Reklama

Všetci satelitní operátori vypli na staniciach Markízy teletext a ponúkajú DVB titulky

V posledných dňoch operátori postupne začali vypínať na staniciach Markízy (TV Markíza, Doma a Dajto) teletextové vysielanie, ktoré slúžilo od januára 2022 len pre vysielanie skrytých titulkov. Dochádza k tomu na základe požiadavky samotného vysielateľa. Ten sa totiž rozhodol, že bude ďalej poskytovať skryté titulky už len v digitálnom formáte DVB. Dotklo sa to samozrejme aj satelitných operátorov pôsobiacich na Slovensku. V minulom týždni vypli na staniciach Markízy teletextové vysielanie platformy Magio Sat a DIGI TV a v tomto týždni ich nasledovali freeSAT a Antik Sat. Skylink teletext na staniciach Markízy vypol už pred rokom, teda spolu s ukončením teletextového vysielania. Klienti tejto služby tak majú DVB titulky sprístupnené už dlhšiu dobu.
Pokračovanie nižšie:

Po deaktivovaní teletextu programoch TV Markíza, Doma a Dajto operátori okamžite sprístupnil skryté titulky svojim zákazníkom v digitálnom formáte DVB. Určite to ocenia najmä sluchovo postihnutí diváci. Navyše všetci operátori aktivovali skryté titulky už aj na stanici Markíza Krimi. Platforma Antik Sat pripojila k tejto stanici ešte aj originálnu audio stopu.

Pokiaľ sú DVB titulky dostupné k danej relácii, diváci si ich môžu jednoducho spustiť alebo vypnúť pomocou diaľkového ovládania. Na väčšine zariadení sa DVB titulky aktivujú stlačením tlačidla SUB, Subtitle, SUB-T či ST. Pokiaľ na diaľkovom ovládaní uvedené tlačidla nie sú, návod ako ich spustiť/vypnúť by mal byť v manuáli daného zariadenia.

Aktuálnu a kompletnú ponuku nielen slovenských a českých satelitných platforiem, aj s technickými parametrami pre príjem, môžete nájsť už tradične v sekcii Frekvencie.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. no podla mna teletext vypla markiza, nie operatori / provideri, markiza sa rozhdola dostat v roku 2023 do roku 2010 v zahranici 🙂 takze to zle interpretujete pani v redackii

  2. Až na to, že tie ich titulky fungujú len niekedy, takže nechápem, keď je vysielaný nejaký zahraničný film alebo seriál aj v originálnom znení, prečo tie titulky nejdú…
    V Beneluxe, v Škandinávii aj v niektorých ďalších krajinách to robia tak, že keď dávajú zahraničný film alebo seriál, tak fungujú aj titulky.

  3. Mám MagioSat a titulky idú len zriedkavo. Niekedy na dajto a doma. Na markíze a markíza krimi skoro vôbec.

Komentáre už nie sú povolené.