Reklama

So zariadením Homatics Dongle Q môže byť takmer každý televízor smart

Obľúbenosť internetových služieb rastie rýchlym tempom. Či už sa jedná o využívanie internetových televíznych služieb s veľmi obľúbenými doplnkovými funkciami ako archív či videotéka, alebo len o prehrávanie obsahu zo streamovacích platforiem (napr. Netflix, HBO Go, Amazone Prime video), prípadne len videí z videoservera YouTube. V každom z týchto prípadov je samozrejme potrebné, aby mal užívateľ zariadenie, ktoré tieto služby podporuje. Vo väčšine prípadov postačujú novšie Smart TV, alebo rôzne set-top-boxy pracujúce najmä pod systémom Android TV. Stále je však množstvo užívateľov, ktorých zariadenia tieto služby vôbec nepodporujú. V najbližšom období vám predstavím postupne dve zariadenia, ktoré tento problém môžu veľmi ľahko vyriešiť a to bez veľkej investície. Dnes to bude jedno veľmi jednoduché a malé zariadenie, ktoré sa nazýva Homatics Dongle Q. Pracuje pod systémom Android TV (verzia 10) a jedinou podmienkou je, aby mal starší televízor, s ktorým ho chceme využívať, minimálne jeden voľný HDMI vstup. O niekoľko týždňov neskôr vám potom ešte predstavím aj set-top-box Homatics Box Q Android TV, ktorý pracuje tiež pod systémom Android TV (verzia 10), navyše má však USB porty, optický audio výstup, čítačku micro SD kariet, LAN konektor či analógový AV výstup.
Pokračovanie nižšie:

Základná charakteristika Homatics Dongle Q:
Procesor: Quad-Core Cortex-A53 Amlogic S905Y2
Operačná pamäť RAM: 2GB
Flash pamäť: 8GB eMMC
Operačný systém: Android TV (ver. 10)
1x konektor HDMI 2.1
1x napájací konektor (micro USB)
Podpora: Gogle Cast, WiFi 2,4 a 5 GHz, Dolby Audio, Bluetooth 4.2, podpora prehrávania vidí do 4K UHD s 60fps

Krabica s Homatics Dongle Q
Homatics Dongle Q
Napájací zdroj k Homatics Dongle Q

Obsah balenia
Štandardne je súčasťou balenia, okrem samotného zariadenia (Homatics Dongle Q), ešte diaľkové ovládanie, dve mikrotužkové batérie (AAA), veľmi stručná užívateľská príručka a externý napájací zdroj (5V/1A).

Diaľkový ovládač

Ovládač je menších rozmerov. Nachádzajú sa na ňom základné ovládacie tlačidlá, vrátane tlačidiel rýchleho prístupu k službám Netflix, YouTube, Prime video či Google Play. Nechýba ani tlačidlo hlasového ovládania Google Assistant. Ovládač má vstavaný mikrofón, ktorý sa aktivuje na niekoľko sekúnd po stlačení tlačidla Google Assistant. Na aktívny mikrofón upozorňuje vždy červená LED dióda umiestnená nad tlačidlom Google Assistant. Ovládač komunikuje so zariadením cez Bluetooth, pred samotnou prvotnou inštaláciou je teda nutné ho s Homatics Dongle Q spárovať.

Diaľkový ovládač k Homatics Dongle Q

Prvotná inštalácia

Po rozbalení je potrebné ako prvé pripojiť k dongle externý adaptér a dongle potom do HDMI vstupu televízora. Bez napájania (5V) zariadenie nebude fungovať. Po spustení je ešte nutné vykonať prvotnú inštaláciu. Ešte pre tým je však nutné spárovať diaľkový ovládač so zariadením a to tak, že pristúpime bližšie k zariadeniu. Výrobca odporúča približne vzdialenosť 20 cm, môže však byť aj väčšia. Ja som bol od zariadenia aj viac ako meter a bez problémov sa ovládač so zariadením spároval. Samotné párovanie sa vykoná súčasný stlačením tlačidiel späť (šípka do ľava) a tlačidla Home, ktoré držíme dovtedy, kým nezačne svietiť LED dióda na ovládači. Následne sa spáruje zariadnie s ovládačom a môžeme pristúpiť k prvotnej inštalácii. V rámci prvotnej inštalácie je nutné nastaviť jazyk (dostupná je samozrejme aj slovenčina a čeština). Po nastavení jazyka sa následne zariadenie spýta, či chceme preniesť nastavenia z telefónu (nastavenie WIFI siete a účtu Google), alebo túto možnosť môžeme preskočiť. Ja som sa 2x pokúšal skopírovať údaje z môjho android telefónu, bohužiaľ ani raz sa mi to nepodarilo dokončiť úspešne. Na obrazovke smartfónu som aj po desiatich minútach videl len oznam, že sa kopíruje účet. Vždy som teda musel pri prvotnej inštalácii kopírovanie údajov z telefónu zrušiť. Hneď na to dongle ponúkne manuálnu možnosť pripojenia na WIFI a následne aj prihlásenie sa do účtu Google. Po všetkých týchto nastaveniach sa objavilo na obrazovke hlavné menu a teda prvotná inštalácia bola úspešne dokončená.

Na domovskej obrazovke sa nachádzajú všetky predinštalované aplikácie. Užívateľ si tak však môže pridať aj svoje vlastné, ktoré si stiahne z obchodu Google play.

Prvotná inštalácia
Hlavné menu

Aplikácie

Vzhľadom k tomu, že zariadenie Homatics Dongle Q pracuje pod systémom Android TV (verzia 10), je možné využívať všetky aplikácie, ktoré sú pre tento systém určené. Samotné aplikácie sú dostupné v obchode Google Play. Treba si však uvedomiť, že ide o systém Android TV a nie klasický Android, na aký sú niektorí zvyknutí vo svojich mobiloch či tabletoch. K dispozícii sú teda iba aplikácie, ktoré podporujú tento systém určený špeciálne pre veľké obrazovky.

Celková interná pamäť zariadenia je 8 GB. K dispozícii je však užívateľom reálne pre inštaláciu aplikácii z Google Play približne polovica, konkrétne mi v nastaveniach ukazovalo 4,5 GB. Pre bežných užívateľov by to malo úplne postačovať a nemal by byť problém inštalovať do zariadenia aj väčšie množstvo aplikácií.

Nastavenia
Aplikácie z Google Play
Magio Go
Antik TV

Aplikácie ako Netflix, Prime video či YouTube sú už predinštalované a ihneď dostupné po vykonaní prvotnej inštalácie. V prípade Netflixu musím spomenúť, že zariadenie má licenciu priamo od prevádzkovateľa služby. Bez problémov je tak možné prehrávať aj videá v 4K kvalite. Množstvo ďalších aplikácií si môže užívateľ nainštalovať priamo z obchodu Google play sám. Osobne som otestoval s Homatics Dongle Q napr. aplikácie operátorov ako ANTIK TV, Lepší.TV, Skylink Live TV, Magio Go či Sledovanie TV a všetky fungovali úplne v poriadku a bez nejakého mrznutia, či zasekávania. Po niekoľkotýždňovom používaní môžem povedať, že zariadenie ani jeden krát nezamrzlo a s každou z týchto OTT služieb fungovalo bez akýchkoľvek problémov. Reakcie na prepínanie staníc boli celkom slušné. Samozrejme záleží tam na viacerých faktoroch, nielen na hardvérovom vybavení zariadenia, ale aj na samotnej službe, doladení aplikácie či rýchlosti internetu. V rýchlosti prepínania vyhrala z testovaných aplikácii jednoznačne Antik TV, u ktorej trvalo prepínanie medzi jednotlivými kanálmi 1 až 2 sekundy. U ďalších služieb to už bolo o minimálne sekundu pomalšie. Len pre zaujímavosť, prepínanie kanálov v aplikáciách Syklink Live TV, Sledovanie TV (Sledovaní TV) či Lepšia TV (Lepší.TV) trvalo 2 až 3 sekundy a najpomalšie bolo Magio Go, kde prepínanie medzi jednotlivými kanálmi trvalo 3 až 4 sekundy.

Z ďalších aplikácií som s Homatics Dongle Q vyskúšal YouTube, kde bez problémov fungovalo prehrávanie videí s rozlíšením 4K (3840 x 2160 px). Pre plynulé prehrávanie je však už samozrejme nutné rýchle internetové pripojenie. Problémy neboli ani s aplikáciami HBO Go, Otta, Mall.TV, Spotify či Twitch. Pre prehrávanie multimediálneho obsahu je možné využívať aj prehrávač KODI so všetkými jeho doplnkami. V čase môjho testovania bola dostupná verzia 19.0.

YouTube

V Google play nie sú samozrejme dostupné iba aplikácie TV služieb. Predpokladám však, že ich budú užívatelia asi najviac s týmto zariadením využívať. Do zariadenia je možné nainštalovať stovky ďalších aplikácií či hier. Niekoľko hier som nainštaloval aj ja, no bohužiaľ pri každej z nich mi už pri sťahovaní vyskočila hláška, že bez gamepadu nie je možné hry hrať. Osobne žiadny gamepad k dispozícii nemám, preto som hry teda otestovať bohužiaľ nemohol. Navyše, vzhľadom k tomu, že Homatics Dongle Q nemá ani jeden USB port, potrebný je už bezdrôtový gamepad, ktorý bude komunikovať cez Bluetooth. Vďaka Bluetooth je možné samozrejme pripojiť aj iné zariadenia napr. bezdrôtové slúchadlá či reproduktor.

Google Cast a prehrávanie multimediálneho obsahu

Homatics Dongle Q podporuje aj protokol Google Cast, ktorý umožňuje zrkadlenie obrazovky smarfónu, tabletu či PC, ako aj prehrávanie multimediálneho obsahu pomocou týchto zariadení na TV. Bez problémov funguje aj zrkadlenie obrazovky mobilného telefónu. Vďaka tomu je možné veľmi jednoducho prezerať fotografie, alebo videá, či počúvať hudbu z mobilu priamo na TV. Stačí pritom, aby boli zariadenia pripojené v jeden WIFI sieti a podporovali protokol Google Cast. Vyskúšal som aj zrkadlenie webového prehliadača Chrome z PC, či ďalších aplikácií, ktoré túto funkciu podporujú. V praxi to znamená, že všetky aplikácie, ktoré podporujú zariadenie ChromeCast je možné využívať aj s Homatics Dongle Q.

Zariadenie síce nemá žiadny USB port, kde by sa mohlo pripojiť externé pamäťové zariadenie. Bez problémov však zvláda prehrávať obsah napr. zo sieťového disku, PC či mobilného telefónu. Osobne som otestoval prehrávanie z môjho sieťového disku NAS, kde mám aktivovanú funkciu DLNA a nezaznamenal som žiadny problém. Pre prehrávanie som využíval v zariadení aplikáciu VLC, ktorá automaticky sieťový disk našla a neboli ani potrebné žiadne ďalšie nastavenia. Pomocou tejto aplikácie je možné sledovať navyše aj streamy z domácich web kamier či iné internetové streamy. Homatics Dongle Q podporuje prehrávanie multimediálnych súborov vo formáte mkv, wmv, mpg, mpeg, dat, avi, mov, mp4, rm, mp3, aac či ogg. Samozrejmosťou je aj podpora prezerania obrázkov a to vo formátoch jpg, bmp, png či gif.

Hlasové ovládanie a Google Assistant

Ako som už spomínal v úvode, na diaľkovom ovládači sa nachádza špeciálne dlačidlo Google Assistant, ktoré keď sa stlačí, tak sa aktivuje mikrofón, vďaka ktorému môžeme zadávať hlasové príkazy. Veľmi jednoducho je možné napr. zistiť aké bude počasie, upraviť hlasitosť, vyhľadávať aplikácie a videá na YouTube, alebo rovno spustiť film zo služby Netflix. Nechýba samozrejme ani ovládanie iných smart zariadení v domácnosti, ktoré podporujú službu Google Assistant. Po pridaní zariadenia do aplikácie Google Home je možné hlasovým príkazom zapnúť či vypnúť akékoľvek zariadenie, ktoré máme priradené v tejto aplikácii. Tu by som ešte chcel upozorniť, že pre plnohodnotné ovládanie všetkých zariadení s podporou Google Assistant, je nutné nastaviť dongle na jeden z podporovaných jazykov napr. na angličtinu, vzhľadom k tomu, že Google Assistant ešte nepodporuje slovenčinu ani češtinu. V prípade, ak som mal v menu nastavenú slovenčinu a chcel som napr. zapnúť svetlo v miestnosti, nestačilo pritom len hovoriť po anglicky. V slovenčine je však možné napr. vyhľadávať filmy, aplikácie, videá na YouTube či zobraziť údaje o počasí.

Záver

Homatics Dongle Q som mal k dispozícii na testy niekoľko týždňov. Ide o veľmi malé zariadenie, vďaka ktorému je možné jednoducho a ani nie za príliš veľkú cenu, premeniť akýkoľvek starší televízor s HDMI vstupom na smart so všetkým čo k tomu patrí. Navyše veľmi jednoducho s ním dokážete prehrávať obsah z rôznych videoserverov ako YouTube, Twitch či internetových platforiem Netflix, HBO Go, Otta a ďalších. Nehovoriac o sledovaní televízie vďaka aplikáciám od viacerých operátorov, ktorý majú dostupné aplikácie pre operačný systém Android TV (Skylink Live TV, Magio Go, Lepšia.TV, SledovanieTV, Antik TV a ďalšie). Zvládne aj prehrávanie obsahu z domáceho úložiska NAS či zrkadlenie obrazovky mobilných zariadení, ako aj ovládanie zariadení v domácnosti cez Google Assistant. Dongle pracuje s novším systémom Android ver. 10. V kombinácii s celkom slušnou hardvérovou výbavou to umožňuje rýchle reakcie v aplikáciach a bezproblémový chod celého zariadenia.

Doporučená maloobchodná cena zariadenia: 69,9 € s DPH
Odkaz na produkt: Homatics Dongle Q

Za zapožičanie multimediálneho zariadenia Homatics Dongle Q ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Z vlastnej skúsenosti odporúčam Xiaomi Mi Box S . Má zjavne lepšie vyladený SW, nakoľko aj Magio GO mi funguje bleskurychlo.

    Parametrovo je +/- zhodné a cena rovnaká.
    Nevýhoda je, že má Android TV 9, čo ale nijako neobmedzuje…

    1. Môžem potvrdiť mám aj ja viac ako rok Xiaomi Mi Box S a som spokojná.Zatiaľ jeden restart niečo som rýchlo postlačala.Prepinanie na Horizon go je normálne.Janka Lc

    2. IPTV zariadenia si potrebujú načítať stream vysielania do vyrovnávacej pamäti. Rýchlosť prepínania preto závisí od nastavenia veľkosti jej naplnenia a od rýchlosti internetového pripojenia.
      Krátka doba prepínania môže znamenať, že obraz nebude stabilný (objaví sa „sekanie), kým sa dostatočne nenaplní vyrovnávacia pamäť. Ideálne je, ak si to môže užívateľ sám nastaviť.

    3. Ja už mám svoj Homatics Q-Dongle. Xiaomi Dongle je super HD zariadenie, ale tento Q-Dongle je UHD s Android 10, takže môžem streamovat v tiež v oficiálnych aplikáciách v 4K rozlíšení. Navyše má rýchlejší processor a Chromcast. Xiaomi Mi Box S môžete porovnávať s Homatics Q-Box, ktorý je tiež UHD a má navyše potrebnú konektivitu hlavne ethernet konektor, Audio/Video konektor …..
      Som milo prekvapený extrémnou rýchlosťou ovládania. U mňa super zariadenie.

  2. To už radšej odporúčam priplatiť 10€ a kúpiť si nový Google chromecast s OS GOOGLE TV.

    1. Nie keď budete zdieľať obrazovku z mobilu/tabletu tak vtedy áno ale obrazovka musí byť zapnutá…

    2. Digi nema este apku pre Android TV. Zatial teda jedine ako pise Adam. Cez zrkadlenie obrazovky.

  3. Adapter nie je ani treba. Da sa napajat aj cez USB port TV.

  4. Ďakujem za peknú recenziu.Áno,pre bezproblémové prehrávanie TV aplikácií je potrebná minimálne 2GB RAM,to zariadenie spĺňa.Ďalším faktorom-výhodou je napájanie zariadenia priamo z USBportu TV:tu sa píše ,že zariadenie potrebuje 5V/1A, no väčšina starších TV má USB s 5V/0,5A-to môže byť problém a preto je nutné to otestovať.Inak fajn aj keď cena je trochu vyššia.Podobné zariadenie chystá na trh ANTIK,tak uvidíme.

  5. Radšej by som zobral Strong SRT202 Ematic, ten aspon nema problem s prehravanim DTS ako toto a kabel je kabel pre OTT alebo IPTV sluzby

    1. Ja už mám svoj Homatics Q-Dongle a DTS prehráva. Ale je to UHD Dongle bez ethernetového konektora s pripojením k WiFi. K téme kábel je kábel má Homatics model Q-Box, ktoré je 4K, navyše má aj USB 3.0, USB-C a Andoid 10.

  6. Dovolím si doporučiť raspberry pi4, kvôli širokým možnostiam využitia. Vie pracovať ako android TV alebo bootuje priamo ako kodi. Dneska som objednával s príslušenstvom za 55€, diaľkové je možno použiť aj to od TV.

    1. Odporucas nieco co ani este nemas. Parada. Ak o tom nevies, tak Raspberry nema licenciu pre Android TV, YouTube, Netflif atd. Ano, ma vacsia moznosti vyuzitia, pre tych, ktori tomu rozumeju a chcu sa s tym hrat. Mnozstvo veci ale nebude fungovat. To zistis az ked ho budes mat.

  7. Prosím vás může mi ňegdo poradit o2 internet tv mi přestalo hrát důvodu brexitu ,nevíte oňeaké přístrojů ,že Europa nemá licencie z Británioú ďekují předem za radu.

    1. Vyskusaj Antik TV, najnizsi balik ma zadarmo. Ak bude fungovat, mozes si zaplatit kartou vyssi balik.

  8. Nechápem, čo je na tom nové.
    Mám viac ako 10 rokov a funguje to skvele.
    Pracuje v starej telke, pracuje na starej televízii.

Komentáre už nie sú povolené.