Reklama

Towercom spustí v lete testovacie vysielanie v Ultra HD, vo VHF pásme

Toto leto nebude len o prechode 4. celoplošného multiplexu na nový štandard DVB-T2, ale aj o testovacom vysielaní programov v Ultra HD kvalite s najnovším kodekom H.265. Towercom sa totiž pripravuje na spustenie experimentálneho vysielania v Ultra HD kvalite z bratislavského vysielača Kamzík, ktorý bude vysielať netradične v pásme VHF. V rozhovore pre náš portál SatelitnáTV.sk to prezradil Michal Šuran, marketingový manažér spoločnosti Towercom. Okrem toho sa tiež v rozhovore môžete dozvedieť či sa zmení po prechode 4. celoplošného multiplexu na DVB-T2 aj jeho pokrytie, prípadne aké sú predbežné plány do budúcna s prechodom na DVB-T2 u ostatných troch celoplošných multiplexov.
Pokračovanie nižšie:

Zverejnený je už kompletný harmonogram prechodu 4. multiplexu na DVB-T2, koľkých divákov sa to dotkne? Keďže všetky prijímacie zariadenia Plustelky musia byť registrované, mali by ste to vedieť presne. Darí sa platforme získavať nových užívateľov?

Od začiatku Plustelka konštantne naberá nových zákazníkov. Mesačný nárast sa pohybuje na úrovni 400 až 500.

Koľko z nich si predpláca platenú ponuku Plustelku?

Hoci Toto číslo zvyčajne neuvádzame, môžeme povedať, že napĺňa naše predpoklady. Ponuka je predplatená a teda časovo vysoko variabilná, v čom vidíme jednu z hlavných výhod pre zákazníkov a sezónne pohyby nám to potvrdzujú.

Aké budú presné technické parametre DVB-T2 vysielačov 4. multiplexu?

Kódový pomer: 3/4 Ochranný interval: 1/8
Počet nosných: 32k Modulácia: 256-QAM
Kompresný formát pre video H.264 a pre audio HE-AAC ostáva tak ako doteraz.

Dosť často dostávam otázky typu či sa zmení s prechodom na DVB-T2 nejakým spôsobom aj pokrytie? DVB-T2 signál sa šíri rovnako ako DVB-T?

V okrajových častiach pokrytia, v ktorých bol problematický príjem aj doteraz, môže dôjsť k zhoršeniu príjmu. Po ukončení zmien budeme vykonávať overovacie merania v teréne, ktoré presne identifikujú, kde došlo k prípadnému zhoršeniu príjmových podmienok. V štandardnom poli pokrytia nepredpokladáme zhoršenie príjmových podmienok.

Po preklopení 4. multiplexu sa zväčší jeho kapacita asi o jednu tretinu, vďaka tomu bude možné rozšíriť Plustelku predpokladám o minimálne tri programy v SD kvalite (MPEG-4), mate už predstavu aké to budú?

Aktuálne rokujeme s vysielateľmi o doplnení programovej ponuky. Naším zámerom je pri zachovaní jednoduchosti a prehľadnosti ponuky zachovať aj, pokiaľ možno, nezmenenú výšku mesačného poplatku. O konkrétnej zmene programovej ponuky budeme informovať neskôr.

Budú to všetko len programy v SD kvalite? Plustelka nebude prinášať HD vysielanie?

Zvažujeme aj doplnenie niektorých programov v HD rozlíšení, chcem však podotknúť že sa rozprávame o retransmisii, nie o vysielaní.

Bolo avizované, že pre príjem DVB-T2 bude postačovať doterajší Zircon T3000 HD. Ten ale nepodporuje vysielanie v Ultra HD, vrátane najnovšieho kodeku H.265. Neplánujete teda vysielať v tomto najnovšom kompresnom formáte v blízkej dobe? Pôjdete cestou rakúskej Simpli TV, ktorá vysiela v H.264?

Od začiatku spustenia služby Plustelka bol v ponuke prijímač Zircon T3000 HD, ktorý podporuje aj normu DVB-T2 a toto sme považovali za jasný signál, že prechod na DVB-T2 je len otázkou času. Preto sú vlastníci týchto zariadení teraz vo výhode. Aktuálne je v ponuke aj nový prijímač Alma T300HD Plustelka s podobnými parametrami ako mal Zircon. V najbližších rokoch plánujeme vysielať Plustelku v kompresnom formáte H.264, tak všetci zákazníci s existujúcim prijímačom Zircon alebo novou Almou budú môcť po automatickom preladení naďalej prijímať Plustelku. Môže sa to označiť aj za rakúsku cestu. Tieto prijímače zákazníkom postačia minimálne ďalšie 3 roky. DVB-T2 prijímače s CloackedCA Irdetom zvládajúcim H.265 nie sú na trhu aktuálne dostupné a DVB-T2 prijímače s CI+ slotom sú cenovo na vysokej úrovni aj to len pár modelov. Tento rok plánujeme otestovať aj UHD vysielanie už vo formáte H.265, ale pôjde o krátkodobé testovacie vysielanie, na ktorom si budeme overovať parametre vysielania ako aj rôzne profily kompresného formátu H.265. V tejto chvíli ešte nie je trh s pripravený na pravidelné vysielanie vo formáte H.265.

Zircon T3000 HD je dostupný na trhu už od štartu platformy Plustelka, teda od mája 2013. Nepripravujete namiesto neho nejakú náhradu aj s podporou UHD?

Už je v ponuke nová Alma T300HD Plustelka s podobnými parametrami ako mal Zircon, t.j. DVB-T2 H.264, Plustelka cloackedCA, USB nahrávanie, HDMI / RCA výstup. Samozrejme, zaujímame sa aj o vývoj nových prijímačov pre budúce obdobie, horizont 3 a viac rokov dopredu.

Na konferencii CERD 2016 bolo avizované, že pilotného vysielania v UHD sa tento rok slovenskí diváci určite dočkajú, z akých vysielačov, chcete sprístupniť toto vysielanie, keď zo 4. multiplexu to nebude? Bude dostupné iba v hlavnom meste, alebo ho bude možné otestovať aj na strednom či východnom Slovensku? Môžete prezradiť podrobnosti?

Leto bude horúce, počas leta okrem prechodu na DVB-T2 plánujeme otestovať aj UHD vysielanie už vo formáte H.265, náš zámer je využiť spoluprácu s našim dlhoročným partnerom RTVS a priniesť UHD stream z letnej Olympiády pokiaľ bude dostupný. Pripravujeme si aj zaujímavý alternatívny obsah v natívnom UHD, ak by nevyšla „UHD Olympiáda“. Experimentálne vysielanie bude šírené z bratislavského Kamzíka s vyžiareným výkonom 5 kW, vo vertikálnej polarizácii, kódový pomer 2/3, počet nosných 32k, ochranný interval 1/8 a modulácia 256 QAM. To najzaujímavejšie na záver: tento digitálny multiplex bude vysielaný vo VHF pásme – 6.kanál, to okrem iného znamená, že predkladaný dosah bude väčší, ako len územie širšej Bratislavy.

O DVB-T2 sa hovorilo už v roku 2013. V tedy však boli pôvodné plány, že sa spustia nové vysielače vo vybraných mestách a do Plustelky pribudne nový Extra balíček. Z tejto varianty ste už upustili? Nové vysielače DVB-T2, okrem tých Plustelkových, ako aj Extra balík v blízkej dobe nebude?

Boli to skôr úvahy ako plány. Ako už bolo spomínané, našim zámerom je zachovať jednoduchosť a prehľadnosť ponuky a pokiaľ možno aj nezmenenú výšku mesačného poplatku. Predpokladáme zachovanie jedného plateného balíčka s rozšírenou ponukou za nezmenenú cenu, tak aby si doplnkové kanály užilo čo najviac zákazníkov Plustelky.

Od septembra budú už všetky vysielače 4. multiplexu vysielať v DVB-T2. Ako to vyzerá s ostatnými celoplošnými DVB-T multiplexami? Hovoríte už s komerčnými vysielateľmi o prechode na tento nový štandard?

Najprv by som rád uistil divákov Voľnej telky, že ich sa zmeny netýkajú. S celoplošnými vysielateľmi hovoríme o najvhodnejšom scenári prechodu do nového štandardu, ale zatiaľ nebol stanovený presný harmonogram. Je možné predpokladať, že až koncom roku 2017 sa začne budovať prechodová sieť. V roku 2018 by už mohol fungovať základ siete s tým, že k začiatku roku 2019 by mohla fungovať naplno. Pravdepodobne v rokoch 2019 a 2020 bude zabezpečená paralelná prevádzka s dostatočne dlhým súbehom.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

    1. V slovenských podmienkach je najväčšou prekážkou pri šírení TV signálu veľmi členitý terén. Nižšie frekvencie kanálov vo VHF pásme sú menej utlmované terénnymi prekážkami, zjednodušene povedané.

  1. Ja som vedel prečo nemám zhadzovať zo strechy starú dobrú anténu na III. pásmo.

  2. V minulosti v analógu vysielal na tejto frekvencii ORF z Viedne. Takže tých antén na VHF je na strechách západného Slovenska habadej.

    1. 🙂 ORF vysielalo na 175,25(+5,5) MHz, pán z Towercom-u hovorí o 184 (+/- 3,5) MHz

Komentáre už nie sú povolené.