Reklama

Otestovali sme nový linuxový HD prijímač VU+ SOLO SE

Kórejský výrobca Marusys aj tento rok priniesol na trh nový linuxový satelitný prijímač pod značkou VU+. Jeho názov je VU+ SOLO SE (Stylishly Exceptional) a mal by byť náhradou za starší model VU+ Solo. Prijímač je menších rozmerov, poháňa ho 1,3 GHz dvojjadrový procesor Broadcom BCM7356 a 1 GB DRAM. Má jeden vymeniteľný tuner, jeden voľný CI slot pre dekódovací modul, ako aj jednu čítačku dekódovacích kariet. Ako už býva zvykom u prijímačov VU+, aj Solo SE pracuje so systémom Enigma 2.
Pokračovanie nižšie:


Prijímač je dostupný štandardne v dvoch farebných prevedeniach – bielej a čiernej. Rovnakej farby ako prijímač je tiež aj diaľkové ovládanie. My sme mali na testy k dispozícii prijímač v čiernom prevedení s osadeným DVB-S2 tunerom.

VU+_SOLO_SE_BaW_front

Základná charakteristika:
Rozmery: 211x40x185 (ŠxVxH) mm
Hmotnosť: 2 kg
Spotreba energie: 13 W (v prevádzkovom režime) a 0,7 W (v hlbokom spánku)
Procesor: 1,3 GHz MIPS (Dual Core CPU)
DRAM: 1024 MB
Flash pamäť: 256 MB
1x čítačka kariet
1x slot Common Interface pre dekódovací modul
1x slot pre tuner (DVB-S2/C/T2)
2x USB2.0 (zadný panel)
Sieťové rozhranie Ethernet (10/100 Mbit)
1x konektor HDMI
1x E-SATA
1x optický audio výstup S/PDIF
Rozlíšenie až do 1080p
Podpora: DiSEqC 1.0, 1.1 a 1.2, USALS, Teletext, EPG, Timeshift, PiP (HD/HD), PVR, HbbTV, webový prehliadač Opera, BlindScan, AirPlay a množstvo ďalších pluginov.

Obsah balenia
V balení nájdeme okrem samotného satelitného prijímača ešte aj externý napájací zdroj, sieťový kábel, diaľkové ovládanie, dve batérie typu mikrotužky (AAA), HDMI kábel a externý IR snímač diaľkového ovládania.

Predný a zadný panel:
V prednej časti prijímača sa nenachádza žiadny displej iba jedna LEDka o ktorej som si najskôr myslel, že sa jedná o dotykové StandBy tlačidlo. Vedľa nej sa nachádza ešte snímač diaľkového ovládania.

Čítačka dekódovacích kariet, ako aj CI slot sa nachádzajú na bočnej strane. Karta sa vkladá do čítačky s čipom dopredu a dole.

Zo zadnej strany sa nachádzajú konektory LNB in, LNB out, analógový audio/video výstup, optický audio výstup S/PDIF, HDMI, E-SATA, 2x USB 2.0, Ethernet, RJ 11 (RS 232/IR snímač DO), sieťový vypínač a konektor pre pripojenie externého zdroja (12V).

soloSE_front

soloSE_front2

soloSE_back

soloSE_bo

Diaľkové ovládanie
Diaľkové ovládanie je rovnaké ako v prípade predchádzajúcich modelov VU+ Solo 2 či VU+ UNO. Predstavovať ho teda nie je potrebné. Len pre zaujímavosť, prijímač je tiež možné bez problémov ovládať aj s najnovším ovládaním, ktoré sa dodáva štandardne s prijímačmi VU+ DUO2.

soloSE_DOsoloSE_DO2

Prvotná inštalácia a dekódovacie karty
Pri prvom spustení prijímača je nutné vykonať jednoduchú prvotnú inštaláciu. Ešte skôr je však potrebné z prijímača odlepiť ochrannú fóliu, ktorá chráni vrchnú lesklú plastovú časť, keďže je nalepená aj na vetracích otvoroch. Prijímač sa dodáva štandardne s oficiálnou verziou softvéru. Pre majiteľov sú však už aj k dispozícii tie neoficiálne ako napr. od VTI tímu či BlackHole. Aktualizáciu softvéru je možné vykonať jednoducho pomocou USB kľúča.

Pre správnu funkčnosť dekódovacej karty v internej čítačke je nutné do prijímača nainštalovať potrebný softvér. V prípade kariet freeSAT či Skylink ICE je možné používať CCCam ver. 2.3.0, pre Irdeto karty zase Oscam. Pre nové dekódovacie karty Skylink M7 Irdeto je nutné použiť dekódovací modul. K dispozícii som mal moduly Irdeto Smit a Mascom Irdeto/Cryptoworks, ktoré spolu s prijímačom fungovali bez vážnejších problémov.

V prípade použitia dekódovacieho modulu odporúčam zapnúť v hlavnom menu v kategórii Nastavenia (Common Interface) funkciu high bitrate, v opačnom prípade nebude modul korektne dekódovať HD programy.

Hlavné menu a EPG
Do prijímača je možné nainštalovať rôzne Skiny, ktoré zmenia úplne vzhľad samotného menu. Popisovať ho by preto bolo úplne zbytočné. Podobne je to aj v prípade elektronického programového sprievodcu (EPG). Nižšie v náhľadoch je možné vidieť originálny Skin od VU+.

vu_solo_se_9vu_solo_se_4vu_solo_se_7vu_solo_se_3vu_solo_se_6vu_solo_se_2vu_solo_se_5vu_solo_se_1

Streamovanie videa na mobilné zariadenia
VU+ SOLO SE podporuje aj streamovanie videa či živého vysielania televízie na mobilné zariadenia. Stačí si len do mobilu či tabletu nainštalovať potrebnú aplikáciu. Užívatelia majú k dispozícii aplikácie priamo od výrobcu, alebo od tretích strán a to ako pre zariadenia s operačným systémom iOS tak aj Android. Niekoľko z nich som Vám už aj predstavil (VU+, Enigma2 Voice Control, e2Remote, DreamOn). Zaujímavou funkciou v prípade streamovania videa je aj transcoding, vďaka ktorej je možné si nastaviť dátový tok streamu.

Externý snímač diaľkového ovládania
Štandardne dodávaným príslušenstvom spolu s prijímačom je aj externý IR snímač pre diaľkové ovládanie, ktorý je možné využiť v prípade, že zákazník nechce aby bolo vidieť prijímač. VU+ SOLO SE je tak možné schovať napr. za samotný televízor, viditeľný bude len malý externý snímač, ktorý je možné nalepiť napr. na vrchnú či bočnú stranu televízora. Túto možnosť určite ocenia najmä zákazníci, ktorí majú televízor pripevnený na stene.

Vymeniteľný tuner
Vďaka vymeniteľnému tuneru je možné mať v prijímači osadený buď jeden DVB-S2 tuner, alebo pre záujemcov terestriálneho či káblového vysielania DVB-T/C či novší DVB-T2/C tuner. Pokiaľ by niekoho zaujímalo či je možné prijímač používať aj s Twin tunerom DVB-S2, tak ho sklamem, pretože podľa mojich informácií priamo od nášho oficiálneho distribútora, prijímač s týmto tunerom bohužiaľ nefunguje. Pokiaľ by však niekto aj napriek tomu chcel mať z prijímača dvojtunerový box je tu možnosť ho rozšíriť o USB tuner. Osobne som vyskúšal DVB-T USB tuner Not Only TV (LV5TDLX), ktorý prijímač videl bez potreby inštalovania ovládačov či pluginov. Stačilo len pri vypnutom prijímači vložiť do jedného z USB portov externý USB DVB-T tuner a po nabehnutí prijímača bolo už možné tento USB tuner využívať naplno. Takto jednoducho je teda možné z jednodunerového prijímača VU+ SOLO SE spraviť dvojtunerový. Upozorňujem však, že nie všetky USB tunery sú prijímačom podporované.

Už keď som v prijímači testoval externý USB DVB-T tuner, nedalo mi nevyskúšať aj dekódovací modul od našej terestriálnej platformy Plustelka. K dispozícii som mal modul Irdeto Smit, ktorý bohužiaľ po zasunutí do CI slotu nedekódoval žiadne programy. Druhý plustelkový modul značky Strong som nemal k dispozícii.

Multimédiá a PVR
K prijímaču je možné pripojiť externý pevný disk cez E-SATA, poprípade USB 2.0 port. Po pripojení externého pamäťového zariadenie je možné využívať aj funkcie nahrávania (PVR) či časového posunu (TimeShift). Nahrávky sú vo formáte .ts. Sú v nekódovanom stave, preto je ich možné bez problémov upravovať ako aj prehrávať na PC.

Vďaka multimediálnemu prehrávaču dokáže prijímač prehrať aj najznámejšie multimediálne video súbory typu AVI, MPEG, FLV, MKV či MP4 a to aj s externými titulkami. Pri mojich testoch som vyskúšal titulky vo formáte .srt u ktorých prijímač zobrazoval korektne aj znaky s diakritikou. Okrem video súborov nie je problém pomocou prijímača prezerať aj fotografie (BMP, JPG, PNG) či počúvať hudbu (MP3, WAV).

vu_solo_se_8

Samozrejmosťou je aj podpora funkcie obraz v obraze (PiP), ktorá bez problémov funguje ako s SD, tak aj HD programami. Z dôvodu obmedzenia jedného tuneru to však môžu byť len programy z jedného transpondéra. Z ďalších zaujímavých funkcií či pluginov môžem spomenúť tiež HbbTV, BlindScan, HDMI CEC, webový prehliadač Opera, YouTube, IPTV Player, DLNA a množstvo ďalších. Pre väčšinu z nich sa však vyžaduje internetové pripojenie. Pokiaľ by niekomu nevyhovovalo pripojenie cez kábel, môže si dokúpiť externý USB Wifi adaptér.

Webové rozhranie
Už v samotnom originálnom softvéry je k dispozícii predinštalovaný plugin s názvom Openwebif, ktorý umožňuje prístup k prijímaču aj cez webové rozhranie. Po zadaní príslušnej IP adresy boxu tak môžeme pohodlne prijímač ovládať, vyhľadávať programy v EPG či streamovať videá priamo do PC.

Záver:
Vďaka výkonnému hardvéru pracuje VU+ SOLO SE rýchlo a hlavne bez zamŕzania. Počas môjho dvojtýždňového testovania som s ním nezaznamenal žiadne problémy.

Doporučená maloobchodná cena prijímača: 219 eur s DPH
Odkaz na produkt: VU+ SOLO SE (biely), VU+ SOLO SE (čierny)

Za zapožičanie prijímača VU+ SOLO SE ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. …podľa obrázkov je tam tá istá aplikácia You tube ako v tv Panasonic.Po pripojení na dostatočne rýchly internet je to jedna z najlepších You tube aplikácií. Po spárovaní s mobilom,tabletom je to taká vlastná súkromná tv. Doporučujem

  2. Ako je mozne ze Irdeto CI+ modul Smit funguje a Plustelka Irdeto Smit nie?

  3. Ja som modul Plustelka Irdeto Smit skúšal v Ultime a tam fungoval tak hádam musí ísť aj v SoleSE.

  4. Plustelkove moduly Smit uz nechcem ani vidiet. Je pravda ze to zo zaciatku islo na VUckach, ale s aktulnymi verziami softveru nejak nechcu dekodovat programy. Modul prijimac vidi, no programy nedekoduje. Skor odporucam samostny modul Irdeto Smit a dekodovaciu kartu Plustelka a je to bez problemov.

    Este by som dodal, ze do linuxovych masin neodporucam modul Irdeto Neotion.

Komentáre už nie sú povolené.