Reklama

Ukrajina opäť odložila vypnutie analógového vysielania

Naši východný susedia tento rok ešte analógové televízne vysielanie neodpoja. Rozhodol o tamojší mediálny regulátor (NKRSI). Pôvodne malo byť pritom analógové vysielanie odpojené 30. júna 2017, ukrajinský regulátor však posunul tento termín o viac ako jeden rok. Diváci tak majú čas na zakúpenie nového digitálneho prijímacieho zariadenia až do 30. júla 2018.
Pokračovanie nižšie:


Nejde pritom vôbec o prvé presúvanie termínu, kedy má byť ukončené analógové vysielanie na Ukrajine. Najskôr bol stanovený rok 2015, neskôr však došlo z viacerých dôvodov k presunu na tento rok.

Prevádzkovateľom celoplošných multiplexov na Ukrajine je operátor Zeonbud. Treba však spomenúť, že Ukrajina už využíva pri celoplošných vysielačoch štandard DVB-T2. Vďaka DVB-T2 môže byť šírených cez terestriálne vysielanie viac programov a diváci aj ušetria pri kúpe zariadení, keďže nebudú musieť o niekoľko rokov prechádzať z DVB-T na DVB-T2, ako tomu bude u nás.

Na Slovensku bolo spustené postupné odpájanie analógového vysielania ešte v roku 2010, kedy odštartovalo aj pravidelné digitálne vysielanie v štandarde DVB-T.

(mediasat.info)

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. Aj v banánovej republike sa mohlo počkať tak ako na Ukrajine a v Rumunsku – z analógu rovno do DVB-T2, len v Banánovej republike sa chcel niekto riadne nabaliť…

    1. Nemohlo sa pockat. Za analogu tu boli 4 stanice v pozemnom vysielani, na viac by sotva bolo miesto (a prachov na vysielace). Zato v 4 DVB-T MUX-och vzniklo miesta habadej. Ak by sme cakali do r. 2015, ked konecne zacal byt na trhu dostatok TV s DVB-T2 tunermi, tak by sme dovtedy mali v analogu najskor stale len tie 4 programy. Prechodom „na 2x“ sa nabalili a nabalia iba predajcovia techniky. Malo sa ale od zaciatku vysielat v MPEG-4. A Towercommancheros nemali dostat vsetky MUX-y.

  2. Síce nevypnú analóg, ale majú aj štyri DVB-T2 multiplexy .

    1. Lenze pokial viem, vacsina tamojsich DVB-T2 vysielacov ma zalostne nizke vykony – typicky 0,5 az 2 kW. Akurat Chust/Tovsta ma 5 kW a Lvov ma 10 kW. Teda ak berieme do uvahy len tie s teoretickym presahom signalu k nam, ostatne nesledujem, ale asi na tom budu podobne.

  3. re:z
    My sme sa zaviazali do určitého termínu analóg opustiť spolus ostatnými v EU.
    Ukrajina ak by to myslela s integráciou do EU vážne tak by nepredlžovala rušenie nášho DVB-T na východe ako další rok a pol.

    1. Ano, do r. 2012. Ale take Madarsko tusim dostalo odklad do r. 2013 (alebo 2014? Uz nepamatam.) A Ukrajina ma teraz kopu inych starosti, ako integraciu, takze sa nieco taketo aj dalo cakat. Co uz.

    2. Maďari dlho blokovali našu Javorinu a aj Krížavu. No a asi najhoršie že nám vyblokovali úplne Suchú horu pre DVB-T.

  4. Towercom by mal poriadne „osoliť“ výkon na východe hlavne na Dubníku. Ukrajina nemôže stále predlžovať lehoty a blokovať naše vysielače.

    1. Čo na to neustále predlžovanie TV analógu na východe vravia RÚ, EÚ a ITU ? ? ?

    2. Nyšt, veď sa im doteraz prepieklo mnoho = všetko, zatiaľ, čo iným nie.

    3. Ukrajina nie je členom EU takže nie je viazaná odpojením analogu nijakým termínom, jedine ohladom uvolnenia dohodnutých frekvencií a ich výkonov v súvislosti s medzinárodnými dohodami.

    4. A čo že nie je členom EÚ, ale v rádio/telekomunikačnej sfére platia určité dohody do kedy by mal byť vypojený analóg, lebo tým obmedzujú ostatné štáty, ktoré už dávno prešli na digitál. A kvôli nim nemôžu ísť výkony na maximum a divákom to kockuje.

    5. Tie dohody, resp. koordinacia, sa tyka jednotlivych frekvencii a ERP, nie sposobu vysielania (analog vs. DVB).

    6. Medzinárodne by mali platiť dohody celosvetovo a termínovo jednorázovo, aby všetky štáty prešli do určitého termínu na nové štandardy, napr. prechod na DVB-T sa mal celosvetovo určiť najneskôr do 31.12.2012 a tak by nevznikali potom také paradoxy, ako napr. že taká Ukrajina, Rumunsko blokujú / obmedzujú v ostatných štátoch vysielanie DVB-T / T2 na max. napr. taký DVB-T2 vysielač K22 z Dubníka musí vysielať s nejakými smiešnymi 10 kW (max 50 kW), lebo na Ukrajine stále vysiela v blízkosti hraníc silný analógový vysielač KHUST K22. A to je rok 2017 ! ! ! A prechod z analógu sa už vo svete začal v nejakom roku cca 2007.

    7. Mali by. V idealnom svete. V tom nasom realnom su veci ovela komplikovanejsie. Je lahke povedat, ako by nieco malo vyzerat, ale pri realizacii sa vzdy objavi hromada problematickych detailov a protichodnych zaujmov. A ten vysielac Chust/Tovsta je od hranic dostatocne daleko, „bit sa“ s Dubnikom moze maximalne po Slanske vrchy. Lenze Towercom ma slabe vykony vysielacov a nevyuzite skoordinovane koty aj dalej na zapad, tam sa uz na analog z UA vyhovarat nemoze. Takze to nebude len kvoli tomu…

  5. Ukrajina, kde včera bolo predvčerom. Analógovo môže vysielať ukrajinská faši TV.
    Keď tu spomínate, že Ukrajina má aj DVB-T2 a u nás sa vysiela aj v staršom DVB-T s MPEG2, tak si pozrite Rakúsko a Nemecko, kde sú niektoré siete muxov v DVB-T v MPEG2. Zároveň ďaľšie muxy idú v DVB-T2 a niektoré TV vysielajú aj v 4K. Tak tam je možné chytiť celú históriu DVB-T. 🙂

    1. Kecy. Celostatne MUX-y v Rakusku aj Nemecku su komplet v DVB-T2. A zatial bez pravidelneho 4K vysielania. A jedina „faši“ TV, ktoru poznam, je Russia Today. Teda, jedina od vypnutia IN TV.

  6. Dr. no ja som chytil na starom mpeg2 boxe ORF1 a ORF2 v SD ostatné muxy zakódovali. Nemáš prehľad a píšeš. 🙂

    1. Ok, tak som si to overoval, s tym Rakuskom som sa asi sekol, ospravedlnujem sa.

  7. pan Lubomir ORF1 a ORF2 vysielaju v MPEG4 alebo H264 SD a okrem ORF aj ATV1 a ATV2

Komentáre už nie sú povolené.