Reklama

Družica SES-12 vzlietla do vesmíru na palube rakety SpaceX Falcon 9

Spoločnosť SES dnes oznámila, že družica SES-12 bola úspešne vynesená na palube nosnej rakety SpaceX Falcon 9 z vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride v USA o 00:45 miestneho času.

SES-12, ktorá využíva najmodernejšiu unikátnu konštrukciu so širokými zväzkami a vysoko výkonnými lúčmi, sa pripojí k družici SES-8, pracujúcej na pozícii 95 stupňov východne. Bude poskytovať rozličné video služby, zabezpečovať dátové pripojenie, mobilitu a aj služby pre vládnych zákazníkov naprieč Áziou, Tichomorím a oblasťou Stredného východu. SES-12 je najnovším satelitom, ktorý spoločnosť SES uviedla na túto orbitálnu pozíciu, kde bude pôsobiť z poverenia Holandského kráľovstva. Nahradí a rozšíri služby, ktoré sú teraz poskytované prostredníctvom satelitu NES-6 spoločnosti SES.
Pokračovanie nižšie:


Spoločne s družicou SES-8 dosiahne signál SES-12 do 18 miliónov televíznych domácností. Satelity poskytnú operátorom platenej televízie spoľahlivosť a škálovateľnosť. Tí tak môžu ponúknuť divákom intenzívnejší zážitok zo sledovania. A to buď pridaním ďalšieho možného obsahu alebo poskytnutím obrazu vyššej kvality, aby tak pokryli stále rastúci dopyt divákov po obsahu s vysokým rozlíšením (HD) a Ultra HD.

Podobne ako SES-14 a SES-15, ktoré poskytujú služby pre Ameriku, disponuje tento satelit dátovou konektivitou s vysokou priepustnosťou (HTS) pre zaistenie zvýšenej konektivity v leteckom a námornom segmente naprieč Áziou, Tichým oceánom a na Blízkom východe. Družica SES-12 bude tiež kľúčom k tomu, aby vlády v daných regiónoch mohli poskytovať programy pre preklenutie digitálnej priepasti a umožniť telekomunikačným operátorom, prevádzkovateľom mobilných sietí a poskytovateľom internetových služieb prevádzkovať spoľahlivejšie nosné mobilné siete a rýchlejšie širokopásmové služby.

Martin Halliwell, hlavný technický riaditeľ spoločnosti SES, k tomu povedal: „Viac obsahu. Intenzívnejší zážitok zo sledovania. Rýchle internetové pripojenie. Spoľahlivé mobilné pokrytie. Všetky tieto rozličné požiadavky zákazníkov môžeme teraz po úspešnom vypustení družice SES-12 splniť. Nová družica pridá výkon, kapacitu a ponúkne našim zákazníkom väčšiu spoľahlivosť a flexibilitu.

Satelit je vybavený šiestimi širokými zväzkami a 72 užívateľskými zväzkami s vysokou priepustnosťou. SES-12 je tak jedným z najväčších satelitov, ktorý operátor SES doteraz vyniesol na geostacionárnu dráhu. Kozmické vybavenie družice obsahuje Digital Transparent Processor (DTP), ktorý ďalej zvyšuje flexibilitu kapacity a poskytuje zákazníkom SES oveľa viac možností prispôsobenia šírky pásma. Plne elektrický satelit SES-12 zhotovila a dodala spoločnosť Airbus Defence and Space a bude sa výhradne spoliehať na elektrický pohon pre umiestnenie satelitu na orbitálnu dráhu a následné manévre na orbite. SES-12 sa pripojí k siedmim geostacionárnym satelitom a 16 MEO satelitom v oblasti Ázie, Tichého oceánu a Stredného východu.

Mohlo by vás ešte zaujímať