Reklama

DVB-T2: Dvojka HD s originálnou audio stopou

Počas dnešného dňa pripojil Towercom k televíznemu programu Dvojka HD (HD/MPEG-4), ktorý je šírený v 1. celoplošnom DVB-T2 multiplexe, originálnu audio stopu. Vybrané programy tak môžu oddnes sledovať diváci nielen v slovenskom, ale aj v originálnom zmení. Doteraz bola pritom originálna audio stopa dostupná iba na programe Dvojka (SD/MPEG-4), ktorý je súčasťou verejnoprávneho multiplexu.
Pokračovanie nižšie:

Po dnešnej zmene majú obe verzie Dvojky (SD aj HD) v DVB-T/T2 pripojené tri audio stopy, slovenskú, slovenskú s audio komentárom (Audio Description) a jednu originálnu, podobne ako Jednotka (SD aj HD). Programy Trojka a RTVS Šport majú pripojené iba po dve (slovenské) audio stopy. Takmer všetky sú vo formáte MPEG, jedine RTVS Šport HD (HEVC) má jednu audio stopu vo formáte AC3.

Aktuálnu ponuku jednotlivých multiplexov môžete nájsť v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. prečo nemajú všetky stanice stv na dvb-t audiostopu AC3 tak ako má česka televízia???

    1. Protože každý to má Dle finančních možností nebo dle možností přenosu Mb/s. ČT 1 ,možností zvuku, čeština HE-AAC , Originál jazyk HE-AAC, čeština Dolby D, Audio komentář HE-AAC

  2. A čo tak Dvojku HD dať do 3. (verejnoprávneho) multplexu namiesto Dvojky SD? … Podľa mňa by sa tam zmestili Jednotka HD, Dvojka HD, Trojka SD a Šport HD …

    1. Keby sa to tam zmestilo, tak to tam už dávno je. Pokiaľ nebude mux3 preklopený do DVB-T2, tak v MPEG4 (H.264) sa to tam nezmestí. A už nešpekuluj zbytočne.

    2. Pokiaľ sa nezmenia parametre muxu, tak jediná možnosť ako by sa to dalo, je znížiť dátový tok pri jednotlivých kanáloch alebo odstrániť niektoré audiostopy, prípadne doplnkové služby ako teletext, hbbtv.
      A ísť týmto smerom je podľa mňa nezmysel.

    3. Áno zmestí sa tam 1hd,2hd,3sd,4hd, tak ako v PL, HU, AT, no to by tunel spadol, a čo by bolo s rádiom 😉

    4. @dvbt
      Towercom je technicky operator pre RTVS. Co si povie (a zaplati) zakaznik (RTVS) to Towercom urobi. Za par rokov RTVS prejde na hevc – to nebude vymysel Towercomu ale si to urci RTVS.

    5. @STV sprostosť… prečo potom Maďari majú v DVB-T (nie DVB-T2) v Multiplexe A : M1HD, M4Šport HD, Duna HD, M4 Sport+ SD + rádia …
      U nich sa to zmesti, u nás sa to nezmesti .. zas zlodejina Towercomu a RTVS.

    6. @5er95bb máš skoro pravdu,ale maďari majú všetky 4 programy HD:M1 HD,M2 HD,DUNA HD,DUNA WORLD/M4 SPORT+ HD a ešte 4 rádia.

    7. Opravujem sa M2 HD tam nemá byť a ešte doplným že programy majú aj originálnu stopu,rozlíšenie všetkých programov je 1080p,funguje im hbb tv TXT,nie ako RTVS.

    8. Na 100% by se tam všechny kanály vešli. Máš pravdu a ten kdo píše že špekuluješ, nemá pravdu !!!

  3. Prečo Kráľová Hola nezvýši výkon na47kanali, aby aj Gemer, Jelšava a okolie mali lepší signál a kvalitu.

    1. Lebo už takto svieti až do Srbska. Je to absolútne najhorší vysielač, pozostatok doby minulej keď, neboli ani satelity ani optické vlákna. V podstate neslúžil na priamy príjem pre divákov, ale na zásobovanie tisícky vykrývačov v pomaly každej dedine. Jednoducho máš dobrý signál v Debrecíne, ale v Dobšinej nie !

    2. Prečo uvádzajú vysielač Kráľova Hoľa Poprad a nie Kráľová Hoľa Brezno,veď je to okres Brezno.

    3. pre Matelko:

      Aj vysielač Dubník je v okrese Prešov a uvádza sa ako Košice – Dubník. Je to preto, lebo pri medzinárodných koordináciách ST61, GE84 a GE06 sa prideľovali kanáli pre najbližšie najväčšie lokality – mestá a to sú Košice (Prešov), Poprad (Brezno), Žilina (Martin) atď.

      tiež broadcaster:
      Kráľova hoľa a Dubník zasahovali (pri TV analógu) hlboko do vnútrozemia Poľska, Maďarska, ale aj Ukrajiny a Rumunska.

      V rôznych diskusiách sa píše a aj v jednom tlačenom časopise, ktorý vychádzal dávnejšie LIVE! bol článok, že v Rumunsku v horských oblastiach okolo Vălcău prijímali za analógu televízne vysielanie. Signál tam bol z Dubníka a Kráľovej hole.

      Vysielač Dubník pokrýva televíznym a rozhlasovým signálom veľkú časť východného Slovenska. Signál zasahuje aj hlboko do vnútrozemia Maďarska, Poľska, Rumunska a Ukrajiny. V Rumunsku bolo možné zachytiť analógový televízny signál vo výbornej kvalite až v horských oblastiach okolo Vălcău, čo je cca 60 km východne od mesta Oradea (podľa zahraničných Slovákov žijúcich v tejto oblasti sledovali slovenské televízne stanice z Dubníka na ”kus drôtu” :o) Z Dubníka prijímal vstupný signál aj 100 km vzdialený televízny prevádzač pri obci Vikartovce pod Kráľovou hoľou. Naopak, obyvatelia obce Zlatá Baňa vzdialenej cca 2 km od Dubníka boli odkázaní na analógový príjem z Kráľovej hole, rovnako ako chatári v rekreačnej oblasti Sigord a aj diváci v niektorých častiach Prešova a v okolitých obciach pod Slanskými vrchmi, ktoré im neumožňujú priamy výhľad na vysielač Dubník a sú v ”tieni”.

    4. @tiež broadcaster: Kráľova Hoľa pokrýva obrovské územie SR na všetky svetové strany, aj keď nie súvisle. DVB-T vo V polarizácii som stabilne chytil aj v doline odrazom. Za najzbytočnejší vysielač by som označil Kamzík. 50 kW vyžiarených do Rakúska, Maďarska a ČR. Ale na oboch úpätiach Karpát a severnom Záhorí na FM prskanie a šum, z DVB-T nič.

    5. @ rad:

      Kamzík určite nežiari 50 kW do Rakúska, Maďarska a ČR. Je tam obmedzenie / potlačenie výkonu. Aj Veľká Javorina žiari 50 kW, ale do ČR ide cca 1 kW.

    6. V Prešove na sídlisku Sekčov pod kopcom od OC Eperia po OC Max sú dodnes na STA-čkách na panelákoch dlhé YAGI antény na analógový 42. kanál (TV Markíza) z Kráľovej hole, lebo táto časť v Prešova je v tieni vysielača Dubník a nebol možný príjem TV Markíza na 59. kanále (a na TVP Šibená hora nebola Markíza). Aj niektoré digitálne muxy sa brali z Bardejova – Magury (ešte predtým, kým všetky muxy neboli na TVP Šibená hora).

      A v Prešove na niektorých STA-čkách aj individuálnych anténach sú dodnes VKV antény pre príjem MTV 1 na 4. kanále z maďarského vysielača Tokaj. Niekde aj vertikálne umiestnené VKV antény pre príjem STV 1 na 5. kanále z Kráľovej hole.

      Do roku 1996 do 31. augusta vysielal vysielač Kráľova hoľa STV 1 na 5. kanále vertikálne (100 kW). Signál bolo možné zachytiť až v Rumunsku, na Ukrajine, v Maďarsku a Poľsku. Signál na 1., 2., 3., 4., 5. kanále vo VHF pásme sa šíri veľmi ďaleko… Je to ako FM signál… Signál na 5. kanále z Kráľovej hole prijímali aj v okolí Lučenca, Rimavskej Soboty, Starej Ľubovne, Orava, Liptov a išiel aj na niektorých vyšších miestach v Košiciach a Prešove. Kráľova hoľa v dobe analógu mala najväčší zásah signálu vo VHF a UHF pásme, detto FM. V UHF mali 30., 42. a 47. kanál povolenie až 600 kW, ale vysielali so 430 kW, 221 kW a 463 kW. Ide o najvyššie položený vysielač v strednej Európe.

      Ešte jeden príspevok zo staršej diskusie:

      Na strechách panelákov na sídliskách Sekčov, Šváby, Sídlisko II, III je na stožiaroch STA-čiek veľké množstvo väčšinou ešte starých VKV antén na 4 kanál z Tokaja (sú umiestnené na tyči väčšinou najvyššie), potom sú aj staré VHF antény na 10. kanál z Krakowa a antény v tvare H na 2. kanál z Krakowa. Za čias analógu išli v Prešove aj Ukrajinci na 1, 11, 22 a 34 kanále (najlepší príjem bol na chatách za Kalváriou a smerom na Hanisku). Na STA-čkách na Sekčove môžu byť aj dnes antény na Poliakov, len to nerozoznáš, lebo ide o rovnaký smer ako na Šibenú horu. V centre a nad Sabinovskou ul. pod Šibenou horou som videl na domoch tiež množstvo dlhých UHF antén a SITÁ na Maďarov – fungoval na ne niekedy analóg a teraz aj DVB-T. Napríklad na Sekčove na červeno-sivom výškovom bloku (Martina Benku 3) nad nákupným strediskom Opál sú 2 dlhé UHF Yagi antény na Poliakov, vidieť to od zastávky na tej strane ako je Kaufland (aj keď stojíš autom na semafóroch na strane Kauflandu, tak to uvidíš z auta. Ide o prvý červeno-sivý výškový 12. poschodový blok nad Opálom). Na Sekčove prijímajú ľudia Maďarov alebo Poliakov tak, že majú buď antény SITO na strechách alebo na balkónoch (niektorý aj na izbové antény ak sú otočený smer Poľsko). Vo Finticiach a Sekčove ide všetkých 5 maďarských DVB-T muxov. A ešte pred cca 7 rokmi bol na druhom výškovom 12. poschodovom bloku (Martina Benku 3) nad Opálom na Sekčove dlhé roky (od začiatku 90. rokov) pripevnený na strojovni výťahu asi 10 – 12 m vysoký mohutný stožiar so stúpačkami (ukotvený 3 oceľovými lanami o boky plochej strechy) a na vrchu bolo na dvojkríži asi 5 m širokom, umiestnených 8 UHF Yagi antén (4 na vrchnom kríži a 4 na spodnom kríži) – to mali na Poliakov a ešte v strede toho stožiara boli na malom kríži umiestnené 2 UHF Yagi COLOR antény nasmerované na Maďarov na Tokaj. Robil to Schoter, ten čo má elektropredajňu, on tam býval a mali to aj v STA-čke tie poľské a maďarské programy. Len už to dali dole, lebo zatepľovali blok a strechu a dávali aj BTS na strechu. Ale napríklad na Sekčove na kopci postačuje na príjem 1 anténa, ale pod kopcom napr. ako je Opál už sú potrebné 2 antény (lebo je to nižšie).

    7. Doplním abcd
      V analogu vysielala stv2 z Kamzika na k27 a tiež dosvietila smerom na juh dosť ďaleko, pretože ten kanál sa nepoužíval široko ďaleko.
      Dnes v digitale je už značné obmedzenie do zahraničia.

    8. abcd: pekný kus histórie. Aj mi tie časy chýbajú… 🙂

  4. pre stv- čo to píšeš za nezmysly že zrušiť teletext a hbb tv.

    1. Aj RTVS ide rušiť teletext, bol o tom článok na mŕtve . sk

  5. @STV sprostosť… prečo potom Maďari majú v DVB-T (nie DVB-T2) v Multiplexe A : M1HD, M4Šport HD, Duna HD, M4 Sport+ SD + rádia …
    U nich sa to zmesti, u nás sa to nezmesti .. zas zlodejina Towercomu a RTVS.

    1. Prečo sa to maďarom v muxe A zmestí?
      – lebo maďaský mux A má kapacitu 22,39 Mbps, zatiaľ čo slovenský mux 3 má 19,91Mbps;
      – lebo maďari nevysielajú v rozlíšení 1920*1080i, ale len 1440*1080i;

      Ale neviem, či má zmysel ti to písať, lebo asi aj tak to podľa teba bude sprostosť.

  6. Nebude to tým, že keďže Maďari sú placka, nepotrebujú mať taký vysoký ochranný interval ako máme my na Slovensku v hornatom teréne?

    Zvýšenie ochranného intervalu zvyšuje robustnosť signálu, čiže signál dosiahne ďalej, ale logicky znižuje dátový tok a teda tam nie je možné v mpeg4 umiestniť 4HD kanály s duálnou zvukovou stopou a AC3 zvukom. Bohužiaľ.

    Naviac pokrytie hornatého stredného Slovenska je dosť náročné – ostali len vysielače, prevádzače s odchodom analógu prakticky zanikli. Pri plánovaní pokrytia Slovensko ešte opustilo televízne vysielanie z vysielača Banská Bystrica / Suchá Hora. Naviac máme ešte vertikálnu polarizáciu, pri ktorej nie je smerovanie antén až tak efektívne. Tieto rozhodnutia idú za plánovaním kmitočtového spektra, nie za RTVS alebo Towercomom.

    1. Máš to pomýlené … ochranný interval určuje veľkosť SFN, robustnosť siete určuje modulácia a kódový pomer. Suchá hora a aj Španí laz v pláne boli, opustil ich Towercom. Jedine tá polarizácia ide na vrub plánovania.

    2. Robustnosť je tvorená celkovým nastavením, to je pravda – technické parametre vysielania sú tu: https://www.plustelka.sk/technicke-informacie. Ale z ktorých parametrov ubrať tak, aby tam sa zvýšil dátový tok a neovplyvnilo to robustnosť signálu pri aktuálnom riedkom pokrytí?

      Neviem, možno nemám správne informácie, ale niekde som čítal, že Suchá Hora bola tak výkonovo a smerovo limitovaná, že tam prakticky nedávalo zmysel vysielať. A to už ide za plánovaním spektra podľa mňa. Tento vysielač reálne chýbal v podobe, v akej bol v analógu.

      Áno, majú Matru, ale pohoria stále tvoria malé percento územia. Za čias analógu juh Slovenska tiež pokrýval relatívne pohodlne Kamzík, kým na strede či severe mala takmer každá obec svoj vykrývač, niektoré obce aj dva.

  7. Bože veď žijete na Slovensku kde ste každý rýchlo zbohatnúť.Preto nič nie je ako má byť!

  8. Pamatam analog okres Rimavska Sobota TVR2 vo farbe. Tesim sa na digital pred casom som skusal ale ROU este nesli v dvbt2 odskusam uvidim Radia v okrese RA mi hraju dodnes aj v aute ( jasne ze nie vsade ! ) Na onom mieste v okrese RS radia i z RDS ! Tesim sa na leto lebo uz ma to tam taha znova po rokoch odskusat

  9. Dostal som odpoveď z Towercomu, prečo nemôžu byť 4HD programy RTVS v jednom muxe tak ako to majú napr. v Maďarsku:
    „Dôvodov je hneď niekoľko, hlavne v rozdielnych legislatívnych a regulačných podmienkach v jednotlivých krajinách vrátane geografických podmienok a podmienok stanovených medzinárodným koordinačnými dohodami, ktoré vytvárajú odlišné podmienky a aj odlišné technické riešenia v jednotlivých krajinách. Navyše sú tu technické požiadavky vysielateľov determinujúce možnosti riešenia. Veríme, že výsledné riešenie je optimálne vzhľadom na vyššie uvedené okolnosti a spolu s RTVS sme priniesli maximálne možné riešenie, ktoré divákom prináša požadovaný efekt. Samozrejme, je tu stále priestor na zmenu a inováciu, ktorá zohľadní ďalšie, nové trendy v televíznom vysielaní.“

  10. dobrý deň Towercom -prečo to ide v čechách česká televízia má na DVB-T v jednom muxe 6.tv stanic všetky sú v HD a všetky sú audio Dolby Digital prečo to nejde na slovensku ???

  11. Aj u nás by sa dali použiť agresívnejšie nastavenia FEC a ochranného intervalu a MUX3 by mal potom kapacitu ako v Maďarsku, prípadne s GI 1/8 až 24,8 Mbps, ako v Poľsku, aj SFN by mohli fungovať ako doteraz. Nepatrne by kleslo reálne pokrytie, ale to by bol zanedbateľný problém. A Dvojka HD by sa zmestila do MUX3. Stále som presvedčený, že držať programy RTVS v MUX1 nemá iný zmysel, ako tunelovať peniaze z koncesionárskych poplatkov v prospech Towercomu.

    1. *v tom Poľsku som samozrejme myslel situáciu pred prechodom na T2.

    2. Agresívnejšie nastavenie siete nema význam. Je veľa miest, kde je signál na hrane a zmenou by prišlo k horšiemu pokrytiu a veľa sťažností.To si nemôže riaditeľ RTVS pred novou voľbou dovoliť. Prechod na mpeg4 bola len prechodná fáza, aby sa vyradili MPEG-2 prijímače, kúpou nových zariadení stúpne penetrácia T2HEVC zariadení a za 2-3 roky sa prejde na novú normu, možno aj so štartom nového okruhu RTVS a všetko sa zmestí do mux3 a v hd.

    3. Niekto z vedenia RTVS sa vyjadril, že za vysielanie programov Dvojka HD, Šport HD HEVC + rádií v MUX1 neplatia Towercomu nič navyše.

  12. @tono:

    Lebo náš MUX 3 VP by musel prejsť z DVB-T do DVB-T2 ako majú v ČR, aby sa to tam všetko narvalo.

  13. Igor: práveže pokiaľ viem ja, miest s hraničným signálom je minimum, MUX3 má najviac dokrývačov a najvyššie ERP. Aj s agresívnymi parametrami by bol na tom výrazne lepšie, ako MUX1. V tom ostatnom máš pravdu.
    stv: to som nezachytil a nechce sa mi veriť, že je to pravda. Tak Markíza a TA3 Towercomu utečú kvôli vysokým cenám a pri RTVS bude robiť charitu?

    1. Článok na nemrtve sk má názov
      Technický riaditeľ RTVS: Prechod do MPEG-4 v DVB-T je ideálny teraz, pre dvojitú motiváciu ľudí. Športom a Vianocami

    2. Blunderbuss
      Lenže si uvedom, že zámenou kanálov pred pár rokmi sa mierne zmenilo pokrytie (neviem či aj výkony) – sú lokality kde sa prešlo z nižších kanálov na vyššie, kde boli zaznamenané horšie prijimove podmienky. Bol by veľký risk teraz meniť technické parametre siete. S mux1 sa to nedá porovnávať, tych dokryvacov má mux3 viac.

    3. stv: vďaka, omrknem. Ale či budem tomu riaditeľovi veriť, to je otázne. Musel by mať fakt dobrý argument.
      Igor: jj, to si uvedomujem. Stále si na rozdiel od Teba myslím, že divákov v oblastiach s hraničným signálom je absolútne minimum, ale to je vlastne jedno, aj tak sa tým nič nemení. Len som si tak akademicky zapolemizoval.

  14. Tak nakoniec mi zaslali aj odpoveď z RTVS:
    „Dobrý deň, kapacitu siete určujú nastavené technické parametre : modulácia, guard interval /GI/ a code rate/FEC/. Slovenská republika má podľa rozhodnutia Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb svoje DVB-T siete vybudované v systémové variante C2. Môžeme teda pracovať iba s 19 Mbit/s, ktoré sa označujú ako verejná kapacita siete. Celková mínus 10%, ktoré sú vyhradené pre potreby krízovej intervencie štátu. Vložiť štyri programové služby do uvedeného dátového toku si vždy žiada kompromis, kde si treba určiť priority. Samozrejme je možné vložiť do 19 Mbit/s všetky naše programové služby v HD rozlíšení, ale zníži sa tým obrazová kvalita Jednotky a RTVS Šport. Či by toto zníženie bolo stále prijateľné si vyžaduje nejaký čas na otestovanie
    Naši susedia v Maďarsku majú svoje DVB-T siete vybudované na systémovej variante C3. Z toho je zrejmé, že kapacita jednej maďarskej DVB-T siete je 22,39 Mbit/s , čo uľahčí distribúciu 4 programových služieb súčasne v akceptovateľnej kvalite.
    Netreba ale zabúdať, že takto nastavená kapacita siete má dopad na pokrytie. Plánovanie rádiových sietí nie je o špatných a dobrých rozhodnutiach, ale o prioritách, ktoré sa v jednotlivých krajinách v čase ich budovania presadili.“

    1. Tak pekne do trojky ukazujú na seba „ja nie, to on“. V skutočnosti to dovrzali všetci traja, každý sledujúc svoje vlastné parciálne záujmy.
      Slovenské DVB-T je mrzák, namá čo ponuúknuť FTA a ako PAY TV je neschopné konkurovať iným platformám.

  15. zaznamenali ste počas víchrice nejaké výpadky vysielačov / signálu ? ? ?

Komentáre už nie sú povolené.