Reklama

AVIS vypol ďalšie dva DVB-T vysielače na strednom Slovensku

Podľa informácií portálu SatelitnáTV.sk došlo v priebehu dnešného dňa k vypnutiu ďalších dvoch miestnych DVB-T vysielačov na strednom Slovensku, ktoré prevádzkuje operátor AVIS. Konkrétne boli vypnuté vysielače v mestách Podbrezová a Zvolen. Pripomeňme, že začiatkom tohto mesiaca vypol operátor už vysielač v Brezne. V tomto roku je to tak už v poradí tretí miestny DVB-T vysielač, ktorý bol vypnutý.
Pokračovanie nižšie:

Miestny DVB-T vysielač vo Zvolene šíril signál na 42. kanáli (642 MHz) a vysielač v Podbrezovej na 24. kanáli (498 MHz). Oba mali maximálny povolený výkon 0,5 kW a šírili po dve televízne stanice TV Hronka HD a TV Noe HD (HD/MPEG-4). Oficiálne sa k vypnutiu vysielačov operátor nevyjadril. Dôvodom však môže byť výrazné zvýšenie nákladov. Nie je preto vylúčené, že budú v blízkej dobe vypnuté aj ďalšie vysielače.

Aktuálnu ponuku DVB-T/T2 a DAB+ multiplexov, aj spolu so zoznamom vysielačov, môžete nájsť v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

    1. Keby neprišlo k navýšeniu nákladov za šírenie a produkciu a zníženie záujmu reklamných inzerentov u daných tv, tak by bolo možné pokračovať. Je možné, že Noe ukončuje svoje aktivity na Slovensku a ďalší regionálni vysielatelia, s ktorými zdieľali multiplex to už sami neutiahnu. Potvrdí sa to ak sa budú utlmovať ďalšie lokálne multiplexy, v ktorých vysiela tv Noe.

    2. Noe vysiela na všetkých vysielačoch Avisu, pokiaľ viem.

  1. Ja by som uvýtal opačné správy a to to nutné vypínanie pre ušetrenie napríklad el energie a nebezpečného elektrosmogu s takýmto znením: RádioTelevízny prenosový operátor Towercom na základe rozhodnutia telekomunikačného úradu retransmisie pridelenia kmitočtov a frekfencií ako inak sa rozhodol že bude v prelome obdobia jesene a zimi postupne vypínať analogové FM pásmo v lokalitách západného Slovenska Nitra zobor a Východného Slovenska – KE, ako prvé, kde už je dostupný DAB+ signál a bol pridelený nový MUX II pre všetké komerčné rádia, ktoré mali problém prejsť na digitálne rádia do roku 2022 no pridelenie frekvencii do DAB+ sa im poskytla mnoho mesačná zľava. Na základe neporušovana dohody s EU sa Reg Urad SR rozhodol pre náležite opustenie a vypínanie frekvencii analogu FM, kde je sa táto neekonomická prevádzka stala neúnosnou a mnohé poplatky sú zbytočne premrhané a nákladne na ďalšiu obsluhu a pre prevádzku zastaralého systému analógových systemov či v prehnanej spotrebe elektrickej energii a príliž vysokého elektrosmogu v okolí vysielačov. Dôsledok tohoto žiarenie je alarmujúci čomu škodí biodiverzite a životnému prostrediu či riziko rakovinnych prípadov ktoré su na Slovensku vo veľkom počte ochorení obyvateľstva nevinímajúc. DAB+ je šetrný prenos jedného MUXu až na 13 rozhl. staníc a umožnuje prenášať i obrazové informacie do dyspleja rádia ktoré si rádio prezentuje. Uvedomenie obyvateľstva o škodlivom žiareni Analogových výkonnych vysielačov je prvoradé o čom by sa mal tento problém prezentovať všeobecne medializaciou v žurnalistike ako je dôležité prejsť k nutnej zmene v ponímaní o tomto probléme i na Slovensku ako naďalej nezahlcovať planétu elektrosmogom, ktoré spôsobuje k urýchlenému odumieraniu bio diverzity . Problém onkologickych ochorení na Slovensku je alarmujúci a do toho spadá i nutné vypínanie analógu, ktorý je sporný voči životnému prostrediu ktoré je značne poškodené. Digitálne rádia zakúpite z rôznych častí sveta či cez Internet ako aj u nás v Kamennych či obľubených internetových predajniach. Zákaz predaja analógu už zriadili niektoré európske štáty, aby došlo k lepšiemu vypínaniu AM a FM vysielačov bez sporných náležitostí. Na Slovensku sa to stáva taktiež prioritou, aby sa do roku 2027 mohol vypnúť i posledný analógový vysielač v Bratislave. …. Toto znie ako môj Hoax ale potešil by som sa tomu ak by vlastne k tomuto došlo a sme viac takto mysleli na zbytočný nebezpečný elektrosmog v rozlohe 2 km od vysielača a plytvanie el. energiou pre nepríjemné šumenie od slabšich vysielačov veď tým sa zneprijemňuje i reprodukovaná hudba, či nie? …

    1. dnes sa dá už všetko prijímať cez internet- vývoj nazastavíš

    2. Co si sa nenaucil v ZDS, to sa uz nedoucis petert 😀 Nielen ze pises vela nezmyslov, ale aj s hrubymi gramatickymi chybami. To ze si prepadal zo slovenciny je Tvoja vec, druha vec je vsak ze sa takto vzdy prezradis aj pod inymi nickmi co tu perlis…

    3. ako prilákať rádia do DAB+? , znižením cien. https://www.televizniweb.cz/2023/01/navrh-aukce-kmitoctu-pro-dab-je-tu-ctu-vyrazne-snizil-ceny/?fbclid=IwAR1KhoEiXOyWG2vEU5Ds7q6tbMbVy9BbYx4eUUNXAABeaVkyOghiKlaxxNA

    4. rumburak , nezmyslom je nepovedat si nazor, preco uz nepodporovat analog pred dabom . a pretoze gramatika je u teba prvoradejsia nez dopady žiarenia na životné prostredie , je pre mna zasa tvoj nezmysel. nick použivam len jeden jediny lebo nesirim konspiracie… .

    5. petert: Musím súhlasiť s Rumburakom, popísal si nezmysly. Účinok „elektrosmogu“ na živé organizmy (na vlnových dĺžkach používaných v rádiokomunikáciách, vrátane FM, TV, mobilných sietí atď.) je v horšom prípade diskutabilný (nepotvrdený), v lepšom žiadny. A rakovinu toto žiarenie nespôsobuje už vôbec, to je vylúčené – nejde totiž o ionizujúce žiarenie. Existujú aj štúdie, žiadna z nich nepotvrdila súvis „elektrosmogu“ s rakovinou. Navyše sa nezvýšil percentuálny výskyt rakoviny napriek rozmachu mobilov a iných RF zariadení za posledných 30 rokov, čo by sa v štatistikách nevyhnutne prejavilo, ak by RF žiarenie spôsobovalo rakovinu.

    6. petert: ale súhlasím s Tebou v tom, že treba prejsť na DAB+. Len z trochu iných dôvodov, ako si napísal.

    7. petert
      Momentalne nie je dovodom nezaujmu komercnych stanic na DAB+ cena – lebo ta sa nema podla coho ani stanovit.
      Dal si pekny link co sa ide robit v CR, ale v nasich realiach sa nedrazia ani kmitocty.
      Takze sa musi uskutocnit niekolko veci:
      Umoznit radiovysielatelom aby mohli mat niekolko digitalnych licencii. Ak sa regulator (stat) rozhodne zrusit FM pasmo (stale je to len v rovine uvah) musi urcit datum kedy sa tak ma stat a prijat zakon, ktorym sa nebudu pridelovat dalsie FM licencie/frekvencie. (Je tu vsak obrovsky lobbing).
      Je potrebne aby regulator vyhlasil sutaze na jednotlive vrstvy DAB+ a urcil akou metodou sa budu vyberat zaujemci – to sa teraz deje v CR.
      Musi sa zakonom urcit ako sa k jednej celoplosnej sieti dostane vysielatel zo zakona (aby nebol napr. v aukcii s komercnymi subjektami, lebo vysiela vo verejnom zaujme).
      Az na zaklade cien za prenajom sieti sa mozu ich najomci bavit s komercnymi radiami, budovat siet a zaplnat mux klientami.
      V SR je hotovych asi len 10% z toho co som uviedol. Vobec mi nie je zname ake vysledky sa dosiahli v diskusii s komercnymi radiami a kedy bude hotova suvisiaca legislativa. Za poslednych 5 rokov nevidim ani naznak progresu v tejto oblasti.

    8. FM vysielače sa nemôžu vypínať, lebo je ešte málo DAB+ prijímačov v domácnostiach, inštitúciách, autách… a sú drahé. A tiež je slabé pokrytie DAB+ (málo vysielačov). A okrem toho cez FM vysielače sa vysielajú pre obyvateľstvo napr. varovné správy a spúšťajú sa sirény civilnej ochrany (vojna, prírodné katastrofy, únik chémií z tovární atď.)

    9. Igor zaspal si. Vysielateľ môže mať po novom digitálnych „autorizácii“ koľko chce, dokonca aj analógových licencií môže mať, koľko sa mu podarí získať. Progres tiež je, namiesto 3 celoplošných sietí ich bude 7. Ďalší pokrok brzdí situácia na Ukrajine.

    10. oneM
      Ak sú už digitálne licencie poriešené tak ok, aspoň niečo.
      Tie ostane veci poriešené nie sú.
      Môžeme mať 7 vrstiev, ale všetky nebudú celoplošné. Niekoľko sieti bude regionálnych a lokálnych.
      Neviem ako je to s Ukrajinou, ale tá koordinácia mohla byť ukončená pred pár rokmi. Neviem ako to má Ukrajina s vysielaním dvb-t vo VHF pásme, to musí byť v dohladnej dobe ukončené kvôli DAB+, ako to robí Poľsko. Ale majú aj jeden DAB+ multiplex v riadnej prevádzke. Takže tá koordinácia by nemusela byť problém. Skôr tie naše organizačné a procesné veci sú problém.

  2. No pomaly uz skoncia rusicki naslovensku treba zarusit ceskí príjem aj rakúskí príjem dúfám vipnú vsetki

  3. Základný problém vidím v tom, že rozhlasové stanice na FM sa počúvajú dnes hlavne v aute a 99% užívateľov nemá ani náhodou v aute DAB prijímač. Celkovo skoro nikto nemá DAB prijímač, ani doma. Čiže prechod na digital, dosť pravdepodobne veľmi silne zatrasie trhom a veľa staníc padne. Samozrejme DAB má plno výhod.

    1. Nemyslím, že by niektoré z etablovaných celoplošných rádií padlo kvôli prechodu na DAB+. Naopak, vznikne tým priestor, aby nejaké stanice mohli pribudnúť. Malé lokálne rádiá by týmto prechodom mohli byť ohrozené, ale aj to sa dá vyriešiť, pokiaľ sa rozumne nastavia podmienky.

    2. Ja mám, a má zároveň aj internetové rádio. Jedná sa o Sencor SIR 5000 WDB.

Komentáre už nie sú povolené.