Reklama

Towercom môže zahájiť testy DVB-T2/HEVC z Kamzíka, získal povolenie

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) vydal na základe žiadosti spoločnosti Towercom, povolenie na používanie frekvencie K6 na terestriálne digitálne televízne vysielanie v štandarde DVB-T2 v rámci miestneho multiplexu z vysielača Bratislava – Kamzík. „Držiteľ povolenia v žiadosti uviedol, že plánuje používať frekvenciu K6 v Bratislave pre účel prezentácie štandardu DVB-T2 v súvislosti s pripravovanou druhou digitálnou dividendou, t.j. v súvislosti s pripravovaným uvoľnením frekvenčného pásma 700 MHz, ktoré budú používať mobilní operátori,“ uviedol RÚ.
Pokračovanie nižšie:


Nový miestny vysielač bude vysielať z vysielacej veže Kamzík s vertikálnou polarizáciou, výška stredu anténového systému nad terénom bude 180 m, maximálny výkon ERP v nulovej rovine 5000 W, počet nosných 32k, modulácia 256-QAM. Platnosť povolenia je do 31.7.2018. Podľa RÚ je frekvenciu K6 v Bratislave možné používať pre účely poskytovania miestneho MUX-u iba do doby, kým sa táto frekvencia nezačne používať pre účely poskytovania celoplošného terestriálneho multiplexu.

Towercom chce na 6. kanáli vo VHF pásme testovať UHD vysielanie vo formáte H.265. V spolupráci s RTVS by mohol byť v tomto multiplexe šírený aj špeciálny UHD stream z letnej Olympiády, pokiaľ bude dostupný. Pre príjem bude samozrejme už potrebné prijímacie zariadenie s podporou DVB-T2/HEVC.

TIP: Towercom spustí v lete testovacie vysielanie v Ultra HD, vo VHF pásme

Okrem pridelenia povolenia nového miestneho multiplexu RÚ na základe žiadosti Towercomu zmenil aj povolenia, ktorými sú určené technické parametre vysielačov štvrtého MUX-u tak, aby bolo možné prejsť na štandard DVB-T2. Pripomeňme, že v súčasnosti prebieha prechod 4. multiplexu zo štandardu DVB-T na DVB-T2. Prechod by mal byť ukončený do konca augusta 2016. „Prechod prebieha z iniciatívy spoločnosti Towercom, ktorá ho financuje a poskytuje informácie pre užívateľov tejto platenej služby,“ uviedol RÚ.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. super, tak kvoli UHD streamu z olympiady sa oplati kupit HEVC STB…a to myslim uprimne, bez ironie.

    1. Skoda len, ze mam rovnako ako vacsina ludi na streche len uhf antenu, pretoze sa dvbt malo vysielat len v uhf.. Takze mozem akurat tak holy … a nie otestovat, ci to moj tv zvlada..

  2. Tak napríklad pre mňa olympiáda v Tv byť nemusí to môj názor.

Komentáre už nie sú povolené.