Reklama

Pred 30-timi rokmi bola uvedená do komerčnej prevádzky družica Astra 1A

Vo februári 1989 bola uvedená do komerčnej prevádzky družica Astra 1A, ktorej prevádzkovateľom bol satelitný operátor SES. Tento historicky prvý satelit SES bol vypustený na obežnú dráhu na palube rakety Ariane 4, ktorá vzlietla z kozmodrómu vo Francúzskej Guyane v decembri 1988. Satelit bol umiestnený na orbitálnej pozícii 19.2°E, kde poskytoval televízne služby pre západnú a strednú Európu. To znamenalo, že diváci boli po prvýkrát schopní prijímať satelitný signál, čím sa televízia stala prístupnejšou pre kohokoľvek na zemi.
Pokračovanie nižšie:


Na družici Astra 1A spočiatku vysielali, vtedy ešte analógové programy, FilmNet, Sky TV, Scandinavian TV3 a MTV Europe. Do konca roku sa ponuka rozšírila o ďalšie nemecké programy, ako je RTL plus, Sat. 1 a Pro7. V júni 1990 boli už všetky transpondéry naplnené. Obrovská popularita satelitnej televízie sa v tej dobe prejavila na jej dosahu, ktorý v roku 1990 predstavoval 17 miliónov domácností v Európe.

Satelitná televízia otvorila divákom okno do sveta. Napríklad Poliaci dostali prístup k programom na zahraničných kanáloch v čase, keď v krajine ešte panoval monopol štátnej televízie. Prvá celoštátna súkromná televízna sieť v Poľsku vznikla o tri roky neskôr – v roku 1992.

Začiatok satelitného vysielania z družice Astra 1A je spojený so spoločnosťou Astra CEE, ktorá je dnes poskytovateľom televíznych kanálov, rozhlasových staníc, internetu a multimediálnych služieb prostredníctvom satelitného systému. V súčasnosti môžu diváci zo satelitov Astra spoločnosti SES prijímať až 400 voľných (FTA) kanálov, vrátane 80 v HD kvalite.

Martin Ornass-Kubacki, prezident Astra CEE, k tomuto jubileu uviedol: „Tento rok oslavujeme 30. výročie satelitnej televízie a Astra v Poľsku. V priebehu rokov sa vysielacie technológie diverzifikovali, čo viedlo napríklad ku vzniku OTT televízie. Satelitné vysielanie však má svoje nesporné výhody, ako je nezávislosť na geografických podmienkach, prírodných katastrofách, teroristických útokoch alebo politických problémoch, a tiež spoľahlivosť, keďže nie je potrebné pripojenie k pozemnej infraštruktúre. Predovšetkým je to práve satelit, ktorý dnes poskytuje neobmedzený prenos signálu, alebo obsah bez ohľadu na jeho náročnosť. Preto satelit funguje výborne pri vysielaní obsahu v pôvodnom 4K rozlíšení. Naviac na satelite ASTRA 3B už prebehli prenosy v 8K, čo poukazuje na jeho pripravenosť vysielať programy v ešte vyššej kvalite. Moderné satelity umožňujú posielať tisíce gigabajtov dát za sekundu a môžu sa prispôsobiť rôznym účelom.

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Pamätám si ako dnes. Bola to velká radost. Všetky stanice vysielali volne a rád som pozeral MTV. Dnes je všetko kodované a samé reklamy. Ked zapnem telku a naskoči reklama poprepinam pár programov a všade reklama tak to radšej vypnem a idem von.

    1. Na MTV som pozeral Beavisa & Butt-heada… Dnes to pozerám na TA3. Akurát tých postaviček je tam viac, nie sú kreslené, nie sú také vtipné, ale zato sú oveľa hlúpejšie.

  2. Satelitné vysielanie zruší búrka, husté mraky a husté sneženie.
    Keby si prdlo slnko odpáli magnetické žiarenie aj družice.
    Za 30 rokov sa satelitná TV nezbavila lavóra na okne, alebo streche.
    Navigácií zo satelitu stačí čip.
    Z X TV je pozerateľný zlomok.
    To v článku chýba.

    1. Ani najhustejšie mraky, dážď alebo sneženie mi ešte nikdy nespôsobili výpadok sat. signálu, ani na niekdajšej 80-ke parabole s bežným lacným LNB. Búrkový mrak áno, ale to je tak maximálne 1-3x do roka po dobu cca. 10 minút, to nie je nič strašné. DVB-T vysielače to v búrke občas tiež schytajú a potom nie je signál aj 12 a viac hodín, ako minulé leto u nás. No a o servisných odstávkach ani nehovorím. Keby si „prdlo“ slnko, radiácia („magnetické žiarenie“ je somarina) odpáli aj pozemné komunikačné systémy, nie iba satelity. Ozaj, koľko družíc vyradili slnečné búrky za tých 30 rokov? Lavórov na streche sa zbaviť dá, existujú aj ploché phase-array antény, ktoré si na fasáde domu ani nevšimneš. Síce stoja groš, ale sú. A pán bude asi odborník, keď porovnáva sat. TV s GPS/GLONASS atď. Tam stačí prijímaču chytiť časovú značku o veľkosti pár bajtov, zatiaľ čo sat. kanál prenáša desiatky Mbps. A propos, ani u tej satelitnej navigácie rozhodne nestačí čip, prijímač musí mať anténu, ktorá je zvyčajne malá a skrytá v jeho konštrukcii (napr. v smartfóne). Ale autá majú často externú anténu pre GPS navigáciu, pomáha to lepšej a rýchlejšej fixácii satelitov.

    2. pre dr. B. Nutty: Aký vysielač vyradila búrka na 12 hodín ? ? ? Husté mraky vyradia sat signál len vtedy ak príde viac oblačností nad sebou, došlo k tomu napr. 20. júla 1998, keď prišli 4 oblačnosti nad sebou nad Branisko a dolinou Dubovica, Lipany, Sabinov, Jarovnice sa valila povodňová vlna. Vtedy išlo o výnimočnú situáciu, keď za zo severu z Poľska prihnali 4 oblačnosti nad sebou a spadlo neuveriteľné množstvo zrážok na m2. Najväčšie tragédie Slovenska – Tisícročná voda (1998) HQ TV Markíza (komentár: Tomaš Maštalír): youtube.com/watch?v=g-ghw21kDng

Komentáre už nie sú povolené.