Reklama

Testovali sme Smart TV Box, ktorý umožňuje sledovať televíziu cez internet

O novo pripravovanej službe košickej spoločnosti Antik Telecom ako aj o samotnom Smart TV Boxe, s ktorým bude možné sledovať televíziu prostredníctvom internetu sme vás už niekoľkokrát na našom portály SatelitnáTV.sk informovali. Teraz vám už však môžeme ako prvý priniesť aj niekoľko dňové reálne skúsenosti so Smart TV Boxom v praxi, keďže vďaka spoločnosti Antik Telecom sme mali možnosť si tento box vyskúšať, a to ešte aj pred samotným oficiálnym spustením služby. K dispozícii sme mali v rámci skúšobnej prevádzky niekoľko desiatok SD programov ako aj jeden program vo vysokom rozlíšení a to konkrétne Markíza HD. Musím pripomenúť, že sa v dobe nášho testovania jednalo o testovaciu prevádzku služby a do oficiálneho spustenia sa môžu ešte určité veci zmeniť, upraviť či vylepšiť.

Počas našim testov sme vyskúšali niekoľko internetových pripojení od rôznych spoločností a minimálne pripojenie, pri ktorom bolo možné sledovať televíziu (SD kanály) bez problémov bolo 2Mbps. Pri pripojení o rýchlosti napr. 1,2Mbps bolo sledovanie televízie znepríjemňované sekaním obrazu a zvuku približne každých päť až desať sekúnd. Je teda nutné zdôrazniť, že užívatelia s pomalším pripojením k internetu, ako odporúčaných 2Mbps, nemôžu očakávať u tejto služby plynulé a bezproblémové sledovanie televízie. My sme testovali Smart TV Box s internetom, ktorý dosahoval reálne 4,5Mbps a sledovanie televíznych ako aj počúvanie rozhlasových kanálov bolo úplne bez problémov.

Pred kúpou Smart TV Boxu si je nutné overiť rýchlosť internetového pripojenia ako aj to, či nie je nejak dátovo obmedzené, keďže za jednu hodinu sledovania televízie stiahne Smart TV Box približne 500 MB dát. Do mesiaca to teda môže dosahovať pri priemernom šesť hodinovom dennom sledovaní televízie spotrebu približne až 93 GB dát.
Pokračovanie nižšie:

Prejdime už ale k samotnému Smart TV Boxu, ktorý by som mohol označiť ako malé a jednoduché zariadenie menších rozmerov, vyvíjané na platforme Linux. Jedná sa o výrobok spoločnosti Antik Technology, sesterskej spoločnosti Antik Telecom. Nemôžem nespomenúť aj to, že software do Smart TV Boxu vytvárajú programátori zo slovenska a to konkrétne z Košíc.

Základná charakteristika prijímača:
Rozmery: 200x40x150 (ŠxVxH) mm
FLASH pamäť: 256 MB
RAM pamäť: 256 MB RAM
2x USB2.0 (predný a zadný panel)
1x sieťové rozhranie Ethernet 10/100 Mbps
1x konektor HDMI
1x konektor Scart
1x optický audio výstup S/PDIF

Obsah balenia
V balení spolu so set-top boxom sa nachádza v malej krabici ešte diaľkové ovládanie v strieborno-čiernej farbe, dve batérie typu AAA, HDMI a Scart kábel pre pripojenie s televízorom, užívateľský manuál a externý zdroj.

Smart TV BOX

Predný panel
Na prednom paneli Smart TV Boxu sa nachádza iba jedno tlačidlo power, jedna LED dióda, ktorá svieti na modro v prevádzkovom a na červeno v pohotovostnom režime (standby). Okrem toho je na prednej časti ešte jeden USB port pre pripojenie externého zariadenia ako napríklad pevný disk (HDD) či USB kľúč.

Smart TV BOX – pohľad z predu

Zadný panel
Na zadnom panely set top boxu sa nachádzajú konektory HDMI, Scart, Ethernet, S/PDIF – optický audio výstup, USB port a konektor na pripojenie externého zdroja.

Smart TV BOX – pohľad zo zadu

Diaľkové ovládanie
Citlivosť diaľkového ovládania je možné nastaviť priamo v nastaveniach, preto v tejto oblasti vyhovie Smart TV Box úplne všetkým. Reakcie na povely sú z toho dôvodu veľmi rýchle a nie je potrebné stláčať tlačítka nejak moc silno a to aj pri nie príliš presnom nasmerovaní na samotný prijímač.

Smart TV BOX – diaľkové ovládanie

Hlavné menu
V súčasnosti ešte v testovacej prevádzke sa nachádzali v hlavnom menu len štyri základne ikony a to: Televízia, Rádiá, Archív a Nastavenia. Do budúcností by mal do základného menu pribudnúť napríklad aj webový prehliadač, ktorý sa už v súčastnosti interne testuje v košickej spoločnosti Antik Telecom, ako aj ďalšie zaujímavé rozšírenia (Media Portál, DLNA či VOD).

Skúsenosti
Pri prvotnom zapojení a spustení boxu nie je potrebné nič nastavovať ani inštalovať. Po spustení mi hneď nabehol predvolený zoznam televíznych a rádiových staníc. Samozrejme aj tento zoznam kanálov je možné si jednoducho usporiadať podľa svojich potrieb či predstáv a to stlačením tlačidla OK a následne modrého tlačidla na diaľkovom ovládaní, kedy sa dostaneme do editovacieho menu kanálov. Prepínanie kanálov trvalo od 2 až do 5 sekúnd. Niektoré programy nabiehali po prepnutí rýchlejšie, iné o niečo pomalšie, z toho dôvodu uvádzam rozpätie medzi dvomi až piatimi sekundami.

Elektronický programový sprievodca bol sprístupnený takmer na všetkých programoch, výnimkou boli len regionálne televízie či napríklad Slovak Sport TV, ktorý ešte nemá v tejto dobe svoj oficiálny televízny program. Určitým prekvapením bola pre mňa aj skutočnosť, že EPG bolo sprístupnené aj na rozhlasových staniciach. Je teda možné aj pri počúvaní rádií vidieť názov práve vysielanej relácie. Po stlačení tlačidla EPG sa objaví televízny program práve sledovaného kanálu, po dvojitom stlačení sa objaví multi EPG s programom niekoľkých kanálov na desať dní dopredu.




Zo samotného EPG sa dá tiež dostať aj na Archív televízneho vysielania, ktorý som mal dostupný v dobe testovania na šiestich televíznych programoch a to konkrétne u STV1, TV Markíza, TV JOJ, Doma, Disney channel a ČT1. Do budúcnosti by sa ponuka TV archívu mala rozširovať no podľa dostupných informácií nebude zadarmo. Pre využívanie archívu bude potrebné mať aktívny aspoň jeden z platených balíkov. Archív využíva EPG, pomocou ktorého je možné si vybrať z už odvysielaných televíznych programov niekoľko dní dozadu. Po spustení programu z archívu je samozrejme možné si práve sledovaný program kedykoľvek zastaviť či pretočiť dopredu, alebo dozadu.

Pri porovnávaní obrazovej kvality u vybraných SD programov so satelitnou platformou Skylink či freeSAT by UPC Direct nebolo vidieť veľké rozdieli v obraze. Malý rozdiel som však už zaznamenal na programe Markíza HD, kde sa mi osobne javil u Smart TV Boxu obraz oproti satelitnej platforme Skylink o trochu horší.

U kanálov v Smart TV Boxe je dokonca možné si zvoliť aj kvalitu streamu. K dispozícii som mal tri varianty: Low (1,3Mbs), Medium (1,5Mbs) a High (2Mbs) no zatiaľ len na pár kanáloch. Výber kvality streamu je možné si navoliť stlačením modrého tlačidla na diaľkovom ovládaní. U videa je vždy používaný kodek H.264.

V testovacej prevádzke nebol ešte sprístupnený na televíznych kanáloch teletext. Podľa vyjadrení zo spoločnosti Antik Telecom bude teletext sprístupnený na kanáloch neskôr rovnako ako aj ďalšie funkcie ako PVR (nahrávanie na pripojené externé zariadenie), alebo už spomínaný webový prehliadač.

Spotreba Smart TV Boxu dosahovala pri niekoľko hodinovom sledovaní televízie maximálne 8 W, v prípade že bol prijímač v standby režime nebola spotreba väčšia ako 1 W.

Cena a ponuka programov
V súčasnosti už je známa aj cena samotného Smart TV Boxu, ktorá bola stanovená na 99 eur s DPH. Predávať by ho mala podľa už vopred avizovaných informácií jedna z najväčších obchodných sietí s elektronikou ako aj prostredníctvom oficiálnej webovej stránky samotná spoločnosť Antik Telecom. Zákazník po zakúpení zariadenia získa po pripojení k internetu minimálne Vstupný balík, ktorý bude poskytovať spoločnosť Antik Telecom bez mesačných či iných skrytých poplatkov a bude obsahovať slovenské a české programy. Okrem toho si bude môcť zákazník vybrať aj z niektorých platených balíkov a to už od 2 eur.

Vstupný balík bez mesačných poplatkov

Najlacnejším plateným balíkom bude Maďarský balík za 2 € mesačne, ktorý bude obsahovať až 15 maďarských programov. Druhým plateným balíkom bude Základný balík za 5,88 €/mesiac, v ktorom bude až 88 televíznych kanálov ako v SD tak aj v HD kvalite. Zaujímavú programovú ponuku doplní ešte Prémiový balík (7,88 €/mesiac) a Filmový balík (9,40 €/mesiac).

Oficiálne spustenie samotnej služby ako aj spustenie predaja Smart TV Boxu sa očakáva už v najbližších týždňoch.

Záver
Smart TV Box má určite svoje výhody, aj nevýhody. Ťažko je hodnotiť službu, ktorá je aktuálne len v testovacej prevádzke no aj napriek tomu som nezaznamenal žiadne vážnejšie problémy. Prijímač ani jedenkrát nezamrzol, nebol s ním ani jeden problém a preto si myslím, že Smart TV Box určite zaujme a nájde si svojich spokojných zákazníkov, ktorým bude služba vyhovovať. Výhodu by som videl z pohľadu obyčajných ľudí hlavne v jednoduchosti ovládania, kde po pripojení k internetovej sieti je možné okamžite sledovať televíziu. Nie je potrebné kupovať žiadne ďalšie zariadenie ako v prípade satelitného prijímu či už je to dekódovacia karta, alebo aj satelitná parabola, a okrem toho tu odpadá aj nutnosť pre niektorých zložitejšieho nastavovania ako v prípade satelitného príjmu. Ďalšou už teraz výhodou je aj to, že spoločnosť Antik Telecom bude poskytovať základné slovenské a české programy bez ďalších mesačných poplatkov čo určite môže viacerých zaujať. Určitú výhodu vidím osobne aj v podpore, keďže software do Smart TV Boxu je vyvíjaný ako som to už spomínal v úvode na Slovensku.

(foto: Autor)

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Vyhodiť 100 EUR za prijímač, na ktorom si voľne nenaladím to čo chcem, sa mi nepozdáva. Iniciatíva zaujímavá, ale nejaký háčik v tom vždy je.

  2. Potom ešte dbať na to, aby surfovanie na webe nenarúšalo sledovanie televízie (príliš veľké množstvo prenesených dát) + pri problémoch s pripojením bude na telke tma… Vŕŕŕ…

  3. Treba ANTIKu povedať, že Rádio Expres sa píše s jedným ‚s‘. 🙂

  4. Myslím, že ako doplnok k satelitnému príjmu mi to bude aj vyhovovať.

  5. hh, ze vraj webovy prehliadac. Ten „planuju“ pridat do boxov, ktore realne su nasadene v antik sieti, uz asi 2 roky a stale nic..

  6. Sú dostupné aj české tv (Prima Cool,Barrandov,Nova Cinema….) ?

    1. V čase nášho testovania boli tieto kanály dostupné.

  7. Ako pozerám, tak oficiálne nie su cz programy v ponuke.

  8. Chcem sa spýtať, či už nejaký bežný zákazník má doma túto škatuľku, lebo už je koniec septembra a stále nič 🙁

  9. Neodporúčam služby antiku…. krásna reklama, pekne rečičky, ale support a spoľahlivosť nestojí za veľa….po 3 rokoch používania stb od antiku som sa konečne dočkal softwarovej podpory USB portov…. výsledok je ten, že externý disk v dôsledku napájania nefunguje a ak zapojím jeden z mojich 3 vysokorýchlostných USB kľúčov, tak nahrávka aj tak seka…. ak zavolám na support tak mi len povedia, že služba je v testovacej prevádzke… to je obľúbená odpoveď na akýkoľvek problém, prečo to však všade propagujú v reklame ako veľkú vec, ak je to len beta…. to je len jeden príklad, za 4 roky využívania služieb antiku som ich zažil kopu a beriem to s rezervou…. pre prípadných záujemcov odporúčam pozrieť si oficiálne fórum http://forum.antik.sk/ a prečítať si problémy a hlavne odpovede, ak ich nájdete pretože je tam kopu otázok a problémov, ku ktorým sa nikto z antiku nevyjadril… Aby som nebol len negatívny, antik je vo svojej podstate dobrá firma, internet od nej je perfektný a celkovo pomer výkon cena je dobrý, len keby zvýšili support a kvalitu vybraných služieb…

  10. všetko by bolo ok ale tu chýbajú v podstate všetky české tv stanice ako je nova,nova sinema,prina,prima cuul,barrandov atď, a to čo si budem ich dokupovať za 6 eúr ešte mi ne…

Komentáre už nie sú povolené.