Reklama

Viasat History teraz voľne cez anténu

Towercom pokračuje v tomto mesiaci v ochutnávkach dokumentárnych kanálov od Viasat World. Po voľnom vysielaní Viasat Explore a Viasat Nature je od dnes šírený nekódovane v DVB-T/T2 kanál Viasat History. Prijímať ho tak môžu dočasne všetci diváci, ktorí prijímajú programy prostredníctvom antény. Štandardne je pritom stanica súčasťou platenej ponuky Plustelky a kódovaná systémami Irdeto a CryptoGuard.
Pokračovanie nižšie:

Počas voľného vysielania Viasat History si budú môcť diváci pozrieť niekoľko zaujímavých dokumentov. Spomenúť môžeme aspoň dokument Titanik: Príbehy z hlbín, ktorý odkryje neznámu históriu, donedávna pochovanú v Atlantiku. Z hĺbky takmer 3 700 metrov vynáša tento dokument na svetlo artefakty, ktoré boli z morského vraku vybraté pomocou špičkovej technológie, a ktoré vypovedajú o láske, zrade, osude aj hrdinstve. Jednotlivé diely približujú individuálne cesty týchto artefaktov, od ich objavenia po nájdenie súvislosti s konkrétnym cestujúcim na palube. Prvý diel si môžu pozrieť diváci v nedeľu 27. októbra o 21:00.

V rámci ochutnávky môžu stanicu Viasat History sledovať záujemcovia prostredníctvom druhého celoplošného multiplexu a to na špeciálnej pozícii s názvom Viasat History Promo. Bežne je pritom program kódovaný a šírený vo 4. celoplošnom DVB-T2 multiplexe. Pripomeňme, že okrem českého audia je k programu pripojená navyše aj maďarská audio stopa (iba MUX4).

Aktuálnu ponuku šírených programov v DVB-T/T2 môžete nájsť už tradične v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Plus telka sa nudí a prehadzuje viasati discoveri to neda

    1. Zaplať si a môžeš sledovať „Discovery“ stále.Je to pre Teba problém?

    2. Vieš ak býva na Orave tak tam je to už problém od začiatku, aj keby si to veľa ľudí predplatilo, no nemôže 🙂

  2. Satelit ma signal vsade ceny su nizke napr bazar takze dvbt zrusit skoda prudu a pri cene 4e mesacne od skylink neni co riesit a dvbt2to uz vobec

    1. DVB-T rušiť netreba. Čím väčšia diverzita príjmu, tým lepšie. A satelit nemá signál všade – ak niekomu zacláňa výhľad na juh budova, stromy, kopec atď., na satelitný príjem môže zabudnúť. Ani tie 4€ za základ v Slizlinku nevydržia dlho, neboj sa… Každý rok sa ceny u tohoto oberátora so železnou pravidelnosťou zvyšujú. Vo februári takmer určite ohlásia ďalšie zvyšovanie.

  3. Vie niekto vysvetlit, preco sa prechodom Plustelky z DVB-T na DVBT2 podstatne zhorsili podmienky prijmu v hornatejsej casti Slovenska (MUX1 41K Hranovnica v DVB-T bola sila 100%, kvalita 100% a po prechode na DVB-T2 je sila 100% a kvalita kolise 5 – 30% )

    1. Viac dát púšťať takým istým výkonom = kratšia vzdialenosť dosahu. Viac dát, (viac tv staníc) by chcelo väčší výkon (kW) vysielačov. Ale za toto Towercom nemôže. Vysielajú podľa povolení, ktoré vydáva RÚ, (Regulačný úrad SR) kde asi nevedia počítať. (alebo im bolo povedané, (inými operátormi) ako majú počítať).
      tento koment je môj názor, netvrdím, že je to nevyvrátiteľný fakt.

    2. DVB-T2 signál je náročnéjší na spracovanie a na šírenie a závisí to aj od modulácie, niektoré modulácie sa šíria lepšie, iné horšie.

      Pri preklopení z DVB-T na DVB-T2 väčšinou poklesol signál o 3 dB a to spôsobuje kockovanie, že je signál na hrane aspoň čo som mal možnosť vidieť na meráku pri niektorých vysielačoch, resp. úplnu stratu signálu

      Tak ako si napr. mal v dome / byte 2 telky v 2 miestnostiach a išli s ozvenou – jedna analógova – na nej išlo vysielanie skôr a na telke DVB-T išiel signál neskôr, lebo digitál je náročnejší na spracovanie.

    3. „Viac dát púšťať takým istým výkonom = kratšia vzdialenosť dosahu.“ – to je pravda len vtedy, keď sa zmení (vnútorná) modulácia, FEC, mód či ochranný interval MUX-u, aby sa zvýšila jeho kapacita. Ak sa v poloobsadenom MUX-e pustí viac dát (pridá sa stanica a pod.) bez zmeny parametrov multiplexu, tak sa na reálnom pokrytí nič nemení. Prechodom na DVB-T2 Towercom zmenil aj vnútornú moduláciu (konšteláciu – „vonkajšia“ modulácia je vždy cOFDM) zo 64QAM na 256QAM, čo zvýšilo kapacitu MUX-u o 1/3 (8 bitov na symbol oproti 6 bitom u 64QAM – 2^6=64, 2^8=256). Avšak viacstavová konštelácia má logicky menší odstup medzi jednotlivými modulačnými stavmi – vyžaduje si väčší odstup signál/šum (S/N ratio, SNR) a tým aj vyššiu úroveň signálu pre spoľahlivý príjem, čo sa dá dosiahnuť zvýšením ERP vysielača alebo použitím výkonnejšej antény/predzosilňovača. Reálne pokrytie by sa dalo zvýšiť aj nastavením robustnejšieho kódového pomeru (FEC) multiplexu – čo ale zase znižuje jeho kapacitu, takže nemá zmysel na jednej strane použiť 256QAM kvôli vyššej kapacite a súčasne zvyšovať FEC, všakže. 🙂 Mimochodom, Towercom použil u DVB-T2 MUX-ov aj menší ochranný interval (1/8 oproti 1/4 v DVB-T), čo ešte viac zvyšuje kapacitu, ale znižuje odolnosť signálu voči degradácii vplyvom viacnásobných odrazov, práce vysielačov v režime SFN a pod. A kapacitu v DVB-T2 zvyšujú aj použité efektívnejšie samoopravné kódy, Low density parity check (LDPC) + BCH oproti konvolučnému kódu + Reed-Solomon v DVB-T (menej opravného kódu necháva viac miesta pre payload), ale to len na okraj, nemá to vplyv na pokrytie územia signálom vysielača.

  4. Digi magio mozu mat ale ci im idu tv to je otazne ci platia nevim nevim

  5. Chce to normalne dobru anténu vonku a dvbt aj t2 sila 100% aj kvalita 100% mam to na vsetkych našich muxoch ale televizoru stačí aj 10% kvalita keď ukazuje mám to na sony aj na panasonic tie set top boxy samostatné tie slabši signál nevedia spracovať taká tv Bratislava 26kanal hodí pár kociek ale tv to spracuje bez problémov, večer pripadne dopoludnia aj nejaké rakúske puls 24 atď väčšina je ale kodovana lokalita okr zl moravce

    1. To závisí od typu TV alebo set-top boxu. Niektoré boxy majú slušnú citlivosť aj selektivitu tuneru. Nemožno to paušalizovať tak, že STB majú horší príjem. A tie percentá na bargrafoch majú takmer nulovú výpovednú hodnotu.

Komentáre už nie sú povolené.