Reklama

DIGI TV prinesie klientom úplne nové CA moduly, my sme jeden z nich niekoľko týždňov testovali

DIGI Slovakia ponúkne už čoskoro svojim klientom úplne nové dekódovacie CA moduly, ktoré budú môcť využívať vo svojich vlastných zariadeniach. Oproti doterajšiemu CA modulu, ktorý je dostupný predplatiteľom od roku 2016, prinesie tento nový typ aj viacero noviniek. Jednou z nich je funkcia s názvom Operator profile, ktorá umožňuje na podporovaných zariadeniach jednoducho vyhľadávať programy z ponuky operátora. Užívatelia tak už nebudú musieť ani na vlastných zariadeniach zložito ladiť či prelaďovať programy v prípade zmeny parametrov. Pre využívanie modulu je však nutné zariadenie s podporou štandardu CI+ (ideálne verzia 1.3 a vyššia). Staršie zariadenia tak nemusia s týmto modulom fungovať správne. Ďalšou zásadnou zmenou je, že nový modul je už bezkartový. To znamená, že nie je už nutné do modulu vkladať dekódovaciu kartu. Tá je implementovaná priamo v module. Nestane sa tak, ako bolo v prípade doterajších modulov, že užívatelia vložia do modulu kartu nesprávne a potom nevedia, prečo im programy nefungujú.

Presný termín uvedenia nových bezkartových modulov na trh ešte nie je známy. Operátor mi však jeden takýto modul zapožičal a mal som ho tak možnosť testovať niekoľko týždňov a to ešte pred samotným uvedením na trh. Vďaka tomu vám teraz môžem priniesť reálne skúsenosti s modulom. Musím však zdôrazniť, že sa jednalo o jednu z prvých testovacích vzoriek, ktorá ešte neobsahovala všetky plánované funkcie, respektíve mala nejaké obmedzenia či chyby v prekladoch.
Pokračovanie nižšie:

Pre plnohodnotné využívanie CA modulu od DIGI TV je nutné, aby mal zákazník zariadenie, ktoré podporuje príjem v štandarde DVB-S2. Musí tiež podporovať audio kodek AAC a v neposlednom rade musí mať minimálne jeden voľný CI slot s podporou štandardu CI+ vo verzii 1.3 a vyššie.

Nový bezkartový CA modul od DIGI Slovakia

V hlavnom menu samotného CA modulu sa aktuálne nachádza sedem kategórií (Rodičovská kontrola, Informácie o Smart karte, Jazykové nastavenie, Informácie o CA module, Aktualizácia softvéru, Profil operátora a Obnoviť továrenské nastavenia). Ako som už spomínal v úvode, jedná sa o bezkartový modul, navyše oproti svojmu predchodcovi pracuje už s novším systémom Nagravision (CAID 1886).

Osobne som počas niekoľkých týždňov mal možnosť nový CA modul otestovať celkovo v štyroch zariadeniach a to konkrétne na linuxových prijímačoch Vu+ DUO2, Vu+ Ultimo 4K a v dvoch smart televízoroch od LG. Vo všetkých zariadeniach modul fungoval, nie všade však bola dostupná služba Operator profile, ktorá umožňuje jednoduché ladenie programov z ponuky operátora. Podrobnosti vám prinášam nižšie.

Hlavné menu CA modulu

Skúsenosti s linuxovými prijímačmi

Na testy nového modulu som využil dva linuxové prijímače Vu+, ktoré pracujú pod operačným systémom Enigma2. Prvý bol starší HD prijímač Vu+ Duo2, ktorý sa začal predávať v roku 2013. Najskôr som mal v tomto prijímači softvér OpenPLI 8.0, no bohužiaľ s ním modul nechcel spolupracovať. Na obrazovke sa objavovala hláška, že zariadenie nie je kompatibilné s modulom. Problémom bola práve podpora CI+. Nepomohla ani inštalácia potrebného pluginu (CI+ helper), ktorý by mal pridať podporu modulov pracujúcich práve v tomto štandarde. Po nainštalovaní pluginu sa už síce neobjavovala hláška o nekompatibilite, no modul stanice aj tak nedekódoval. Jednou z výhod, ktoré majú linuxové prijímače je, že majú vynikajúci softvérovú podporu. Preto som sa rozhodol, po neúspešnom pokuse s OpenPLI, nainštaloval do prijímača softvér OpenATV ver. 6.4. S týmto softvérom už nemal prijímač žiadny problém a bez problémov fungoval. Nebolo pritom ani nutné inštalovať žiadny plugin (doplnok). Neskôr som modul ešte vyskúšal v novšom dvojtunerovom UHD boxe Vu+ Ultimo 4K. Aj v prípade tohto novšieho modelu to bolo úplne rovnaké ako u Vu+ DUO2. Pre linuxové prijímače, ktoré pracujú pod systémom Enigma2 je tak vhodný aktuálne pre tento nový CA modul od DIGI TV softvér od OpenATV. Jediné čo zatiaľ s linuxovými prijímačmi nefungovalo, bola funkcia Operator profile. Musím však ešte spomenúť, že je nutné po zasunutí modulu do CI slotu zapnúť v nastaveniach CAM podporu vysokého dátového toku. V prípade, že by zapnutá nebola, modul by nedekódoval programy správne a obraz by kockoval. Niečo podobné, ako keď je slabý signál.

V linuxových prijímačoch mi modul umožnil dekódovať iba jeden televízny program. Nahrávať teda bolo možné iba ten program, ktorý sa práve sleduje. Rovnako to bolo aj v prípade funkcie obraz v obraze (PiP), kde fungoval vždy iba jeden kanál, druhý v malom okne už bohužiaľ modul neumožnil dekódovať a preto bola iba čierna obrazovka. Pri komunikácii s operátorom som však zistil, že ide iba o dočasné obmedzenie. V budúcnosti by mal modul podporovať nahrávanie dvoch televíznych programov. Teda okrem aktuálne sledovaného ešte jeden. Fungovať by preto mala neskôr aj funkcia PiP. V prípade, ak sa tak stane, budeme o tom ešte na našom portáli SatelitnáTV.sk informovať.

Všetky nahrávky na linuxových prijímačoch od Vu+ boli v nekódovanom stave. Bolo ich teda možné prehrávať aj v iných zariadeniach či upravovať. Všetky boli vo formáte .ts. Okrem nahrávania bolo možné samozrejme využívať aj funkciu TimeShift.

Nezasunutý CA modul v CI slote

Skúsenosti so Smart TV

Počas mojich testov som vyskúšal modul aj v dvoch Smart televízoroch LG s DVB-S2 tunerom. Jeden bol starší a druhý novší, už aj s podporou 4K. V oboch televízoroch modul fungoval správne a programy sa bez problémov dekódovali, ten starší však nepodporoval funkciu Operator profile. Ani jeden zo Smart TV nebol dvojtunerový, nemohol som tak otestovať v tomto prípade nahrávanie viacerých staníc či funkciu PiP. Ak sa však nahrával jeden program a chcel som prepnúť na iný, objavila sa na obrazovke hláška, že práve prebieha nahrávanie a ak chcem aj napriek tomu prepnúť na iný program, nahrávanie sa v tom prípade zruší. A to aj v prípade, že sa jedná o stanice z rovnakého satelitného transpondéra.

Nahrávať programy či využívať funkciu TimeShift je možné aj so Smart TV. Nahrávky však prehrá iba daná TV, na inom zariadení to nešlo.

Operator profile

Funkcia Operator profile poteší určite užívateľov, ktorí nie sú veľmi technicky zdatní a majú problém s vyhľadávaním či prelaďovaním programov z ponuky DIGI TV, a chcú z nejakého dôvodu využívať svoje vlastné zariadenie (TV či set-top-box). Ešte predtým však odporúčam, aby si klienti overili, či naozaj dané zariadenie podporuje štandard CI+ verzie 1.3, ideálne 1.4. Už keď by niekto modul mal, o tom či dané zariadenie podporuje túto funkciu je možné zistiť aj priamo v menu modulu v sekcii Profil operátora (Profil operátora-Informácie), kde sa zobrazí buď chybová hláška (chyba:00), alebo status funkčný. V prípade, že už došlo k vyhľadávaniu staníc dostupný je tu aj dátum poslednej aktualizácie programovej mapy s počtom vyhľadaných televíznych a rozhlasových staníc.

Vyhľadávanie staníc s funkciou Operator profile

Ako teda funkcia Operator profile funguje? Po zasunutí modulu do CI slotu Smart televízora (modelová rada 2020) sa na obrazovke objavila hláška o inicializácii modulu. Po jeho načítaní som si následne vybral na domovskej obrazovke Live TV a hneď mi vyskočila hláška, či chcem vykonať ladenie kanálov pomocou CAM modulu. Po jej potvrdení sa spustilo automatické vyhľadávanie staníc z aktuálnej ponuky satelitnej služby DIGI TV. Ladenie trvalo približne jednu až dve minúty a po jeho dokončení sa uložili všetky programy z platformy do pamäte televízora. Poradie kanálov je zhodné s oficiálnou kanálovou mapou od DIGI TV, všetky programy sú teda zoradené podľa poradia operátora. Pokiaľ by sa však hláška o vyhľadaní programov pomocou CAM z nejakého dôvodu neobjavila, je možné programy kedykoľvek vyhľadať cez samotné hlavné menu modulu (Profil operátora-Manuálna inštalácia). Všimol som si, že pokiaľ som využil funkciu Operator profile, nebolo možné na Smart TV jednotlivé stanice usporiadať podľa seba. Usporiadať programy bolo možné len tie, ktoré sa vyhľadajú manuálne priamo z menu televízora. Aj napriek tomu si však myslím, že funkcia Operator profile množstvo klientov zaujme, veď nakoniec konečne im už odpadne zdĺhavé vyhľadávanie a usporadúvanie staníc, ktoré v prípade niektorých Smart TV bolo veľmi náročné aj pre skúsenejšieho používateľa.

Ešte by som chcel upozorniť pre tých menej skúsených, že pokiaľ má niekto príjem z viacerých družíc, je samozrejme nutné ešte v menu televízora nastaviť DiSEqC porty, prípadne natáčacie zariadenie (motor). Pokiaľ by to nastavené nebolo, vyhľadávanie programov síce bude fungovať, ale sa nevyhľadajú žiadne programy.

Vyhľadávanie staníc s funkciou Operator profile
Informácie z menu Profil operátora
Zoznam vyhľadaných kanálov s funkciou Operator profile

Rodičovská ochrana a rýchlosť prepínania

Modul podporuje aj rodičovskú ochranu, ktorá umožňuje ochrániť programy pre dospelých pred detskými divákmi. Po jej zapnutí bude preto vyžadovať pred sledovaním týchto programov PIN kód. S testovanou verziou firmware však rodičovská kontrola ešte nefungovala správne.

Prepínanie programov z platformy DIGI TV trvalo na linuxových prijímačoch približne dve až tri sekundy v závislosti od toho či sa jednalo o programy z jedného, alebo viacerých transpondérov. Približne rovnaký čas bol aj v prípade prepínania u Smart TV, kde sa to pohybovalo v rozmedzí od dvoch do štyroch sekúnd. Rýchlosť prepínania staníc však nezávisí od samotného modulu, ale hlavne od zariadenia, v ktorom je modul zasunutý.

Iba do prenájmu

Nové dekódovacie moduly nebude možné kúpiť samostatne, operátor DIGI Slovakia ich bude ponúkať klientom iba do prenájmu. Aktuálne je cena stanovená 1,5 € mesačne za prvý a druhý modul do domácnosti. Za tretí a štvrtý modul zaplatia klienti 3 € mesačne. Cena je pritom rovnaká pre satelitné set-top-boxy, ako aj CA moduly, ktoré môžu využívať klienti vo vlastných zariadeniach. Výhodou prenájmu je, že ak sa klientovi zariadenie pokazí, operátor mu poskytne automaticky nové.

Záver

Nový modul od DIGI Slovakia je vhodný, podobne ako jeho predchodca, pre všetkých užívateľov, ktorí nechcú využívať dodávané boxy priamo od operátora. Oproti staršej verzii však prináša množstvo noviniek. Tou prvou je, že využíva úplne nový systém Nagravision (CAID 1886), druhou, že ide o bezkartové riešenie a treťou novinkou je, že podporuje veľmi žiadanú funkciu Operator profile. Klienti tak už nebudú musieť vyhľadávať programy z celej družice, či manuálne po jednotlivých satelitných transpondéroch a následne ich presúvať a usporadúvať čo niekedy mohlo zabrať aj niekoľko hodín. Nevýhodou pre niekoho však môže byť, že je potrebné už zariadenie s podporou rozhrania CI+. Osobne som však modul otestoval vo viacerých zariadeniach, dokonca aj u staršieho set-top-boxu Vu+ DUO2 z roku 2013 či ešte staršej Smart TV od LG z roku 2012 a nebol s dekódovaním staníc žiadny problém. Horšie to už bolo s funkciou Operator profile (vyhľadávanie programov z kanálovej mapy operátora), ktorú podporoval iba novší typ TV. Pokiaľ sa teda niekto v budúcnosti rozhodne o tento nový typ modulu, odporúčam si overiť, či dané zariadenie má rozhranie CI+ verzie 1.3, alebo už ideálne 1.4. Aktuálne modul podporuje iba dekódovanie jedného programu, obmedzené je tak nielen nahrávanie viacerých staníc, ale aj funkcia PiP. Zatiaľ to teda vidím ako jednu z nevýhod. Operátor mi však potvrdil, že v budúcnosti by sa to však malo zlepšiť.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Ja vo februári z nimi končím,aj keď ponúkli akciu za 9.60 e na rok balík prémiu a 2-moduly.
    Druhý rok 13.60e na viazanosť 24 mesiacov.

    1. Nerozumiem, ved Digi je bez viazanosti, zakladny balik 9,60 a 1,50 za jeden STB alebo CAM. Ktora sluzba ponuka lepsiu ponuku s tak sirokou a roznorodou ponukou? Rovnako musim povedat, ze ja som spokojny sluzba je stabilna a funguje. Na rozdiel od Antiku je obraz kvalitny a nevypadava, nepotrebujem na streche skoro metrovu parabolu ako pri Antiku

    2. Kvalita obrazu u Antik sat nijako nezaostáva za Digi. A pokiaľ človek nie je diletant a má vhodnú a dobre nastavenú parabolu, tak rozhodne ani nevypadáva. Takisto ti môže byť jedno, či máš 80cm alebo 90cm lavór, ten rozdiel je dosť zanedbateľný. Na 60-ke by v daždi a snehu obraz vypadával aj u Digi. Takže tvoje argumenty sú jalové a naopak, vynechal si jediný relevantný argument v prospech Digi – veľa športových staníc.

    3. @Epikuros
      A ešte programy MTV, ktoré sú len cez Thor. Ale Magio je (na optike) ešte lepšie, je tam ešte viac programov (ak nerátam FTA zo satelitu), napríklad aj MTV Live HD a ďalšie. A je tam aj archív a samozrejme nahrávanie a PIP (obraz v obraze).

  2. Skoda ze tu nie je informacia ako dlho po nahrati v kodovanom stave dokaze modul nahravku rozkodovat? Na starom module to ide cca do 48 hodin

  3. PIP či nahrávanie druhého kanálu sľubovali aj pri starej karte a nikdy z toho nič nebolo. Dokonca na svojich stránkach DIGI tvrdo zavádzali. Tomu sa veriť nedá… Podľa článku nevidím nič, prečo by to bolo lepšie ako stará karta okrem obmedzení CI+.

    1. Ako zavadzali pri starej karte v moduli pip funguje a môžeš nahrávať prípadne streamovať a 4 stanice teraz to obmedzia len na 2 samozrejme v rámci jedného TP ako je to u modulov.

    2. Presne tak. Max 4 kanaly v pohode s modulom idu. To je tak, ked niekto komentuje a ani nevie ako to realne funguje.

    3. Na nahrávanie a PIP je lepšie Magio (cez optiku), tam to ide bez problémov a Magio ide tiež aj cez DSL, tak kde nie je optika (aj keď trošku obmedzenejšie oproti optike). A aj programová ponuke je lepšia (a tiež tam sú aj tie DIGI sporty)…

    4. Bežný človek netuší čo je transpondér. Chce proste sledovať telku a hotovo. PIP je v reálnom živote nefunkčné. Pre freakov je to možno niečo samozrejmé, ja v hlave nenosím, či dva kanály ktoré si chcem nahrať sú na tom istom transpondéri alebo nie. Buď to ide alebo nie. Digi proste nejde.

      Na stránke Digi sa nikde nič o jednom transpondéri a PIP nepíše. To je minimálne zavádzajúce.

    5. Je tam ale toto:Z dôvodu využitia našich CA modulov s kvalitnými TV a STB umožňujeme aktuálne až 4 paralelné dekódovania. Táto funkcionalita veľmi závisí od použitého koncového zariadenia (TV, STB – viac tunerové).

  4. Neviem, čo je nového v operator profile. Veď už aj doteraz ovládajú settop box z diaľky a funguje to rovnako, ako je v článku popísané. Nechápem, čo je na tom výhodnejšie ako doteraz, veď je to to isté.
    K zoradeniu v lastného poradia: Je to závislé od prijímača. S iným operátorom mám v tom skúsenosti. Settop box od AB má plnú voľnosť v poradí programov aj v ich editácii, ale ani Philips ani LG televízory s CA modulom nie. Ani vymazať sa nedajú zbytočné programy, keďže transpondéry používajú viacerí operátory.

    1. Ako mozes porovnavat box s modulom? Ak by si ladil niekomu TV kto ma modul od DIGI, by si pochopil v com je vyhoda operator profile.

  5. Mám Antik vyše roka a nezaznamenal som nejaké výpadky ani pri zhoršenom počasí na 80 parabole. Navyše SK stanice sú na silných frekvenciách. Treba si poriadne naladiť parabolu a mať chránený lnb pred dažďom, stačí aby sa držali kvapky na lnb a to zdegraduje hocijaký aj silný signál. Na 16e sú určite tie slabšie frekvencie aj finančne výhodnejšie preto antik môže ponúknuť nižšiu cenu oproti iným. 80 parabola postačuje aj pri zlom počasí odporúčaná pre antik je 90cm parabola čo je iba o 10cm viac ako má Magio a skylink.

    1. Tiež mám Antik a ide bez problémov, v lete bol trošku problém s trojkou, ale teraz v zime to ide bez výpadkov, ostatné stanice idú OK, ešte ani raz nevypadli (aj keď cez najsilnejšiu búrku nesledujeme TV, tak nemohli sme zistiť výpadok, ale cez búrku sa aj tak sledovať nemá, lebo keď búchne blesk do elektriky, tak sa TV aj STB pokazí).

  6. No ja neverim że na antik stačí 80 parabola len ak je slnečné počasie lebo ja som mal 90 a nastavenie technikom a prišiel hustejsí dážď a už kockoveli niektoré programy!Mám ab cryptobox 725 combo.Ešte som dal premerať druhemu a ten povedal že za zleho počasia treba nad 90 cm.Tak som posunul kartu aj parabolu a na bazare kupil 65 parabolu a kartu skylink dal na rok balik mini a pokoj.Aj tak tá parabola nie pekná na dome.Ako niekto tu písal ako opacha.Chcel som aj digi .Ale športu čo ma osloví je dosť aj na skylinku .Čt a Rtvs.

    1. Moznosti je vela, takze si moze kazdy vybrat co mu vyhovuje. Ono ale zalezi aj aky mas box ci LNB. Zrovna ten Cryptobox nema moc kvalitny tuner. Na Dreamboxe mi isli bez sekania niektore programy a Cryptobox ich ani nenaladil. LNB sa mi osvedcilo Inveto black ultra.

    2. Ja mám Ab Cryptobox 650 HD + modul CONAX a programy MPEG-4 idú v pohode. Cez dážď aj teraz v zime keď sneží to ide v pohode. A to mám ešte aj motor (ľahšie sa to môže rozladiť ako keď je to napevno) a ide bez problémov.

    3. Tak ako píše fajnšmeker. Len dodám, že okrem toho si mohol mať deformovanú parabolu alebo rahno LNB. Cryptoboxy sú dosť rozporuplné prijímače, kvalita u nich dosť kolíše a niektoré kusy sa správajú nezvyčajne – stretol som sa napríklad s veľmi slabým signálom na jedinom TP, hoci to bol TP so silným signálom a všetky ostatné išli na tom prijímači výborne. A k tým LNB: Inverto Black Ultra je najlepší, ale aj trochu drahší, aspoň pokiaľ ich je potrebných viac do multifeedu. Dobrú službu urobia aj lacnejšie LNB Golden Media zo série GM20x+, Inverto Black Pro, Opticum Red Rocket, Gigablue…

  7. Đo kedy bude toto prašivé digi klamať že „9,60€“ keď pýtajú výpalné 1,50€ aj za ca modul?!

    1. Nesuhlasim s tvojim tvrdenim, za 1,50 eura nemas len prenajom zaridenia ale kompletnu podporu vo forme, ze ak sa nieco pokazi tak pride technik k tebe domov a zdarma to opravi. Len na porovnanie – kupis si CAM v obchode za cca 36euro a v niektorych pripadoch platis este aj za Smartkaru, to mas v reale 24 mesiacov najmu. Ano CAM je sice tvoj, ale ak sa to pokazi tak po 24 mesiacoch nemozes ani reklamovat ani nic. Potom ti nemenovany operator povie, ze uz tvoj CAM nepodporuje a kup si novy. Podla mna je prenajom OK. Za 10rokov nemenili cenu ale portfolio kanalov rozsirovali, migrovali do HD, nakupovali sat kapacitu – prirovnam to k inym produktom, co za poslednych 10rokov zlacnelo? Rozky v obchode? Davaju ti vacsie rozky za nezmenenu cenu?

    2. 1.50 nech si pýtajú za ich stb ale nech cam nechajú za jednorázový poplatok ale zadarmo k 2 ročnej viazanosti lebo cam je pre skúsenejších. Na stb sa môže pokaziť všeličo ale na modulčeku sa nemôže pokaziť nič lebo to mám zasunuté set top boxe a hotovo.
      Nevidím žiadny dôvod prečo pýtať za cam výpalné! Jaj jeden vidím nenažrané digi potrebuje tak či tak nejakým spôsobom ťahať z ludí peniaze.

    3. Digi nema viazanost, oni opravuju zdarma akukolvek poruchu aj ked mas vetrom posunutu parabolu, to vsetko je v cene prenajmu, nie len samotny cam, navyse ti ponukaju podporu, vzdy mozes zavolat a poradia s riesenim problemu, predpokladam, ze sj tvoj skylink predajca ti rad zdvihne telefon v nedelu na obed a ochotne ti poskytne radu ak si nevies poradit. 🙂

    4. Trochu pletieš marhule s broskyňami lebo skylink si pýta 5.80 a hotovo, žiadne výpalné za prvý a druhý shitný stb alebo kartu.

    5. 9,60 je za balik standard, v tvojej fakture je vidiet, ze mas Premium a este aj 4x STB, z toho 2x PVR (stb s nahravanim a dvoma tunermi). Ano, v danom pripade je suma vyssia. Digi komunikuje poplatok za Standard ak si niekto vyberie ten navyssi balik, tak je cena ina

  8. Presne tak výpalné si nech pýtajú za tie ich digi šroty ale nie za CAM moduly je to nehorázne od digi toto

    1. @Ivo nesúhlasím keď niekto nechce ten ich šrot, tak nech nepýtajú výpalné za niečo čo nechcem

  9. Hej ale programy ma najlepšie Digi aj športove dokumentárne aj rozprávky za tie peniaze čo platím digi tak inde by som platil oveľa viac a napr. Magio Skyling Freesat Orange a ešte tie internetove .tv.

  10. A ako je to s funkcnostou modulu a image VTI na VU+ ?
    Autor mohol aj tento image vyskusat.

  11. Chcem poprosiť,kto má skúsenosti s kompatibilitou CA modulu na Digi s TV Sony KDL-40R455B z roku 2014.Potrebujem iba dekodovať,naladiť stanice viem sám a nepotrebujem ani aktualizovať automaticky.S operátorom Sky Link išiel dobre na CA modul. Poskytovateľ nedáva moduly na testovanie a požaduje hned uzavrieť zmluvu,v prípade že by bol nefunkčný vymení za box. Tento nechcem z dôvodu nemožnosti usporiadať programy podľa seba a dvoch DO. Ďakujem

Komentáre už nie sú povolené.