Reklama

Otestovali sme Zircon T3000 HD pre príjem Plustelky

Zircon T3000 HD je digitálny terestriálny prijímač predurčený pre príjem kódovaných programov z platformy Plustelka, ako aj všetkých nekódovaných programov a to už s podporou ako štandardného DVB-T, tak aj DVB-T2 (MPEG-2/MPEG-4). Prijímač sa dodáva v bielej krabici s logom Plustelky a nápisom T3000 HD – High Definition Terestrial Receiver. Po rozbalení a zapojení prijímača je nutné vykonať prvotnú inštaláciu vrátane vyhľadania programov. Bez aktivácie je možné prijímač využívať len na príjem nekódovaných programov, po aktivácii a následnej registrácii je možné sledovať aj kódované programy z Plustelky. Samozrejme, ak je v mieste príjmu dostatočne dobrý signál štvrtého multiplexu. Pokrytie si môžete overiť tu. Tri kódované programy z Plustelky (ČT1, ČT2 a TV LUX) sú k dispozícii úplne zadarmo a bez mesačných poplatkov (Plustelka mini). Zvyšné platené (voliteľné) programy (Eurosport, Eurosport 2, Film+, Viasat Explorer, Viasat History, Viasat Nature, Nickelodeon, MusicBox a Spice) sú k dispozícii prvý mesiac od registrácie zadarmo (Plustelka štandard). Po skončení mesačného proma je možné si programy kedykoľvek predplatiť za 5,99 eur mesačne a to napr. prevodom z účtu, poštovou poukážkou, alebo platobnou kartou. Pri úhrade ročného poplatku je jeden mesiac zdarma. Zákazník tak zaplatí za ročné predplatné 65,89 € (5,49 € mesačne).
Pokračovanie nižšie:


Základná charakteristika prijímača Zircon T3000 HD:
Rozmery prijímača: 220x155x45 mm
Hmotnosť: 0,5 kg
1x USB 2.0 (predný panel)
1x konektor HDMI
1x konektor Scart
Podpora automatickej aktualizácie programov
Pamäť pre uloženie 400 kanálov (TV a rádio)
Podpora: DVB-T/DVB-T2 (MPEG-2/MPEG-4), Teletext, Timeshift, PVR, EPG, časové nahrávanie, rozlíšenie až do 1080p či aktualizácia softvéru (OTA) .

Zircon_T3000HD03

Obsah balenia
Spolu s prijímačom Zircon T3000 HD, ktorý je k dispozícii v čiernom prevedení sa nachádza v balení ešte diaľkové ovládanie, dve batérie typu mikrotužky (AA), externý napájací zdroj, scart kábel pre prípadné prepojenie s televízorom a užívateľský manuál v slovenskom a anglickom jazyku. V balení je ešte aj leták s aktivačným kódom a s registračným formulárom ako aj s ďalšími informáciami napr. ohľadom predplatného či kompletnej programovej ponuke Plustelky.

Predný a zadný panel
Na prednej strane prijímača je štvormiestny sedemsegmentový displej, na ktorom sa zobrazuje v prevádzkovom režime buď aktuálny čas poprípade číslo kanálu (možnosť nastavenia v menu prijímača). Vedľa displeja je led dióda zelená/červená, ktorá nám indikuje zapnutý, alebo vypnutý prijímač. K dispozícii sú aj tri základné ovládacie tlačidlá CH+/CH- a STANDBY. Na ľavej prednej strane prijímača sa nachádza kryt, pod ktorým je USB port a čítačka dekódovacích kariet. Keďže prevádzkovateľ platformy Plustelka sa rozhodol pre bez kartový systém IRDETO cloakedCA, samotná dekódovacia karta pre príjem kódovaných programov z Plustelky preto nie je potrebná.

Na zadnom paneli prijímača sú k dispozícii konektory (IEC) pre anténny vstup a výstup, ďalej HDMI a scart konektor pre pripojenie televízora a konektor pre pripojenie externého napájacieho zdroja, ktorý je súčasťou balenia.

Zircon_T3000HD02
Zircon_T3000HD01

Diaľkové ovládanie
Diaľkové ovládanie je štandardných rozmerov. Tlačidlá sú gumové, majú dostatočný odstup od seba, takže sa mi nestávalo, že by som omylom stačil nejaké iné tlačidlo. Ovládanie reaguje už aj pri jemnom stlačení tlačidiel a to aj pri nie príliš presnom nasmerovaní na samotný prijímač. Prepínanie kanálov trvá v prípade SD kanálov dve sekundy, u prepínania medzi HD kanálmi (napr. Jednotka HD a Dvojka HD) to bolo ešte o niečo pomalšie a to približne tri sekundy.

Zircon_T3000HD04

Prvotná inštalácia
Pri prvotnom zapnutí prijímača sa objaví na obrazovke inštalačný sprievodca, vďaka ktorému jednoducho nastavíme prijímač a vyhľadáme televízne programy. V prvom kroku máme na výber nastavenia OSD jazyka, krajinu, v ktorej budeme prijímač používať, pomer strán či prípadné napájanie antény (5V) v prípade použitia zosilňovača. V druhom kroku si môžeme nastaviť anténu na čo najlepší signál. Nápomocné nám preto budú hodnoty ako kvalita či sila signálu. Ak anténu máme nastavenú správne, je možné tlačidlom OK na diaľkovom ovládaní spustiť samotné vyhľadávanie kanálov. Prijímač do niekoľkých minút nájde automaticky všetky dostupné kanály z VHF (170-230 MHz) a UHF (470-866 MHz) pásma.

Zircon_T3000_menu1Zircon_T3000_menu07

Menu
Hlavné menu sa skladá zo siedmych hlavných kategórií (Stanica, Obraz, Vyhľadávanie staníc, Čas, Jazyk, Systém a USB), je ladené do sivej farby. Vo vrchnej časti sú ikony, medzi ktorými sa pohybuje šípkami na diaľkovom ovládaní. Celé menu je k dispozícii kompletne v slovenskom jazyku. K dispozícii sú však ešte na výber aj ďalšie jazyky ako maďarčina, čeština, angličtina či poľština. Menu sa mi zdalo jednoduché a prehľadné, preto by v ňom nemalo byť zložité sa orientovať.

Zircon_T3000_menu11Zircon_T3000_menu03Zircon_T3000_menu12Zircon_T3000_menu09Zircon_T3000_menu14Zircon_T3000_menu19Zircon_T3000_menu05Zircon_T3000_hd_men04

Reálne skúsenosti
Po zakúpení prijímača je potrebná pre príjem kódovaných programov z Plustelky nutná najskôr aktivácia zariadenia prostredníctvom SMS správy a neskôr aj registrácia. Po odoslaní SMS správy v potrebnom tvare spolu s aktivačným kódom prebehne okamžite aktivácia zariadenia do módu global free, ktorý bude trvať 14 dní. Cena SMS správy je spoplatnená štandardou tarifou. Následne má do dvoch týždňov zákazník čas na registráciu. Počas týchto dní je sprístupnená kompletná programová ponuka z Plustelky. Samotnú registráciu je možné vykonať či už elektronicky cez web www.plustelka.sk/zakaznickazona, alebo písomne pomocou formulára, ktorý je priložený spolu so zariadením a po vypísaní ho treba poslať na adresu prevádzkovateľa platformy. Po zaregistrovaní sa spustí jedno mesačné promo, vďaka ktorému je možné sledovať všetky programy. Po uplynutí jedného mesiaca od registrácie zostane sprístupnenú z kódovaných kanálov len ČT1, ČT2 a TV LUX.

Bez aktivácie a registrácie je možné prijímač používať iba na príjem nekódovaných programov ako akýkoľvek iný DVB-T2 prijímač. Možno ho preto využiť okrem príjmu našich štyroch multiplexov aj v prípade cezhraničného príjmu či lokálnych multiplexov.

Spotreba dosahovala pri mojom používaní bez pripojeného externého pevného disku približne 6 W. V standby režime je to už štandardne menej ako 1 W.

Editácia programov
Ešte pred editáciou programov prijímač vyžaduje heslo. Štandardne je nastavené na šesť núl (000000). Programy je možné presúvať, premenovávať, či ich pridať do obľúbených skupín. K dispozícii je na výber zo štyroch obľúbených skupín ako Film, Novinky, Šport a Hudba. Upravovať názov obľúbených skupín nie je možné.

Zircon_T3000_hd_men02Zircon_T3000_hd_men03

Multimédiá a PVR
Zircon T3000 HD podporuje aj prehrávanie multimediálnych video, audio súborov či obrázkov z externého USB zariadenia  napr. USB kľúč či externý USB pevný disk (HDD). Prijímač podporuje ako formát FAT32 tak aj NTFS. Osobne som otestoval audio súbory MP3, video súbory AVI, MP4, MKV, FLV, TS a obrázky JPEG a BMP. Všetky spomínané súbory prijímač bez vážnejších problémov prehral či spustil. Pre prehratie multimediálnych súborov z externého pamäťového zariadenia je nutné vojsť do menu prijímača a vybrať voľbu USB – Multimediálne súbory čo mi pripadalo dosť nepraktické. Priznám sa, že mi trochu vadilo aj to, že sa nachádza USB konektor v prednej časti prijímača a to ešte aj pod krytom. Osobne by mi skôr vyhovovalo keby bol USB konektor zo zadnej strany prijímača. Je to však môj osobný názor.

Okrem prehrávača multimediálnych súborov podporuje prijímač aj funkciu TimeShift, ktorá sa spúšťa jednoducho stlačením tlačidla Pause na diaľkovom ovládaní. Nastavenie veľkosti súboru v prípade TimeShiftu je možné v samotnom menu prijímača. (USB – Konfigurácia USB disku – Informácie o USB disku). Veľkosť súboru je možné nastaviť od 0,5 až do 4 GB.

Vďaka funkcii PVR (Personal Video Recorder) je možné aj nahrávať televízne programy na externé pamäťové zariadenie. Nahrávať je možné vždy len jeden televízny program a druhý program z rovnakého multiplexu bolo možné sledovať. Počas nahrávania nie je možné vojsť do menu prijímača. Je však možné používať teletext či prepínať zvukové stopy, poprípade prepnúť na iný televízny program z rovnakého multiplexu. Testoval som to v prípade nekódovaných (FTA) programov. Nahrávky sú vo formáte .mts a je ich možné prehrávať iba v samotnom prijímači. V PC sa mi ich prehrať nepodarilo. V prípade potreby je možné pevný disk či USB kľúč aj naformátovať priamo z menu prijímača.

EPG
Prijímač ponúka iba jednu možnosť zobrazenia elektronického programového sprievodcu (EPG) na sedem dní dopredu. Po stlačení tlačidla EPG na diaľkovom ovládaní sa zobrazí (single EPG) tabuľka s televíznym programom práve sledovaného programu. V ľavej časti je k dispozícii televízny program, v pravej časti detaily práve označeného programu. V EPG je možné sa pohybovať šípkami. Hore dole sa posúvame medzi jednotlivým televíznym programom, šípkami do strán si môžeme zase zmeniť kanál. Po zmene kanálu v EPG sa automaticky prepne aj prijímač na tento kanál. Zo samotného EPG je možné tiež nastaviť aj automatické časové nahrávanie a to konkrétne stlačením tlačidla OK.

Zircon_T3000_menu06

Aktualizácia softvéru
Prijímač podporuje aktualizáciu softvéru pomocou OTA poprípade externého USB zariadenia. Pri OTA aktualizácii sa prijímač automaticky aktualizuje v prípade, že je dostupná nová verzia softvéru. U USB aktualizácie je potrebné si stiahnuť nový softvér na USB kľúč a následne vykonať aktualizáciu priamo z menu prijímača (Menu-Systém-USB aktualizácia).

Záver:
Zircon T3000 HD je predurčený prijímač pre príjem nielen programov z Plustelky. Podporuje štandard DVB-T2, preto ho nebude potrebné meniť v prípade, že by bola spustená platená programová ponuka Plustelky aj v tomto štandarde. Pri mojom niekoľko dňovom používaní som nezaznamenal s prijímačom žiadne problémy. Okrem už štandardných funkcií ako EPG, Teletext je možné s prijímačom aj nahrávať jeden televízny program (PVR) či využívať multimediálny prehrávač. Osobne by som však privítal ešte podporu HbbTV a teda aj pripojenie na internet, ktoré mi u tohto DVB-T2 prijímača chýba. Inak nemám čo tomuto prijímaču vytknúť.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. redakcia mohli by ste dat spravu ze plustelka zacala predavat karty asi pre slabsie set top boxy lebo Suran povedal z v najblizsom case uvedu rozne typy set top boxov slabsie ako ZIRCON ale zevraj aj silnejse vybavovo
    link na kartu plustelka: sortec.sk/index.php?lang=sk&akcie=no&type=&menu=&novinky=no&catid=149&vyrobca=&subcatopen=149&sekid=&spos=0&view=2644

    1. uiop – o kartách vieme, snažíme sa však získať nejaké oficiálne informácie.

  2. Este by ste mohli zistit, preco sa set-top-box dodava potiahnuty takmer cely tenkou foliou o ktorej sa nikde nic nepise. Osobne som ju zo zariadenia radsej strhol (bez poskodednia nalepkovej plomby na zadnej strane), aby sa zbytocne neprehrievalo.

  3. Jedná sa o ochrannú fóliu. Tú niektoré nové prijímače majú. Čo je na tom divného?

  4. Nie je to celkom pripad tohto set-top-boxu, kedze tato folia zachadza ciastocne aj dovnutra a na zadnej strane je prelepena plombou – celkovo velmi divne riesenie; dokonca niekto si dal aj tu namahu, ze na nej vyrezal vetracie otvory rovnakej velkosti, ako ma zariadenie, a celkom presne ju nan umiestnil.

Komentáre už nie sú povolené.