Reklama

DVB-T: Towercom presunul ČT 1 a ČT 2 a pripravil pozície pre stanice Markízy

Dnes v skoro ranných hodinách došlo, presne podľa zverejnených plánov, k viacerým zmenách vo štvrtom a prvom celoplošnom multiplexe. Towercom presunul zo štvrtého do prvého multiplexu české verejnoprávne programy ČT 1 a ČT2 a vo štvrtom muxe pripravil pozície pre programy komerčnej skupiny Markíza, ktoré sa vrátia do terestriálneho vysielania od 19. júna 2017.
Pokračovanie nižšie:


Vo štvrtom multiplexe, ktorý už pracuje v štandarde DVB-T2, došlo po presune staníc ČT1 a ČT2, do prvého multiplexu, k poprehadzovaniu programových pozícií. Z toho dôvodu odporúčame zákazníkom Plustelky preladenie svojich prijímacích zariadení. Programy šírené v druhom a prvom multiplexe vysielajú bez zmeny.

Pri našom porovnaní dátových tokov pred zmenou a po zmene však došlo k zníženiu dátových tokov hlavne u doterajších HD programov JOJ HD a JOJ Cinema HD. Aktuálne tak dosahuje priemerný video bitrate u JOJ HD 4,62 Mbps, JOJ Cinema 4,26 Mbps a Markíza HD má 4,12 Mbps. Nové pozície Doma a Dajto vysielajú s dátovým tokom priemerne 1,57 Mbps. Len pre porovnanie, pred zmenou dosahoval video bitrate u stanice JOJ HD v priemere 7,5 Mpbs.

Programy v jednotlivých multiplexoch po dnešných zmenách

1. multiplex (DVB-T)
Wau, Prima PLUS HD, TV8, TV LUX, Senzi (do 30. júna 2017), ČT1, ČT2

2. multiplex (DVB-T)
TV Joj, Plus, TA3, Barrandov FAMILY

3. multiplex (DVB-T)
Jednotka, Jednotka HD, Dvojka, Dvojka HD

4. multiplex (DVB-T2)
JOJ HD, Joj Cinema HD, Markíza HD, Doma, Dajto, Rik, Nickelodeon, Sport 2, Eurosport 1, Eurosport 2, Viasat Explorer/Spice, Viasat History, Viasat Nature, Film+, VH1, Eroxxx

Mohlo by vás ešte zaujímať

Komentáre

  1. No presne ako sa dalo čakať osekajú datový tok, urobia z hd programov mazanice ( hlavne na tv s väčšími uhlopriečkami) , pokrytie muxu 4 mizerné, čt-čka dajú do lepšieho (pokrytím) muxu ale o pár dní ich spoplatnia – čo sa dalo čakať od towercomu – nič dobrého !!!

  2. Nerozumiem kapacitám. Môže mi niekto vysvetliť ako to je?
    Napr u maďarov je v jednom muxe aj dvanásť tv staníc v dvb-t mpeg-4. Je taký mux, kde majú 8 tv staníc, z čoho 2 v HD. Na kvalitu ich HD programov sa nedá sťažovať. / nemajú dvb-t 2 / Oni majú väčšie muxy ako my? Naše sa zmenšili? Prali sme ich v príliš teplej vode? Ďakujem za vysvetlenie.
    Kvitujem, že ČT-čká sú v podstatne silnejšom muxe, čo sa pokrytia týka, ako markíza. Towercom, palec hore!

    1. V HU využívajú od štartu digitálu kompresný formát MPEG-4. U nás sa zvolil starý MPEG-2. V tom je rozdiel.

  3. Ešte jedna otázka. Keď medzi 19. a 30 júnom pôjde v dvb.t aj tv senzi, potom sa prečo nebude mestiť? Keď teraz sa mestia všetci? Príde nová televízia? Spomínaný veľký hráč z talianska?

    1. By som ti napísal čo za VEĽKÝ … príde pri tých nenažratých cenách, len by to tu nebolo uverejniteľné…

  4. Som spokojny s presunom CT1 a CT2, aspom my nebudu vypadavat ako v DVB-T2.

  5. Fakt neviem ako to je keď boli všetky muxi v DVB-T1 bolo parádne pekný obraz a žiaden program nevypadával , keď urobili DVB-T2 tak mam problém vypadáva obraz alebo mrzne

    1. Vypadáva Ti to preto, lebo si na hrane príjmu. Keď bolo DVB-T tak si mal asi slabý signál, ale prijímač to dokázal spracovať, po prechode na DVB-T2 klesla hodnota – intenzita signálu o cca 3 dB a tým pádom si na hrane, prijímač nevie spracovať signál – kockuje alebo mrzne. Pomohol by Ti predzosilňovač alebo k jednej ešte druhá anténa, aby si získal viac dB.

    2. Až na to, že intenzita zostala rovnaká !!! Akurát, že pre použité vysielace parametre DVB-T2 (teda 256-QAM namiesto 64QAM v DVB-T) je pre bezporuchový príjem potrebná vyššia intenzita, presnejšie lepší pomer signál/šum (asi o tie 3dB).

  6. Ak ozaj chcete mať všetko pekne v hd a petrejší výber sk+cz staníc tak jedine satelit, tam je možností neúrekom.Najvyspelejší je v tomto Skylink a keď máte známeho, ktorý sa v tom vyzná, tak nevidím problém, spokojnosť zaručená.

    1. Skylink je vyspely jedine tak v klamani a zdierani zakaznikov – spokojnost zlodejov bola u nas vzdy zarucena, to ano… Su aj lepsie sat. platformy.

  7. Najlepšie by bolo v 3. multiplexe vypnúť STV1 a STV2 v SD kvalite a vsunúť tu ČT1 a ČT2
    a potom aj zrušiť ostatné muxi.

    1. Do verejnoprávneho multiplexu nemôžu ísť iné stanice ako slovenské verejnoprávne TV a R.

Komentáre už nie sú povolené.