Reklama

Odštartovala televízia Vita, dostupná je aj v DVB-T

Pred veľkonočnými sviatkami spustila oficiálne svoje vysielanie nová slovenská televízia Vita. Novinka na slovenskom mediálnom trhu sa zameria hlavne na dokumenty. Kanál si môžu naladiť diváci prostredníctvom miestneho DVB-T vysielača v Trnave a okolí, ako aj vybraných káblových, IPTV a OTT operátorov.
Pokračovanie nižšie:


Názov televízie je odvodený od latinského slova Vitae, čo v preklade znamená život. Ako informoval prevádzkovateľ televízie, program je zameraný na vzdelávanie diváka cez dokumentárne filmy zo Slovenska a cestopisy z Európy. Priestor bude aj pre umelcov a zaujímavých ľudí z regiónov, ktorým veľké médiá nevenujú pozornosť. Tento cyklus sa vysiela každú párnu hodinu. Program je doplnený aj o krátke publicistické relácie, hudbu a folklór. V spodnej časti obrazovky má neskôr pribudnúť aj infolišta s pozvánkami na kultúrne podujatia.

Vo vysielaní televízie nebudú chýbať ani relácie o varení, ktoré sa vysielajú každú nepárnu hodinu. „Folklór a varenie sú formáty teraz veľmi žiadané, preto sme programovú štruktúru navrhli odľahčenou formou. Ľudia sú mnohokrát poznačení stresom každodenného života a preto tento typ vysielania im umožní aj sa vzdelávať aj relaxovať“, hovorí riaditeľ televízie Peter Cák. Z folklórneho sveta sa budú predstavovať jednotlivé regióny Slovenska, predovšetkým severné Slovensko a Terchová. Klipy už dodala aj známa folklórna speváčka Vlasta Mudríková či Nebeská muzika. Postupne budú pribúdať ďalší umelci.

V súčasnej dobe obmedzení vzhľadom na COVID-19 má v pláne televízia vysielať v nepárnej hodine výučbu pre deti 3 ročníka – slovenčinu a čítanie. Edukačný program pre deti pripravuje pedagogička Gabriela Kiššová.

Ako ďalej uviedol Peter Cák, dokumentárne filmy sú od slovenských dodávateľov, niektoré z televízie Noe aby sa diváci prihraničných regiónov dozvedeli aj o zaujímavostiach a prírode nám najbližšieho štátu Čiech a Moravy. Televízia vysiela full HD, staršie dokumenty budú vysielané v pôvodnej kvalite.

Televíziu už zaradili do svojich ponúk operátori Swan, Antik Telecom a v blízkej dobe to bude aj Gecom, RádioLAN a ďalšie káblové TV najmä v okolí Trnavy.

Pokrytie signálom miestneho multiplexu v Trnave (33. kanál)

Podľa platného povolenia je miestny DVB-T vysielač v Trnave umiestnený na ulici Vladimíra Clementisa a môže šíriť signál s maximálnym povoleným výkonom 1,2 kW. Kompletné zoznamy vysielačov môžete nájsť už tradične v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

    1. Som strašne zvedavý, že koľko dní vydrží na anténe v DVB-T.

  1. Mapa pokrytia je prehnaná. Vôbec nezohľadňuje smerové obmedzenia.

    1. … ani skutočnú inštaláciu, mali mať 3 antény (západ, sever a východ, na juh maďari nedovolili), majú len 2 (sever chýba).

    2. Ja som v Trnave, ale vzhladom na panelákovú zástavbu mi k33 ani neťukne. A to mám vonkajšiu anténu. Predtým ked bol vysielač na komíne ŽOS všetko išlo v pohode

    1. jednak ako napísal VSWR … určite používajú niečo, čo bolo v CZE už v šrote a jednak aj preto, že majú veľa voľnej kapacity, prakticky celý mux.

    2. Lebo to je celkom iná firma, vysielač majú o seba na hoteli.

    1. V DVB-T už len do 31. 5. 2020. A ČT-čka vysielajú aj v DVB-T2.
      Pokiaľ nebola takáto alternatíva na príjem ČT, valil k. 33 v Trnave na plné gule z vysokého komína. V Pieš
      ťanoch to išlo na kus drôtu. Teraz, keď už nie je rušenie potrebné, tak vysielač prehodili asi do jamy. V Piešťanoch mám zatial signal 0,000.

  2. K26 ct idu t2 zlin a vipinat nebudu nic vsetko sa posuva na neskor aj ct 3ide

    1. Unás na kanál 26 ide madarské dvbt takze ceské uz nechitím tu na kanál 28 bol dobré ten pokazil zobor

  3. Dokumenty z Čiech a Moravy, varenie, folklór…zbytočný kanál.

  4. Ked kanal 33 vysielal spartak tv signal som prijimal s mensimi vypadkami pri zl moravciach v sucasnosti ani tuk rano a vecer mi skor ide tv bratislava na 26kanale

  5. Ked vysielal Spartak TV na 33.kanali. tak vyžarovali 10 krát viac, nám prideli úrad povolený menší výkon.
    A nemusíte sa báť, vysielať sa bude stále. Na kanáli je TV Vitta, TV Noe a Lifet TV, ešte máme miesto na jeden kanál, kto by mal záujem. televiziavita@gmail.com

    1. Peter TV je Vita alebo Vitta? Podľa tvojho príspevku so šírením stanice nejako spätý.

    2. V článku je chyba, ‚život‘ je po latinsky práve ‚vita‘ a nie ‚vitae‘. Tvar ‚vitae‘ (zvyčajne sa píše s ligatúrou æ – ‚vitæ‘) je genitív singuláru (‚života‘ – napr. ‚curriculum vitae‘ = ‚dráha / priebeh života‘), prípadne nominatív plurálu (‚životy‘) od základného tvaru ‚vita‘. Quidquid latine dictum sit, altum videtur. Toľko dnešný kurz latinčiny. 😛

    3. A pozor, aby z toho Vita nebolo Vitta a nakoniec ešte Vittu – to je totiž vo fínštine škaredé slovo.

  6. Účelovo na odstavenie k33 pre CT. Rovnako ako Zobor k28 ktory odstavil prechodny CT a nanovsie k26 Gerecse-Maďarský vysielač ktorý odpálil konečný český 1 multiplex pre verejnoprávnu televíziu v Trnavskom regióne. Gratulujem všetkým koordinátorom k úspešnému verbovaniu divákov k plateným platformám. Novej tv veľa úspechov … najlepšie na inom kanále.

    1. Toto (K33) historicky urobil Avis (ako aj veľa iných výhodných koordinácii) pre Spartak, za tých čias to gumovalo ČT až v Piešťanoch. A s tým Gerecse by som to tiež netvrdil tak rezolútne, ono tá česká SFN K 26 hapruje aj na českom území, preto je malá pravdebodobnosť, že bude korektne fungovať v zahraničí.
      Ono totiž nie je pravda, že vysielače v SFN sa nerušia – oni sa rušia, akurát sa dá časovaním posunúť rušenie napr. do neobývaných oblastí, do oblastí kde pracuje iná SFN (na inom kanále) alebo do zahraničia.

    2. Samsung rieši problémy s príjmom DVB-T2 na svojich televízoroch. Televízory Samsung môžu mať v niektorých oblastiach ČR problém s kvalitným príjmom DVB-T2:

      Nejedná se o závadu tuneru, problém se vyskytuje nahodile v některých částech městských aglomerací nebo horských oblastech jako je Špindlerův Mlýn. Souvisí se způsobem distribuce signálu multiplexu České televize. Ten je vybudován jako jednofrekvenční síť, a pokud v nějaké lokalitě dojde k souběhu vysílacích kanálů například kvůli odrazům, kvalita příjmu pak není dostatečně kvalitní.

      lupa.cz/aktuality/samsung-resi-potize-s-prijmem-dvb-t2-na-svych-televizorech-vydal-aktualizaci/

    3. K40ide poho aj keď bude t2 bude 40k tak. Nová prima pojde

    4. Avis nemal vysielač K33 v Trnave, tak aká história..

    5. A teraz tú o karkulke … na papieri bol RegioBroadcast, ale vysielač dodal, nainštaloval a prevádzkoval Avis !
      Radšej sa vymačknite, kam dáte MTT !

    6. V Trnave skutočne prebieha koordinácia K26 a K36 – ten bude asi pre Plustelka Viac, lebo aj okolité vysielače na K36 sú pre MUX Plustelka Viac. A K26 žeby bol pre MTT ? ? ? Ale, keď ide o tak zarušený kanál, či vôbec prejde koordináciou.

    7. SatAn ak máte písať takéto výmysli, tak radšej nepíšte nič. Avis je firma z Nitry a vysielač v Trnave dodala, nainštalovala a prevádzkovala nemenovaná firma z Košíc. Takže Avis ho nemontoval, to by som tam musel byť . A ani nepoužívame zariadenia od tohto výrobcu. V poslednej dobe len pozerám s otvorenými ústami ako tu ľudia napíšu hocijaký výmysel ako hotovú vec a dezinformujú ostatných.

    8. skratek: presne tak! Šíria sa tu faktoidy a konšpirátorské bludy, ako napríklad o tom, že sa úmyselne rušia české MUX-y v prospech platených služieb… Operátori ako Slizlink a niektorí další síce majú na rováši mnoho podrazov, ale za rušenie nemôžu. Jednak nemajú až taký veľký vplyv a ešte k tomu na nadnárodnej úrovni a hlavne pri takom malom počte dostupných kanálov, ktoré zostali k dispozícii pre DVB-T/T2 po dvoch digitálnych dividendách, sa kolíziám skrátka nedá vyhnúť v žiadnom prípade – už sa tu na tú tému popísalo dosť, ale stále sa nájdu neinformovaní ľudia a budú vznášať nepodložené obvinenia ako hcr… K tomu Avisu len toľko, že na žiadosť divákov už menil frekvencie, aby nerušil cezhraničný príjem z ČR (napr. v Martine – písalo sa o tom aj na tomto webe). Toto samo osebe dostatočne vyvracia konšpiračné bludy o úmyselnom rušení. Problém je, že v súčasnej situácii s malým počtom dostupných kanálov to už nebude prakticky možné. A k tým SFN sieťam: maximálna vzdialenosť medzi vysielačmi v SFN, ako aj vzdialenosť prijímača od takýchto vysielačov je daná najmä dĺžkou ochranného intervalu. Ak sa vzdialenosť prekročí, pri dostatočne silných vysielačoch začne SFN rušiť sama seba. Tieto veci sa dajú ešte doladiť úpravou ERP vysielačov, úpravou vyžarovacích diagramov a pod. V krajnom prípade predĺžením ochranného intervalu – tým ale mierne klesne kapacita MUX-u. Takisto viaccestné šírenie signálu k prijímaču (odrazené signály), pokiaľ dĺžka dráhy niektorého z odrazených signálov zapríčiní oneskorenie signálu o dlhšiu dobu, než je dĺžka ochranného intervalu, spôsobí rušenie. A to nielen v SFN, ale v SFN sa to stáva častejšie, keďže k prijímaču v SFN prichádza viac priamych signálov a tým aj viac možných odrazov. Navyše ak prijímač chytá priamy signál z blízkeho vysielača a odraz zo vzdialeného, časové oneskorenie týchto signálov prekročí dĺžku ochranného intervalu oveľa ľahšie. Vyladiť SFN je umenie a nikdy sa to nedá úplne dokonalo. Na druhej strane, diaľkový príjem má často výhodu, že sa vtedy chytá signál iba z jedného (najbližšieho / najsilnejšieho) vysielača a ostatné v rovnakej SFN majú už dosť slabý signál na to, aby spôsobili rušenie (alebo sa aspoň dajú utlmiť vhodným výberom, umiestnením a orientáciou antény).

    9. m m ale veď v Trnave na K36 vysiela plustelka viac už hodnú dobu, tak aká koordinácia?? Ja už nechápem týmto príspevkom..

    10. Pre skratek: Aha beriem späť ten K36 v koordinácii, neuvedomil som si to, ale tak to majú uvedené na stránke Regulačného úradu, že K36 v Trnave je v koordinácii – v sĺpci Predmet žiadosti (odkaz stiahne zoznam Excel do PC):

      teleoff.gov.sk/data/files/47756_ziadosti-o-miestne-muxy.xlsx

  7. Pre Skratek: Opýtam sa mimo tému. Komu patrí vysielač k. 34 v Piešťanoch a čo vlastne vysiela?

    1. Avisu, vysiela TV Karpaty, Noe a TV Romana, pokiaľ sú informácie na fmscan.org správne.

    2. 1) AVIS-u
      2) len null pakety (teda prakticky nič, ani len identifikáciu), a to už viac ako rok

    3. Tak ako tu píšu, stále sa nevie aká bude budúcnosť tohto vysielača, preto tam nie sú žiadne tv.

  8. Neustále sa tu píše, že nie je dosť kanálov a preto sú kolízie nutné. Ak je k dispozícii pásmo od 21k po 48k tak je možnosť obsadiť vrátane 28 kanálov. Na Trnavskú lokalitu majú dosah 3 hlavné vysielače (Zobor, Kamzík,Javorina) ktoré na finál budú používať 11kanálov(28,45,48,31,39,21,23,27,39,37,44,27). Zostáva teda 17kanálov pre lokálne tv a cezhraničný „prelet“. Prosím teda o odborné vysvetlenie. Niekto povie, že medzi kanálmi má byť miesto. Iný sa logicky môže pýtať, prečo sa nepoužijú susedné kanály. Netajím, že tomu nerozumiem. Moje konšpiračné názory vychádzajú iba z toho, že sa podarilo „trafiť“ do dvoch z troch cz multiplexov čo sa mi nezdá náhodné. Ešte zostáva 40k ako tu už bolo písané. Vopred ďakujem za všetky odborné vysvetlenia.

    1. Istí „odborníci“ namontovali pri zavádzaní DVB-T naopak anténny systém (opačnú polarizáciu) a rušili cca 700 km vzdialené talianské vysielače. Vyžiarený výkon bol 20 kW.

    2. hcr: Správne píšeš, že k dispozíci je 28 kanálov. Ale je to lokalita na rozhraní štyroch štátov a okrem troch menovaných vysielačov tam s rôznou úrovňou zasahuje signál z viacerých ďalších – cca. 5 MUX-ov z 3 štátov, plus ďalšie slovenské vysielače (Sitno, Krížava…), regionálky, Plustelka Viac, regionálne siete z ČR… Aj keď sa tie vysielače pospájajú do SFN (jednofrekvenčných sietí), stále sa bude na Podunajskej nížine križovať asi tak 46 rôznych MUX-ov (odhad), a to nerátam DVB-T vysielače v ČR, ktoré sa budú vypínať. Takže je jasné, že na viacerých frekvenciách budú musieť byť signály z najmenej dvoch zdrojov. Okrem toho nejde len o Trnavu a okolie – všetky vysielače musia byť bez kolízií s ďalšími vysielačmi, resp. SFN, ktoré ich obklopujú z rôznych strán. Vysielač v Maďarsku, ktorý je blízko našich hraníc, logicky dostane frekvencie, ktoré sa u nás nepoužívajú. Že sa používajú v ČR, to je ok, lebo to je už dostatočne ďaleko, maďarský vysielač nebude rušiť v ČR a ani český v Maďarsku. Že si navzájom vygumujú diaľkový príjem na Slovensku, to nie je proti žiadnym predpisom a cezhraničný príjem nikto negarantuje. A teraz povedzme, že by nám v Gerecse chceli urobiť radosť a prehodili by si frekvencie s nejakým iným vysielačom v Maďarsku, aby nerušili príjem z ČR u nás – takto by sa najskôr dostali do kolízie s inými vysielačmi – okrem svojho územia možno v Rakúsku, Rumunsku, zrušili by príjem slovinských TV v Chorvátsku a naopak, alebo niečo podobné. Museli by sa celkom prekopať frekvenčné plány nielen v Maďarsku, ale aj v okolitých štátoch a výsledok by bol aj tak ten, že by niekde inde vygumovali cezhraničný presah a sťažovali by sa iní ľudia. A keby sa do českých frekvencií netrafili z Gerecse, tak by sa tam trafil nejaký iný vysielač, napríklad z Poľska (a nadávali by ľudia zo severozápadu Slovenska), prípadne nejaký náš lokálny vysielač (čo sa aj zrejme stane) – skrátka keď sa niekde nájde využiteľná medzera v pásme, skôr či neskôr sa do nej niekto vopchá. Na fmscan.org si môžeš pozrieť, koľko signálov môžeš chytať v tej-ktorej lokalite (na úvodnej stránke si zvoľ „TV“ a „set location“, zadaj lokalitu podľa súradníc, z mapy alebo podľa názvu a zobrazí Ti to prehľadnú tabuľku). Uvidíš, že je tam poriadny nátresk.

  9. Presne. Tak prečo nevyužiť ten nátresk a nezrušiť české multiplexy. Prepáčte, opakujem sa, ale je to tak. Nech si kompetentní vstúpia do svedomia a až potom odpovedajú.

    1. To je asi taký hlúpy argument, ako „prečo nevyužiť dopravnú zápchu a nezdržať v nej ľudí uviaznutých dve hodiny“. Vtip je v tom, že tí ľudia by tam trčali tak či tak – dopravné zápchy sú objektívnou realitou kvôli zlej dopravnej infraštruktúre a prudkému rastu dopravy – bez ohľadu na niekoho úmysel. Rovnako rušenie cezhraničného príjmu kvôli orezanej šírke TV pásma a množstvu vysielačov, ktorých signály sú dostupné na takom exponovanom mieste, ako je nížina na pomedzí štyroch štátov. Ani v tom nie je žiadny úmysel. Navyše – nikto ti nedal právo ani záruky, že budeš môcť prijímať české TV z presahu – je to len šťastná okolnosť, ktorú napríklad diváci na väčšine územia SR nemajú a ktorá sa možno teraz skončila aj u vás (len možno – lebo je možné, že sa to bude dať riešiť laborovaním s anténou, že Maďari upravia ERP a/alebo vyžarovací diagram a pod.). Takže menej paranoje a hľadať riešenia. Len tak na okraj – čoraz viac si všímam, že ľudia, ktorí za všetkými nepríjemnosťami a (často domnelým) zlom hľadajú v prvom rade a za každú cenu zlé úmysly niekoho, o kom nič nevedia (ktože sú tí „kompetentní“, ktorých si spomínal?), hoci na to nie sú žiadne dôvody alebo čo i len náznaky, sú zvyčajne podlí a zlomyseľní. Zrejme platí, že podľa seba súdia iných.

    2. A ešte jedna vec – tých vysielačov, ktoré sa vzájomne gumujú, je viac ako dosť. Ale drvivá väčšina z nich nikoho nezaujíma. Akurát cezhraničný príjem českých kanálov je u nás zaujímavý pre významný počet divákov, tak sa vypichnú dva zarušené CZ MUX-y, množstvo ostatných kolízií v tucte okolitých štátov sa zanedbá a hneď z toho niekto vyvodzuje ďalekosiahle konšpiračné teórie… Niekto, kto sa cíti byť urazený, že stratil privilégium, ktoré si zvykol považovať za svoje sväté právo. A nie, nikomu nezávidím bezplatný príjem CZ staníc – ale namiesto vymýšľania hlúpych konšpirátorských báchoriek treba skúšať meniť nastavenie antény, ak to nejde, zavolať si technika s meracím prístrojom (stojí to groš, ale veď sa môžete zložiť viacerí susedia a podobne), kto vie po maďarsky (alebo anglicky, alebo má známeho, ktorý vie), môže napísať maďarskému operátorovi či tamojšej telekomunikačnej autorite žiadosť o zníženie vyžarovania na Slovensko a možno sa nájdu aj iné riešenia…

  10. B.Nutty. Ja som vás vo svojich príspevkoch nikdy nenapádal a skôr som poprosil o vysvetlenie. Povedať o niekom, že keď od úradníkov čaká nejaký podraz musí byť aj on povahovo zlý je nezmysel. Skúsiť napísať maďarským úradom, či by neznížili výkon vysielača alebo neupravili nastavenie je rovnako utopistické ako písať na náš telekomunikačný úrad. Už som to skúšal a dozvedel som sa to čo od vás, že všetko je v poriadku. Naozaj nemáme právo a ani garanciu pozerať cezhraničný signál. Z ľudského hľadiska máme bližšie k čechom a poznáme jazyk takže určitá „tolerancia“ aj keď zákonom nepodporená by zo strany úradov a koordinátorov možno bola na mieste. Keď ale ako píšete sa to nedá, tak sa to asi nedá. Chcem vám poďakovať za všetky odborné vysvetlenia vo vašich príspevkoch.
    PS: antenár mi teraz pár mesiacov skrátka nepríde a prevádzkovať (financovať) neustále zmeny rovnako nie je závideniahodné. To, že som sa rozhodol a mal možnosť nebyť vazalom platených platforiem neznamená, že som zlý. Nakoniec ma to celé stálo viac ako tie mesačné poplatky. Aj princíp môže niekomu hrať rolu.

    1. V reakcii na Tvoj príspevok som Ťa tiež nenapádal, tá poznámka o mojich skúsenostiach s povahou ľudí, ktorí sa silou-mocou držia konšpirátorských vysvetlení sveta bola v reakcii na nick „Maros“ a aj tam som to myslel všeobecne, nie ako útok naňho. Asi som si to mal odpustiť, aby to niekto nevzťahoval na seba. Takže sa za to ospravedlňujem, ale vtedy mi už došla trpezlivosť, keď sa aj po viacerých vysvetleniach znovu objavil niekto, kto do veci zjavne nevidí, ale tvrdí, že nám zaručene chce niekto, neviem kto, škodiť. A teraz k veci – náš regulačný úrad s tým nemôže nič robiť, pre nich je naozaj všetko v poriadku. Ale Maďari by na slušnú žiadosť mohli zareagovať, tá možnosť tu je. V najhoršom prípade by aspoň odpovedali, či je to takto nastavené definitívne, alebo ešte v rámci tamojšieho prelaďovania a prechodu na DVB-T2 budú meniť parametre vysielača. S tým, že hľadáš spôsoby, ako sa vyhnúť plateným platformám, celkom sympatizujem, za to nikoho nekritizujem. Tiež mám na niektorých operátorov názor, ktorý by si za klobúk nedali. A rozumiem aj tomu, že ide o princíp. Smola, že k tomu problému došlo práve počas epidémie, ale ako píšeš – teraz by bolo aj tak škoda platiť anténarovi, keď sa všade prelaďuje. Ale zatiaľ môžeš skúsiť aspoň požiadať o pomoc niekoho známeho, kto môže vyskúšať pohrať sa s nastavením antény, sledovať fóra, venujúce sa tejto problematike, či niekto v Tvojom okolí neprišiel na spôsob, ako prijímať k26 z ČR, prípadne zvážiť, či sa predsa len neoplatí základný balík od Antik sat za 1 euro (hoci človek nikdy nevie, kedy to zdražie, keďže túto nereálne nízku cenu držia už roky – na druhej strane, keď si zaplatíš napríklad na 5 rokov dopredu, máš to na tých 5 rokov za euro…). Držím palce. A nemusíš mi vykať – podľa „netikety“ sa v takýchto diskusiách tyká a nie je to považované za neslušnosť.

    2. Na českých fórach som čítal, že pri rušení je vhodné použiť plzenské SITO, ktoré má 2x viac osieťované – hustejšie SITO – reflektor ako klasické poľské SITO… a prípadne aj dlhšie 4 direktory pred dipólmi. Ale či to pomôže…

      Anténa síto velké Plzeň: satelity.ellano.sk/antena-sito-velke-plzen_26707.html

      Plzenské hustejšie SITO: cdn.antena.cz/images/0/27f7cf81f8d78b49/20/vaten-antena-sito-velke-huste-h-v.jpg

      Dlhé direktory pred dipólmi: digitalnitelevize.cz/images/201302/image-9925.jpg

      4x plzenské SITO s dlhými direktormi pred dipólmi: digitalnitelevize.cz/images/201405/jihoamerick-sta-10979.jpg

      Trojité YAGI antény: digitalnitelevize.cz/images/201104/image-8150.jpg

      Nové poľské SITO a trojité YAGI antény: digitalnitelevize.cz/images/201102/image-7817.jpg

      Nové poľské SITO: digitalnitelevize.cz/images/201102/image-7820.jpg

  11. Antenar sa s tym pohra aj cely den a vysledok ziaden asi nevies ze anternacina nie je hadzat lopatou strk do miesacky ,tam je vysledok prace vzdy . Neviem pre koho su tie rusiace programy zaujimave ,urcite ich sleduje ,,vela “ ludi a kto to plati.

    1. S tým anténarom súhlas, ale čo relevantné z toho vyplýva? Že sa netreba ani pokúsiť, lebo sa to nemusí vždy podariť? To nemyslíš vážne… A „rušiace programy“ sú v tomto prípade maďarské, na to ber jed, že ich sledujú státisíce ľudí.

  12. Nutty … rovnako sa ospravedlňujem. Nechcem určite vyvolávať konflikty. Priznám sa, že rovnako ako teba štvú názory o zámernom rušení, tak podobne som vnímal tvoje príspevky o tom, že tam žiadny úmysel určite nie je. Ja by som za to ruku do ohňa nedal a myslím, že sa to dalo koordinovať aj inak (väčšinou majú všeobecne problémy viac riešení). Už sa k tomu nemá zmysel vracať. To by sa musel vyjadriť niekto, kto to mal reálne na starosti a čestne by to prehlásil.
    Ja po maďarsky neviem a aj keď tomu šancu nedávam za pokus by to stálo. Mala by to ale napísať nejaká „autorita“ (oficiálny úrad) aby to malo nejakú váhu a nie súkromná osoba.
    Tie možné riešenia ako naznačil „mm“ tu samozrejme sú ale po premeraní na streche. Systém pokus-omyl ma už stál dosť peňazí.
    Existencia lokálnych TV, ich sledovanosť, zámery a odôvodniteľnosť ich existencie mi rovnako ako u „mira“ vŕta v hlave. Je to efektívne a ekonomické keď to nik nesleduje? Chápem, že môžu byť aj humánne ciele (kresťanstvo, osveta medzi rómami, lokálpatriotizmus a pod.) ale stojí to za šírenie v zúženom terestriálnom priestore? Nebolo by voľné šírenie týchto programov cez internet lacnejšie a nemali by možnosť osloviť viac divákov? Zisťovať sa mi to nechce aby som nezistil niečo čo by ma vytočilo.

    1. Tak ešte raz: nejde o to, koho aké názory štvú, ale akými argumentmi sú podložené. Názor o úmyselnom rušení vychádza z ničím nepodloženej paranoje, strachu a spoločenskej nedôvery, ktorá zvádza ku konšpirátorským bludom. Na druhej strane názor, že za tým nie je úmysel, vychádza z logiky a faktov. Stručne to zhrniem ešte raz (a pokúsim sa nebyť pritom uštipačný… Aspoň nie príliš 😉 ): 1. České vysielače sú u nás rušené maďarskými. Čo by asi tak mali Maďari z toho, že by to robili úmyselne sami od seba? Veľké guľové. 2. Maďari len využívajú kanály, ktoré majú k dispozícii vďaka medzinárodnej koordinácii. Ktorý kanál je asi vhodnejší, ako ten, ktorý nepoužíva vedľajší štát (my), ale až ten vzdialenejší (ČR), kde už signál z Maďarska nebude dosť silný, aby niečo rušil (a naopak)? Jasné, že taký kanál v medzinárodnej koordinácii dostanú a aj použijú. Lebo je to výhodné a vygumovanie českého presahu u nás ich nemusí trápiť – podľa predpisov je to ok. Naše vysielače predsa nerušia. 3. Naši operátori by zo zarušenia českých vysielačov na našom území profitovali, ale na koordináciu vplyv nemajú a Maďarov by museli podplatiť, aby dosiahli svoje. Teoreticky to možné je, ale veľmi nepravdepodobné, a to z toho dôvodu, že by museli vytvoriť kartel a na úplatky sa zložiť. Nehovoriac o tom, že treba mať príslušné kontakty – bakšiš sa nedá ponúknuť len tak hocikomu. Inak by na to malí operátori nemali a tí veľkí, ak by postupovali sami, by za svoje peniaze naháňali potenciálnych zákazníkov hlavne konkurentom. Čiže by to bol dosť nevýhodný biznis – zaplatil by jeden a zisk by sa delil medzi mnohých. Existujú čo i len náznaky, že takýto kartel existuje, alebo že sa maďarský operátor dal podplatiť? Ak sa niečo také objaví, možno zmením názor, ale zatiaľ nie je najmenší dôvod predpokladať niečo také, skôr naopak, lebo 4. prehustenosť zvyšku UHF pásma po DDII je objektívny fakt, na jeden kanál pripadá skoro všade viac, ako jeden vysielač (SFN), tak čo je asi pravdepodobnejšie – že ku kolíziám jednoducho musí dochádzať z dôvodu prehustenia, alebo kvôli tomu, že sa Maďari nechali podplatiť a robia to naschvál? Keď na jeden kanál pripadá viac signálov, tak, aby povedzme k26 nerušili Maďari, museli by sa odsťahovať na iný kanál a to, čo vysielalo na tom inom kanáli, by tiež muselo ísť inam… Ale kam? No ideálne na ten k26, keď je relatívne voľný, nie? Skrátka nikdy by tá k26 nezostala voľná a bez rušenia. 5. Ku kolíziám dochádza aj inde, nikto si to nevšíma, až kým sa nezaruší kanál, ktorý zaujíma práve jeho. A pripísať to niečiemu úmyslu je také… ľudské. Presne na tom fungujú mnohé povery a aj hon na bosorky v minulosti. 6. Platené platformy – ak by platila teória o úmyselnom rušení – by si u nás pokojne mohli založiť vlastného DVB-T operátora, určeného na to, aby fungoval ako rušička, alebo ešte lepšie, podplatiť existujúceho – trebárs taký Avis. Lenže ako som už spomínal, Avis vyšiel divákom v ústrety a na ich žiadosť prehodil svoje vysielanie na iné kanály, aby nerušil české MUX-y (napr. v Martine). A hoci sa sem-tam stane, že nejaký lokálny MUX vygumuje v niektorej lokalite ten zahraničný, na systematické blokovanie cezhraničného presahu to ani náhodou nevyzerá. Takže ani toto nesedí. Súvislosti a fakty sú dosť zrejmé, takže nie je potrebné „čestné prehlásenie“, aby sa dalo určiť, ktorá možnosť jasne prevažuje. Podčiarknuté, sčítané: už chápeš, aký je rozdiel medzi logikou a faktmi na jednej strane a subjektívnym pocitom typu „ja by som za to ruku do ohňa nedal“ na strane druhej? To je to, čo ma vytáča – ľudia si tvoria názory na základe pocitov a domnienok a nie na základe faktov a ešte si tie názory aj pletú s expertnou znalosťou a vyžadujú, aby im bol preukazovaný rovnaký rešpekt len preto, že tie názory sú ich. Ale názor je ako otvor v zadku – každý má ten vlastný, no názor, ktorý nie je postavený na logike a konzistentný s realitou, si rešpekt nezaslúži a je jedno, či sa to niekoho dotkne. A áno, dalo sa to koordinovať aj inak – s najväčšou pravdepodobnosťou za cenu ešte väčších problémov niekde inde (pozri napríklad, aké problémy vznikajú po spustení rozsiahlych SFN v ČR a inde). Vždy by mal niekto niekde problém a žiadal by si koordináciu nejakým iným spôsobom. Preto bol vybraný spôsob, ktorý predpokladal najmenej problémov. Rušenie českých staníc u nás podľa práva a predpisov problémom nie je, tak sa na to jednoducho kašľalo. Ale najpodstatnejšie aj tak je, že koordinácia tu nie je až taká významná – dôležitejšie je slabšie potlačenie vyžarovania z Maďarska na naše územie. Takže jedným z najlepších riešení by bolo slušne požiadať maďarského operátora, aby znížil výkon vysielača v Gerecse na k26 a k29 v smere na severozápad. A nemusí to byť autorita a snáď by to stačilo v angličtine (tiež neviem po maďarsky). Rozmýšľam, že by som im napísal sám v angličtine (keď už vypisujem sem do diskusie, všakže), brzdí ma len to, že nepoznám dosť dobre miestne príjmové pomery a vychádzam len z toho, čo som sa dozvedel tu v diskusii (som z východu). K lokálnym a mestským TV by sa vedel najlepšie vyjadriť Brumty. Pokiaľ viem ja, tak veľká časť z nich žije z dotácií a slúžia (okrem iného) miestnym politikom na vlastné promo, preto sa im vždy nejaké peniaze z mestských rozpočtov ujdú. Nie je pravda, že ich nikto nesleduje – je dosť ľudí, ktorí si aspoň občas pozrú lokálne spravodajstvo, ale je pravda, že väčšina týchto TV by sa sama (bez dotácií) neuživila. A cez net zvyčajne vysielajú tiež, ale tam si ich mladí určite nepozrú a tým starším chýba počítačová gramotnosť – tu je dôvod, prečo sú vysielané v DVB-T.

Komentáre už nie sú povolené.