Reklama

VU+ Solo 2 – Dvojtunerový linuxový HDTV satelitný prijímač s dvojjadrový 1,3 GHz procesorom

V poslednej recenzii som vám predstavil satelitný prijímač VU+ Uno s novým twin DVB-S2 tunerom. Tentokrát vám prinášam moje skúsenosti s už úplnou novinkou od firmy Marusys a to konkrétne s prijímačom VU+ Solo2, ktorý je na trhu len niekoľko týždňov. Jedná sa o dvojtunerový (DVB-S2) linuxový satelitný HDTV prijímač so systémom Enigma 2, ktorý poháňa výkonný dvojjadrový 1,3 GHz procesor. Hardvérovo ako je možné vidieť v základnej charakteristike je prijímač vybavený na veľmi slušnej úrovni. Ako sa však prijímač chová v praxi sa môžete dočítať po mojom dvojtýždňovom testovaní v nasledujúcich riadkoch.
Pokračovanie nižšie:


Základná charakteristika:
Rozmery: 281x61x200 (ŠxVxH) mm
Procesor: 1,3 GHz (Dual Core CPU)
RAM: 1 GB
Flash pamäť: 256MB
2x čítačka kariet
1x slot Common Interface pre dekódovací modul
2x tuner DVB-S2 MPEG2/H.264
3x USB2.0 (1x predný panel, 2x zadný panel)
12 miestny VFD displej
Sieťové rozhranie Ethernet 10/100/1000 Mbps
1x sériové rozhranie RS232
1x konektor HDMI 1.4
1x Scart
1x optický audio výstup S/PDIF
Podpora: DiSEqC 1.0, 1.1 a 1.2, USALS, Teletext, EPG, Timeshift, PiP, PVR, HbbTV, Webový prehliadač Opera

Obsah balenia
V balení spolu s prijímačom sa nachádza univerzálne diaľkové ovládanie, dve batérie typu mikrotužky (AAA), HDMI kábel, externý zdroj, SATA kábel a skrutky pre pripojenie interného (2,5″) pevného disku (HDD) ako aj užívateľský manuál v anglickom a slovenskom jazyku. Manuál, ktorý je dodávaný k prijímaču je veľmi stručný. A to ako originál v angličtine, tak aj v slovenčine. Popísaná je v ňom len prvotná inštalácia, predný/zadný panel, obsah balenia, diaľkové ovládanie a to všetko iba na 13. stranách.

Predný panel
V prednej časti prijímača sa nachádza jedno podsvietené dotykové tlačidlo Standby, VFD displej a otvárací kryt, pod ktorým sa nachádzajú dve čítačky dekódovacích kariet, jeden voľný CI slot pre modul ako aj jeden USB port.

VU+_SOLO2

Zadný panel
Na zadnej strane nájdeme konektory 2x LNB in, Scart, stereo analógový výstup, video výstup, optický audio výstup S/PDIF, 2x USB, HDMI, Ethernet konektor (1000 Mbps) pre pripojenie prijímača k internetu či domácej sieti, servisný konektor RS-232, sieťový vypínač, konektor pre pripojenie externého zdroja a ventilátor.

VU+_SOLO2_1

Diaľkové ovládanie
Štandardne je k prijímaču dodávané univerzálne diaľkové ovládanie, ktoré je známe už aj z predchádzajúcich modelov značky VU+. Na ovládanie som si veľmi rýchlo zvykol a plnilo svoj účel aj pri jemnom stlačení tlačidiel.

VU+_SOLO2_2

Menu
Vzhľad samotného menu prijímača je v originálnom softvéry štandardný na aké sme zvyknutí v systéme Enigma 2 aj u predchádzajúcich modelov značky VU+. Predstavovať ho preto určite nemusím. V prípade ak by niekomu nevyhovoval základný vzhľad, je možné si ho kedykoľvek zmeniť s nainštalovaním iného skinu.

MenuMenuMenuMenusolo2_2solo2_7MenuMenu

Multimédiá a PVR
K prijímaču je možné pripojiť ako interný 2,5″ pevný disk tak aj akýkoľvek externý disk prostredníctvom jedného z troch USB portov. Samozrejmosťou je funkcia PVR či Timeshift a vďaka dvom zabudovaným DVB-S2 tunerom je možné využívať aj plnohodnotne obraz v obraze (PiP), poprípade sledovanie jedného programu a nahrávanie niekoľkých ďalších aj z iného transpondéra či družice. Obraz v obraze funguje bez nejakých vážnejších problémov a to aj v prípade sledovania dvoch programov vo vysokom rozlíšení. Vo všetkých variantách (SD/SD, HD/HD, SD/HD, HD/SD) bol obraz plynulý a hlavne bez sekania. Tu je nutné pripomenúť, že v prípade nahrávania viacerých programov či využívania funkcie PiP je nutné mať dekódovaciu kartu vloženú v jednej z interných čítačiek dekódovacích kariet.

Nahrávky sú v nekódovanom stave a vo formáte .ts. Pri nahrávaní dokázal prijímač nahrávať maximálne až sedem HD programov a jeden z už nahrávaných programov aj sledovať. Vďaka multimediálnemu prehrávaču dokáže Solo 2 prehrávať aj video a audio súbory či fotografie. Osobne som testoval napr. video súbory typu: ts, mp4, mkv, avi, obrázky: jpg, gif, bmp a žiadne problémy som nezaznamenal.

Pluginy
Štandardne je v prijímači k dispozícii hneď niekoľko pluginov. Môžem spomenúť aspoň OpenWebif (webové rozhranie) pomocou ktorého je možné napr. aj kompletne ovládať satelitný prijímač cez PC, či si pozrieť TV program, poprípade nastaviť nahrávanie. Ďalším štandardne nainštalovaným doplnkom v originálnom image priamo od VU+ je HbbTV – hybridné vysielanie (Hybrid Broadcast Broadband TV), ktoré spája on-line obsah s už tradičným televíznym vysielaním. HbbTV je možné si vyskúšať napr. na satelite ASTRA 3B (23,5°E) na programoch Českej televízie. Spúšta sa jednoducho stlačením červeného tlačidla. K dispozícii je v prijímači aj webový prehliadač Opera, StreamTV player, či podpora DLNA a HDMI-CEC. Samozrejme ďalšie pluginy je možné si kedykoľvek doinštalovať. Môžem spomenúť len niekoľko ako napr. MyTubePlayer, Screenshot, Bitrateview, LiveFootBall (športové výsledky) a veľa iných.

Vrátim sa ešte k webovému prehliadaču Opera, ktorý síce nepodporuje Flash obsah, ale zato načítavanie stránok bolo vcelku rýchle.

HBBTV

Dekódovacie karty a moduly
Spolupráca s dekódovácimi modulmy bola počas niekoľkodňového testovania úplne bezproblémová. Testoval som konkrétne moduly IRDETO Smit, Technisat Conax či modul Mascom Cryptoworks/Irdeto. V prípade použitia modulu je nutné zapnúť v nastaveniach funkciu high bitrate v opačnom prípade nebude modul korektne dekódovať HD programy.

Problémy som nezaznamenal ani s dekódovacími kartami našich domácich satelelitných platforiem Skylink a freeSAT by UPC Direct v interných čítačkách kariet. Pre ich správnu funkčnosť je však do prijímača nutné nainštalovať potrebný plugin. Pre ICE karty je možné použiť napr. CCCam ver. 2.3.0, pre IRDETO karty zase Oscam. Dekódovacia karta sa vkladá s čipom dopredu a dole.

AirPlayAirPlay
Aj napriek tomu, že je AirPlay uvádzaný na propagačných materiáloch som tento plugin v originálnom image priamo od VU+ z 13.1.2013 nenašiel. To však samozrejme nie je problém a preto som ho do prijímača nainštaloval manuálne. Plugin AirPlay umožňuje pre majiteľov s mobilnými telefónmi či tabletami s operačným systémom iOS poprípade Android prezerať fotografie či sledovať videá a filmy z mobilného telefónu či tabletu prostredníctvom satelitného prijímača priamo na televíznej obrazovke. Prezeranie fotografií priamo z albumu môjho iPhonu či iPadu fungovalo úplne bez akýchkoľvek problémov. V prípade prehrávania videí som vyskúšal v tablete aplikácie YouTube či TV JOJ a stream videa fungoval taktiež úplne bez problémov. Jediný problém som zaznamenal na iPade u aplikácie HBO GO, kde išiel na televízori iba zvuk, video nebolo dostupné.

Rýchlosť
Pre porovnanie rýchlosti bootovania som urobil malý porovnávací test s prijímačom Dreambox DM 7020HD. Jednoznačne ako prvý nabehol prijímač VU+ Solo2 a to konkrétne za 33 sekúnd. V prípade prijímača Dreambox DM 7020 HD trvalo bootovanie 101 sekúnd. Dreambox bol teda o viac ako tri krát pomalší. V Dreamboxe som mal nahratý original image Experimental OE 2.0 zo 17.1.2013 a u Solo2 bol nainštalovaný Experimental z 18.12.2012. U oboch prípadoch bol čas zastavený v prípade ak bolo už možné sledovať nekódovaný televízny program.

Prepínanie programov trvá u VU+ Solo2 maximálne od jednej do dvoch sekúnd v závislosti od toho či sa jedná o SD, alebo HD program.

Aktualizácia firmware
Pre zmenu či aktualizáciu firmware môžeme využiť niekoľko spôsobov. Popíšem len jeden spôsob, ktorý zvládnu aj menej znalí užívatelia. Na obyčajný USB kľúč (formát FAT32) si nahráme potrebné zložky a súbory daného firmware. Vypneme satelitný prijímač v zadu so sieťovým vypínačom, následne vložíme USB kľúč do USB portu a zapneme satelitný prijímač s vypínačom vzadu. Hneď po zapnutí prijímača pridržíme na prednom panely dotykové tlačítko Standby až pokiaľ sa na displeji neobjaví nápis „Reading USB“. Následne na to dotykové tlačidlo pustíme čím sa spustí samotná aktualizácia pomocou USB kľúča. Celý priebeh aktualizácie je následne možné vidieť na displeji prijímača. Po úspešnej aktualizácii sa nám Solo2 sám reštartuje. Celý proces trvá približne jednu minútu.

Záver:
VU+ Solo 2 má pod „kapotou“ dvojjadrový 1,3 GHz procesor a 1 GB RAM pamäte čo je jednoznačne aj cítiť pri používaní a prácou so samotným prijímačom. Aj napriek tomu, že sa jedná o niekoľko týždňovú novinku bol na moje prekvapenie celkom slušne vyladení aj softvér a v kombinácii s hardvérom je to podľa mňa momentálne jeden najvýkonnejší linuxový satelitný prijímač na našom trhu.

Doporučená maloobchodná cena s DPH:
VU+ SOLO 2 – 339 €

Za zapožičanie prijímača VU+ Solo2 ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Prijimac mam doma, reakcie na povely su skutocne velmi rychle. Softwer v prvej verzii (BlackHole) je dostatocne odladeny a spadol mi len pri instalacii nekompatibilnych pluginoch. Horsie je to s kvalitou obrazu. Obraz na SD kanaloch je zasumeny a porovnatelny s lacnymi SD prijimacmi. O nieco lepsi obraz maju HD kanaly.

  2. Prečo niesu tie čitačky univerzalne už z výroby a ako sa inštaluje HDD nestraca prijimač záruku kedže ho musím otvoryť?

  3. Bez HDD by ten prijimac asi nemal vyznam. Ak nema plombu, kludne ho mozes otvorit.

  4. Kedze su v zakladnej vybave dodavane kable na instalciu HDD, tak sa ta instalacia robit aj svojpomocne. A mozem potvrdit, ze prijimac nie je zaplombovany. Druha vec je, ze niektory MO predajcovia si mozu davat vlastne nalepky-plomby. vtedy by to mohol byt problem. treba sa dohodnut s predajcom.

  5. Dobry den, zakupil som tento stroj a uz tyzden sa marne snazim rozbehat legalne zakupenu kartu skylink. Prosim, nebol by niekto tak ochotny a laikovi v linux satelitoch /ale pocitacovo zdatnemu/ poslat podrobny navod, ako rozbehat cccam na tomto prijimaci? googlim, citam fora, ale su neprehladne a pisane pre profikov. Som ochotny poslat odmenu /aj vopred/. Na kolenach vas prosim, som z toho zufaly.
    Dakujem

  6. Predajca ti to rad nastavi alebo si kup CAM modul pre tvoju kartu (staci zasunut a pojde).

  7. skladko – zle hladas. Najdi si na internete zalohovany image ktory uz obsahuje vsetko to co potrebujes.

  8. V tomto článku je robená recenzia na novinku od VU+. Ide konkrétne o model Solo 2. Všetko je slušne popísané okrem obrazu. Podľa mňa je kvalita obrazu u satelitného prijímača jedna z najdôležitejších vlastností. Od tejto značky som mal model SOLO a bol som veľmi sklamaný kvalitou obrazu (hlavne SD vysielanie, HD bolo OK). Menu, hlavne prepínanie programov, je riešené nelogicky. Kvalita obrazu a prepínacieho menu v porovnaní so staručkým DM 500S je v prospech DM neporovnateľná.

  9. Riešiť MENU u linuxaka je asi zbytočné. Keď ti nevyhovuje org. tak si nahoď SKIN ktorý ti vyhovuje.

  10. tiež pravda….
    … ale kvalitu obrazu asi už vylepšiť tak ľahko nejde.

  11. preco nie su dodavane univerzalne citacky uz od narodenia?
    lebo tusim za ine kodsystemy ako conax sa plati licencny poplatok, a kedze ludia kupuju vyrobky vacsinou podla ceny, kazzdy sa snazi predavat co najlacnejsie a je to tak, ze kazdy kot kupi taky nelicencovany skylink ready, musi upravovat citacky softom do ochotnikov a nadsencov, za co im patri velka vdaka…:)

Komentáre už nie sú povolené.