Reklama

Google TV Next 4K – jednoduché zariadenie, ktoré spraví aj zo staršieho TV smart

Google TV Next 4K je malé zariadenie, ktoré po pripojení rozšíri televízor o multimediálne funkcie a umožní prístup k internetovým TV a VOD službám a to napriek tomu, že daný televízor tieto funkcie vôbec nepodporuje. Možno tak povedať, že Google TV Next 4K je jedno z ďalších zariadení na trhu, ktoré dokáže premeniť aj staršie TV na moderné smart. V podstate jedinou podmienkou je, aby mal starší televízor, s ktorým ho chceme využívať, minimálne jeden voľný HDMI vstup. Práve do HDMI vstupu sa totiž zariadenie zasunie.

Zariadenie pracuje pod novým systémom Google TV (ver.11), ktorý je nástupcom doterajšieho Android TV. Má všetky potrebné certifikáty ako Google, Google Assistant či Netflix. Bez problémov je tak možné aj na starších televízoroch využívať internetové TV služby s doplnkovými službami ako TV archív, videotéky alebo len prehrávanie obsahu z mobilných zariadení, sieťového disku, či zo streamovacích platforiem (napr. Netflix, HBO MAX, Disney+, Amazone Prime video, Voyo, Apple TV), prípadne len videí z videoservera YouTube a to až do rozlíšenia 4K.
Pokračovanie nižšie:

Základná charakteristika Google TV Next 4K:
Procesor: AMLogic S905Y4
Operačná pamäť RAM: 2GB
Flash pamäť: 8GB eMMC
Operačný systém: Google TV (ver. 11)
1x konektor HDMI 2.1
1x napájací konektor (micro USB)
Podpora: HDR10, HDR10+, HLG, WiFi 5 Dual Band 2×2 WiFi 2.4/5 GHz a Bluetooth BLE 5.0, Dolby Audio

Obsah balenia

V balení sa okrem samotného zariadenia Google TV Next 4K nachádza ešte diaľkový ovládač, napájací adaptér (5V/1A) spolu s káblom (micro USB B/USB A). Bežne je súčasťou balenia tiež predlžovací HDMI kábel s dĺžkou 50 cm, ktorý poslúži najmä v prípadoch ak je komplikovanejší prístup k HDMI, prípadne nie je možné z nejakého dôvodu zariadenie zapojiť priamo do HDMI portu televízora.

Diaľkový ovládač

Dodávaný diaľkový ovládač je menších rozmerov a v bielom farebnom prevedení, podobne ako samotné zariadenie Google TV Next 4K. Nachádzajú sa na ňom základné ovládacie tlačidlá, vrátane tlačidiel rýchleho prístupu k službám Netflix, YouTube, Disney+ či Prime video. Nechýba ani tlačidlo hlasového ovládania Google Assistant. Ovládač má vstavaný mikrofón, ktorý je aktívny iba po stlačení a pridržaní tlačidla Google Assistant. Na aktívny mikrofón upozorňuje vždy zelená LED dióda, ktorá je umiestnená práve nad tlačidlom Google Assistant. Ovládač komunikuje so zariadením hlavne cez Bluetooth, pred prvotnou inštaláciou je preto nutné ho s Google TV Next 4K spárovať a to súčasným stlačením tlačidiel domov a šípka vľavo. Znázornené je to aj na animácii pri prvotnej inštalácii. Jednou z výhod komunikácie cez Bluetooth je aj to, že sa vôbec nemusí riešiť presné mierenie na zariadenie a kľudne môže byť skryté za televízorom. Určite stojí za zmienku tiež to, že pomocou ovládača je možné ovládať aj základné funkcie televízora ako zapnutie/vypnutie či ovládanie hlasitosti.

Prvotná inštalácia a skúsenosti

Pri úplne prvom spustení zariadenia, alebo vykonaní výrobných nastavení, je potrebné prejsť prvotnou inštaláciou, kde sa spáruje so zariadením diaľkový ovládač, pripojí sa k Wifi sieťi, vyberie jazyk hlavného menu či krajina a prihlási sa do účtu Google. Inštaláciu je možné vykonať buď priamo cez TV obrazovku a diaľkový ovládač, alebo aj cez smartfón či tablet. V prípade mobilných zariadení je však potrebné mať v zariadení nainštalovanú aplikáciu Google Home. Celý proces môže trvať aj niekoľko minút, vzhľadom k tomu, že sa okrem všetkých nastavení budú inštalovať aj vybrané aplikácie ako Netflix, YouTube, YouTube Kids, HBO Max, Disney+ či Prime Video.

Hlavné menu
Knižnica
Hlavné menu

Súčasťou prvotnej inštalácie je tiež nastavenie diaľkového ovládača pre základné funkcie ovládania televízora. V praxi tak už pre ovládanie hlasitosti a zapnutie/vypnutie televízora nebude potrebný ovládač od TV. Podporované sú tie najbežnejšie značky, vrátane LG a Samsung.

Google TV Next 4K pracuje už pod novým systémom Google TV (ver. 11), ktorý je nástupcom doterajšieho systému Android TV. Nový systém je veľmi podobný systému Android TV, má však oproti svojmu predchodcovi viacero zmien a noviniek. Medzi tie najhlavnejšie patria napr. používateľské účty, kde má každý z účtov vyhradenú svoju pamäť. Vďaka tomu môže každý užívateľ dostávať napr. odporúčania na preferované programy či relácie. Účty je možné meniť v nastaveniach, do ktorých je možné sa dostať jednoducho a kedykoľvek pridržaním tlačidla domčeku (Home button), alebo tlačidla ozubeného kolesa. Okrem toho má systém Google TV v porovnaní so systémom Android TV prepracovanejšie užívateľské rozhranie. Napr. v hornej časti obrazovky je vyhľadávanie, záložky na aplikácie či knižnicu. V knižnici sú dostupné všetky kúpené filmy, výpožičky a obsah pridaný do zoznamu na pozeranie z televízora, mobilu a internetu. Novinkou je aj režim iba aplikácie, kedy sa na ploche skryjú odporúčania Googlu a k filmom a reláciám nebude možné pridávať spätnú väzbu ani ich nebude možné pridávať do zoznamu na pozeranie. Deaktivovaný bude aj Asistent Google.

Nové funkcie v Google TV

Aplikácie

Po dokončení prvotnej inštalácie so základnými aplikáciami ako YouTube, YouTube Kids, HBO Max, Disney+, Prime Video a samotným systémom bola dostupná pre užívateľov voľná pamäť 4,6 GB, ktorú je možné využívať pre inštalovanie aplikácií a hier z obchodu Google Play. Pre bežných užívateľov by to malo úplne postačovať a nemal by byť problém inštalovať do zariadenia aj väčšie množstvo aplikácií, prípadne zopár hier.

Všimol som si však, že s testovanou verziou softvéru nefungovalo správne cez hlavné menu vyhľadávanie aplikácií v prípade, že bola zvolená slovenčina alebo čeština. Podľa distribútora sa o tomto probléme už vie a je to v štádiu riešenia. V prípade problémov odporúča distribútor až do vyriešenia tohto problému v nastaveniach zvoliť angličtinu a následne vyhľadať a nainštalovať požadované aplikácie a opäť zmeniť jazyk rozhrania na slovenčinu alebo češtinu. Ďalšou možnosťou, ktorú som ja osobne využíval, je otvoriť si aplikáciu Google Play manuálne cez Nastavenia (Nastavenia-Aplikácie). Potom sa už zobrazovali v obchode všetky aplikácie a korektne fungovalo aj ich vyhľadávanie a to bez nutnosti meniť jazyk na angličtinu. Tento problém by mal byť vyriešený v jednej z nasledujúcich aktualizácií Google TV systému.

Asi najväčší záujem zo strany užívateľov Google TV Next 4K budú aplikácie od TV operátorov. So zariadením Google TV Next 4K fungujú aplikácie od Antik TV, Skylink Live TV, Sledovanie TV, Lepšia.TV, Magio Go, Telly, Touch TV, Kuki TV, 4ka TV, Sweet.tv či O2 TV. Väčšinu z nich som mal možnosť reálne otestovať a nezaznamenal som žiadne problémy. K dispozícii sú tiež aplikácie Netflix, Disney+, HBO Max, Voyo či Amazon Video. Určite treba zdôrazniť, že pre službu Netflix má zariadenie platnú licenciu. Užívatelia preto budú môcť službu využívať bez obmedzenia a to vrátane sledovania programov v 4K kvalite. Niektoré zariadenia túto licenciu nemajú a potom sa užívatelia čudujú, že nemôžu využívať plnohodnotne zaplatenú službu. V prípade Google TV Next 4K tento problém nebude.

Antik TV
Magio Go
Magio Go

Okrem sledovania TV a obsahu prostredníctvom internetu je možné zariadenie využívať tiež na hranie hier. Niekoľko z nich som nainštaloval aj ja, no bohužiaľ pri väčšine z nich mi už pri sťahovaní vyskočila hláška, že bez gamepadu ich nie je možné hrať. Osobne žiadny gamepad k dispozícii nemám, preto som hry teda otestovať bohužiaľ nemohol. V prípade gamepadu je však nutné mať taký, ktorý bude komunikovať cez bezdrôtové rozhranie Bluetooth. Okrem samotného gamepadu je možné samozrejme pripojiť aj iné zariadenia napr. bezdrôtové slúchadlá, myš, klávesnicu či reproduktor.

Ovládanie zariadenie cez mobilné zariadenia

Ovládať Google TV Next 4K je možné nielen pomocou diaľkového ovládača ale aj mobilných zariadení. Stačí mať v smartfóne či tablete nainštalovanú aplikáciu Google Home prípadne Google TV. Ovládanie pomocou smartfónu a tabletu funguje spoľahlivo, vrátane hlasového vyhľadávania. V aplikácii Google TV je tiež možné pridávať filmy na pozeranie. Tie sa následne zobrazia v hlavnom menu a to konkrétne v sekcii Knižnica.

Prehrávanie multimediálneho obsahu

Vzhľadom k tomu, že zariadenie má iba jeden micro USB port, ktorý je využívaný pre napájanie, nie je možné bez dokúpenia micro USB hubu s podporou OTG, prehrávať multimediálny obsah z externého pamäťového zariadenia ako napr. USB kľúču či pevného disku (HDD). V prípade, ak by niekto potreboval prehrávať obsah z USB pamäťových zariadení, musel by si zakúpiť potrebný USB HUB kábel. Osobne som to však nemal možnosť otestovať. Multimediálny obsah je však možné prehrávať priamo z mobilných zariadení vďaka funkcii Chromecast a samozrejme tiež sieťového disku. Pre prehrávanie zo sieťového disku je nutné nainštalovať do zariadenia jednu z aplikácií, ktoré toto umožňujú. Osobne som počas testov využíval VLC ale použiť je možné tiež napr. MX Player.

VLC

Z testovaných multimediálnych súborov prehralo zariadenie súbory ako AVI, FLV, MKV, MP4, MPEG či TS. Problém nebol ani pri prehrávaní obsahu zo sieťového disku, prehrávaní internetových streamov či streamov z webkamier. Vďaka podpore H.265/HEVC je možné navyše prehrávať aj videá už v tomto novom formáte a to až do rozlíšenia 4K. Samozrejmosťou je podpora externých titulkov a v prípade, že má video viac audio stôp, nechýba ani voľba ich výberu. Na prehrávanie multimediálneho obsahu je samozrejme možné využívať množstvo aplikácií. Okrem už spomínaných VLC a MX Player to môže byť napr. prehrávač KODI, ktorý okrem prehrávania poskytuje aj ďalšie možnosti a to vďaka doplnkom, ktoré sú pre tento prehrávač dostupné a stále vyvíjané a vylepšované. V čase môjho testovania bola k dispozícii verzia KODI 20 z 15. januára 2023. Multimediálne prehrávače zvládnu bez problémov prehrať aj najbežnejšie audio súbory (MP3, WMA, WAV, ACC) či obrázky (JPG, BMP, PNG, GIF, TIF).

Hlasové ovládanie a Google Assistant

Vďaka zabudovanému mikrofónu na diaľkovom ovládači je možné s Google TV Next 4K využívať službu Google Assistant. Stále však platí, že pre plnohodnotné využívanie tejto služby je potrebné mať v zariadení zvolený jeden z podporovaných jazykov (napr. angličtina), vzhľadom k tomu, že táto služba stále nepodporuje slovenčinu ani češtinu. Vyhľadávanie aplikácií či videí na YouTube je samozrejme dostupné aj v slovenčine, ale pokiaľ by už chcel niekto ovládať iné smart zariadenie v domácnosti, ktoré podporujú službu Google Assistant, musí tam byť už nastavený jeden z podporovaných jazykov. Po pridaní zariadenia do aplikácie Google Home som si reálne vyskúšal hlasovým príkazom zapnúť či vypnúť svetlá v byte a fungovalo to bez akýchkoľvek problémov.

Záver

Google TV Next 4K je zaujímavé zariadenie v dostupnej cene s licenciami pre Netflix, Google a Google Assistant, ktoré dokáže premeniť akýkoľvek televízor s HDMI vstupom na smart TV. Vďaka novému systému Google TV (ver.11) je možné do zariadenia nainštalovať veľké množstvo aplikácií prípadne hier a to priamo z obchodu Google Play. Bez problémov je tak možné sledovať živé vysielanie televíznych kanálov, prípadne využívať doplnkové funkcie od OTT operátorov ako archív alebo videotéku a to všetko bez zložitej inštalácie. Zvládne aj prehrávanie obsahu z domáceho úložiska NAS či zrkadlenie obrazovky mobilných zariadení, ako aj ovládanie zariadení v domácnosti cez Google Assistant. V kombinácii s celkom slušnou hardvérovou výbavou to umožňuje rýchle reakcie v aplikáciach a bezproblémový chod celého zariadenia.

Doporučená maloobchodná cena zariadenia: 64,90 € s DPH
Odkaz na produktGoogle TV Next 4K

Za zapožičanie multimediálneho zariadenia Google TV Next 4K ďakujem spoločnosti AB-COM, s.r.o. z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať