Reklama

AB PULSe 4K mini: Multimediálny linuxový prijímač s podporou Ultra HD a DVB-S2X

Začiatkom novembra tohto roku sa dostane do predaja úplne nový linuxový prijímač AB PULSe 4K mini. Pôjde o menšieho brata multimediálneho boxu AB PULSe 4K, ktorý som vám predstavil ešte v auguste tohto roku. Mini verzia je výrazne lacnejšia, má menšie rozmery, menšiu operačnú pamäť RAM (DDR4), iba jeden vstavaný satelitný tuner DVB-S2X a podporuje tiež príjem programov v SD, HD a UHD a to s kodekmi MPEG-2, MPEG-4/H.264 ako aj H.265/HEVC. Nechýba ani jedna čítačka dekódovacích kariet, jeden voľný slot pre CA modul a okrem iného aj dva USB porty či jeden slot pre micro SD kartu. Samozrejmosťou je podpora štandardov HDR/HDR10.

AB PULSe 4K mini som mal k dispozícii viac ako mesiac na testovanie a to ešte pred spustením oficiálneho predaja. Vďaka tomu vám teraz môžem priniesť detailnejšie informácie o prijímači, ako aj reálne skúsenosti s ním.

Pokračovanie nižšie:

Základná charakteristika:
Rozmery: 145x110x46 (ŠxHxV) mm
Procesor: štvorjadrový ARM Cortex A53 (ARMv7), 15.000 DMIPS
RAM: 1 GB
Flash pamäť: 8 GB
1x čítačka kariet
1x CI slot
1x DVB-S2X tuner
1x USB 2.0 (zadný panel)
1x USB 3.0 (zadný panel)
1x slot pre micro SD kartu
1x Sieťové rozhranie Ethernet (10/100 Mbit)
1x konektor HDMI
Rozlíšenie až do rozlíšenia 2160p
Podpora: HDR/HDR10, DiSEqC 1.0, 1.1 a 1.2, USALS, Teletext, EPG, Timeshift, PVR, HbbTV, YouTube, BlindScan, FastScan a množstvo ďalších pluginov.

Obsah balenia

Spolu s prijímačom sa nachádza v balení diaľkové ovládanie, dve tužkové batérie (AA), externý napájací zdroj (12V/2A) a HDMI kábel. Nechýba samozrejme ani stručná užívateľská príručka vo viacerých jazykoch, vrátane slovenčiny. Veľmi užitočným môže byť externý IR snímač diaľkového ovládania, ktorý je štandardne v balení. Využiť ho môžu užívatelia vtedy, ak sa rozhodnú skryť prijímač napr. za televízor či niekde inde na skryté miesto.

Predný a zadný panel:

V prednej časti prijímača sa nachádza iba jedno dotykové ovládacie tlačidlo a snímač diaľkového ovládania. Dotykové tlačidlo je podsvietené, v prevádzkovom režime svieti na modro a v StandBy režime na červeno. Vzhľadom k tomu, že box nemá žiadny displej, je možné vďaka tomuto podsvietenému tlačidlu zistiť v akom režime je aktuálne prijímač . Pokiaľ by podsvietenie tlačidla niekomu prekážalo, môže ho jednoducho vypnúť. Treba mať však jednu z najnovších verzií softvéru. V starších verziách táto možnosť totiž chýba.

Zo zadnej strany prijímača sa nachádzajú konektory LNB in, optický audio výstup S/PDIF, HDMI výstup, slot pre micro SD kartu, USB port ver. 2.0, USB port ver. 3.0, konektory pre pripojenie externého adaptéra a externého infra snímača pre DO a Ethernet (RJ45). K dispozícii je aj hlavný sieťový vypínač, voľny slot pre CA modul a jedna čítačka dekódovacích kariet. Karta sa do čítačky zasúva s čipom dopredu a dole. Vzhľadom na menšiu veľkosť prijímača sa dekódovacia karta do čítačky nevojde celá, trčí približne 2 cm. Podobné je to aj pri použiťí dekódovacieho modulu, ktorý vytŕča zo zadnej strany ešte o pár milimetrov viac.

Zaujímavosťou je, že AB PULSe 4K mini má jeden z dvoch USB portov vo verzii 3.0, zatiaľ čo drahší dvojtunerový model AB PULSe 4K má oba USB porty ešte v staršej verzii 2.0. Podľa distribútora je to tým, že k mini verzii nie je možné pripojiť interný disk ale iba externý. Z tohto dôvodu sa rozhodol výrobca dať už jeden z USB portov vo verzii 3.0, ktorý umožňuje rýchlejší prenos dát.

Diaľkové ovládanie

Dodávaný diaľkový ovládač prijímača AB PULSe 4K mini je stredných rozmerov a napájajú ho dve tužkové batérie (AA) Prijímač sníma povely dobre, pri väčšom uhle je však už nutné s ním presnejšie mieriť na samotný box. Je to nakoniec uvedené aj v manuáli, kde výrobca udáva, že ideálny uhol snímania je približne 30° na jednu a druhú stranu. Maximálna odporúčaná vzdialenosť od prijímača je 7 metrov. Obmedzený uhol snímania sa však týka iba vstavaného IR snímača, ktorý je zabudovaný na prednom paneli. V prípade externého IR snímača, ktorý je štandardne v balení, to je už oveľa lepšie. Spomenúť ešte môžem, že sa jedná o rovnaký ovládač, ktorý je dodávaný aj s prijímačom AB PULSe 4K. Navyše pracuje s rovnakým kódom ako prijímače AB Cryptobox. Prijímač je tak možné ovládať aj s ovládačmi od týchto prijímačov (modely 5xx a vyššie).

Skúsenosti

AB PULSe 4K mini sa dodáva štandardne s predinštalovaným softvérom OpenATV verzia 6.4. Všimol som si, že sú dostupné pre tento box už aj vyššie verzie OpenATV 6.5 či beta 7.0, ktoré využívajú novšie verzie Pythonu 3.8.x. Niektoré doplnky (pluginy) a vzhľady (skiny) však nemusia s týmito novšími verziami fungovať správne. Z toho dôvodu sa zatiaľ odporúča využívať stabilnú verziu 6.4, ktorá je aj naďalej vyvýjaná. K dispozícii je navyše ešte verzia od tímu OpenPLI 8.1. Ja som mal prijímač počas celého testovania k dispozícii s verziou OpenATV zo 16. augusta 2021. Aktualizáciu je možné vykonať kedykoľvek jednoducho online, alebo manuálne z USB kľúča či ftp. Všetky nastavenia ako aj celý softvér je možné kedykoľvek zálohovať a neskôr obnoviť. Pre skúsenejších užívateľov je dostupná aj možnosť multibootu. To znamená, že je možné mať nainštalovaných viacero verzií softvéru naraz. Pri štarte boxu je potom možné si vybrať, ktorý sa má spustiť.

Pri úplne prvom spustení prijímača je potrebné vykonať prvotnú inštaláciu, pomocou ktorej nastavíme všetky základné nastavenia, ako rozlíšenie obrazu či pripojenie na sieť. Prijímač je možné pripojiť k sieti cez ethernetový kábel (RJ45). Vstavaný WIFI modul dostupný nie je. Ak však niekto káblové pripojenie k dispozícii nemá, respektíve preferuje bezdrotové, vyriešiť sa to dá jednoducho dokúpením USB WIFI adaptéru, ktorý stojí len pár eur. Podporované sú oba aktuálne predávané Wifi adaptéry pre prijímače AB Cryptobox. Osobne som otestoval však Wifi adaptér Edimax s označením EW-7811UUn (chipset: Realtek RTL8188CUS). Prijímač ho okamžite idetifikoval a nebolo ani potrebné inštalovať drivery, vzhľadom k tomu, že testovaná verzia OpenATV 6.4 ich už mala predinštalované. Stačilo teda už len ísť do nastavení siete a vybrať pripojenie pomocou WLAN.

Programy je možné vyhľadávať niekoľkými spôsobmi a to buď manuálne, automaticky, alebo pomocou populárnej funkcie FastScan. FastScan je dostupný zo slovenských a českých operátorov pre Skylink a freeSAT. Vďaka tejto funkcii je možné vyhľadávať programy podporovaných operátorov veľmi rýchlo a jednoducho. Skúsenejší užívatelia programy vyhľadávať nemusia vôbec, stačí keď si nahrajú setting prostredníctvom PC, kde si ho následne môžu aj kedykoľvek zmeniť a upraviť. Navyše je možné pomocou PC pridať aj stream z webovej kamery atď. Osvedčený program, ktorým je možné si vytvoriť setting a nahrať ho do prijímača je DreamBox Edit.

AB PULSe 4K mini umožňuje prijímať ako nekódované, tak aj kódované programy. Dekódovať programy je možné buď samostatnou kartou, alebo CA modulom. Pre sfunkčenie internej čítačky kariet je však nutné do prijímača nainštalovať potrebný softvérový dekóder. Na výber je niekoľko možností, medzi najpoužívanejšie aktuálne patrí Oscam. Po správnej konfigurácii Oscamu fungujú v prijímači samostatné dekódovacie karty od vybraných operátorov. Ja som mal možnosť vyskúšať dekódovacie karty slovenských operátorov, medzi ktorých patrí Voľná telka/Plustelka (Irdeto), freeSAT (ICE), Skylink (ICE a Irdeto), ANTIK Sat (Conax) ako aj RTVS (Irdeto). Najnovšie karty Skylink M7 (Irdeto) so zvýšeným zabezpečením v internej čítačke kariet nefungujú z dôvodu vyššieho zabezpečenia. V prípade kariet Skylink M7 je odporúčané ich používať s CA modulom Irdeto, ktorý sa vloží spolu s kartou do voľného CI slotu. Irdeto kartu M7 som otestoval s modulom Irdeto Smit a fungovala bez problémov. Okrem tohto modulu som v prijímači otestoval aj moduly Conax, Viaccess či najnovší bezkartový modul Nagravision od DIGI TV, ktorý už pracuje v režime CI+. Po vložení dekódovacieho modulu je v nastaveniach “Commom Interface” nutné zapnúť podporu vysokého dátového toku. V opačnom prípade nám nebude modul s kartou korektne dekódovať programy. Väčšina modulov dokáže dekódovať poväčšine len jeden televízny program. Na trhu je však niekoľko modulov aj s podporou duálneho dekódovania. V tom prípade je potom nutné v menu zapnúť ešte navyše podporu viacerých staníc. Tu je však dôležité spomenúť, že funkcia duálneho dekódovania umožňuje dekódovať dva programy, no vždy iba z jedného satelitného transpondéra.

Interný satelitný tuner, ktorý je osadený v prijímači AB PULSe 4K mini podporuje už najnovší štandard DVB-S2X, vrátane doterajších noriem DVB-S a DVB-S2. Majitelia AB PULSe 4K mini budú tak už pripravení aj na túto najnovšiu normu. Aktuálne je v DVB-S2X šírený napr. celkom zaujímavý balík nekódovaných francúzskych programov (TMC, NT1 a TF1) na Eutelsat 33C (33,1°E). Prijímač zvláda aj príjem staníc s audio kodekom vo formáte AAC-HE, ktorý využíva napr. slovenské Fun Rádio z pozície 1°W či ČRo na družici Astra 3B (23,5°E).

Spomenúť môžem, že AB PULSe 4K mini podporuje tiež príjem staníc, ktoré vysielajú v režime Multistream. Ide o špeciálnu technológiu, ktorú využívajú niektorí zahraniční operátori pre satelitnú distribúciu programov na svoje terestriálne DVB-T/T2 vysielače. Väčšina bežných satelitných prijímačov takto šírené programy nenaladí aj keď v poslednom období je ich už čoraz viac. Určite to nie je na škodu, vzhľadom k tomu, že sú takto šírené viaceré zaujímavé balíky staníc a to hlavne voľne (FTA). Prijímať je takto možné napr. vybrané francúzske, talianske či bulharské programy. Najpopulárnejšie sú určite balíky talianskych programov z družíc Eutelsat 5 West (5°W) a Eutelsat 9B (9E).

Multimédiá a PVR

Po pripojení pamäťového zariadenia je možné využívať funkcie nahrávania (PVR) a časového posunu (TimeShift). Prijímač podporuje pripojenie externého USB disku (HDD a SSD), ako aj pamäťovej micro SD karty či sieťového disku. Užívateľ si preto môže vybrať aké pamäťové zariadenie mu vyhovuje najviac. Na všetky tieto zariadenia je možné nielen nahrávať, ale priamo z nich aj prehrávať akýkoľvek multimediálny obsah. Zaujímavá je určite možnosť nahrávania na pamäťovú kartu, ktorá je výrazne lacnejšia ako HDD či SSD a hlavne nie je tak hlučná.

Súbežne je možné nahrávať maximálne päť televíznych programov (pokiaľ je karta v internej čítačke). Obmedzené je to však iba na rovnaký satelitný transpondér a to z toho dôvodu, že sa jedná o jednotunerový box. Po zapnutí nahrávania v menu automaticky stmavnú všetky názvy kanálov z iných transpondérov a pekne je tak možné vidieť, na ktorý program je ešte možné prepnúť. Podobné je to aj v prípade funkcie obraz v obraze (PiP), ktorá tiež funguje bez vážnejších problémov a to aj so stanicami v UHD kvalite.

AB PULSe 4K mini podporuje duálne dekódovanie s CA modulmi. To znamená, že dva programy je možné nahrávať nielen so samostatnou kartou, ale aj s CA modulom. Potrebné je však, aby túto funkciu podporoval aj samotný modul. Jedným z takých je aj najnovší bezkartový modul od DIGI TV, ktorý už pracuje v režime CI+. Modul od DIGI TV som mal k dispozícii a nahrávanie dvoch programov fungovalo bez problémov, podobne ako funkcia PiP. V základných nastaveniach CI je však potrebné maž už vybraný režim fungovania CI Plus. Mne sa osobne pri testoch osvedčil CI Plus 1.2. Pri režime 1.3 boli problémy pri transkódovaní.

Všetky nahrávky sú štandardne vo formáte .ts a v nekódovanom stave. Bez problémov je ich preto možné prehrávať na akomkoľvek zariadení, prípadne upravovať na PC. Dostupné sú v originálnej kvalite so všetkými audio stopami, vrátane teletextu či DVB titulkov. V prípade potreby je tak možné si prepnúť pri prehrávaní audio stopu, alebo aj zapnúť skryté titulky. Prehrávač umožňuje pretáčanie až siedmymi rýchlosťami (2x, 4x, 8x, 16x, 32x, 64x a 128x) a to ako vpred, tak aj vzad. Ku všetkým nahrávkam sa možno jednoducho dostať slačením tlačidla PVR na diaľkovom ovládaní.

V boxe je už predinštalovaný multimediálny prehrávač, ktorý prehráva video súbory v SD, HD a samozrejme aj v UHD kvalite a to aj s najnovším kodekom H.265/HEVC. Pri testoch som otestoval najbežnejšie dostupné video a audio súbory. Bez problémov zvládne prehrať video súbory typu AVI, TS, MPEG, FLV, MKV či MP4, audio MP3, WAV či obrázky BMP, JPG a PNG. Okrem predinštalovaného prehrávača multimediálnych súborov je k dispozícii aj KODI (verzia 18.9).

Ďalšou zaujímavou funkciou, ktorá stojí za zmienku je možnosť sledovania televízie pomocou streamu z iného prijímača. Stačí si len nainštalovať plugin s názvom Remote channel stream converter, ktorý je dostupný v ponuke pluginov priamo v menu (ak nie je už predinštalovaný). Pomocou tohto pluginu sa potom dokáže prijímač AB PULSe 4K mini, po zadaní potrebných údajov (IP adresy, mena, hesla…), veľmi jednoducho pripojiť k inému prijímaču v domácej sieti ako napr. AB PULSe 4K či inému, ktorý podporuje danú funkciu a z neho streamovať všetky televízne programy po sieti a to aj so všetkými audio stopami či dokonca s teletextom alebo aj s elektronickým programovým sprievodcom. Bez problémov je možné takéto streamované programy aj nahrávať na pevný disk. V tomto prípade tak prakticky dokáže prijímač fungovať aj bez pripojenia koaxiálneho kábla z LNB. Pre plnohodnotné využívanie oboch prijímačov je potom najideálnejšie mať u hlavného prijímača, z ktorého sa programy streamujú k dispozícii dva a viac tunerov. Osobne som túto funkciu otestoval s viactunerovým boxom Vu+ Ultimo 4K a všetko fungovalo úplne bez problémov.

Mobilné zariadenia a webové rozhranie

Sledovať živé vysielanie a nahrávky je možné nielen na TV, ktorá je prepojená priamo s boxom ale aj na iných zariadeniach v rámci jednej siete. Vďaka streamovaniu si môžu užívatelia pozrieť všetky obľúbené satelitné programy priamo na PC, či mobilných zariadeniach. Stream môže byť ako v originálnej, tak aj upravenej kvalite a to vďaka transkódovaniu. K dispozícii je možnosť nastaviť dátový tok streamu od 100 kbps do 5 Mbps. Pri transkódovaní SD a HD programov nebol žiadny problém, pri testoch s kanálmi v UHD kvalite nebol obraz plynulý a občasne sa zasekával. Pri streamovaní programov v originálnej kvalite nebol pritom žiadny problém ani u staníc v UHD kvalite a všetko fungovalo bez problémov. Pri mojich testoch som skúsil sledovať jeden program na TV a druhý bol streamovaný do PC. Samozrejme len z jedného satelitného transpondéra. Okrem živého vysielania je možné samozrejme streamovať tiež nahrávky. Popri sledovaniu živého vysielania môže tak niekto ďalší z domácnosti sledovať akúkoľvek nahrávku z pamäťového zariadia.

Pre mobily a tablety existuje niekoľko aplikácií, ktoré spolupracujú s prijímačmi so systémom Enigma 2. Pod iOS je to napr. e2Remote a pre zariadenia so systémom Android dreamDroid. Vďaka mobilnej aplikácii je možné priamo mobilom alebo tabletom ovládať celý prijímač, sledovať živé vysielanie, nahrávky z pevného disku, či pristupovať k elektronickému programovému sprievodcovi (EPG). EPG je možné využívať aj ako TV program, hlavne ak ide o niektoré zahraničné stanice a navyše je dostupné aj vyhľadávanie. Čo sa ešte môže hodiť je nastavenie časovača, prípadne spustenie nahrávania priamo cez mobil či PC.

Pluginy

Jednou z najväčších výhod linuxových prijímačov je možnosť inštalovania veľkého množstva pluginov. Vďaka internej flash pamäti, ktorá má v tomto prípade až 8 GB sa nemusia užívatelia nijako obmedzovať. V testovanom softvéri od OpenATV je možné využívať doplnky ako FastScan, Prehrávač médií, Prehrávač obrázkov, HbbTV či KODI. Ďalšie je možné inštalovať priamo z menu prijímača, alebo aj manuálne. Spomenúť môžem aspoň YouTube a ďalšie.

Webové rozhranie
Ako je to u linuxových prijímačoch zvykom, k dispozícíí majú aj webové rozhranie. Pristupovať k nemu je možné po zadaní IP adresy boxu. Cez webové rozhranie je možné prijímač nielen ovládať, ale aj nastaviť časovač nahrávania, editovať zoznam kanálov, vytvárať obľúbené skupiny kanálov či vyhľadávať v elektronickom programovom sprievodcovi. Dostupné sú navyše aj nastavenia. Veľmi jednoducho je tak možné nastaviť transkódovanie, titulky, HDMI CEC a množstvo ďalších vecí.

Záver:
AB PULSe 4K mini je plnohodnotný multimediálny linuxový prijímač, ktorý môže osloviť nielen funkciami, ale aj malými rozmermi. Veľkou výhodou je určite aj možnosť nahrávania programov nielen na USB pamäťové zariadenie, ale aj micro SD kartu či sieťový disk. Zaujať môže okrem podpory programov v UHD kvalite s kodekom HEVC, aj nový tuner DVB-S2X, ako aj podpora príjmu kanálov v móde multisream a duálne dekódovanie s CA modulom.

Doporučená maloobchodná cena prijímača: 149 eur s DPH

Odkaz na produkt: AB PULSe 4K MINI (1x tuner DVB-S2X)

Za zapožičanie prijímača AB PULSe 4K mini ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať