Reklama

Vu+ DUO 4K: Multimediálny linuxový prijímač s výkonným procesorom

Aj tento rok prichádza pred Vianocami na trh nový linuxový set-top-box od populárneho kórejského výrobcu Vu+, ktorý pracuje so systémom Enigma 2. Tohtoročná novinka má označenie Vu+ DUO 4K. Ide už v poradí o šiesty linuxový prijímač od Vu+ s podporou príjmu programov v SD, HD a UHD kvalite s kodekmi MPEG-2, MPEG-4/H.264 ako aj H.265/HEVC.

Vu+ DUO 4K bol po prvýkrát predstavený verejnosti v júni na výstave ANGA COM 2018 v nemeckom Kolíne. Užívatelia, ktorí sledujú pozorne všetky novinky si určite všimnú, že parametre prijímača sa od prvého predstavenia mierne zmenili. Konkrétne sa rozhodol výrobca nakoniec pre menšie flash a RAM pamäte. Neplatí to však v prípade procesora. Pri porovnaní s predchodcami značky Vu+, ide tak aktuálne o prijímač s najvýkonnejším procesorom. Vlajkovou loďou Vu+ zostáva však aj naďalej doterajší prijímač Vu+ Ultimo 4K s tromi slotmi pre tunery, s možnosťou vloženia 2,5″, alebo 3,5″ HDD/SDD, dvomi čítačkami dekódovacích kariet, väčším LCD displejom a väčšou pamäťou RAM. Podrobnejšie informácie o Vu+ Ultimo 4K si môžete prečítať v tejto správe.

Vu+ DUO 4K poháňa štvorjadrový procesor s taktovacou frekvenciou 2,1 GHz, má 4 GB Flash pamäť a 2 GB RAM. Do prijímača je možné vložiť dva FBC tunery DVB-S2/S2X, alebo FBC DVB-C V2 či MTSIF Dual T2. Má jednu čítačku dekódovacích kariet, dva sloty pre CAM moduly a veľký 3,5″ LCD displej. Detailnejšie informácie o prijímači, ako aj moje niekoľkotýždňové skúsenosti s ním si môžete prečítať v tomto článku.

Pokračovanie nižšie:


Základná charakteristika Vu+ DUO 4K:
Rozmery: 310x258x66 (ŠxHxV) mm
Procesor: ARM Quad Core 2.1 GHz
RAM: 2 GB DDR4
Flash pamäť: 4 GB eMMC
1x čítačka kariet
2x CI slot
2x slot pre vymeniteľné duálne FBC DVB-S2/S2X tunery alebo FBC DVB-C V2 či MTSIF Dual T2
2x USB 3.0 port (zadný panel)
1x USB 2.0 port (predný panel)
1x Sieťové rozhranie Ethernet (Gigabit)
1x konektor HDMI in
1x konektor HDMI out
3,5″ LCD displej
Rozlíšenie až do 2160p
Podpora: HDR10/HLG, Dual transcoding, Wifi (dual band 2.4GHz/5GHz), Bluetooth, DiSEqC 1.0, 1.1 a 1.2, USALS, PiP, Quad PIP, teletext, EPG, timeshift, PVR, HbbTV, webové rozhranie, webový prehliadač, YouTube, BlindScan, FastScan a množstvo ďalších pluginov.

Obsah balenia
Štandardne sa v balení okrem samotného prijímača nachádza aj diaľkové ovládanie, ktoré je univerzálne, ďalej sú to tužkové batérie (AA), HDMI kábel, externý napájací adaptér (12V), sieťový kábel, plastová zásuvka pre 2,5″ HDD/SSD a štyri skrutky pre pripevnenie disku k zásuvke.

Predný a zadný panel
Na prednej strane prijímača sa nachádza päť základných ovládacích tlačidiel (Standby, Ch+/- a Vol. +/-), ktoré sú dotykové a podsvietené. Vďaka podsvieteniu tak tlačidlá veľmi pekne vidieť aj v noci. Súčasťou predného panela je aj veľký 3,5″ LCD displej a samozrejme IR snímač diaľkového ovládania. Pod otváracím krytom nájdeme ešte aj jeden USB port ver. 2.0, dva sloty pre CAM moduly a jednu čítačku dekódovacích kariet.

Zo zadnej strany sú dva sloty pre vymeniteľné tunery, nachádza sa tu aj optický audio výstup S/PDIF, konektory Ethernet (RJ45), servisný RS 232 (RJ11), HDMI OUT a HDMI IN, dva USB porty ver. 3.0, konektor pre pripojenie externého adaptéra, hlavný sieťový vypínač a otvor pre zásuvku, do ktorej sa vloží 2,5″ disk.

Diaľkový ovládač
Ako to už býva u všetkých prijímačov Vu+ zvykom, dodávaný diaľkový ovládač spolu s prijímačom je univerzálny. Jedná sa o najnovší model, ktorý bol dostupný už aj s novými prijímačmi Vu+ Uno 4K SE či Vu+ Zero 4K. Vďaka tomu, že ide o univerzálny ovládač, ho môžeme využiť nielen na ovládanie samotného prijímača, ale aj základných funkcií televízora (zapnutie/vypnutie či ovládanie hlasitosti). Stačí ho len správne naprogramovať. Ovládač je stredných rozmerov, prijímač sníma povely veľmi dobre, nie je teda ani nutné presné mierenie.

Vu+ DUO 4K má už zabudovaný aj Bluethooth modul. S prijímačom je tak možné využívať aj nový diaľkový ovládač VU+ Bluetooth/IR, ktorý je možné si dokúpiť zvlášť. Povely z ovládača sa tak s použitím tohto ovládača potom prenášajú cez Bluethooth.

Skúsenosti
Vďaka oficiálnemu distribútorovi, spoločnosti AB-COM z Topoľčian, som mal prijímač k dispozícii ešte pred spustením oficiálneho predaja, ktorý odštartoval dnes krátko po 15. hodine. Box som dostal teda s jedným z prvých firmware od výrobcu, postupne som však aktualizoval na novšie verzie, ktoré obsahovali viacero opráv a noviniek. Poslednými novinkami bol napr. vynovený prehrávač YouTube s podporu prehrávania 4K videí, ako aj nová verzia webového prehliadača Chromium OS. Pár dní pred spustením oficiálneho predaja sa objavili na internete nakoniec aj alternatívne verzie od tímov ako OpenATV či OpenPLI. Ako posledná vyšla verzia od VTI, ktorá má označenie 14.

Pri úplne prvom spustení prijímača je potrebné prejsť jednoduchou prvotnou inštaláciou, kde nastavíme všetky základné nastavenia prijímača, vrátane rozlíšenia obrazu či pripojenia na LAN, alebo bezdrôtovú WIFI sieť. V prípade bezdrôtového pripojenia podporuje box tzv. dual band, znamená to, že ho môžeme pripojiť nielen k WIFI pracujúcej v pásme 2.4 GHz, ale aj rýchlejšej 5 GHz.

Hlavné menu je dostupné vo viacerých jazykoch, nechýba samozrejme ani slovenčina a čeština. Po vykonaní prvotnej inštalácie môžeme následne pristúpiť k nastaveniu FBC tunerov a neskôr aj k vyhľadávaniu programov. Vyhľadávať programy je možné viacerými spôsobmi, vrátane populárnej funkcie FastScan pre zákazníkov Skylinku, pomocou ktorej je možné vyhľadať všetky programy operátora, spolu s nekódovanými na pozícii 19,2°E, do niekoľkých sekúnd. Nie je pritom potrebné ani zadávať žiadne parametre či usporadúvať programy. Všetky sú totiž zoradené podľa oficiálneho zoznamu v prijímačoch Skylink ready. Nie všetky verzie softvérov však majú FastScan štandardne nainštalovaný. Pokiaľ by sa tam nenachádzal, je možné si ho manuálne doinštalovať. Skúsenejší užívatelia programy vyhľadávať nemusia vôbec, stačí keď si nahrajú setting prostredníctvom PC, kde si ho následne môžu aj kedykoľvek upraviť. K dispozícii je viacero softvérov, spomenúť môžem aspoň DremboxEdit.

Prijímač má už osadený štandardne nový duálny FBC tuner, ktorý podporuje príjem nielen v štandarde DVB-S či DVB-S2, ale aj DVB-S2X. Na satelitnom orbite ešte nie je veľa operátorov, ktorí tento nový štandard využívajú, ale v blízkej budúcnosti možno očakávať, že sa bude rozširovať. Užívatelia prijímača Vu+ DUO 4K tak budú už na DVB-S2X pripravení. Celkom zaujímavý balík programov, ktorý využíva DVB-S2X, je na družici Eutelsat 33C (33,1°E), kde sú šírené tri švajčiarske verzie francúzskych programov TMC, NT1 a TF1. Všetky vysielajú nekódovane (FTA).

Ako som už spomínal v úvode, do prijímača je možné vložiť dva FBC tunery DVB-S2/S2X, alebo FBC DVB-C V2 či MTSIF Dual T2. Pokiaľ by sa to však niekomu málilo, môže si pripojiť navyše aj ďalšie externé USB tunery. Interné tunery môže mať napr. pre príjem satelitnej TV a externý tuner zase na príjem programov z terestriálu. Vhodný je na to napr. originálny tuner od výrobcu VU+ USB Tuner Turbo, ktorý už podporuje DVB-T2. S DVB-T2 tunerom, či už s interným, alebo aj externým, tak môžeme bez problémov prijímať aj programy z platformy Plustelka.

Pre vloženie interného pevného disku do prijímača stačí iba vložiť disk do plastovej zásuvky, ktorá je štandardne súčasťou balenia, a pripevniť ho štyrmi skrutkami. Potom už len zasunieme zásuvku aj s pamäťovým médiom do prijímača. Netreba teda vôbec rozoberať prijímač. Pripojenie interného disku tak môže zvládnuť aj menej znalý užívateľ.

Dekódovacie karty a moduly
Prijímač má k dispozícii jednu čítačku dekódovacích kariet, ako aj dva sloty pre dekódovacie CAM moduly. Pre sfunkčnenie čítačky kariet je potrebné inštalovať do prijímača tzv. softvérový dekóder, bez ktorého nebude v prijímači fungovať žiadna karta. Vhodný je napr. Oscam, ktorý je ale nutné ešte po inštalácii správne nakonfigurovať. Po správnom nastavení je možné v internej čítačke používať karty Voľná telka/Plustelka (Irdeto), freeSAT (ICE), Skylink (ICE), Skylink (Irdeto), Orange Sat (Irdeto), ANTIK Sat (Conax), ako aj RTVS kartu (Irdeto). Najnovšie karty Skylink M7 (Irdeto) z dôvodu vyššieho zabezpečenia zo strany Skylinku v internej čítačke kariet nefungujú. Pokiaľ už vlastníte túto kartu, alebo si ju plánujete zakúpiť, je nutné ju preto používať s licencovaným dekódovacím modulom Irdeto. Do prijímača je možné vložiť až dva dekódovacie CAM moduly. Osobne som mal k dispozícii nový bezkartový modul Viaccess platformy Skylink, Irdeto modul Smit, Technisat Conax a Irdeto modul Plustelky. Všetky fungovali bez problémov. Po vložení modulu je však potrebné ísť do nastavení a tam v “Commom Interface” zapnúť podporu vysokého dátového toku.

U viactunerových prijímačov je veľmi obľúbená aj funkcia obrazu v obraze (PiP). V prípade Vu+ DUO 4K funguje úplne bez problémov, vrátane quad PiP. Pre jej plnohodnotné využívanie sa však odporúča mať dekódovaciu kartu v internej čítačke. Počas mojich testov som otestoval funkčnosť s kartou ANTIK Sat, ako aj staršími kartami Skylink ICE a Skylink IRDETO. Vo všetkých troch prípadoch som nezaznamenal žiadny problém. S dekódovacími modulmi je to už komplikovanejšie. Väčšina dostupný modulov totiž neumožňuje dekódovať viac ako jeden program. Otestoval som to s modulmi Skylink Viaccess (bezkartový) a Irdeto Smit s vloženou kartou Skylink M7. Ani s jedným modulom už PiP nebolo možné využívať plnohodnotne. Iná je situácia pri nahrávaní, kde môžu nahrávať viacero staníc naraz aj užívatelia CAM modulov a popri tom navyše aj sledovať iný program. Prijímač totiž podporuje funkciu neskoršieho dekódovania. Každá nahrávka urobená s modulom je tak štandardne označená zámkom, čo znamená, že je v kódovanom stave. Samozrejme je ju možné dekódovať, odporúčam to urobiť čo najskôr. V prípade, že operátor zmení kľúče, nebude ju už možné neskôr prehrať. Nahrávanie kódovaných nahrávok je samozrejme možné aj vypnúť. Potom už prijímač ale umožňuje sledovať iba ten istý program, ktorý sa práve nahráva. U ostatných bude len čierna obrazovka.

Streamovanie a pripojenie k sieti
FBC tunery prijímača nemusíme využívať iba na nahrávanie viacerých staníc v rovnakom čase, ale ich môžeme využiť aj na streamovanie živého vysielania na viacero zariadení naraz. Akýkoľvek program tak môžeme sledovať na TV, ďalšie sa môžu streamovať po domácej sieti a to nielen na PC, či mobilné zariadenia, ale aj do ďalších linuxových set-top-boxov. Druhý box môže byť napr. Vu+ Zero 4K, ktorý potom nemusíme ani pripájať k LNB. Všetky programy sa tak budú streamovať z DUO 4K a to bez akéhokoľvek obmedzenia. Tu je však tiež potrebné mať kartu v internej čítačke.

Pri streamovaní môžeme nastaviť aj veľkosť dátového toku. To umožňuje funkcia transcoding, kde je možné si jednoducho nastaviť dátový tok streamu ako aj samotné rozlíšenie obrazu. Dátový tok si môžeme nastaviť od 100 kbps do 10 Mbps. Vzhľadom k tomu, že prijímač podporuje Dual transcoding, môžeme túto funkciu využívať rovno až u dvoch streamov. Ďalší stream môže byť preto už iba v originálnej kvalite. Osobne som otestoval transcoding v prípade dvoch zariadení (mobil a PC) a všetko fungovalo bez problémov. Transcoding však funguje iba u SD a HD programov, v prípade UHD staníc už nefungoval.

Pre mobilné zariadenia sú dostupné navyše aj špeciálne aplikácie s ktorými môžeme prepojiť box. Osobne využívam na iPhone napr. aplikáciu e2remote, pre Android môže byť dreamDroid. Aplikácie je možné využívať nielen na streamovanie, ale aj pre prezeranie EPG, úpravu settingu, vytváranie obľúbených zoznamov či nastavovanie časovača nahrávania. Navyše ich možno využiť aj na ovládanie boxu. Ak teda nemáme po ruke ovládač, prepnúť na iný program či stíšiť hlasitosť je možné aj pomocou mobilu.

LCD displej
Vu+ DUO 4K má v prednej časti veľký 3,5″ LCD displej, ktorý slúži nielen na zobrazovanie názvov staníc, ale aj ďalších doplnkových informácií. Vďaka doplnku LCD4Linux môžeme dokonca displej využívať aj na zobrazovanie predpovede počasia. Zobrazovať sa dajú aj rôzne fotografie či informácie z EPG. Samozrejmosťou je aj zobrazovanie živého vysielania či obraz z HDMI vstupu (HDMI in).

Ukážka displeja

Multimédiá a PVR
K prijímaču môžeme pripojiť ako interný 2,5″ pevný disk, tak aj externý pomocou troch USB portov, z ktorých dva sú už vo verzii 3.0. Okrem toho je možné tiež pripojiť aj sieťové úložisko NAS. Vďaka FBC tunerom je možné nahrávať aj viacero staníc naraz. Prijímač tak bez problémov obslúži aj toho najnáročnejšie užívateľa. Osobne som skúšal nahrávať naraz viac ako 13 kanálov a nebol s tým žiadny problém. Nahrávky sú štandardne v nekódovanom stave, je ich tak možné prehrávať aj na iných zariadeniach, prípadne upravovať na PC. Dostupné sú v originálnej kvalite so všetkými audio stopami, vrátane teletextu či DVB titulkov. V prípade potreby je tak možné si prepnúť pri prehrávaní audio stopu, alebo aj zapnúť skryté titulky. Prehrávač umožňuje pretáčanie až siedmymi rýchlosťami (2x, 4x, 8x, 16x, 32x, 64x a 128x) a to ako vpred, tak aj vzad.

TimeShift je k dispozícii tiež, aktivuje sa po stlačení tlačidla Pause na diaľkovom ovládaní. Využiť však môžeme aj permanentný TimeShift, ktorý sa aktivuje automaticky. Kedykoľvek tak môžeme potom sledovaný program zastaviť či pretočiť späť.

Dostupný je aj multimediálny prehrávač, ktorý zvládne bez problémov prehrávať najpoužívanejšie video či audio súbory. Nechýba samozrejme ani možnosť prezerania fotografií. Multimediálny prehrávač podporuje prehrávanie video súborov v SD, HD ako aj v UHD kvalite a to aj s najnovším kodekom H.265/HEVC. Pri testoch som otestoval najbežnejšie dostupné video a audio súbory. Bez problémov zvládne prehrať video súbory typu AVI, TS, MPEG, FLV, MKV či MP4, audio MP3, WAV či obrázky BMP, JPG a PNG.

 

YouTube s podporou 4K
V posledných dňoch vyšla nová verzia originálneho softvéru pre DUO 4K s YouTube, ktorá podporuje už prehrávanie videí aj v 4K kvalite. Vo VTI dostupná štandardne nie je. Potrebné je preto manuálne nainštalovať plugin YouTube TV. S prijímačom tak bez problémov prehráme už aj videá s rozlíšením 2160p. Kvalitu obrazu je možné nastaviť priamo v aplikácii. Samozrejme pre prehrávanie 4K videí je potrebné mať aj rýchle internetové pripojenie.

HDMI in a HDMI out
Ako som už spomínal v úvode, prijímač má na zadnom paneli dva konektory HDMI. Jeden slúži ako výstup (HDMI out) a druhý vstup (HDMI in). Do vstupu je možné pripojiť iné zariadenie, vďaka čomu je možné takto pozerať cez box aj externý signál, a to nielen na celej obrazovke, ale aj v malom okne vďaka funkcii obraz v obraze (PiP). Externý zdroj signálu je možné navyše aj nahrávať na pripojené pamäťové zariadenie. Nie je ho však možné streamovať a nefunguje ani jeho zobrazovanie na prednom LCD displeji.

Pluginy
Do linuxových prijímačov je samozrejme možné inštalovať aj veľké množstvo doplnkov (tzv. pluginov). V každom softvéri môžu byť predinštalované iné. Z tých hlavných môžem spomenúť aspoň YouTube, webový prehliadač Chromium OS, FastScan, HbbTV, prehrávač video streamov StreamTVPlayer, DLNA Server, SAT>IP Client, HDMI CEC či BlindScan. Dostupné sú aj doplnky od slovenských a českých tvorcov, jedným z nich je doplnok ArchivCZ/SK, či veľmi populárny skin HDGlass.

Záver:
Vu+ DUO 4K je ďalší linuxový multimediálny prijímač z rodiny Vu+ s podporou príjmu programov v SD, HD a UHD kvalite s kodekmi MPEG-2, MPEG-4/H.264 ako aj H.265/HEVC. Má výkonný procesor, čo mu zaručuje rýchle reakcie, vrátane rýchleho štartu či prepínania, ktoré je pri použití funkcie Fast Channel Change, takmer okamžité. Na prednom paneli sa nachádza 3,5″ LCD displej, na ktorom je možné zobrazovať viacero informácií, od predpovede počasia, fotografií až po živé vysielanie.

Doporučená maloobchodná cena prijímača: 359 eur s DPH

Odkaz na produkt: VU+ DUO 4K (1x Dual FBC-S/S2/S2X tuner)

Za zapožičanie prijímača Vu+ DUO 4K ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať