Reklama

LinkBox Mini HD – jeden z najmenších satelitných prijímačov s certifikátom Skylink Ready

LinkBox Mini HD je jeden z najmenších satelitných prijímačov na našom trhu, ktorý získal certifikát platformy Skylink – Skylink Ready. Jeho šírka je iba 165 mm no aj napriek tomu, že sa jedná o satelitný prijímač malých rozmerov ,môžeme od neho očakávať napr. bezproblémovú funkčnosť s dekódovacími kartami Skylink ICE/IRDETO, alebo CS Link IRDETO, ako aj podporu automatického dolaďovanie programov, PVR či maximálne rozlíšenie do 1080p.

Základná charakteristika:
Rozmery: 165x30x130 (ŠxVxH) mm
Hmotnosť: 0,35kg
1x čítačka kariet (IRDETO)
1x USB2.0 (zadný panel)
1x RCA Audio/Video výstup
1x konektor HDMI
1x optický audio výstup S/PDIF
Podpora: DiSEqC 1.0, 1.1 a 1.2, USALS, Teletext, PVR, OTA aktualizácia, rozlíšenie až do 1080p, automatické pridávanie nových programov z ponuky Skylink
Pokračovanie nižšie:


Predný panel
Na prednom panely prijímača sa nenachádza žiadne ovládacie tlačidlo či displej, je tu len jedna LED dióda, ktorá nás informuje o stave, v ktorom sa práve prijímač nachádza. Pokiaľ je prijímač v prevádzke, svieti LED dióda modrou farbou, v režime standby svieti zase na červeno.

Zadný panel
Zadný panel prijímača obsahuje konektor LNB IN pre pripojenie koaxiálneho kábla z LNB konvertora, ďalej digitálny audio výstup S/PDIF, konektory A/V Out, HDMI, IR IN, USB 2.0, licencovanú čítačku IRDETO kariet na SIM karty a napájací konektor DC 12V pre pripojenie externého zdroja.

Obsah balenia
V malej krabici spolu so satelitným prijímačom nájdeme ešte externý zdroj, HDMI kábel, diaľkové ovládanie, 2 ks batérie typu AAA, návod na obsluhu v slovenčine a češtine, IR snímač a AV kábel (1x Jack/3x Cinch), ktorý slúži napr. na prípadné analógové prepojenie s televízorom.

Diaľkové ovládanie
Diaľkové ovládanie prijímača pôsobí dosť elegantne hlavne kvôli bočnému pochrómovanému pásu. Okrem toho sa mi veľmi príjemne držalo v ruke ako aj ovládalo samotný satelitný prijímač. Ovládanie je dosť citlivé, prijímač už pri jemnom stlačení reagoval a to aj pri nie príliš presnému nasmerovaniu.

Menu
Menu prijímača je veľmi pekne graficky spracované a okrem toho aj kompletne dostupné v slovenskom jazyku. Rozdelené je do šiestich základných kategórií, (Inštalácia, Nastavenie, Kanál, Rozšírené, Stav, PVR) medzi ktorými sa posúvame šípkami na diaľkovom ovládaní do strán. Pohybom hore/dole sa zase posúvame na podkategórie, kde si vybranú voľbu potvrdíme stlačením tlačidla OK na diaľkovom ovládaní. Pre výber a nastavenie niektorých funkcií prijímača nepoužívame tlačidlo MENU, ale niektoré z farebných tlačidiel. Napríklad pre nastavenie audio stopy, či výberu DVB poprípade teletextových tituliek, alebo spustenie teletextu stlačíme na diaľkovom ovládaní červené tlačidlo a vyberieme si potrebnú voľbu.




EPG
U elektronického programového sprievodcu máme na výber z dvoch možností zobrazenia – Single a Multi. V oboch prípadoch sa posúvame šípkami, bližší popis je k dispozícii kliknutím na tlačidlo “INFO”. Dni v týždni meníme pomocou tlačidiel “Volume”.

PVR a Multimédiá
Prijímač podporuje aj funkciu PVR, je teda možné po pripojení externej pamäte, a to či už na USB kľúč alebo externý pevný disk, zaznamenávať svoje obľúbené programy. Vzhľadom k tomu, že sa jedná o licencovaný satelitný prijímač, nie je možné tieto nahrávky nikde inde prehrať ako v samotnom satelitnom prijímači. Prijímač nepodporuje ani prehrávanie obrázkov, videí či hudobných súborov.

Skúsenosti
Prijímač sa ku mne dostal s verziou softwaru L001. Keďže som vedel, že to už nie je najnovšia verzia a OTA aktualizácia mi z nejakého dôvodu nefungovala, som urobil aktualizáciu manuálne pomocou USB kľúča na poslednú dostupnú verziu L002, ktorá je z januára 2012. Presný návod ako aktualizovať prijímač na najnovšiu verziu software Vám popíšem nižšie.

Prejdime teraz ale k prvotnej inštalácii prijímača, ktorá je veľmi jednoduchá a skladá sa iba z dvoch krokov (výberu jazyka a z výberu platformy-družice). Po výbere napr. platformy Skylink prijímač automaticky použije prednastavený zoznam programov. Tu by som však ešte spomenul, že ak si vyberieme slovenský jazyk budú zoradené ako prvé slovenské programy, ak český jazyk, budú prvé české programy a až potom slovenské a programy z platených balíkov. V prednastavenom zozname programov sa nenachádzali napríklad ešte posledné pridané programy ako aj niektoré zmeny, ktoré boli na satelitných transpondéroch družice ASTRA 3B (23,5°E) 1. februára 2012. Z týchto dôvodov je nutné preto vyhľadať programy buď automaticky, alebo manuálne poprípade menej znalý užívatelia môžu využiť funkciu automatického dolaďovanie programov, kedy počas prepínania medzi programami sa nové programy objavujú vždy na konci zoznamu.

Spotreba prijímača pri dlhodobom používaní dosahovala maximálne 11 W v prevádzkovom režime, v pohotovostnom režime do 1 W. Samotnú spotrebu prijímača by som preto mohol kľudne ohodnotiť ako nízku.

Prepínanie kanálov
Prepínanie kanálov zvláda prijímač v podstate rýchlo. U kódovaných, ako aj nekódovaných programov to bolo vždy do cca 2 sekúnd.

Dekódovacie karty
Satelitný prijímač LinkBox Mini je možné používať len s dekódovacími kartami o veľkosti SIM karty. Klasickú čítačku kariet na štandardnú veľkosť kariet by sme preto hľadali márne. Vzhľadom k tomu, že ako satelitná platforma Skylink, tak aj CS Link distribuujú už niekoľko rokov dekódovacie karty aj s vylamovacím čipom, by nemal byť žiadny problém s dostupnosťou SIM karty.

Pri mojom testovaní som používal v prijímači karty IRDETO od platforiem Skylink a CS Link. SIM karta sa vkladá do prijímača s čipom dole. Obe dekódovacie karty spolupracovali počas mojich testov s prijímačom bez akýchkoľvek problémov.

Aktualizácia
Aktualizáciu software je možné vykonať dvomi spôsobmi. Prvým z nich je automatická pomocou funkcie OTA, tou druhou je manuálna pomocou USB kľúča. Akú verziu práve používame v prijímači si môžeme zistiť jednoducho v menu prijímača, presná cesta: MEMU-STAV-IRDETO-STAV LOADERU (piaty riadok od hora napr. L[002]). V prípade manuálnej aktualizácie pomocou pripojeného USB kľúča si stiahneme aktuálnu verziu software pre prijímač LinkBox Mini z webovej stránky stránky. Po stiahnutí a rozbalení súboru do PC si vytvoríme na kľúči nový adresár s názvom SDL, do ktorého nakopírujeme vopred stiahnutý a rozbalený súbor. V ďalšom kroku vypneme satelitný prijímač, vložíme USB kľúč a následne zapneme prijímač. Hneď ako zasvieti LED dióda na prednom panely na červeno, stlačíme na diaľkovom ovládaní rýchlo dvakrát po sebe tlačítko MENU. Celý priebeh aktualizácie uvidíme na televíznej obrazovke. Po úspešnej aktualizácii sa prijímač sám reštartuje. V prípade, že sa z nejakého dôvodu aktualizácia nepodarí je nutné urobiť celý priebeh znovu. Po úspešnej aktualizácii je potrebné ešte urobiť výrobné nastavenia.

Záver
Vzhľadom k malým rozmerom a úplne jednoduchému ovládaniu by som si vedel kľudne predstaviť využitie prijímača LinkBox Mini ako „cestovný“ napr. pre kamionistov, či niekde na chatu. Určite však nie je problém s jeho využitím aj v samotnej domácnosti, keďže prijímač podporuje všetky štandardné funkcie, na ktoré sme zvyknutí aj u iných prijímačov. Malým doplnkom k prijímaču je navyše aj tzv. infračervené oko, ktoré je možné pripojiť a použiť v prípade keď sa majiteľ rozhodne už aj tak malý prijímač ako je LinkBox Mini schovať za samotný televízor, alebo niekde inde na neviditeľné miesto. Samozrejme v prípade umiestnenia na viditeľné miesto nie je potrebné pripojenie infračerveného oka.

Z jednoduchým ovládaním, obsluhou, nízkou cenou, ako aj malými rozmermi, LinkBox Mini podľa môjho názoru zaujme a určite si nájde svojich spokojných zákazníkov.

Doporučená maloobchodná cena: 96,5 eur

Odkaz na produkt: LinkBox Mini

Za zapožičanie prijímača LinkBox Mini HD ďakujem spoločnosti AB-Com s.r.o z Topoľčian.

Mohlo by vás ešte zaujímať