, tak tá už obsahuje ovládač pre tento tuner. Potom nemusíš inštalovať nič, iba ho pripojíš.

  3. kostik z akého dátumu je VTI 8.2.3, softver a driver? Pozri si to v menu-informacie.

  4. @redakcia
    ďakujem,nevšimol som si to keď som to čítal. Ale určité ho kúpim, super.
    @fajnsmeker
    Viem, kde sa pozera podrobné info o image. Akurát som myslel, že sa ovládače sťahujú zvlášť,ale keď je to tak ako píše redakcia tak paráda.

  5. Windows drivers planuju zverejnit? Alebo nasiel niekto?
    So satelitom to ide ok, chcel by som vyskysat aj s ntb.

  6. Prave som odskusal, prijem v pohode SK/AT stanice v BA, stabilne, prepinanie OK. Jeden problemik: nefunguje napajanie 5V do anteny (z TV a samostatneho adpateru funguje). Takze neviem, ci vadny kus alebo je tato konfiguracna polozka pre srandu. Pouzita antena TechniSat DigiFlex TT2 (so zabudovanym zosilnovacom).

  7. Iny vlastnik tohto tunera potvrdil, ze tento tuner nevie dat 5V do anteny. Takze napajanie aktivnych antent treba vyriesit samostatnym napajanim. Konfiguracne nastavenie 5V mozete s kludom ignorovat, nic to nerobi.

Komentáre už nie sú povolené.