Reklama

iNEOS ZX4 – Multimediálny satelitný prijímač s podporou HEVC

Na náš trh sa dostal koncom minulého roka nový multimediálny satelitný HDTV prijímač iNEOS ZX4 s podporou príjmu programov v SD a HD kvalite s kodekmi MPEG-2, MPEG-4/H.264, ako aj najnovšieho H.265/HEVC. Prijímač má jednu čítačku dekódovacích kariet, podporuje aj populárnu funkciu FastScan a po pripojení externého pamäťového zariadenia je samozrejmosťou nahrávanie (PVR) či funkcia časového posunu (TimeShift). Dostupný je aj ethernetový port pre pripojenie k internetu. Vďaka tomu sú k dispozícii aj rôzne internetové aplikácie. Zaujať môže aj podpora príjmu programov vysielajúcich v móde T2-MI multistream. Ide aktuálne o jeden z mála satelitných prijímačov, ktorý príjem programov v týchto režimoch zvládajú. Navyše sa jedná o box pracujúci pod operačným systémom linux.

Samotný prijímač je menších rozmerov, dodáva sa štandardne v čiernom prevedení.

Základná charakteristika:
Rozmery: 148x117x35 mm(ŠxHxV)
Spotreba v pohotovostnom režime maximálne 0,5 W, v prevádzkovom režime max. 10 W.
1x čítačka dekódovacích kariet
2x USB 2.0 (bočný panel)
1x konektor HDMI
1x SCART konektor
1x optický audio výstup S/PDIF
FastScan – rýchle a jednoduché ladenie SK/CZ programov (Skylink a freeSAT)
Podpora: DVB-S/DVB-S2, DiSEqC 1.0, DiSEqC 1.1 a 1.2, USALS, BlindScan, Teletext, TimeShift, PVR, EPG, DLNA, časové nahrávanie, rozlíšenie až do 1080p

Pokračovanie nižšie:

Obsah balenia
V balení spolu so satelitným prijímačom nájdeme ešte aj diaľkové ovládanie, dve mikrotužkové batérie (AAA), stručný užívateľský manuál v slovenskom jazyku, externý snímač diaľkového ovládania a externý napájací adaptér 12V/1,5A. K dispozícii je aj malý plastový držiak, vďaka ktorému je možné pripevniť prijímač napr. na stenu alebo iné skryté miesto.

Predný a zadný panel
Prijímač nemá v prednej časti žiadne základné ovládacie tlačidlá. Nájdeme tam jednu modrú a jednu bielu LED diódu, ktoré nás informujú o tom či je prijímač v pohotovostnom, alebo prevádzkovom režime. Okrem nich je k dispozícii aj displej, na ktorom je možné zobrazovať dátum, čas, alebo číslo programu. Samozrejmosťou je aj možnosť nastavenia jasu displeja. Pokiaľ by však niekomu osvetlenie displeja vadilo, môže si ho dokonca aj úplne vypnúť, a to aj v prevádzkovom režime. Toto všetko je možné nastaviť cez menu prijímača v kategórii Nastavenia (Nastavenie/Nastavenie predného panela).

Zo zadnej strany prijímača je konektor LNB in, scart, HDMI out, digitálny audio výstup S/PDIF, Ethernet (RJ45) a konektor pre pripojenie externého napájacieho zdroja 12V.

Oba USB porty, ktoré sú vo verzii 2.0 sa nachádzajú na bočnej strane. Okrem nich je tu ešte aj IR konektor, pre pripojenie externého snímača diaľkového ovládania, a recovery, ktorý slúži pre servisné účely.

Čítačka dekódovacích kariet je na spodnej strane. Karta sa do nej vkladá s čipom dopredu a hore. Karta vôbec netrčí, nie je ju tak skoro ani vidieť. Vysúva sa jednoducho cez otvor na spodnej časti.

Diaľkové ovládanie
Dodávané diaľkové ovládanie je menších rozmerov. Dostupné sú na ňom všetky štandardné tlačidlá. Za zmienku však stoja farebne označené tlačidlá F1 až F4, ktoré sa nachádzajú vo vrchnej časti. Tie nám môžu poslúžiť pre rýchlu voľbu do internetových aplikácií. Jedným stlačením tlačidla sa tak môžeme dostať napr. do prehrávača YouTube, alebo k predpovedi počasia. Prepínanie programov trvá približne 2 až 3 sekundy.

Menu a informačný panel
Hlavné menu je ladené do čierno-modrej farby. Je dostupné samozrejme aj v slovenskom jazyku, nachádza sa v ňom päť základných kategórií (Inštalácia, Úprava kanálov, Nastavenie, PVR a Sieť).

Informačný panel sa zobrazuje štandardne pri prepínaní medzi jednotlivými kanálmi, alebo manuálne po stlačení tlačidla Info na diaľkovom ovládaní. Nachádzajú sa na ňom základné informácie ako aktuálny dátum a čas, sila a intenzita signálu, frekvencia, z ktorej program vysiela, názov práve sledovaného, ako aj nasledujúceho programu. Nápomocné je aj precentuálne info o práve bežiacom programe, takto jednoducho vieme koľko percent už ubehlo z práve vysielanej relácie. Pokiaľ prijímač pripojíme k internetu, na info paneli sa objaví aj informácia o počasí na aktuálny deň. Detailnejšiu predpoveď počasia, pre vybrané mesto, nájdeme v menu.

Pri opätovnom stlačení tlačidla Info sa zobrazia podrobnejšie informácie o programe, ako aj frekvencia, z ktorej daný program vysiela a nechýbajú ani PIDy. K dispozícii sú aj podrobnejšie informácie o aktuálne vysielanom a nasledujúcom programe. Všimol som si však, že pri dlhšom popise programu nie je dostupný celý text z EPG.

EPG
Elektronický programový sprievodca je dostupný v dvoch režimoch. Pri prvom stlačení tlačidla EPG, na diaľkovom ovládaní, je dostupná verzia single EPG, nájdeme tu program pre jeden kanál na sedem dní dopredu. Pri opätovnom stlačení tlačidla sa zobrazí multi EPG. V ňom je vidieť program piatich programov v rozpätí dvoch hodín. Dni sa menia pomocou žltého a modrého tlačidla. V prípade ak prejdeme na iný kanál, prijímač naň automaticky do niekoľkých sekúnd prepne. Platí to však iba v režime single EPG.

Cez EPG je možné nastaviť aj nahrávanie na externé pamäťové úložisko a to jednoducho stlačením červeného tlačidla pri vybranom programe. Pri opätovnom stlačení červeného tlačidla nám poskytne prijímač ďalšie nastavenia. Dostupné je aj pravidelné nahrávanie, ktoré využime v prípade seriálov či relácií, ktoré sú vysielanie pravidelne v rovnaký čas. Nastaviť tu môžeme aj čas, o ktorý sa má program začať nahrávať skôr, respektíve o koľko minút dlhšie. Táto funkcia je veľmi užitočná najmä u nahrávania programov z komerčných TV, ktoré filmy pravidelne predlžujú oproti plánovanému času ukončenia.

V programovom sprievodcovi môžeme aj vyhľadávať. Po spustení EPG je táto funkcia dostupná pod číslom 0. Tu však musím zdôrazniť, že je potrebné zadať čo najpresnejší názov, alebo aspoň časť, hľadaného programu, vrátane diakritiky. V opačnom prípade nám nemusí program vyhľadať.

Skúsenosti
Pri úplne prvom spustení boxu je potrebné vykonať prvotnú inštaláciu. Najskôr je nutné vybrať jazyk hlavného menu, potom nastaviť dátum a čas a následne pristúpiť k nastaveniu antény a vyhľadaniu programov. K dispozícii je aj rýchle vyhľadávanie pomocou funkcie FastScan. Tá je aktuálne, zo slovenských operátorov, dostupná pre Skylink a freeSAT. Pokiaľ som využil FastScan, bolo možné prejsť celou prvotnou inštaláciou až po vyhľadanie programov za menej ako jednu minútu. Samozrejmosťou je aj funkcia auto DiSEqC s rozpoznávaním štyroch orbitálnych pozícií 23,5°E, 19,2°E, 13°E a 28,2°E.

Prijímač podporuje príjem programov ako v Ku, tak aj v Ka či C pásme. Vyhľadávať programy je možné nielen pomocou funkcie FastScan, ktorá je hlavne určená menej znalým užívateľom, ale aj manuálne či automaticky. Pri automatickom hľadaní prijímač preskenuje všetky transpondéry uvedené v pamäti prijímača. Pre lovcov signálov je tu navyše aj BlindScan. Ten nájde všetky aktívne transpondéry na družici a potom ich uloží do pamäti a preskenuje. Vďaka tejto funkcii môžeme vyhľadávať aj dočasné prenosové kanály či dokonca programy vysielajúce v móde multistream.

Všetky uložené programy v pamäti prijímača je možné presúvať, mazať, uzamykať či vytvárať obľúbené skupiny programov. Editáciu môžeme robiť aj cez PC a to pomocou softvéru DreamBox Edit, ktorý je veľmi dobre známy aj užívateľom linuxových prijímačov so systémom Enigma 2. Pre pripojenie potrebujeme zadať IP adresu boxu, meno (root) a heslo (sky1122).

Všetky nastavenia satelitného prijímača môžeme kedykoľvek zálohovať na externé pamäťové zariadenie a v prípade potreby ich tak kedykoľvek obnoviť.

Prijímač má jednu univerzálnu čítačku dekódovacích kariet, v ktorej som mal možnosť otestovať  viacero dekódovacích kariet dostupných na našom trhu. Vzhľadom k tomu, že ide o linuxový prijímač, je pre ich správne fungovanie potrebný softvérový dekóder. Prijímač má predinštalovaný Oscam a Thcam. Pre ich výber je nutné vstúpiť do skrytého menu, ktoré je dostupné v kategórii nastavenia po zadaní kódu 6363. Následne tu pribudne voľba CAM Setting. Ja som osobne používal Oscam, s ktorým som otestoval karty Skylink (ICE), Skylink Irdeto, RTVS, ako aj freeSAT (ICE) či ANTIK Sat a Flix TV. Všetky fungovali bez problémov a to aj bez ďalšieho nastavovania. Najnovšie dekódovacie karty Skylink M7 v prijímači nefungujú a to z dôvodu vyššieho zabezpečenia zo strany operátora. Potrebný by tak bol CAM modul, bohužiaľ iNEOS ZX4 nemá slot pre modul, ale iba jednu čítačku kariet.

Miltistream a T2-MI
Niektorí operátori využívajú satelitnú distribúciu programov na svoje terestriálne DVB-T/T2 vysielače v špeciálnej technológii Multistream. Bežné satelitné prijímače takto šírené programy nenaladia a doteraz to bolo možné iba pomocou špeciálnych satelitných kariet. V poslednom období sa však dostávajú na trh aj satelitné prijímače, ktoré už túto technológiu podporujú, iNEOS ZX4 patrí medzi nich. Výnimočný je však v tom, že pre naladenie takto šírených programov nevyžaduje vôbec zadávanie presných parametrov a navyše podporuje aj príjem programov v režime T2-MI. Bez problémov sa mi takto podarilo naladiť napr. ukrajinské stanice z družice Astra 4A (4,8°E) od operátora ZeonBud.

Nahrávanie a Multimédiá
Po pripojení externého pamäťového zariadenia je možné využívať aj funkcie PVR a TimeShift. K prijímaču som pripojil externý disk cez jeden z dvoch USB portov, ktoré sú umiestnené na bočnej strane. Neskôr som otestoval aj pripojiť sieťový disk. V oboch prípadoch som nezaznamenal žiadne problémy. Musím však poznamenať, že nahrávať dokáže prijímač programy iba na externé pamäťové zariadenie pripojené cez USB. Zo sieťového disku bolo možné iba prehrávanie súborov. Nahrávky sú vo formáte .ts a v nekódovanom stave. Nie je ich teda problém upravovať na PC. Počas nahrávania je možné sledovať aj iný program, no len vrámci toho istého satelitného transpondéra. Pri manuálne spustenom nahrávaní je preddefinovaná dĺžka nahrávania 120 minút, pokiaľ by sme to chceli zmeniť, je potrebné ešte raz stlačiť tlačidlo REC. Potom nám prijímač ponúkne niekoľko možností, buď manuálne zadáme potrebný čas nahrávania, alebo zvolíme iba nahrávanie do konca práve sledovaného programu.

Vďaka multimediálnemu prehrávaču je možné aj prehrávať video a audio súbory, ako aj obrázky. Prijímač prehral bez problémov video súbory avi, flv, mkv, mp4, mpg a ts. Vrátane externých skrytých tituliek. Z audio súborov nemal problém so súbormi mp3 a bez problémov zobrazil aj fotografie vo formáte jpeg. Skúšal som aj audio súbory vo formáte wav, tie mi však prijímač neprehral. Videá je možné pretáčať až so šiestimi rýchlosťami (2x, 4x, 8x, 16x, 64x a 32x) a to nielen vpred, ale aj vzad. Všetky nahrávky sa ukladajú na pevný disk podľa názvu programu v EPG, k dispozícii sú aj všetky audio stopy. Teletextové vysielanie sa nenahráva.

Vzhľadom k tomu, že prijímač už podporuje nový kodek HEVC, umožňuje aj prehrávanie video súborov či internetových streamov v tomto novom kodeku. Samozrejme len do rozlíšenia 1080p.

Nahrávky, ako aj živé vysielanie je možné streamovať z prijímača aj do mobilných zariadení, alebo PC. Stačí len spustiť napr. VLC player a vybrať prijímač, ktorý sa identifikuje ako MS(IP adresa boxu).

Internetové aplikácie
Pre využívanie internetových aplikácií je samozrejme potrebné pripojiť prijímač k internetu. Pripojiť ho môžeme pomocou LAN káblu RJ45, alebo využiť bezdrôtové Wifi pripojenie. V prípade Wifi je ale potrebné k prijímaču dokúpiť externý Wifi adaptér, nie je totiž štandardne v balení.

V hlavnom menu prijímača nájdeme niekoľko internetových aplikácií ako YouTube, RedTube, Internetové rádiá, Počasie, WebTV a Stalker TV. Pod WebTV sú dostupné aj aplikácie pre služby YouPorn a PornHub, ako aj Stream Cinema či Sosáč. Pri týchto službách funguje nielen vyhľadávanie, ale aj pretáčanie videí. Dostupná je tiež história prehratých videí. V prípade ak sa nejaké video nedopozeralo do konca, box ho spustí vždy tam, kde sme skončili. Stalker TV zase umožňuje nielen prehrávanie internetových streamov, ale aj ich nahrávanie na pripojené pamäťové zariadenie.

Cez aplikáciu YouTube si môžeme veľmi jednoducho prehrať video z populárneho internetového videoservera. Po spustení sa zobrazia populárne videá z vybranej krajiny. Ďalšie videá môžeme vyhľadávať po stlačení tlačidla Option. K dispozícii sú aj kategórie videí a nechýba ani voľba kvality streamu. Na výber sú tri možnosti (High, Medium a Low).

Aplikácia počasie ponúka, ako už názov napovedá, predpoveď počasia. Nájdeme v nej grafickú predpoveď, na štyri dni, pre jedno vybrané mesto.

Prijímač umožňuje aj prehrávanie internetových rádií. V špeciálnej aplikácii sú dostupné rádiá triedené podľa žánru. Využiť však môžeme aj vyhľadávanie. Zo slovenských rádií ako napr. Expres či Slovensko sa mi nepodarilo nájsť v zozname však ani jedno z nich.

V sieťových aplikáciach je aj niekoľko aplikácií, ktoré podporujú IPTV. Po zadaní potrebnej IP adresy tak môžeme sledovať napr. internetové vysielanie, prípadne kamery z celého sveta. Bez problémov prehrá aj streamy z iného linuxového prijímača, ktorý pracuje pod systémom Enigma 2, napr. značky VU+ či Dreambox. Pri týchto streamoch je dostupné aj EPG, podobne ako u Stalker TV a podporované sú aj celé playlisty vo formáte M3U. Prijímač má aj Kodi. Všimol som si však, že ten funguje iba ak je box pripojený k internetu. Bez internetového pripojenia mi tak prijímač Kodi nespustil.

DLNA
Vďaka funkcii DLNA môžeme veľmi jednoducho prehrávať videá a obrázky z mobilného zariadenia, ktoré je pripojené k rovnakej sieti ako prijímač. Stačí si len stiahnuť do zariadenia potrebnú aplikáciu. Pre android zariadenia je to napr. Bubble UPnP a iOS iMediaShare. DLNA sa spustí automaticky na pozadí po štarte prijímača. Nie je teda nutné túto funkciu zapínať manuálne. Kedykoľvek tak môžeme zobraziť na obrazovke televízora fotku, alebo video z mobilu či tabletu.

Webové rozhranie a FTP
Po zadaní IP adresy boxu do webového prehliadača sa zobrazí webové rozhranie. Prostredníctvom neho je možné aktualizovať firmware, pridať IP adresu streamu do IPTV prehrávača, ale aj spustiť video z YouTube.

K prijímaču je možné sa pripojiť aj pomocou FTP. Štandardne je však FTP vypnuté. Ak ho teda chceme využívať, je nutné zapnúť v nastaveniach (Nastavenie Misc). Pre prístup sa vyžaduje meno (root) a heslo (sky1122).

Záver
iNEOS ZX4 je veľmi slušne vybavený satelitný HDTV prijímač s množstvom multimediálnych a internetových aplikácií. Podporuje príjem SD a HD programov a to nielen v kodekoch MPEG-2 a MPEG-4/H.264, ale aj H.265/HEVC. Zaujať môže aj príjem programov v móde multistream či T2-MI. Zaradiť ho tak môžeme medzi jeden z mála satelitných prijímačov, ktorý toto zvládajú a navyše to všetko za celkom prijateľnú cenu. Samozrejmosťou sú aj funkcie PVR či TimeShift a nechýba ani funkcia rýchleho vyhľadávania programov FastScan či BlindScan.

Doporučená maloobchodná cena prijímača iNEOS ZX4 je 56,9 € s DPH.

Odkaz na produkt: iNEOS ZX4

Za zapožičanie satelitného prijímača ďakujem spoločnosti BENDR, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Vyzerá to byť výborný box za výbornú cenu. A vraj výrobca sa činí, aktualizuje SW, odstraňuje chyby a pridáva funkcie. Škoda absencie CI slotu a jeden USB port navyše by tiež nezaškodil. A osobne by som uvítal aj combo verziu.

    V popise chýba podpora DiSEqC verzie 1.1, pričom prístroj ju (aj podľa obrázkov) má. Môže to byť mätúce, lebo v minulosti sa už vyskytli prijímače s podporou DiSEqC 1.0 a 1.2, ale bez 1.1.

    Mám jednu otázku: zachytil som pri niektorých popisoch prijímača, že tento STB by mal obsahovať aplikáciu pre Touch TV, podobne ako iNeos IN5. Je táto informácia pravdivá?

    1. A to slovíčko „zatiaľ“ znamená, že sa to plánuje?

    2. Ano planuje, ale uvidime ako to dopadne, problem je DRM-kach

    3. Ja osobne na nič. Ale sú ľudia, ktorí chcú Touch TV (najmä kvôli archívu) pozerať aj na veľkej obrazovke (a je im fuk, že iba v SD), chcú mať popri tom aj FTA satelitné kanály a nechcú kvôli tomu 2 krabice s dvoma DO. Prípadne chcú mať otvorenú možnosť neskôr prejsť k Antik satu, Flixu, Freesatu atď. bez ďalších nákladov na nový box. A sú aj takí, ktorí to chcú ako formu archívu napríklad k Flixu.

  2. Takmer rovnaké funkcie má U2C denys UCLAN H.265 Pro Combo,navyše DVB-T2

    1. Zaujímavá mašinka, ale nemá podporu multistreamu a T2-MI a nenašiel som ju u žiadneho tunajšieho predajcu, iba v ukrajinských a ruských eshopoch. Tiež som zatiaľ nenašiel info o SK/CZ jazykovej podpore. Každopádne vďaka, že si mi rozšíril obzory. 🙂

  3. Bude niekedy na iNEOS ZX4 fungovat KODI? Uz niekolko mesiacov co mam tento box, tak to nefunguje…

    1. Nie nebude, Kodi tam bolo z dovodu Sosac a Stream Cinema, tie su presunute pod WebTV a plne funkcne, pod Kodi to stale padalo.

  4. Trochu off-topic: na trhu sa už objavil aj AB Cryptobox 752HD. Konečne. Aj keď niektorí predajcovia zaň pýtajú prehnaných 85-89 eur, dá sa zohnať od 72-73.

Komentáre už nie sú povolené.