Reklama

Dnes sa prelaďuje vysielač Nitra – Zobor

Diváci, ktorí prijímajú programy prostredníctvom antény z vysielača Nitra – Zobor, si dnes budú musieť preladiť svoje prijímacie zariadenia. Konkrétne sa prelaďuje druhý a prvý celoplošný multiplex. Okrem toho prechádza prvý multiplex zo staršej normy DVB-T na novšiu DVB-T2. V prípade, že programy z prvého multiplexu po preladení zariadenie nenaladí, je potrebné si overiť, či podporuje už štandard DVB-T2.
Pokračovanie nižšie:

V prípade druhého multiplexu dochádza k zmene z pôvodného 21. na 45. kanál (666 MHz) a pri prvom multiplexe je to z 50. na 28. kanál (530 MHz). Zvyšné multiplexy zostávajú bez zmeny. Verejnoprávny multiplex tak aj naďalej bude šíriť signál na 48. kanáli (690 MHz), štvrtý multiplex na 31. kanáli (554 MHz) a multiplex Plustelka Viac na 36. kanáli (594 MHz).

K prelaďovaniu dochádza z dôvodu uvoľňovania pásma 700 MHz (49. až 60. kanál), ktoré od členských štátov žiada Európska únia. Toto pásmo bude totiž v budúcnosti využívané pre potreby mobilného internetu.

Všetkým divákom, ktorí prijímajú programy z vysielača Nitra – Zobor, odporúčame spustiť, na prijímacom zariadení, automatické ladenie, aby sa programy načítali z nových frekvencií. Ladiť však odporúčame až v poobedných hodinách, vzhľadom k tomu, že do 12:00 je naplánovaná odstávka. K zmene frekvencií dochádza konkrétne u druhého a prvého multiplexu, ktoré šíria aktuálne programy JOJ Plus, RiK Promo, TA3, TV JOJ, WAU, otta – interaktívna služba, video bar, ČT1, ČT2, JOJ Cinema HD, Sport 1, Sport 2 HD a TV Lux.

Ako informoval portál SatelitnáTV.sk Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ), po preladení môže šíriť vysielač Nitra – Zobor druhý celoplošný multiplex s maximálnym výkonom 44,052 kW ERP. V prípade prvého multiplexu je to rovných 20 kW ERP. Výkony vysielačov tak aj po preladení zostávajú na rovnakých hodnotách.

Kompletný zoznam vysielačov môžete nájsť v sekcii Vysielače.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Preladenie prvého multiplexu na kanál 28, TV Lux v HD, pribudli sk rádiá.Inak bez ďaľších zmien.

    1. Tak isto aj tesedikove zmena ze neviem pozerat ceské mux kanál 28

  2. Z okna sa pozerám na Zobor
    Na R21 zatiaľ žiadna zmena.
    11:30

  3. a je po prchodovej sieti 12mux/CZ-28k. z Brno-Kojál.Uplne ju Zobor zlikvidoval,toto Towercomaci plánovali aby sa na Slovensku nedali sledovať CZ muxy.Gratulujem podarilo sa.Takže s plustelky prechadzam na Antik.Adios.

    1. Peter @ :

      Žiješ na Morave alebo na Slovensku? Žiješ na Slovensku a prvoradý je príjem zo Slovenska a nie zo zahraničia!

    2. Este ide brno kanál 40 a neviem odkial kanál 43 ceské mux nic viac

    3. K28 je medzinárodne pridelený pre Slovensko. Moravský Kojál ho môže používať iba dočasne. Následne sa preladí myslím na k29 alebo 26.

    4. Netreba konšpirovať, Towercom síce robí mnohé hlúposti, ale toto neurobil zámerne, aby znemožnil príjem CZ staníc. Frekvencií je čoraz menej (DD I a teraz DD II) a pravdepodobnosť kolízií so zahraničným presahom tým logicky stúpa. Už dávno som tu niekde písal, že tieto digitálne dividendy poriadne skomplikujú diaľkový príjem. K28 máme pridelený my, ako píše David.

  4. A este pre uplnost ste mohli dodat (redakcia), ze prechodom z DVBT do DVBT2 pri identickom vykone vysielaca sa skrati dosah vysielaca, co mozu niektori divaci v okrajovych castiach dosahu vnimat ako nemoznost prijmu signalu.

    1. Toto je vertikálné visielanie horizontálne mi madarské muxi idú aj zozadu ked mám anténu nasmerovanú na zobor

  5. Dakujeme pekne uz na kanál 28 ceské mux neviem pozerat a kanál 21 a kanál 50 stále ide niaká zmena len rusenie ceského muxa

  6. ved to spravil towercom naschval aby sa nedali sledovat zadarmo cz programy

    1. viki @ :

      Towercom s tým nemá vôbec nič spoločného a tieto frekvencie mu pridelil patričný úrad na to určený!!!

    2. Ženevská dohoda Medzinárodnej telekomunikačnej únie (ITU)

  7. Vyzerá to tak že vysielač Banská Štiavnica pokrýva celé západné Slovensko a stopercentne supluje vypnutú R 21 z Nitry. Úroveň a chybovost po vypnutí Nitry nezmenené. Merané v okolí Senca.

    1. Sitno je síce vysoké, ale žeby ten vysielač až tak dobre všetko pokrýval, že sa ani nezmenila úroveň signálu? To sa mi nezdá… Predpokladám, že Towercom neponechal ‚tam hore na Zobore‘ popri nových frekvenciách v prevádzke aj pôvodné, asi tam nemá namontované anténne systémy navyše, či?

    2. Pri rovnakom výkone sa napríklad v dolnom pásme UHF (IV. pásmo) lepšie šíri signál (vzdialenejšie pokrytie) ako na horných kanáloch v V. pásme

    3. Tiež sa skorej priklánam k názoru že nechali dočastne bežat aj staré frekvencie zo Zobora. Ja mám na Zobor cca30km a Stiavnicu 120km. Pri porovnani merania zo včera a dneska sa nič nezmenilo (úroven , chybovost,C/N) pri rovnakom azimute antény!
      Meral som len R21.

    4. j s: dobre, ale tu sa frekvencia nemenila, iba sa odpojil jeden z vysielačov v SFN, takže zostal príjem z toho oveľa vzdialenejšieho – a pritom neklesla úroveň signálu a chybovosť streamu, teda aspoň podľa Martina? Niečo tu nesedí…

  8. Pri všetkej úcte ku kresťanom, radšej šport1 mal byť v HD a nie tv lux.
    V NZ ide ďalej K21 aj K50. (neviem odkiaľ) . Ide aj K28 a slabo aj K45.

    1. Šport1, Dajto, ČT 1, ČT 2, Viasaty, Film+, Discovery… Kandidátov je veľa, miesta v MUX-e málo (hoci je to DVB-T2) a plytvať ním na treťoradú stanicu, ktorá je navyše FTA v HD na viacerých sat. pozíciách, je z pohľadu diváka hlúposť. Ale ak si za to Towercom naúčtuje primerane dátovému toku, tak z jeho pohľadu to hlúposť nemusí byť… Inak, KBS zjavne peniaze nechýbajú, keď si môže dovoliť všade vysielať Lux v HD.

  9. Ak náhodou nevieš, tak LUX si za šírenie platí, rovnako ako aj ostatné FTA programy.
    Už je to vyššie. K21 a K50 idu ešte zo Sitna.

    1. Tak isto ide tak naco je visielac zobor uz viem len nato abi rusil kanál 28 ceské mux brno 100kw

    2. Tí, ktorí ste stratili príjem českých staníc na K28 vyskúšajte príjem vysielača Jihlava – Javořice K30, K33, K35, niekde ide aj Praděd.

  10. Neboj aj Sitno sa preladí. Inak K28 využívajú Česi len do mája 2020. Treba vydržať.

    1. iko @ :

      Pokiaľ o tom nevieš tak K28 se bude na Morave a vo Sliezsku využívať ďalej aj po máji 2020. K28 sa bude vypínať iba južnej Morave z vysielačov Kojál a Děvín okrem tých priamo z Brna.

  11. Towertroli.maju.plustelku.ich.to.netrapi.zadni.mux.cesky.ale.40k.pojde.stale.aj2020r.len.t2.je.tam.nova.prima.

  12. Mne 21 ani 50K nejde sitno teda vsetko nepokryva ako tu dakto pisal Bratislava kamzík mi ide a večer aj TV Bratislava hd na 26K zl moravce časť zitavany

    1. Ano, v Zitavanoch Sitno nejde, lebo je za kopcom (a najma ak je antena otocena na BA/NR). Vsetci ti, co spekuluju, ze zo Zobora zostali docasne zapnute aj povodne kanaly, nemaju pravdu. Ak niekomu nadalej funguju aj kanaly 21 a 50, tak to prijima zo Sitna (napriklad aj ja pri KN). Relativne jednoduchy sposob urcenia dosahu je aj to, ci na danom mieste chytite aj FM radia z daneho vysielaca. Ja mam lepsi FM signal z BB (135 km vzdusne) a Sitna (100 km) nez z Kamzika (70 km), a takisto aj DVBT zo Sitna ide velmi silno (co sa dalo aj doteraz zistit, ked mal v noci Zobor odstavku).
      A vsetci ti, ktori konspiruju o tom, ako Towercom chce zarusit ceske multiplexy, nech si pozru toto: https://www.mindop.sk/ministerstvo-1/elektronicke-komunikacie-8/strategicke-dokumenty/plan-vyuzivania-frekvencneho-pasma-470-790-mhz-v-sr
      Tie kanaly su vysledkom medzinarodnej koordinacie, cize ak ich schvalili Cesi, lebo si vypocitali, ze nebudu rusene na ceskom uzemi, tak nie je dovod ich nepouzivat len preto, aby sa umoznil dialkovy prijem z druheho statu na 150 km (najma kedze, ako tu bolo spomenute, UHF kanalov uz nie je 49, ale len 29 a pri tom pocte proste nie je mozne chytat okrem slovenskych multiplexov aj vsetky ceske, madarske a rakuske)

  13. dr.bnutý ,martin a další čo dristajú že po preladení zobora idú ešte aj pôvodné frekvencie na k.21 a 50.Zobor ich vypol hned ako menil frekvencie,a tieto čo chytate na pôvodných 21a50k tak to je SITNO.Mám to zmerané odskúšané tak už dosť s tými dristami.

    1. Ak boli vysielače v zákryte s anténou tak to naozaj vyzeralo že sa nič neudialo.
      Dnes som spravil meranie v Šali a tam už je pekne vidieť že Zobor je vypnutý.
      Koho to zaujíma tak si výsledky môže pozrieť na :
      www.uschovna.cz/zasilka/ODSKA2A58F2367PM-5HB/

    2. Na niektorých vysielačoch ostávajú v prevádzke aj pôvodné kanály do doby, kým neobehajú a nepreladia aj všetky naviazané vykrývače. Či je to aj tento prípad neviem posúdiť.

    3. Peter: buď taký dobrý a ukáž mi, kde som tvrdil, pardon, dristal, že po preladení idú ešte pôvodné kanály zo Zobora? Práve naopak – vyjadril som nad tým pochybnosť s tým, že Towercom tam asi nemá namontované anténne systémy navyše. A potom som sa ešte pozastavil nad tým, že Martinovi po preladení neklesla úroveň signálu a že mi na tom niečo nesedí – ale nikde som nepísal nič také, čo mi tu podsúvaš. Takže sa vráť do školy a douč sa čítať, resp. skôr chápať písaný text.

  14. No tosom povedal ze pekne bude rusit sobota ráno 8:45 13.7 neide nic ziadní signál na kanál 28

    1. Vyskúšaj v Tešedíkove, či nechytíš signál z iných vysielačov: Kamzík, Štúrovo, Sitno, Veľká Javorina

  15. Keď som sa dozvedel, že mienia nabehnúť zo Zobora na K28 okamžite som písal na úrad pre reguláciu elektronických komunikácií, že týmto budú rušiť české komerčné tv stanice. Tá výmena názorov bola akoby sme hovorili každý o niečom inom. Jednoznačne aj keď argumentujú medzinárodnými dohodami ide len o dohody o verejnoprávnych kanáloch. Je to zámer znemožniť šírenie ich vysielania na území SR. Aj po okresaní pásma v prospech mobilných operátorov sa dalo rozumne navrhnúť pridelenie kanálov aby nedochádzalo k ich rušeniu. O tomto som skalopevne presvedčený. Keby sa ale chcelo…

    1. K28 bude v CZ vysielať len do 2020. A Čo sa týka koordinovania napr. miestnych muxov na rovnakých kanáloch ako sú v CZ, HU, AU je to preto, lebo iné kanály by neprešli preto sa to dáva na rovnaké kanály ako sú napr. v CZ – Brno, Zlín, ktoré sú silné 100 kW. A tu sa dá na tom istom kanáli len pár Wattov resp. 1 kW a s opačnou polarizáciou, napr. niečo ako 33. kanál.

Komentáre už nie sú povolené.