Reklama

Odštartovalo Rádio Pyramída, vysielať by malo len do konca roka

Od 1. februára 2016 je možné si naladiť nové rádio s názvom Pyramída. Vysiela na doterajšej pozícii po Rádiu Klasika. Nová rozhlasová stanica vznikla pri príležitosti 90. výročia začiatku vysielania Slovenského rozhlasu a poskytne svojim poslucháčom to najlepšie z bohatého archívu RTVS. Vysielať bude iba 1 rok, Rádio Klasika by sa malo objaviť v éteri opäť 1. januára 2017. Milovníci a priaznivci klasickej hudby však nemusia byť sklamaní. Vysielanie Klasiky sa implementuje do novej programovej služby, lebo časť vysielania Pyramídy bude tvoriť práve klasická hudba.
Pokračovanie nižšie:


Redaktori Rádia Pyramída budú vyberať z archívu tie najdôležitejšie nahrávky, ktoré zostavia do piatich dvojhodinových celkov. Publicistické príspevky a najlepšie rozhlasové literárne a dramatické relácie bude vyberať Marián Grebáč, klasickú hudbu bude mať na starosti Melánia Puškášová, Tamara Chlebová sa bude venovať rozhlasovému humoru a hudobný blok v Rádiu Pyramída pripraví Marián Minárik. V publicistickom bloku poslucháči napríklad nájdu najdôležitejšie publicistické relácie, ktoré formovali rozhlasové vysielanie počas desaťročí vývoja rozhlasu (napr. Na modrej vlne, Pozor Zákruta!, Rádiomaják, Vec verejná, Rádiovíkend a ďalšie). Do vysielania Rádia Pyramída budú zaradené aj exkluzívne koncerty klasickej hudby v podaní svetových orchestrov a sólistov z archívu Európskej vysielacej únie. Za dramaturgiu vysielania bude zodpovedať Ľuboš Machaj, hlasom, ktorý bude poslucháčov celým programom sprevádzať, bude Ľuboš Černák.

V roku, v ktorom si pripomíname rozhlasovú ´deväťdesiatku´, chceme poslucháčov zoznámiť s  najvýznamnejšími nahrávkami, ktoré rozhlasový archív uchováva. Preto sme sa rozhodli obohatiť skladbu programových služieb Slovenského rozhlasu o špeciálne vysielanie internetového Rádia Pyramída, ktoré bude počas celého roka poslucháčom ponúkať to najlepšie, čo v priebehu uplynulých desaťročí rozhlasoví profesionáli vytvorili. Rádio Pyramída bude šírené digitálne, poslucháči vysielanie novej programovej služby nájdu vo svojich počítačoch, mobiloch a tabletoch, ale aj v rámci satelitného vysielania,“ hovorí riaditeľ rozhlasových programových služieb RTVS Vincent Štofaník.

Rádio Pyramída môžu poslucháči naladiť prostredníctvom DVB-T vysielačov (3. multiplex), družice Astra 3B (23,5°E) na frekvencii 11 836 MHz. K dispozícii je aj internetový stream na adrese http://pyramida.rtvs.sk/, ako aj mobilná aplikácia pre zariadenia s operačným systémom iOS a Android.

Technické parametre pre príjem zo satelitu:
Družica: Astra 3B (23,5°E)
Frekvencia: 11 836 MHz
Polarizácia: Horizontálna
FEC: 5/6
SR: 27500
Norma: DVB-S
Modulácia: QPSK
Kódovanie: nie
Provider: Towercom

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentár

  1. Dobrý deň,
    zaujala ma zábavná relácia ktorú by som si chcel vypočuť aj neskôr. Volá sa C-humor, vysiela dnes 21.2. o 10 h. Peter Petiška: KEĎ SA VEČER ZOŠERÍ , Roald Dahl: KOŽUCH OD PLUKOVNÍKA …
    Prosím vás o informáciu ako by som si v budúcnosti mohol vypočuť túto reláciu (aj iné) a či sa dajú cez internet urobiť nahrávky do PC?
    Ďakujem za odpoveď

Komentáre už nie sú povolené.