Reklama

AB PULSe 4K: Nový výkonný multimediálny linuxový prijímač

Po dlhšom období prichádza slovenský distribútor satelitnej techniky, spoločnosť AB-COM z Topoľčian, na trh s úplne novým linuxovým prijímačom. Horúca novinka má názov AB PULSe 4K a pracuje pod operačným systémom Enigma 2. Ako už názov prijímača napovedá, ide o box s podporou príjmu programov v UHD kvalite a samozrejme aj v SD a HD s kodekmi MPEG-2, MPEG-4 (H.264) a H.265 (HEVC). Jedná sa o box s jedným integrovaným DVB-S2X tunerom a jedným voľným slotom pre vloženie ďalšieho Plug & Play tunera (DVB-S2X alebo combo DVB-C/T/T2). Prijímač poháňa štvorjadrový procesor ARM s taktovacou frekvenciou 1,6 GHz, má 8 GB Flash pamäť a 2 GB RAM. Dostupná je jedna čítačka dekódovacích kariet, dva sloty pre CA moduly a štvormiestny sedemsegmentový displej.

PULSe 4K som mal k dispozícii na testovanie s dvomi DVB-S2X tunermi niekoľko týždňov, vďaka tomu vám teraz tento najnovší box môžem podrobnejšie predstaviť a zároveň aj priniesť reálne skúsenosti s ním. Prijímač bude dostupný v predaji vo viacerých verziách a to buď s jedným DVB-S2X tunerom, dvomi DVB-S2X tunermi, alebo v kombinácii DVB-S2X a DVB-C/T/T2. Dostupné by mali byť aj sety s už inštalovaným HDD alebo s pamäťovou kartou. Nahrávať programy je totiž možné aj na na micro SD kartu.

Pokračovanie nižšie:

Základná charakteristika AB PULSe 4K:
Procesor: Quad Core 1,6Ghz ARM Cortex A53 (ARMv7)
RAM: 2 GB
Flash pamäť: 8 GB
1x čítačka dekódovacích kariet
2x CI slot
1x slot pre microSD kartu
2x USB port (2.0)
7-segmentový LED displej
1x slot pre 2,5″ HDD/SSD disk
1 x S/PDIF optický digitálny audio výstup
1x Sieťové rozhranie Ethernet (10/100 Mbit/s)
1x HDMI výstup
Podpora: HDR10/HLG, dual transcoding, duálne dekódovanie s CA modulom, DiSEqC 1.0, 1.1 a 1.2, USALS, PiP, teletext, EPG, timeshift, PVR, HbbTV, webové rozhranie, BlindScan, FastScan a množstvo ďalších pluginov.

Obsah balenia

Po zakúpení boxu AB PULSe 4K nájdu užívatelia v balení spolu s boxom ešte diaľkové ovládanie, dve tužkové batérie (AA), HDMI kábel, externý napájací zdroj (12V/3A), plastovú zásuvku pre 2,5″ HDD/SSD a štyri skrutky, ktoré poslúžia pre pripevnenie disku k zásuvke. Dostupný je samozrejme ešte aj užívateľský manuál vo viacerých jazykoch (vrátane slovenčiny či češtiny) a externý snímač diaľkového ovládania. Vďaka externému snímaču je možné box aj skryť, aj keď skrinka nie je zrovna malá. Každopádne sa môže externý snímač diaľkového ovládania zísť.

Predný a zadný panel

V prednej časti AB PULSe 4K sa nachádza podsvietené dotykové tlačidlo, štvormiestny sedemsegmentový displej, na ktorom sa zobrazuje čas alebo číslo programu a snímač diaľkového ovládania. Pod otváracím krytom sa ešte nachádza čítačka micro SD kariet, USB 2.0 port, jedna čítačka dekódovacích kariet a dva sloty pre CA moduly. Do čítačky kariet sa vkladá dekódovacia karta s čipom dopredu a dole.

Dotykové tlačidlo na prednom paneli svieti počas prevádzkového režimu na modro. V pohotovostnom režime sa farba zmení na červenú. Intenzitu svetla nastaviť možné nie je, pokiaľ by však niekomu veľmi vadilo podsietenie tohto dotykového tlačidla, môže si ho vypnúť a to zvláš pre každý režim (pohotovostný alebo prevádzkový). Jas je možné nastaviť pre displej. Využiť je možné aj funkciu oneskoreného stlmenia, to znamená, že pri prepínaní svieti displej podľa nastaveného jasu a po niekoľkých sekndách sa stlmý, alebo úplne vypne. Všetko si môže užívateľ nastaviť v nastaveniach displeja.

Zo zadnej strany boxu sa nachádzajú konektory LNB in (tuner 1), LNB in a LNB loop (tuner 2), optický audio výstup S/PDIF, HDMI výstup, USB port ver. 2.0, konektory pre pripojenie externého adaptéra a externého infra snímača pre DO a Ethernet (RJ45). K dispozícii je aj hlavný sieťový vypínač a zásuvka, do ktorej sa vloží 2,5″ disk (HDD/SSD) s maximálnou výškou 15 mm.

Diaľkový ovládač

Originálny diaľkový ovládač prijímača AB PULSe 4K je stredných rozmerov, prijímač sníma povely celkom dobre. Odporúčaný uhol snímania výrobcom v manuály je cca 30° na jednu aj druhú stranu a maximálna vzdialenosť snímania by nemala prekročiť 7 m. Pri mojich testoch bol však uhol snímania väčší a nebolo ani nutné presné mierenie na prijímač. Ako som už spomínal vyššie, dostupný je štandardne v balení ešte aj externý snímač diaľkového ovládania, ktorý má už uhol snímania väčší. V prípade potreby ho len stačí pripojiť k prijímaču. Samotné ovládanie je stredných rozmerov, nachádzajú sa na ňom nielen základné ovládacie tlačidlá, ale aj multimediálne, či tlačidlá rýchleho prístupu napr. k nahrávkam (MEDIA) a obľúbeným programom (FAV). Ovládač pracuje s rovnakým kódom ako prijímače AB Cryptobox. Prijímač je tak možné ovládať aj s ovládačmi od týchto prijímačov rada 5xx a vyššie.

Skúsenosti

Pri úplne prvom spustení boxu, alebo po vykonaní výrobných nastavení, je nutné prejsť prvotnou inštaláciou, kde nastavíme všetky základné nastavenia prijímača, vrátane rozlíšenia obrazu či pripojenia k LAN sieti. Prijímač mi prišiel na testy s verziou softvéru od tímu OpenATV 6.4 z júla 2021. Neskôr som ešte vykonal niekoľko aktualizácií. O softvérovú podporu je postarané. Aktaulizácie sa objavujú veľmi často a sú dostupné na internete. Pokiaľ by niekto chcel novšiu verziu softvéru, môže si ju samozrejme inštalovať napr. priamo z menu boxu, alebo prostredníctvom USB kľúča. Okrem softvéru od OpenATV som ešte pred oficiálnym predajom našiel pre AB PULSe 4K už aj softvér od tímu OpenPLI. Užívatelia tak majú na výber aktuálne softvér od týchto dvoch tímov. V prípade OpenATV je k dispozícii pre box už aj verzia 6.5 či najnovšia beta 7.0. Ak by niekto chcel môže využívať aj multiboot, to znamená, že môže mať inštalovaných aj viac verzií softvéru.

Box je možné pripojiť k sieti iba cez LAN kábel. Interný WIFI modul prijímač nemá, dá sa však použiť externý WIFI USB adaptér. Ten však štandardne v balení nie je, v prípade potreby si ho môže teda užívateľ dokúpiť zvlášť za pár eur. Osobne som otestoval napr. Wifi adaptér Edimax s označením EW-7811UUn (chipset: Realtek RTL8188CUS). Prijímač ho okamžite idetifikoval a nebolo ani potrebné inštalovať drivery. Po zasunutí do USB portu už len stačilo vojsť do nastavení siete a nastaviť pripojenie k WIFI.

Hlavné menu je dostupné vo viacerých jazykoch, nechýba samozrejme ani slovenčina a čeština. Po vykonaní prvotnej inštalácie môžeme následne pristúpiť k nastaveniu tunerov a neskôr aj k samotnému vyhľadávaniu programov. Dostupné je manuálne vyhľadávanie, automatické, alebo rýchle (FastScan). Skúsenejší užívatelia si zase môžu nahrať setting pomocou PC. Pre vytvorenie settingu, či jeho editáciu, pomocou PC je dostupných viacero softvérov, spomenúť môžem napr. DremboxEdit.

Na testy som mal k dispozícii prijímač s dvomi DVB-S2X tunermi, ktoré podporujú príjem nielen v štandarde DVB-S či DVB-S2, ale aj DVB-S2X. Na satelitnom orbite ešte nie je veľa operátorov, ktorí tento nový štandard využívajú, ale v blízkej budúcnosti možno očakávať, že sa bude rozširovať. Majitelia prijímača AB PULSe 4K tak budú už na DVB-S2X pripravení.

Prijímač umožňuje prijímať nielen nekódované, ale aj kódované programy. K dispozícii je jedna univerzálna čítačka dekódovacích kariet a dva sloty pre CA moduly. Pre plnohodnotné využívanie čítačky kariet je nutné inštalovať potrebný softvérový dekóder (napr. Oscam). Osobne som otestoval karty pod oscamom a funkčná bola RTVS karta (Irdeto), Plustelka (Irdeto), ANTIK Sat (Conax), ako aj ICE a Irdeto karty Skylink a ICE freeSAT. Najnovšie karty Skylink M7 (Irdeto) z dôvodu vyššieho zabezpečenia zo strany Skylinku v internej čítačke kariet nefungujú. V tomto prípade odporúčam používať kartu v CA module Irdeto.

Vďaka dvom slotom pre CA moduly je možné s prijímačom využívať až dva moduly. Počas testov som mal dostupné moduly Smit Irdeto s kartou Skylink M7, Skylink Viaccess (CAM 701) s integrovanou kartou, ako aj najnovší bezkartový modul od DIGI TV. Všetky moduly fungovali v prijímači samotatne bez vážnejších problémov. Pri kombinácii bezkartového DIGI modulu s Irdeto modulom a kartou Skylink, či Viaccess modulom docházalo k občasným výpadkom dekódovania. Vždy však pomohol až reštart boxu. O probléme som však už informoval distribútora, ktorý problém začal okamžite po nahlásení riešiť s výrobcom.

Pozastavil by som sa ešte pri bezkartovom module od DIGI TV, ktorý už funguje iba so zariadeniami s podporou štandardu CI+. Tento modul zároveň umožňuje dekódovať aj dva programy z jedného satelitného transpondéra. Podmienkou však je, aby umožňoval duálne dekódovanie aj prijímač. AB PULSe 4K duálne dekódovanie CA modulov podporuje (v režime CI aj CI+), takže som to mohol aj reálne otestovať. Prijímač naozaj dokázal dekódovať aj s najnovším CI+ modulom od DIGI TV maximálne dva programy z jedného satelitného transpondéra, a je pritom jedno ako sa to využije, či už ide o obraz v obraze (PiP), nahrávanie, alebo streamovanie do iného zariadenia.

Čo sa týka prepínania staníc, tak s použitím karty v internej čítačke (Antik Sat), trvalo prepínanie staníc približne dve sekundy. V prípade CA modulov od DIGI TV či Irdeto s kartou Skylink alebo Viaccess bolo prepínanie staníc o nejakú sekundu pomalšie.

Vďaka dvom satelitných tunerom som mohol otestovať aj koľko programov zvládne prijímač súčasne nahrávať. S použitím dekódovacej karty Antik Sat to bolo maximálne 6 kódovaných programov z rôznych transpondérov. Po prepnutí na ďalšie programy už nebol obraz, čiže ich prijímač už nedekódoval. Čo sa týka nahrávania s použitím CA modulov, tak tam je to obmedzenie výrazne väčšie. Väčšina modulov totiž zvládne dekódovať iba jeden či dva programy súčasne a aj to iba z jedného satelitného transpondéra.

Nahrávať je možné nielen na interný 2,5″ HDD/SSD disk s maximálnou výškou 15 mm, ale aj na USB disk, sieťový disk, či dokonca micro SD kartu, ktorá môže vyhovovať pre užívateľov, ktorí nenahrávajú veľa. Predsa len je micro SD karta lacnejšia a hlavne nie je tak hlučná ako HDD. Osobne som mal k dispozícii 64 GB micro SD kartu a nahrávanie fungovalo úplne bez problémov. Popri tom som otestoval aj nahrávanie na sieťový disk a interný disk. Počas nahrávania je možné bez problémov pozerať aj akýkoľvek iný program či sledovať nahrávky, obrázky, alebo videá z YouTube. Čo sa týka YouTube, tak ten nie je v boxe predinštalovaný, v prípade záujmu je nutné inštalovať externý plugin. Samozrejmosťou je už aj prehrávanie videí v 4K kvalite. Pre inštaláciu disku nie je potrebné rozoberať skrinku prijímača, stačí ho len vložiť do zásuvky a priskrutkovať s dodávanými skrutkami. Zvládne to teda aj menej technicky znalý užívateľ.

Nahrávky sú štandardne v nekódovanom stave, je ich tak možné prehrávať aj na iných zariadeniach, prípadne upravovať na PC. Dostupné sú v originálnej kvalite so všetkými audio stopami, vrátane teletextu či DVB titulkov. V prípade potreby je tak možné si prepnúť pri prehrávaní audio stopu, alebo aj zapnúť skryté titulky. Prehrávač umožňuje pretáčanie až siedmymi rýchlosťami (2x, 4x, 8x, 16x, 32x, 64x a 128x) a to ako vpred, tak aj vzad.

Okrem nahrávania je samozrejme možné využívať aj funkciu časového posunu (Timeshift). Pre jej aktivovanie stačí kedykoľvek stlačiť na ovládači tlačidlo „Pause“. Dostupný je aj permanetný TimeShift, ktorý je ale nutné v prípade potreby zapnúť v nastaveniach. Po jeho aktivovaní sa budú programy automaticky dočasne nahrávať, kedykoľvek tak bude možné sledovaný program pretočiť späť či zastaviť.

Vďaka multimediálnemu prehrávaču dokáže prijímač prehrávať video súbory v SD, HD ako aj v UHD kvalite a to aj s najnovším kodekom H.265/HEVC. Pri testoch som otestoval najbežnejšie dostupné video a audio súbory. Bez problémov zvládne prehrať video súbory typu AVI, TS, MPEG, FLV, MKV či MP4, audio MP3, WAV či obrázky BMP, JPG a PNG. Okrem predinštalovaného prehrávača multimediálnych súborov je k dispozícii aj KODI (verzia 18.9).

Pluginy

Veľkou výhodou linuxových prijíačov je, že si môžu užívatelia inštalovať do boxu množstvo doplnkov (tzv. pluginov). V každom softvéri môžu byť predinštalované iné. Z tých hlavných môžem spomenúť aspoň KODI, YouTube, FastScan, HbbTV, prehrávač video streamov StreamTVPlayer, DLNA Server, SAT>IP Client, HDMI CEC či BlindScan. Dostupné sú aj doplnky od slovenských a českých tvorcov, jedným z nich je doplnok ArchivCZ/SK, či veľmi populárny skin HDGlass.

Webové rozhranie a streamovanie do iných zariadení

Ako už býva u linuxových prijímačoch zvykom, k dispozícii majú webové rozhranie, ktoré je štandardne dostupné po zadaní IP adresy boxu do webového prehliadača. Užívatelia môžu vďaka tomu kompletne ovládať prijímač, upravovať a presúvať programy v obľúbených skupinách či meniť rôzne nastavenia ako aj úpravy jednoducho z PC, mobilu či tabletu.

Veľmi zaujímavou funkciou je aj streamovanie programov na mobilné zariadenia, PC či iné prijímače. AB PULSe 4K dokáže streamovať viacero programov, z toho až dva môžu byť transkódované s minimálnym dátovým tokom už od 100 kbps a to ako v kodeku H.264, tak aj novšom a úspornejšom H.265. Streamovať je možné ako programy v SD, HD, tak aj UHD kvalite. Pri transkódovaní som však zaznamenal počas testov problémy s kanálmi v UHD kvalite, ktoré nefungovali správne. Pri streamovaní programov v originálnej kvalite nebol pritom žiadny problém a všetko fungovalo bez problémov.

Pri streamovaní originálnej kvality programov bez transkódovania je možné streamovať aj na viac ako dve zariadenia. Ja som otestoval streamovanie až na štyroch zariadeniach a nezaznamenal som žiadne vážnejšie problémy. Na každom zariadení som mohol mať pritom vďaka dvom DVB-S2X tunerom samozrejme spustení iný program, prípadne ich meniť a bez akýchkoľvek obmedzení aj sledovať programy na TV. Tu však tiež záleží či sa využíva pre dekódovanie programov dekódovacia karta, alebo CA modul.

Záver:

AB PULSe 4K je multimediálny UHD linuxový prijímač so vstavým jedným satelitným tunerom už v štandarde DVB-S2X. K integrovanému satelitnému tuneru si môžu užívatelia ešte kedykoľvek pridať ďalší DVB-S2X tuner, alebo combo tuner DVB-C/T/T2. Prijímač poskytuje množstvo možností a to nielen pri sledovaní televízie, ale aj multimediálneho obsahu z internetu, sieťového disku či priamo z pamäťového zariadenia. Zaujať môže aj streamovanie obsahu do iných zariadení či podpora duálneho dekódovania pri CA moduloch. Samozrejmosťou je už aj podpora technológie HDR10/HLG, ktorá poskytuje podstatne vyšší kontrast a divákom tak ponúka realistickejší zážitok zo sledovania televízie.

Cena prijímača AB PULSe 4K:

AB PULSe 4K (1x tuner DVB-S2X) – 189,- €
AB PULSe 4K (2x tuner DVB-S2X) – 209,- €
AB PULSe 4K (1x tuner DVB-S2X + 1x tuner DVB-T2/C) – 215,- €
AB PULSe 4K (1x tuner DVB-S2X + 64GB MicroSD card) – 205,- €
AB PULSe 4K (1x tuner DVB-S2X + 1TB HDD) – 268,- €

Za zapožičanie prijímača AB PULSe 4K ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať