Reklama

AVIS vypol DVB-T vysielač v Brezne, šíril dva nekódované TV programy

Prevádzkovateľ lokálnych DVB-T vysielačov, operátor AVIS, vypol v utorok 24. januára 2023 svoj DVB-T vysielač v Brezne, ktorý bol umiestnený na Rázusovej ulici a šíril signál na 29. kanáli (538 MHz). Podľa informácií SatelitnáTV.sk sa nejedná o chybu ani žiadny technický problém. Operátor totiž vysielač už aj demontoval. K obnoveniu vysielania preto už nedôjde.
Pokračovanie nižšie:

Miestny DVB-T vysielač v Brezne bol uvedený do prevádzky v roku 2014. Poslednú dobu šíril už iba dva televízne programy a to TV Hronka a TV Noe. Oba vysielali v HD kvalite (HD/MPEG-4). Diváci v Brezne a okolí tak prišli o dva nekódované programy. Aj napriek tomu môžu však naďalej prijímať z kóty Brezno – Skalka tri celoplošné DVB-T/T2 multiplexy, ktoré prevádzkuje Towercom, vrátane nekódovaných programov ako Dvojka HD, JOJ 24 HD, JOJ Plus, Jednotka HD, RTVS 24 HD, RTVS Sport HD, TV JOJ, TV LUX HD a WAU.

Aktuálnu ponuku DVB-T/T2 a DAB+ multiplexov, aj spolu so zoznamom vysielačov, môžete nájsť v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Prečo, keď tam mali zákazníkov TV Hronka a TV Noe tak to vypli ? ? ?

  2. Zrejme preto, že tieto tv nemali záujem pokračovať vo vysielaní v tejto lokalite. Pravdepodobne pre vyššie ceny za energie.

    1. Presne tak. Vysielatelia neakceptovali vyššie faktúry.

  3. Ten nita klokocina preco ne vipnú na kanál 40 rusí kojál

    1. Jozef
      Možno vypnú aj Nitru keď skončí povolenie, klienti prestanú platiť alebo keď sa naučíš písať po slovensky.

  4. Ďalší do zoznamu. OTT valcuje. Jeden stream do SIX-u a lokálka má vystarané. Potencionálnych divákov celý svet ! Ako tomu môže konkurovať DVB-T šumítko ?

    1. Ako môže DVB-T konkurovať… No tak, že kopa ľudí (napr. seniori) nemá net, v niektorých lokalitách nemáš dosť rýchly a/alebo flatrate net, kvôli agregácii a kapacitám serverov by bol problém aj na Gbit optike, ak by všetci hneď teraz prešli na OTT / VOD, atď. Broadcasting má stále na svojej strane významné principiálne výhody. Samozrejme, nejdem riešiť ekonomickú efektivitu z pohľadu operátora / vysielateľa, iba vravím, že DVB-T(2) má zmysel a ešte dlho bude mať. A slovo „potencionálny“ neexistuje, správne to má byť „potenciálny“.

    2. Podľa juls.savba.sk sú obe verzie použiteľné, aj keď pri tej mojej je poznámka „zastaralý“. Takže asi som už starší. Napríklad celý život som sa učil o fotovoltaike a po COVIDe je to už fotovoltika. Inak z technického hľadiska máš pravdu. Bohužiaľ ekonomika nepustí. Hlavne pri takej realizácii DVB-T ako prebehla na Slovensku.

    3. oneM
      Zaujímala by ma sledovanosť TV Hronka cez dvb-t a cez net. Myslím, že tam nebude veľký rozdiel v neprospech dvb-t. Neviem ako je na tom Brezno s pokrytím pevným internetom. Ale žiadna výhra to nebude. Naviac ťažko povedať či a koľko ľudí, ktorí pozerali Hronku cez dvb-t teraz prejdú na internet, aby ju sledovali. Cez mobilné pripojenie? Ja trošku poznám situáciu v Bystrej a tam je mobilný internet tragicky min. u dvoch operátorov. GPRS/edge? Niekde sa dá ledva dovolať cez GSM.

    4. DVB-T+T2 pomôže jedine zrušenie MONOPOLU a otvorený konkurenčný trh pre viacerých operátorov celoplošného šírenia signálu ako je to v ČR…

    5. Signal
      Našemu dvb-t už nepomôže nič, už je neskoro. Žiadna firma tu nebude stavať vysielače a prevádzkovať multiplex. Väčšina divákov je už premigrovaná na platené vysielanie. Hlavné televízie nebudú vysielať v HD fta. Už majú nastavené iné, profitabilnejšie biznis modely. Iné tv, ktoré by dokázali vysielať v dvb-t so ziskom nie sú. Dvb-t možno bude po roku 2030 zvoniť umieračik 🙁

  5. Keby skoordinovali vysielače na vyššie body napr. Lipovský Mikuláš – Chopok, Dolný Kubín – Kubínska hoľa, Žilina – Kazicka Kýčera, Trenčín – Inovec, Prievidza – Kuní vrch, Nitra – Zobor (Stanica lanovky), Banská Štiavnica – Sitno (Rozhľadňa), Banská Bystrica – Panský diel, Lučenec – Surovina (Táňovo), Gelnica – Kojšovská hoľa, Levoča – Úloža, Prešov – Lysá, Snina – Ščobík, tak by mali efektívnejšie pokrytie rozsiahlého územia z jedného bodu a stačilo by im pár vysielačov…

    1. Signal, meškáš asi tak 11 rokv ! Ale ani keď to bolo aktuálne, by si neuspel. TÚSR vtedy držal a chránil všetkých 6 sietí pre Towercom. Pritom Towercom dokázal prevádzkovať horko-ťažko 3 siete. Lokálky mohli vtedy dostať len kanál, ktorý bol zarušený zahraničným výkonným vysielačom. Pritom stačilo málo, jednu z tých sietí rozmeniť na drobné. A možno by sa uživila aj alternatívna celoploška, ako si ju navrhol vyššie,alebo na stožiaroch Orange (to bol skoordinovaný alternatívny plán). Čo bolo, bolo a dnes je DNES !

  6. Prikladom, ze DVB- T funguje je ČR , zial na Slovensku nic nepotrebujeme , nevieme zabojovat , oslavujeme samostatnost mali by sme smutit. Este ako Tv Zemplin som koordinoval lokalne frekvencie 4 roky, nakoniec som ich ponechal Avisu a po 17 rokoch som vratil licencie na regionalne vysielanie, nedokazal som financne prezit. Ani stat, ani kraj a ani okolite mesta tuto sluzbu nepodporuju a platenu reklamu nezozenies, facebook znicil vsetko.

    1. Ani tam sa nevyhli chybám … vysielateľovi, ktorý mal regionalizovanú sieť v analógu aj v DVB-T, pridelili v DVB-T2 celoplošnú jednokanálovú SFN. „Riešením“ je celoplošné širenie piatich regio verzií jedného programu 🙁 .
      A naháňanie kapacity muxu na úkor jeho dostupnosti a odolnosti tiež nie je to najlepšie. Nemcom (a aj Rakušanom a Maďarom) stačí na celoplošky 64-QAM, ale oni musia mať 256-QAM !

    2. Pravdu máš, akurát pri tom 256-QAM by som bol zdržanlivý s kritikou. V porovnaní so 64-QAM sa tým zvýšila kapacita MUX-u o tretinu a zhoršenie reálneho pokrytia už odvtedy Towercom do veľkej miery viac ako vykompenzoval zvýšením ERP viacerých vysielačov a spustením zopár nových. Takže až taká veľká tragédia to zase nie je.

    3. FUBAR, písal som o CZ a ich vzťahu k DE; o DVB-T/T2 v podaní Towercomu nemá zmysel diskutovať.

    4. Aha, ok. Nebolo na prvý pohľad zjavné, či píšeš o situácii v ČR alebo SR. Ale 256-QAM má zmysel aj v ČR, tak si myslím…

  7. Towertroll zlikvidoval DVB-T+2 v Banánovej republike…

    Gratulujem ! ! !

  8. pre towercom- kedy už konečne bude STV 1. a STV 2 v DVB-T vysielať audio DOLBY DIGITAL???

    1. Ono je tu nejaká podpora pre Towercom?

      Tono, všetky technické parametre a programy v MUX3 sú plne v réžii RTVS. To len aby si bol v obraze.

  9. pre RTVS kedy začnete vysielať na STV1. a na STV2. audio DOLGI DIGITAL a prečo nemajú slovenské rádia EPG tak ako česi a rakúšania???

    1. Dolby digital je na Astra 23.5E. Ak máš RTVS kartu, môžeš sledovať zadarmo. Ak nemáš, potom je riešením kúpiť kartu Skylink a po registrácii previesť pomocou žiadosti na RTVS kartu. Podobne, ako sa to rieši v prípade kariet ČT.

    2. tono
      Ono je tu nejaká podpora pre RTVS? Pýtal si sa v RTVS? Čo Ti odpovedali?
      Komerčné SK rádia na Astra 23,5 majú EPG? Primárne táto trasa slúži pre potreby vysielateľov, ktorí takto dopravujú svoj signál na pozemné FM vysielače. Primárne to asi nie je určené pre koncového poslucháča, naviac počúvanosť cez sat bude mizivá. Veľa komentárov tu velebí hlavne streaming a keď si na nete tak si program vieš vyhľadať.
      Stopa DD v dvb-t bude zrejme až po prechode na T2/hevc, teraz tam nie je toľko miesta.

    3. @Zákazník:

      Nem musí kúpovať kartu Slyzlink, ať nam píše do prokremeľskej RedTVS a pošlú mu zaDarmo kartu RedTVS a móže okukovať prokremeľoviny.

    4. Neviem, ale niekde sa písalo, že RTVS už prestáva vydávať vlastné karty, odkedy nejdú cez Towercom ale cez M7 Group. Existujúce už vydané karty RTVS pôjdu samozrejme aj naďalej a tiež bude možné preregistrovať kartu Skylink na kartu RTVS.

Komentáre už nie sú povolené.