Reklama

Recenzia satelitného prijímača Openbox S2 HD

Satelitné SD prijímače značky Openbox boli pred niekoľkými rokmi u nás veľmi populárne. Vyznačovali sa hlavne jednoduchosťou a bezproblémovou funkčnosťou. Určite sa nájde aj teraz niekoľko spokojných majiteľov, ktorí stále používajú niektorí zo starších SD modelov tejto značky. Som veľmi rád, že Vám teraz môžem predstaviť satelitný prijímač Openbox S2 s podporou príjmu HD programov, nahrávania, TimeSiftu či prehrávania multimediálnych súborov. Viac o ňom už ale v mojom teste.

Základná charakteristika
Rozmery: 260х150х45 mm (ŠxHxV)
Procesor Ali3606
1x čítačka kariet
2x USB 2.0 (predný a zadný panel)
1x sieťové rozhranie Ethernet 10/100 Mbps
1x konektor HDMI
1x optický audio výstup S/PDIF
Podpora: DVB-S/DVB-S2, DiSEqC 1.0, 1.1 a 1.2, USALS, Teletext, Timeshift, PVR, EPG, časové nahrávanie či rozlíšenie až do 1080p (Full HD).

Openbox_S3_komplet

Obsah balenia
Balenie obsahuje okrem samotného satelitného prijímača Openbox S2 samozrejme aj diaľkové ovládanie + batérie typu mikrotužky (AAA), k dispozícii je štandardne aj HDMI kábel a samolepiaca nálepka (I love to watch TV with OPENBOX), ktorú je možné nalepiť napr. aj na satelitnú parabolu. V balení nechýba ani užívateľský manuál v slovenskom a ruskom jazyku.

Predný a zadný panel
Z prednej časti prijímača sa nachádzajú tri základné ovládacie tlačidlá StandBy a CH+/CH-, ako aj červená a zelená LED dióda, zelený štvormiestny displej a otvárací kryt, pod ktorým sa nachádza jedna čítačka dekódovacích kariet a jeden USB 2.0 port. Karta sa zasúva do univerzálnej čítačky dekódovacích kariet s čipom dopredu a dole.

V zadnej časti prijímača sa nachádzajú konektory LNB in, LNB out, Scart, servisný port RS 232, HDMI, LAN, optický audio výstup S/PDIF, USB 2.0 port a sieťový vypínač. Sieťový kábel je k prijímaču pripevnený napevno.

openbox_S2_p

openbox_S2_z1

Diaľkové ovládanie
Ovládanie je strieborno-čiernej farby. Všetky tlačidlá na diaľkovom ovládaní sú gumové. Prijímač sníma povely z diaľkového veľmi dobre, nemusel som ani presne mieriť na samotný prijímač. Prepínanie SD kanálov trvá od jednej do maximálne dvoch sekúnd, a to ako v prípade nekódovaných, tak aj kódovaných programov. V prípade prepínania medzi HD kanálmi trvá prepnutie asi o sekundu dlhšie. Na diaľkovom ovládaní sú k dispozícii aj dve špeciálne tlačidlá ako „FUNC“, kde môže zistiť užívateľ aktuálny dátový tok, ako aj frekvenciu, obrazové rozlíšenie či video a audio PID daného kanálu a tlačidlo „SIGNAL“, pre zistenie úrovne a kvality signálu.

Openbox_S1 1

Openbox_s2_m16Openbox_s2_m14

Menu a EPG
Hlavné menu je ladené do bledo žlto-modrej farby, je jednoduché a obsahuje päť základných kategórií (Inštalácia, Správca kanálov, Systémové nastavenia, Utility, Podmienený prístup) a niekoľko ďalších podkategórií.

V kategórii Inštalácia je možné vyhľadať programy, nastaviť DiSEqC prepínače, natáčacie zariadenie, editovať družice, transpondéry, zálohovať či obnoviť nastavenia a spraviť výrobné nastavenia.

Presúvať, mazať, uzamykať, premenovávať či vytvárať obľúbené skupiny programov je možné v kategórii Správca kanálov.

V Systémových nastaveniach je k dispozícii nastavenie jazyka, videa, hodín, siete, externého pamäťového zariadenia (HDD), ako aj napr. jas displeja.

V sekcii Utility je možné nájsť kalendár či nastavenie časovača, Podmienený prístup slúži na nastavenie čítačky kariet.

Elektronický programový sprievodca (EPG) je dostupný po stlačení tlačidla EPG na diaľkovom ovládaní, zobrazí sa aktuálne bežiaci program desiatich televíznych kanálov. Pohybovať medzi kanálmi v EPG je možné šípkami (hore, dole), po stlačení tlačidla OK sa prijímač prepne na daný kanál. Šípkou doprava prepneme zobrazenie na nasledujúci program.

Single EPG teda zobrazenie programu jedného televízneho kanálu je dostupné pod červeným tlačidlom. Podrobnejšie informácie o programe sú k dispozícii po stlačení tlačidla OK. Dni sa prepínajú šípkami doprava/doľava.

Zobrazovanie znakov v EPG bolo bez problémov podobne ako aj v teletexte. V prípade teletextu mi trvalo pár minút pokiaľ som zistil ako sa spúšťa. Aby ste nemuseli dlho hľadať ako ja tak stačí len stlačiť zelené tlačidlo a šípkami doprava/doľava vybrať teletex a potvrdiť tlačidlom OK.

Openbox_s2_m4Openbox_s2_m8Openbox_s2_m15Openbox_s2_m5Openbox_s2_m11Openbox_s2_m12Openbox_s2_m13Openbox_s2_m7

Skúsenosti
Prijímač som dostal k dispozícii s verziou softvéru s označením 50, hneď som ju ale aktualizoval na poslednú dostupnú verziu 63, ktorá podporuje napr. aj USB wifi adaptéry s chipsetom RT2870, RT2770, RT3X7X, RT537X, RT539X a RT5572. Okrem toho v dodávanej verzii softvéru nebola v menu dostupná kategória Podmienený prístup.

Prvotná inštalácia nie je dostupná, pri prvom spustení prijímač ponúkne výber jazyka (samozrejmosťou je slovenčina aj čeština) a následne cez menu v kategórii Inštalácia môžeme prejsť k prípadnému nastaveniu DiSEqC portov či natáčacieho zariadenia (motoru), ako aj k samotnému vyhľadávaniu programov. Osobne som vyskúšal nielen príjem z jednej, ale aj z ôsmych družíc s prepínačom DiSEqC ver. 1.1 (EMP S8/1PCP-W2) a nezaznamenal som žiadne problémy.

Všetky nastavenia, ako aj vyhľadané a neskôr aj usporiadané programy, poprípade obľúbene skupiny kanálov, je možné si uložiť na USB kľúč a v prípade potreby ich kedykoľvek obnoviť zo zálohy či preniesť a uložiť do druhého rovnakého prijímača. Zálohovať a obnoviť vlastné nastavenia a programy je možné jednoducho v menu (Menu-Inštalácia-Databáza USB Backup, či pre obnovu z vytvorenej zálohy Menu-Inštalácia-Databáza USB Aktualizácia).

V čítačke kariet som vyskúšal dekódovacie karty freeSAT by UPC Direct (ICE) ako aj Skylink ICE, obe fungovali bez problémov. Najskôr som však musel nastaviť čítačku na systém Cryptoworks, poprípade Irdeto (Podmienený prístup-Nastavenie čítačky kariet). Nové M7 karty od satelitnej platformy Skylink v čítačke nefungujú.

Prijímač podporuje externé pamäťové zariadenie naformátované ako vo formáte NTFS, tak aj FAT32. Pre pripojenie sú k dispozícii dva USB porty (1x predný a 1x zadný panel). Ešte skôr ako som chcel nahrávať či využiť funkciu časového posunu (TimeShift) som musel tieto funkcie najskôr zapnúť v menu (Menu-Systémové Nastavenia-HDD info, stlačiť OK a žlté tlačidlo). Po zapnutí v menu už funguje nahrávanie štandardne stlačením tlačidla REC a TimeShift po stlačení tlačidla Pause. Nahrávky sú vo formáte .ts a nemal som ich problém prehrať aj na PC. K dispozícii sú tak nekódovane. Počas nahrávania je možné nielen sledovať, ale aj nahrávať iný program ako ten, ktorý sa sleduje, samozrejme len z rovnakého transpondéra.

V prijímači nechýba tiež ani prehrávač multimediálnych súborov, ktorý prehrá bez problémov najbežnejšie multimediálne súbory ako AVI, MKV, MPG, TS, MP4 či 3GP, audio MP3 ako aj obrázky vo formáte JPG či BMP. S testovanou verziou softvéru prijímač bohužiaľ nepodporoval prehrávanie filmov s externými titulkami.

Záver
Openbox S2 je užívateľsky jednoduchý satelitný prijímač s podporou príjmu programov vo vysokom rozlíšení (HD), nahrávania na externé pamäťové zariadenie (PVR) a TimeShift. Menu mi veľmi pripomínalo staršie modely prijímačov značky Openbox. Počas mojich testov ani raz prijímač nezamrzol a ani som si nevšimol žiadny softvérový problém. Plusom je tiež aj pomerne rýchle prepínanie SD programov (cca 1 až 2 sekundy). Vzhľadom na to, že prijímač je vybavený sieťovou kartou, menšie mínus by som dal skutočnosti, že softvér neobsahuje internetové aplikácie. Naopak kladne hodnotím, že s novou verziou softvéru pribudla funkcionalita prijímača – podpora Wifi adaptérov. Verím, že si tento prijímač nájde väčšie množstvo spokojných majiteľov ako tomu bolo v prípade SD prijímačov tejto značky.

Doporučená maloobchodná cena prijímača: 62 eur
Odkaz na produkt: Openbox S2 HD PVR

Za zapožičanie prijímača Openbox S2 HD ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať